Sviđa mi se- volim- obožavam

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
I nikako se ne slažem s komentarom da je voljenje nešto što budi drugačije osjećaje od onih koja čovjeka obuzimaju kada npr. trči. To ne možemo znati. :dtyste: Reci to profesionalnom sportašu. :acute:
Složila se ti ili ne, ali fakat je tako. Čovjek može osjećati zadovoljstvo kada trči, a osjećaj zadovoljstva ni po kakavim kriterijima nije isti kao osjećaj kada se voli. Uzgred, čovjek može osjećati zadovoljstvo i kada jede pasulj, odnosno kako ti to izjednačavaš, može voljeti pasulj. Ljubav prema sportu, kada već spominješ profesionalne sportiste, svakakao postoji, ali nećeš valjda tvrditi da je to ista ljubav kao ona kada se voli neka osoba. Tu se radi o potpuno različitim osjećanjima, a osjećanja su glavno mjerilo kada govorimo o sviđanju ili voljenju.

Član
Učlanjen(a)
20.12.2010
Poruka
892
Složila se ti ili ne, ali fakat je tako. Čovjek može osjećati zadovoljstvo kada trči, a osjećaj zadovoljstva ni po kakavim kriterijima nije isti kao osjećaj kada se voli. Uzgred, čovjek može osjećati zadovoljstvo i kada jede pasulj, odnosno kako ti to izjednačavaš, može voljeti pasulj. Ljubav prema sportu, kada već spominješ profesionalne sportiste, svakakao postoji, ali nećeš valjda tvrditi da je to ista ljubav kao ona kada se voli neka osoba. Tu se radi o potpuno različitim osjećanjima, a osjećanja su glavno mjerilo kada govorimo o sviđanju ili voljenju.

Zaboravio si samo jednu stvar- osjećaji su SUBJEKTIVNA stvar. :dtyste: I ni ti ni bilo tko drugi nije kompetentan govoriti mogu li ja voljeti ili ne more ili boks.
Isto tako bi se moglo reći da ne možeš osjećati istu ljubav prema ljudima i životinjama. A znamo primjere da nije tako.

Stoga, moje pitanje nije ni išlo na to da raspravljamo možemo li nešto voljeti ili ne, nego kako se mi sami snalazimo u tim kategorijama i što ih čini. yes3

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Zaboravio si samo jednu stvar- osjećaji su SUBJEKTIVNA stvar. :dtyste: I ni ti ni bilo tko drugi nije kompetentan govoriti mogu li ja voljeti ili ne more ili boks.
Isto tako bi se moglo reći da ne možeš osjećati istu ljubav prema ljudima i životinjama. A znamo primjere da nije tako.

Stoga, moje pitanje nije ni išlo na to da raspravljamo možemo li nešto voljeti ili ne, nego kako se mi sami snalazimo u tim kategorijama i što ih čini. yes3
Ja i ne govorim o tome možemo li voljeti ili ne, nego kako šta volimo, odnosno o razlici između toga pojma pri njegovoj upotrbi. Osjećji jesu subjektivni, kao, uostalom i sve što je vezano za čovjekovu psihu i emocije, ali, nauka je i tu izvšila nekakvu kvlifikaciju, odnosno objektivizaciju, i dala definicije raznih vrsta osjećaja. Mi nemamo ništa bolje ni objektivnije...

Član
Učlanjen(a)
20.12.2010
Poruka
892
Ja i ne govorim o tome možemo li voljeti ili ne, nego kako šta volimo, odnosno o razlici između toga pojma pri njegovoj upotrbi. Osjećji jesu subjektivni, kao, uostalom i sve što je vezano za čovjekovu psihu i emocije, ali, nauka je i tu izvšila nekakvu kvlifikaciju, odnosno objektivizaciju, i dala definicije raznih vrsta osjećaja. Mi nemamo ništa bolje ni objektivnije...

Pa o tome ti i govorim, to što koristimo neki pojam može, ali i ne mora značiti da ga koristimo krivo. :dtyste:

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Ja mislim da stvari stoje ovako:

Sviđati - znači uživati u čulnom iskustvu nekog stimulusa - npr. videti lepu devojku, jesti ukusan sladoled, čuti lepu pesmu. Ako to iskustvo ponavljamo i sve više nam se sviđa (što znači da počinjemo aktivno da tražimo da ga ponovo iskusimo) onda prelazimo na

Voleti - što je, zapravo, skup osećanja i nije osećanje samo po sebi. Ono objedinjuje sviđanje, uživanje, sreću, olakšanje, brigu za tu osobu, nedostajanje kada nije uz nas i slično. Znači, kada smo uz osobu koju volimo onda smo srećni, ispunjeni, opušteni, uživamo gledati je, dodirivati je i slično, a kada nije uz nas onda mislimo o njoj, nedostaje nam, želimo da je uz nas i slično.

Obožavanje je, po meni, loša kategorija - to znači voleti nešto toliko da gubimo deo sebe i ne prihvatamo da čujemo/vidimo bila šta (objektivno) loše o predmetu obožavanja. Za taj predmet/osobu spremni smo delovati iracionalno i učiniti nešto što može biti i loše po nas ili po nekog drugog.

Npr., nekome se sviđa Jelena Rozga. Voli je videti na slici ili televiziji i uvek pogleda spot kada naiđe na njega, međutim, ne traži je aktivno niti misli o njoj kada slika/video nije ispred njega. Znači da ta osoba uživa u čulnom iskustvu gledanja u Jelenu.

Zatim, neko voli svog dečka/curu. Uživa u vremenu provedenom sa njim/njom i misli o njemu/njoj kada nisu zajedno. Voleti sadrži i elemente sviđanja (gledati, slušati, dodirivati, mirisati dečka/curu) ali i mnogo više od toga. S tim u vezi, mislim da je moguće i da se neko voli ali da se više ne oseća sviđanje. Npr, parovi koji su dugo zajedno imaju duboku vezu razumevanja, ljubavi i poštivanja ali možda se više ne sviđaju jedno drugome (nema više uživanja u gledanju ili dodirivanju i tome slično).

Natrag