Tehnika i vera

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Iako možda ovoj temi nije mesto na podforumu o religiji, a ponukan postom jednog od korisnika, odlučio sam se da otvorim ovu temu.

Želja mi je da, ako je to moguće bez budalaština i ostalog što "krasi" ovaj deo foruma razgovaramo o mogućnostima korišćenja modernih tehničkih pomagala, kompjutera, pametnih telefona, softvera i ostalog u verskom životu.

Dakle, svako je pozvan da slobodno kaže šta smatra da je prednost, a šta mana korišćenja ovih tehnologija u verskom životu, koji softver recimo koristi za pretragu ili upoređivanje verskih tekstova i tome slično.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sve zavisi o kakvoj tehnici je rec.

Sledeci opis daje ovo objasnjenje.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Tehnika (od grč. τεχνιϰός: umjetan, vješt, od τέχνη: umijeće, vještina), skup svih oruđa i znanja proizvodnje koja su se historijski razvijala i koja čovjeku omogućuju djelovanje na prirodu u svrhu prilagodbe prirodnih resursa svojim potrebama.
Može se reći da tehnika obuhvaća (ili barem duboko prožima) svekoliki čovječanstvu dostupan realni i virtualni svijet, osim prirodnih procesa koji se odvijaju bez, ili nezavisno od utjecaja ljudskih djelatnosti (evolucija, život u malobrojnim oazama netaknute divljine, tektonske aktivnosti i dr.).
U širem smislu riječi ona obuhvaća sve vrste tvorevina koje su rezultat ljudskih aktivnosti, uključivo građevine, strojeve, instalacije, uređaje, oružja, materije, sirovine i dr, kao i načine njihove izgradnje, izrade, obrade ili prerade. Uključeni su i načini i objekti za lov, uzgoj, zaštitu, njegu i preradu životinja i biljaka ili njihovih prirodnih produkata za industrijske ili prehrambene potrebe.
Konačno, pojam tehnike pokriva i sve intelektualne aktivnosti, znanja i postupke, neophodne za navedene načine gradnje, izrade, obrade i prerade, kao i sredstva i znanja s područja organizacije, planiranja i upravljanja proizvodnjom ili pratećom administracijom, kao i sve vrste sredstava i znanja za sve oblike komunikacija, te skupljanja, selekcije, obrade, pohrane i čuvanja informacija.

Objekti

Kultivirani teritorij i akvatorij (melioracije, hidro-sistemi, luke i dr.), stvari i materije kao građevine, strojevi, infrastruktura, instalacije, alati, sirovine, materijali i dr.
Iako bi bilo smisleno tehniku klasificirati prema objektima, uvriježilo se tehniku dijeliti prema strukama, kao što su:

• Geoistraživanja
  • Urbanizam
  • Rudarstvo
  • Energetika
  • Građevinarstvo
  • Industrija (proizvodnja strojeva i uređaja)
    • Brodogradnja
    • vozila i radni strojevi
    • Alati i alatni strojevi
    • elektrika
    • elektronika
    • ratna tehnika
    • procesna industrija
    • prehrambena industrija
  • Tehnologija transporta i pretovara
  • Medicinska oprema

. itd.
Tehnološki razvitak stalno donosi nove grane tzv. "novih i visokih tehnologija", kao što su:

• mikroelektronika
  • nuklearna tehnika
  • nanotehnologija
  • biotehnologija
  • genetski inženjering
  • svemirska tehnologija

. itd.

IZVOR: Vikipedia

------------------------------------------------------------------------------

Recimo, informaciona tehnika ima svojih prednosti za funkcionisanje jedne crkve, pa i drugih institucija uopste. za prezentaciju, komunikaciju, komunikaciju medju ljudima.. itd, itd, ali smatram da koliko ima prednosti, da toliko ima i mana.

Tehnika u industriji i proizvodnji takodje ima svojih prednosti.

Sve u svemu, tehnika na ovoj zemlji podleze i zloupotrebi, jer se koristi za pravljenje oruzja, kao i u druge destruktivne svrhe po coveka i okolinu.

Sto se mene tice, moj stav je taj, da su ljudi u vreme u kome nije bilo tehnike bolje ziveli, bili srecniji, i povezaniji i komunikativniji, tako da smatram da tehnika nije neophodna, osim mozda stamparska tehnika za stampanje knjiga, fiksna telefonija. i pojedine koje pomazu coveku i olaksavaju mu zivot na zemlji.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Svakako da je tehnika nesto sto moze pribliziti ljude a moze ih i udaljiti. Moze coveku olaksati zivot a moze ga i opteretiti.
Mobilni uredjaj je samo jedan primer koji moze posluziti za korisnu komunikaciju, ali moze i zabaviti coveka da on zaboravi na mnogo vazniju licnu komunikaciju sa ljudima i Bogom. Kod nekih ljudi stvara i zavisnost. A igranje igrica pogotovo oduzima vreme i nicemu ne sluzi..

Ne znam, ali poslednje vreme ja vise i ne citam klasicne knjige, osim preko telefona, mnogo je lakse, imam bibliju na telefonu. Ipak, mislim da ovo ne moze i ne sme da zameni klasicnu knjigu, sto su vec poceli da rade u skolama , sada uvode i elektronske knjige.. Ovo ce u krajnjem stvoriti nepismenost..

Ne znam sta misliste o 5G mrezi, ali se meni cini da i to nece bas biti bez negativnih posledica..

Smartfon je postao prenosni presonalni racunar, a obican covek danas i nema potrebu za necim vecim.
Pc, Laptop i slicno su dakle potrebniji programerima i osobama koje se bave poslom obrade, fotografijom, videom, pisanjem i slicno..
S tim sto se sad i vecina ovih stvari moze obaviti na androidu bez problema, ali za neki lagodniji rad je potreban racunar..

Inace da dodam sta ja mislim o - "internet tehnologiji", ukratko - "daj coveku masku i pokazace ti svoje pravo lice" - a to je anonimnost na internetu.

*Nego Shone, slusao sam onog lika o "demonima" u kompu, pa mi bilo smesno, ne znam da li ja imam kakvih "daemona" u Linuxu? :)

Laodikeja ako koristis komp, samo da znas da ti je pun racunar "daemona"! :p

Evo jedan video koji govori o 5G mrezi..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Potpuno nebitna i besmislena tema, naravno da ćete vi pobjeći sa teških (značajnih) tema i da ćete se baviti ovim.

A sve zavisi od ljudi na koji će način korititi tehniku i šta će gledati.

Tako je bilo u Bibliji, kada je Isus započeo teške teme onda su ga napali da je to teška nauka i mnogi su otišli od Njega.

Tako i vi bježite od tih tema.

Vidi se da ste izašli iz biblijskih tema.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Tako i vi bježite od tih tema.
Vidi se da ste izašli iz biblijskih tema.
A ti nas "vijas" i "nameces na silu"! Ajde idi i popuj nekom drugom, bas me briga sta ti mislis o ovoj ili o bilo kojoj drugoj temi.. Ti svaku moras da zagadis. Tebi je jedino "subota" bitna! A to sto ti deca u skoli zavisna od tehnologije i od interneta , sto im telefon przi mozak, sto su nepismena i sto im je mozak totalni krs, sto ih uce besmislenostima i debilnostima, to te uopste nije ni briga! I ti si neki "profesor"!!!

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
A ti nas "vijas" i "nameces na silu"!

Opet projekcija, to je vaš duh nametanja drugima vjere kao bogumilima zato vam je u sred pravoslavlja Bog ostavio muslimane.

Ajde idi i popuj nekom drugom, bas me briga sta ti mislis o ovoj ili o bilo kojoj drugoj temi..

Klasično obožavanje samo sebe. Šta me briga šta nam ti pričaš bitno je samo ono što se meni sviđa. To je dokaz da se osoba vraća mentalno u srednji vijek.

Ti svaku moras da zagadis.

Opet projekcija.

Tebi je jedino "subota" bitna!

Kome je bitna subota bitne su i ostale, a kome nije subota nisu ni ostale.

A to sto ti deca u skoli zavisna od tehnologije i od interneta , sto im telefon przi mozak,

Nije problem u tehnici nego u ljudima. Opet razmišljanje SV čovjeka.

sto su nepismena i sto im je mozak totalni krs,

Nepismeni ste bili vi i to dugo, dok su protest. narodi bili pismeni. Kako to onda PC nije dovela do boljeg roda?

sto ih uce besmislenostima i debilnostima, to te uopste nije ni briga!

Da li će neko nešto shvatiti po smislu ili ne zavisi od osobe.

I ti si neki "profesor"!!!

I onda ćeš naravno da popljuvaš čovjeka jer mu ne možeš osporiti arg.

Dakle licemjerno si pozivao na mirnu raspravu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ajde bezi bre s teme. Ocekujem normalne ljude da komentarisu..
Kao sto rekoh uopste me ne zanima sta ti imas reci, idi pljuj negde drugde!

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Kao sto rekoh uopste me ne zanima sta ti imas reci, idi pljuj negde drugde!

Opet projekcija, to je vaš duh. Ni na ovoj temi nisi u stanju da izneseš istinu.

Kriva je tehnika, kriva je baba Vanga, kriv je Harpo.

Zato i jeste otvorili temu da sebe ubjedite da je kriv nego drugi za očajno stanje u kojem se nalazite.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kriva je tehnika, kriva je baba Vanga, kriv je Harpo.

Zato i jeste otvorili temu da sebe ubjedite da je kriv nego drugi za očajno stanje u kojem se nalazite.
Jeste kriv nam je Tripo za nase stanje, zato sto nas stalno "izaziva" i "provocira" sirom celog foruma, pa moramo da bezimo i stvaramo "safe space".

*Ja stvarno ne znam, moze li se ovo maltretiranje zavesti pod krsenje pravilnika?
Zar je dozvoljeno "maltretiranje" sagovornika po celom forumu na svim temama? A ovaj to neprestano radi!

Navodim clan 2 pravilnika>

#2 Ne ometajte i ne provocirajte druge članove putem e-maila ili privatnih poruka.

Ako je to zabranjeno privatnim porukama, ako je zabranjeno nekog uznemiravati i provocirati, zasto nije "vijanje" i uznemiravanje po forumu isto tako sankcionisano?

Ovo trolovanje i izazivanje je stvarno prevrsilo svaku meru. Nije me bilo par dana i dodjem da me ovaj opet napadne.

Želja mi je da, ako je to moguće bez budalaština i ostalog što "krasi" ovaj deo foruma razgovaramo o mogućnostima korišćenja modernih tehničkih pomagala, kompjutera, pametnih telefona, softvera i ostalog u verskom životu.
Vidis da nije moguce, ovaj je opet dosao da nas "napdane" i da "izaziva".
Dodje mi da razgovaram sa vlasnikom foruma, stvarno je ovo vise prevrsilo svaku meru.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ako je to zabranjeno privatnim porukama, ako je zabranjeno nekog uznemiravati i provocirati, zasto nije "vijanje" i uznemiravanje po forumu isto tako sankcionisano?

Opet besmislen komentar, zato postoji opcija blokiranja.

A mene baš briga da li ćeš me blokirati ili nećeš.

Natrag