Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ефесцима, глава 5

1. Угледајте се дакле на Бога, као љубазна деца,

2. И живите у љубави, као што је и Христос љубио нас, и предаде себе за нас у прилог и жртву Богу на слатки мирис.

3. А курварство и свака нечистота и лакомство да се и не спомиње међу вама, као што се пристоји светима;

4. Тако и срамотне и луде речи, или шале, што се не пристоји; него још захваљивање.

На нама је да се освећујемо и да не дозволимо да нас нечистоћа погани. А шта је све оно што човека не чини светим, то се види у ова четири стиха, а и кроз читав Нови завет (и Стари). Битно је да бар погледамо шта је то и ако се не прљамо, сигурно ћемо бити свети Богу, а од људи нам похвале не требају. Јер Богу да смо свети, то је Пут Исусов, то је Живот Исусов. Тако и ми да се владамо, да слушамо реч Божију, а не туђе философије и науке које нас удаљавају од светости пред Богом.

Не мора име да ми стоји у црквеном календару, нек будем песак под ногама Господњим у Царству небеском, то је права плата. А похвале и величање од људских судова немају пред Богом значаја.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
peko71: Mislim da ne možemo biti sveti u pravom smislu te reči sve dok smo nesavršeni.

besherat: Dobro je rečeno, svetac se ne rađa, svecem se postaje. Mislim da je u današnjem svijetu to nemoguće. Teško je ostvariti i osnovne uslove koje nam nameću postovi , a tek postati svecem, to je za današnje uslove nedostižno.

Ne bih se baš složio sa navedenim tekstom, pošto po bibliji svetost nije neko urodjeno svojstvo čoveka, odnosno čovek se na ovom svetu radja kao palo grešno biće, koje tokom vremena svog života sve više povećava tu svoju grešnost, što je posledica Adamovog pada i ulazak zla i greha u ljudsku realnost.

A ja mislim da možemo biti sveti, :dtyste: jer Bog od nas ne bi tražio nešto nemoguće. On dobro zna kako smo slabi i grešni, ali nam je svejedno rekao: Budite sveti...Budite savršeni kao što je moj Otac savršen.

Odmah se javlja pitanje: što podrazumjevamo pod svetošću i kako se postaje svet?
Svetost možemo definirati i kao kršćansku zrelost. Znači, kad su teologalne kreposti: ljubav, vjera i ufanje u tolikoj mjeri prožele vjernika u sjedinjenju s Bogom da on može reći: Ne živim više ja, nego Krist živi u meni.
Svetost se sastoji
Kako se postaje svet? Pa vjerojatno tako da se svaki dan nastoji biti bolji, u svim dimenzijama ljudskog života.

Peko, pa o tome se radi, nesavršeni smo, a Bog nas želi savršene. To je slično kao kad su se apostoli svu noć nastojali uloviti ribu, (nisu spavali, nego se trudili...) onda dođe Isus i napuni im mreže.

Besherat, misliš da nas samo postovi posvećuju? Ja mislim da je ljubav, Isusova zapovijed ljubavi, ono što nas doista posvećuje i čini bogolikim. Ne mogu svi postiti, niti satima moliti, ne mogu svi imati velike spoznaje o Bogu, ali svi mogu ljubiti.
Boku Kotorsku katolici u Hrvatskoj zovu zaljevom svetaca: sv. Leopold Mandić, blaženi Gracija Kotorski i Ozana Kotorska, i još neki čiji je postupak beatifikacije u toku. Čula si za njih?
Laodikeja: čovjek se po krštenju oslobađa istočnog grijeha i prima sjeme božanskog života. Koliko god čovjek tijekom života griješio, Božja milost je izobilnija. Osim toga, svi sveci su bili samo ljudi, neki su čak imali podeblji dosje s ljudskim slabostima. Unatoć tome, nastojali su i trudili se, dali sve od sebe, a ostalo je učinio Bog, tj. posvetio ih. Slikovito: čovjek je slab, njegove zasluge su premalene, vrijednost im je 0. Ali, kad ispred nule Bog stavi 1, 10, 15, 100...onda si svetac.
:dtyste:

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Znam i đe je kuća Leopolda Mandića, jer sam rodom iz Herceg Novog, ali se olako obični ljudi prozivaju svecima. I nije važno koliko Bog traži od mene. Meni je važno da sam svjesna da mu ne pružam dovoljno, da sam nedostojna i da se pričestim, jer ne ispunjavam uslove posta. Mnogo tražim od sebe. Sada će mnogi reći da su i to popovske zavrzlame , ali nema veze. Nedostojna sam jer ne vjerujem stoprocentno u pravoslavnu dogmu , eto prve prepreke( majka mi je katolkinja , čisto informativno kažem ). Ne vjerujem stoprocentno u ono što je u Svetom Pismu napisano, jer je prevodima nagrđeno i promijenilo i svoje značenje i svoj prvobitni smisao.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Znam i đe je kuća Leopolda Mandića, jer sam rodom iz Herceg Novog, ali se olako obični ljudi prozivaju svecima. I nije važno koliko Bog traži od mene. Meni je važno da sam svjesna da mu ne pružam dovoljno, da sam nedostojna i da se pričestim, jer ne ispunjavam uslove posta. Mnogo tražim od sebe. Sada će mnogi reći da su i to popovske zavrzlame , ali nema veze. Nedostojna sam jer ne vjerujem stoprocentno u pravoslavnu dogmu , eto prve prepreke( majka mi je katolkinja , čisto informativno kažem ). Ne vjerujem stoprocentno u ono što je u Svetom Pismu napisano, jer je prevodima nagrđeno i promijenilo i svoje značenje i svoj prvobitni smisao.

Leopold Mandić je veeeliki mali čovjek. Talijani ga štuju više nego mi. Dovoljno je otići u Padovu gdje se nalazi njegov grob, pa vidjeti. No, dobro. Ne moraju nam se sviđati, niti smo zaljubljeni u svece, nego slavimo Boga koji je bio vidljiv po njihovim djelima.
Ne razumijem zašto se ne možeš pričestiti, ako nisi obdržavala post? Pa post je crkvena zapovijed, ne Božja.
Pravoslavci ne priznaju katoličke sakramente osim krštenja, dok katolici smatraju pravoslavne valjanim, ali problem je u običajima. Ja, kad sam na putu, ponekad svratim u pravoslavnu crkvu jer mi je najbliža. Zadnji put kad sam bila, hoću se pričestiti, ali Pričesti nema.
E, to me živcira, zašto je takav običaj...?wacko2

Što se tiče 100% vjerovanja u pravoslavnu dogmu ( misliš u naučavanje pravoslavne crkve?) i vjerodostojnost Svetog Pisma...Da nam je sve kristalno jasno, ne bi bila potrebna vjere. Uza sve to, ostaje nam dovoljno istina u kojima se trebamo utvrditi.

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Laodikejo, evo daj mi samo na jednom primjeru mogućnost da neko postane svetac u današnjem vremenu. Nešto što ja stalno navodim kao naizgled mali, ali veliki grijeh je osuđivanje. Kako da se oslobodimo toga grijeha, kada vidimo svijet oko sebe? Ništa drugo da ne spominjem, mislim da je i ovo dovoljno. Ajde mi objasni konkretno, da li je to moguće? :???:

Moguce je u danasnjem svetu on se nimalo ne razlikuje od onoga pre 1900 godina isti ljudi ista zloba ista borba crkve

treba samo biti bezgresan bezati od greha a najtezi su blud i laz

Leopold Mandić je veeeliki mali čovjek. Talijani ga štuju više nego mi. Dovoljno je otići u Padovu gdje se nalazi njegov grob, pa vidjeti. No, dobro. Ne moraju nam se sviđati, niti smo zaljubljeni u svece, nego slavimo Boga koji je bio vidljiv po njihovim djelima.
Ne razumijem zašto se ne možeš pričestiti, ako nisi obdržavala post? Pa post je crkvena zapovijed, ne Božja.
Pravoslavci ne priznaju katoličke sakramente osim krštenja, dok katolici smatraju pravoslavne valjanim, ali problem je u običajima. Ja, kad sam na putu, ponekad svratim u pravoslavnu crkvu jer mi je najbliža. Zadnji put kad sam bila, hoću se pričestiti, ali Pričesti nema.
E, to me živcira, zašto je takav običaj...?wacko2

Što se tiče 100% vjerovanja u pravoslavnu dogmu ( misliš u naučavanje pravoslavne crkve?) i vjerodostojnost Svetog Pisma...Da nam je sve kristalno jasno, ne bi bila potrebna vjere. Uza sve to, ostaje nam dovoljno istina u kojima se trebamo utvrditi.

Pricest se u pravoslavnoj crkvi dogadja na veliki svetac crveno slovo i nedeljnom liturgijom cak iako je crkva prazna to je deo bogoluzenja

Moramo da postimo da bismo se ocistili za pricest

A ja mislim da možemo biti sveti, :dtyste: jer Bog od nas ne bi tražio nešto nemoguće. On dobro zna kako smo slabi i grešni, ali nam je svejedno rekao: Budite sveti...Budite savršeni kao što je moj Otac savršen.

Odmah se javlja pitanje: što podrazumjevamo pod svetošću i kako se postaje svet?
Svetost možemo definirati i kao kršćansku zrelost. Znači, kad su teologalne kreposti: ljubav, vjera i ufanje u tolikoj mjeri prožele vjernika u sjedinjenju s Bogom da on može reći: Ne živim više ja, nego Krist živi u meni.
Svetost se sastoji
Kako se postaje svet? Pa vjerojatno tako da se svaki dan nastoji biti bolji, u svim dimenzijama ljudskog života.

Peko, pa o tome se radi, nesavršeni smo, a Bog nas želi savršene. To je slično kao kad su se apostoli svu noć nastojali uloviti ribu, (nisu spavali, nego se trudili...) onda dođe Isus i napuni im mreže.

Besherat, misliš da nas samo postovi posvećuju? Ja mislim da je ljubav, Isusova zapovijed ljubavi, ono što nas doista posvećuje i čini bogolikim. Ne mogu svi postiti, niti satima moliti, ne mogu svi imati velike spoznaje o Bogu, ali svi mogu ljubiti.
Boku Kotorsku katolici u Hrvatskoj zovu zaljevom svetaca: sv. Leopold Mandić, blaženi Gracija Kotorski i Ozana Kotorska, i još neki čiji je postupak beatifikacije u toku. Čula si za njih?
Laodikeja: čovjek se po krštenju oslobađa istočnog grijeha i prima sjeme božanskog života. Koliko god čovjek tijekom života griješio, Božja milost je izobilnija. Osim toga, svi sveci su bili samo ljudi, neki su čak imali podeblji dosje s ljudskim slabostima. Unatoć tome, nastojali su i trudili se, dali sve od sebe, a ostalo je učinio Bog, tj. posvetio ih. Slikovito: čovjek je slab, njegove zasluge su premalene, vrijednost im je 0. Ali, kad ispred nule Bog stavi 1, 10, 15, 100...onda si svetac.
:dtyste:

Nemozemo grsni biti sveti Bog je rekao ko bezi od bluda svet je i ko bezgresan je svet je i ko mucenik je svet je najbolje jos govore i blazenstva

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Moguce je u danasnjem svetu on se nimalo ne razlikuje od onoga pre 1900 godina isti ljudi ista zloba ista borba crkve

treba samo biti bezgresan bezati od greha a najtezi su blud i laz

Pricest se u pravoslavnoj crkvi dogadja na veliki svetac crveno slovo i nedeljnom liturgijom cak iako je crkva prazna to je deo bogoluzenja

Moramo da postimo da bismo se ocistili za pricest

Nemozemo grsni biti sveti Bog je rekao ko bezi od bluda svet je i ko bezgresan je svet je i ko mucenik je svet je najbolje jos govore i blazenstva

He,he, po ovome boldovanome, ja bih se posvetila odmah, jer nemam ni laž ni blud, da pridodam da nemam ni krađu ni srebroljublje.:beee: E, kada bi se samo ovako lako sticali uslovi za svetost, sve bi sveci šetali gradom.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

Naprimer u Rimokatolicizmu postoji vise svetaca kojima su posveceni odredjeni dani u godini, nego koliko ima samih dana u godini.

:lol: Što možemo! Više od milijarde katolika na svijetu, a samo 365 dana u godini.

Prema tome, mi mozemo postovati biblijske licnsti na nacin na koji postujemo svakog coveka, cak i vise jer su to ljudi sa kojima je otpocela Hriscanska era, i iz razloga sto su to bili ljudi kroz koje je Bog govorio u odredjenom istorijskom trenutku, i dao svoju pisanu rec.
Takodje, mozemo postovati starozavetne licnosti u kontekstu starozavetnog vremena i onoga sto su ti ljudi cinili, ali nista vise od toga, da ne govorim o tome da se njima klanjamo, da ih smatramo posrednicima, i da im se molimo, jer to nema nikakve dodirne tacke sa biblijskim pojmom svetosti.

Biblijski pojam svetosti je nesto sasvim drugo, i podrazumeva stanje ljudskog Duha coveka koji se potpuno predao Bogu, da je njemu sluzba Bogu na prvom mestu, i sve zrtvuje radi te sluzbe i zajednice sa Bogom.

Ovo mi vuče na protestansko učenje...
:???: U redu je, ali katolici i pravoslavci štuju svece, ne klanjaju im se, jer se samo Bogu klanjamo, a svece molimo za pomoć i zaštitu.
Ovo drugo je lijepo rečeno, predanje Božjoj ljubavi. Slikovito rečeno: svetac je onaj koji se toliko primakao Ognju Božanske ljubavi da je u potpunosti zahvaćen tom vatrom, pa gori, i svjetli.

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
He,he, po ovome boldovanome, ja bih se posvetila odmah, jer nemam ni laž ni blud, da pridodam da nemam ni krađu ni srebroljublje.:beee: E, kada bi se samo ovako lako sticali uslovi za svetost, sve bi sveci šetali gradom.

Ne verujes u Boga to je najgore

:lol: Što možemo! Više od milijarde katolika na svijetu, a samo 365 dana u godini.

Ovo mi vuče na protestansko učenje...
:???: U redu je, ali katolici i pravoslavci štuju svece, ne klanjaju im se, jer se samo Bogu klanjamo, a svece molimo za pomoć i zaštitu.
Ovo drugo je lijepo rečeno, predanje Božjoj ljubavi. Slikovito rečeno: svetac je onaj koji se toliko primakao Ognju Božanske ljubavi da je u potpunosti zahvaćen tom vatrom, pa gori, i svjetli.

Mislim da je doslo do zabune jezicke osnove

jedno je biti svetac a drugo svet

sveci su ljudi koji su se zrtvovali za druge ljude i BOga

a sveti smo kad smo bezgresni a ko nije svet ni bezgresan nece uci u Carstvo Nebesko Hrist je rekao

Ako se ne povratite i ne budete kao deca(bezgresni) necete uci u carstvo nebesko

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ne verujes u Boga to je najgore

jedno je biti svetac a drugo svet

sveci su ljudi koji su se zrtvovali za druge ljude i BOga

a sveti smo kad smo bezgresni a ko nije svet ni bezgresan nece uci u Carstvo Nebesko Hrist je rekao

Ako se ne povratite i ne budete kao deca(bezgresni) necete uci u carstvo nebesko

Nisam govorila o kanoniziranim svecima, nego o Božjem pozivu na svetost koji je upućen svima nama. Svaki se može posvećivati u svom zvanju, staležu, u svojoj naravi bez obzira na temperament, stručnu naobrazbu, visinu primanja...To je svetost u širem smislu riječi, a na nju smo pozvani već po krštenju.

Nismo sveti kad smo bezgrešni.
Tko je bezgrešan od ljudi? Imenuj ga, pa će mu ljudiveć naći manu.
"Ako je tko od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen..."
Nema bezgrešnih među ljudima, (osim Majke Božje) jer svi su sagriješili...
Ali, oni koji vrše volju Božju, čuvajući Njegove zapoviedi, ti se mogu nadati da će ih Bog svojim Duhom posvetiti, ne da bi imali svoje crveno slovo u kalendaru, nego da bi proslavili Boga svojim životom.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579

Što mislite je li moguće postati svetac/svetica u današnje doba? Da li imamo vremena biti sveci, je li to moguće ili je možda zastarilo?

U čemu se sastoji svetost kršćanina?

Tekst koji ste napisali tj prekopirali sve objasnjava, cemu pitanja? "Ne zaboravi covece da si svet" - vrlo jake reci, vrlo. Covek jeste svet od samog rodjenja pa sve do smrti, ali on to zaboravlja. Umesto da zaboravi na sebe, on zaboravlja sopstvenu svetost. Danasnje doba nema nista sa svetoscu jer svetost nije vezana vremenom i uslovima. Covek trazi spasenje a zaboravlja da je vec spasen. Koprca se kao riba u mrezi i time povecava svoju agoniju - umesto da se prepusti Onom koji ga zove.

Natrag