Problem je u bezakonju(sa pravnog aspekta) i problemski u širem kontekstu vezanom za buduću praksu. Opasno je igrati se sa presedanima
Jovane, bolje poznajem zakon i pravo od tebe, zato ne pricaj o stvarima koje ne poznajes!
U slucaju "vanrednih okolnosti" kao sto je nasa situacija, zakoni "ne vaze" odnosno zakoni se redukuju, i osnovna prava gradjana se mogu ograniciti kao i privatni posed uzurpirati.. (ja se ne secam da je drzava uopste proglasila "kraj vanrednog stanja" [podseti me ako jeste?] - to svakako varira od drzave do drzave).
U slucaju kada nije proglaseno vanredno stanje, primenjuje se zakon
"krajnje nuzde" clan 20. krivicnog zakonika Srbije, ili bilo koje druge zemlje, jer su zakoni svuda isti!
Taj clan govori, da se u slucaju preke potrebe, odnosno "krajnje nuzde", mogu prekrsiti svi ostali zakoni, ako je to u "javnom interesu" ili cak u interesu pojedinca!
To znaci, da recimo u slucaju elementarne nepogode kao sto je zemljotres, imas pravo da provalis u tudju kucu, da bi spasao ljude pod rusevinama, ili da u slucaju gladi mozes provaliti prodavnicu, da nahranis narod koji je ostao bez hrane. U tom slucaju, ne odgovaras za kradju ili provalu, jer je ucinjeno krivicno delo "iz krajnje nuzde", odnosno, ucinjeno je radi "javnog interesa" i "spasavanja ljudskih zivota"!
Posto nije postojala stvarna namera ugrozavanja privatne svojine, odnosno nije postojao "predumisljaj", vec je ucinjeno delo "iz krajnje nuzde" - tj. ocuvanja zdravlja i zivota gradjana, izvrsenje krivicnog dela se ne tretira kao prekrsaj, jer je prekrsaj toliko mali da se s obzirom na benefite u globalu moze zanemariti!
Tako je u slucaju nepredvidjenih okolnosti, kao sto je recimo rat, zemljotres, poplava, glad, bolest, dozvoljeno obmanjivati i lagati javnost, dozvoljeno je lisavati gradjane imovine, ako ce to biti od koristi stanovnistvu!
Krivicno delo sa tog aspekta smatra se nistavim! I drzava ili pak svaki pojedinac moze konfiskovati tudju imovinu ako je to u javnom interesu - ocuvanja zdravlja i spasavanja zivota!
Navescu zakon, posto si ti ocigledno nepismen, a ovo se moze primeniti u "ne vanrednim okolnostima" znaci primenjljivo je u svakoj situaciji:
Krajnja nužda
Član 20
(1) Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.
(2) Krajnja nužda postoji kad je delo učinjeno radi toga da učinilac otkloni od svog dobra ili dobra drugoga istovremenu neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pri tom učinjeno zlo nije veće od zla koje je pretilo.
(3) Učiniocu koji je sam izazvao opasnost, ali iz nehata ili je prekoračio granice krajnje nužde, može se kazna ublažiti. Ako je učinilac prekoračio granice krajnje nužde pod naročito olakšavajućim okolnostima može se i osloboditi od kazne.
(4) Nema krajnje nužde ako je učinilac bio dužan da se izlaže opasnosti koja je pretila.
Verovatno ti na prvi pogled nije jasan ovaj clan, ali on je povezan sa ostalim zakonima, koji se moraju posmatrati paralelno da bi bilo razumljivo, posebno onim u slucaju elementarnih nepogoda, zato moras sve procitati da ti bude jasno. Ja sam pravo studirao i ne moram to citati. Znam na sta se ovaj clan odnosi! Dao sam ti gore definiciju. Ovaj clan je upravo ono sto je u Bibliji jendako "milosti" - i svi ostali zakoni se stavljaju van snage, odnosno mogu se krsiti ako je opste dobro ugrozeno! Tako Bog u bibliji cak i "LAZE" kada je ratno stanje, a to nije prekrsaj zakona! To je povezano sa "miloscu", odnosno sa "opstim dobrom"!
Problem s tobom je sto ti ovo posmatras legalisticki , i drzis se zakona "ko pijan plota", te ne shvatas da ljudski zakon poseduje i odredbu o "milosti"! Kao sto je receno i u bibliji
- "MILOSTI HOCU, A NE ZRTVE"!
Dakle, i Bozji i ljudski zakon poseduje odredbu o MILOSTI, i ti ne mozes ovde INSISTIRATI NA OCUVANJU ZAKONA ZARAD ZDRAVLJA STANOVNISTVA!
Uvek će se posle neko za bilo šta pozvati na presedan i zatražiti ga. To je opasnost.
Presedan nije ako mi zakon dozvoljava da ja provalim prodavnicu u slucaju "kranje nuzde"!
Svakako da ja to necu uciniti kada su uslovi takvi da mi neko moze pokloniti komad hleba ili postoje drugi nacini da ja dobijem hranu, ali ako je glad opsta, i vecina naroda nema sta jesti, zarad opsteg dobra ja cu provaliti prodavnicu, i podeliti hranu!
U tom slucaju, ja nisam prekrsio zakon, vec sam postupio po zakonu "karanje nuzde", jer ne postoji drugi nacin da ja zadovoljim potrebu stanovinistva, ili cak svoju sopstvenu!
Dakle, za opste dobro, zakon i privatno vlasnistvo se moze konfiskovati, i to je u ovom slucaju, "ratnog stanja" - ili "nevidljivog neprijatelja" s kojim se mi suocavamo dozvoljeno uraditi!
To sto se Bill Gates lazno poziva na zakon, samo pokazuje njegovo licemerje, jer isti
ZAKON NAVODI DA SE PRIVATNA SVOJINA MOZE KONFISKOVATI DA BI SE NAMIRILE POTREBE STANOVNISTVA! U OVOM SLUCAJU POTREBE ZA VAKCINOM!
Dakle ima rešenja, nije ovo jedino. Pogrešno je onda tumačiti nečije pobude, sa ciljem da bismo tom čoveku pripisati u startu zle namere. To je takođe protiv zakona... Božije zakona(ne svedićoči lažno o bližnjem svom)
Izvini, ali da je njemu stalo, radio bi na tome da VAKCINE BUDU BESPLATNE!
Sto nisu, i zato mnoge drzave poput indije ne mogu sebi priustiti vakcinu!
Ne postoji drugi nacin, jer ni smanjenje cene nece doprineti da se ovo prevazidje, a dok mi cekamo "na smanjenje cene", dotle hiljade umiru!
Njegova necovecnost i nehumanost je upravo ta, sto on ne zeli primeniti sekciju zakona o -
"krajnjoj nuzdi"! A ne zeli, jer u tom slucaju njegov profit je
NULA! Samo zato se protivi!
Ne mozes ti meni pricati o Bill Gates-u, kao da se on bori za postovanje zakona, nijedan bogatas ne postuje zakon, pa ni on! Oni su inace od zakona izuzeti, zato mi obicni narod stradamo!
Meni je stigao DUG OD INVESTITORA na naplatu, jer kad je preslo iz njegovih ruku u moje provatno vlasniatvo, onda je drzava krenula da goni malog Miroslava, dotle NISU SMELI NISTA DA PREDUZMU!
I zato nemoj meni pricati kako to sve funkcionise, kako su oni nekakvi dobrotvori, kako postuju zakon i sta ti ja znam..