Sygic mapa srb.nt.2016.03 NIJE DOBRA
Nažalost,
Sygic nas nije obradovao novim HERE Truck (nt) mapama. Jutros sam probao
Taxi verziju 13.6.2 sa mapom
srb.nt.2016.03. Rutiranje i tako i tako, problematično, ali bi nas dovelo, kako mnogi vole da kažu, od tačke A do tačke B. Međutim, rerutiranje nije bilo korektno. Posebno me iznadilo navođenje mnogo dužim (i sporijim) zaobilaznim putem ispred podvožnjaka na ulazu u Košutnjak. Razlog sam uspeo da pronađem.
Kao što se vidi, vožnja rutom od 4.5km (prva mala slika) koristeći Pionirsku ulicu (jednosmerni, asfaltirani i najbolji put za automobil) sa novom mapom 2016.03 traje 26m16s. Kao da ne vozim, već trčim, čovek hodajući prelazi oko 4km za 1h. Zato je navigacija predlagala "brži" put od 7.3km koji traje samo 14m32s. Probao sam i
Truck veriziju 13.6.3 sa istom mapom
srb.nt.2016.03. Poslednje dve slike pokazuju da i
Sygic Auto 16.2.6, mapa
2016.03, pokazuje istu nelogičnost.
Pošto na HERE sajtu, slika u prilogu (HERE Maps) istu putanju kroz Košutnjak prelazi za normalno vreme, za samo 10m, zaključujem da je problem u novim Truck mapama nt.2016.03. Ko je kriv, ne zanima me...
Kada sam promenio mapu i ubacio srb.nt.2015.12, u svim pomenutim trima verzijama Sygic navigacije, sve je radilo normalno.
Taxi, bar u sobnim uslovima, uz selektovan način rutiranja "Kratak" daje idealnu rutu. Naravno, ništa ne verujem dok ne proverim u realnoj vožnji, konačni zaključak ostaje za sutra.
Truck verzija ispravno nudi za automobil put kroz Košutnjak, a za kamion put kojim kamion može proći jer kroz podvožnjak ne može...Slike su u prilogu.
Dakle,
ne znam šta je nepouzdanije.
Da li Navigacije Sygic ili najnovije HERE mape...Svako može proveriti moje tvrđenje.
P.S. Ovo su bile nt.2016.03 sa prvim downloaderom. Sada sam skinuo mapu Srbije sa downladerom koji je postavio
@vladcepesh.
Mapa je, kao što sam i očekivao, identična. Identične su i greške...
Sygic HERE mape 2016.09
Sa novim PC Downloaderom (post #2346) sam skinuo novu mapu Srbije
srb.nt,.2016.09. Problem rutiranja, zbog loših parametara o brzini na putu, iz posta koji sam citirao, više ne postoji. Sada Sygic verzije, probao sam navigaciju
Sygic Navigation, daje normalnu rutu sa realnim trajanjem vožnje. Ovo sam, izgleda, jedino ja primetio ali je sigurno da je sličan problem bio i na drugim putevima u Srbiji.To je još jedan dokaz da članovi izgleda malo, ili uopšte ne koriste i ovu a i druge navigacije. To me je više puta razočaralo. Posebno kada vidim da neko nafiluje neku navigaciju sa ažuriranom mapom cele Evrope (!?) a nikada neće voziti po Evropi. Samo "muči" memoriski prostor telefona koji će ionako brzo menjati novim apdejtom...
Sa mapom
srb.nt.2016.03 sam dobijao istu rutu u izboru rutiranja "
Kratka" ali se vidi razlik u vremenima.
Normalno vreme, sa novom mapom 2016.09,
iznosi 8 minuta a sa mapom 2016.03 je bilo čak
26 minuta. Zato je navigacija morala da određuje one zaobilazne rute, slike u prilogu.
Preostale dve slike, na četvrtom i petom mestu, su takođe ilustracija da se i na drugoj putanji, Trgovačka-Miloja Zakića, stanje normalizovalo.
Umesto nekadašnjih 7 minuta, sada navigacija procenjuje vožnju koja traje normalna
3 minuta. Dakle, svi koji su optuživali HERE Maps za pomenutu grešku nisu bili u pravu. Očigledno je Sygic vršio lošu konverziju. Takođe, to znači da i problem u iGO navigaciji, mape 2016.Q3 (Q1 i Q2), sa nepronalažejem gradova po imenu, je greška u iGO konverziji. Ovo mi je posebno drago jer sam, kao saradnik HERE kancelarije, insistirao na proveri i ljudi su mi dokazali da je njihova izvorna mapa korektna.
Ove ispravke u NT mapi su veoma bitne. Sada se slobodno može koristiti, u svim Sygic verzijama, nova HERE 2016.09 mapa. Ovo je suštinska izmena u novoj mapi. Sve ostalo i nije toliko bitno. Ali, potrebno je reći da je u novoj mapi nešto i promenjeno. Ispravno su ucrtani pristupni putevi u Novom Sadu, Novo groblje (slike u prilogu). Tražio sam još izmena, ali ih nisam do sada uočio. Sigurno je da ima još poboljšanja u novoj mapi.
Što se tiče
problema kućnog broja za ulice koje se u pretrazi nude samo sa imenom (bez Ulica), strana
215, post
#2144, on je ostao. Međutim, to i nije ozbiljan problem čim se može na način, opisan u postu #2144, lako prevazići.
U svakom slučaju,
nova HERE mapa 2016.09 je donela suštinsko poboljšanje. Samo bih još dodao, možda grešim, da je čudno, ali nebitno, da se
sa verzije 2016.03 odmah prešlo na 2016.09. Apdejt
nt.2016.06, ako mi nije promaklo, ipak ne postoji.