Ja mislim da stvari stoje ovako:
Sviđati - znači uživati u čulnom iskustvu nekog stimulusa - npr. videti lepu devojku, jesti ukusan sladoled, čuti lepu pesmu. Ako to iskustvo ponavljamo i sve više nam se sviđa (što znači da počinjemo aktivno da tražimo da ga ponovo iskusimo) onda prelazimo na
Voleti - što je, zapravo, skup osećanja i nije osećanje samo po sebi. Ono objedinjuje sviđanje, uživanje, sreću, olakšanje, brigu za tu osobu, nedostajanje kada nije uz nas i slično. Znači, kada smo uz osobu koju volimo onda smo srećni, ispunjeni, opušteni, uživamo gledati je, dodirivati je i slično, a kada nije uz nas onda mislimo o njoj, nedostaje nam, želimo da je uz nas i slično.
Obožavanje je, po meni, loša kategorija - to znači voleti nešto toliko da gubimo deo sebe i ne prihvatamo da čujemo/vidimo bila šta (objektivno) loše o predmetu obožavanja. Za taj predmet/osobu spremni smo delovati iracionalno i učiniti nešto što može biti i loše po nas ili po nekog drugog.
Npr., nekome se sviđa Jelena Rozga. Voli je videti na slici ili televiziji i uvek pogleda spot kada naiđe na njega, međutim, ne traži je aktivno niti misli o njoj kada slika/video nije ispred njega. Znači da ta osoba uživa u čulnom iskustvu gledanja u Jelenu.
Zatim, neko voli svog dečka/curu. Uživa u vremenu provedenom sa njim/njom i misli o njemu/njoj kada nisu zajedno. Voleti sadrži i elemente sviđanja (gledati, slušati, dodirivati, mirisati dečka/curu) ali i mnogo više od toga. S tim u vezi, mislim da je moguće i da se neko voli ali da se više ne oseća sviđanje. Npr, parovi koji su dugo zajedno imaju duboku vezu razumevanja, ljubavi i poštivanja ali možda se više ne sviđaju jedno drugome (nema više uživanja u gledanju ili dodirivanju i tome slično).