Svete tajne u PC

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Prouči u bibliji temu o reči Božjoj i njenom značaju za Hrišćanina.

A evo kao ispomoć:

REČ BOŽJA - BIBLIJA NAPISANA I NADAHNUTA SVETIM DUHOM BOŽJIM DUHOM:

"I imamo najpouzdaniju proročku riječ, i dobro činite što pazite na nju, ako na vidjelo koje svijetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašima.
I ovo znajte najprije da nijedno proroštvo književno ne biva po svome kazivanju;
Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi" ( 2 poslanica Petrova 1. 19 - 21 )

DATA ZA ČOVEKOVO DUHOVNO USAVRŠAVANJE:

"Ali ti stoj u tome što si naučio i što ti je povjereno, znajući od koga si se naučio,
I budući da iz malena umiješ sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenije u Hrista Isusa.
Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi, Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen" ( 2 poslanica Timotijeva 3. 16 - 17 )
"Jer šta se napred napisa, za našu se nauku napisa, da trpljenjem i utehom pisma nadu imamo" ( Rimljanima poslanica 15. 4 )

REČ BOŽJA JE IZVOR ISTINE KOJOM NAS ON POSVEĆUJE:

"Osveti ih istinom svojom: riječ je tvoja istina" ( jevanđelje po Jovanu 17. 17 )

BOG NAS DUHOVNO PREPORAĐA VEČNOM REJU BOŽJOM:

"Kao prerođeni ne od sjemena koje truhne, nego od onog koje ne truhne, riječju živoga Boga, koja ostaje dovijeka.
Jer je svako tijelo kao trava, i svaka slava čovječija kao cvijet travni: osuši se trava, i cvijet njezin otpade;
Ali riječ Gospodnja ostaje dovijeka. A ovo je riječ što je objavljena među vama" ( 1 poslanica Petrova 1. 23 - 25 )

REČ BOŽJA - SVEDOĆANSTVO ZA POSLEDNJE VREME:

"A on reče: idi Danilo, jer su zatvorene i zapečaćene ove riječi do pošljednjega vremena, mnogi će pretraživati, i znanje će se umnožiti....
Mnogi će se očistiti, ubijeliti i okušati; a bezbožnici će raditi bezbožno, niti će koji bezbožnik razumjeti, ali će razumni razumjeti"( knjiga proroka Danila 12. 4 - 10 )

REČ BOŽJA OSTAJE DOVEKA:

"I doći će izbavitelj u Sion i k onima od Jakova koji se obraćaju od grijeha, veli Gospod.
A ovo će biti zavjet moj s njima, veli Gospod: duh moj, koji je u tebi, i riječi moje, koje metnuh u usta tvoja, neće otići od usta tvojih ni od usta sjemena tvojega, ni od usta sjemena sjemena tvojega, veli Gospod, otsele i dovijeka" ( knjiga proroka Isaije 59. 20 - 21 )

REČ BOŽJA - SVEDOĆANSTVO O ISUSU:

"I On im reče: O bezumni i sporog srca za verovanje svega što govoriše proroci!
Nije li to trebalo da Hristos pretrpi i da uđe u slavu svoju?
I počevši od Mojsija i od svih proroka kazivaše im šta je za Njega u svemu pismu" ( jevanšelje po Luki 24. 25 - 27 )

"I reče im: Ovo su reči koje sam vam govorio još dok sam bio s vama, da sve treba da se svrši šta je za mene napisano u zakonu Mojsijevom i u prorocima i u psalmima.
Tada im otvori um da razumeju pismo.
I reče im: Tako je pisano, i tako je trebalo da Hristos postrada i da ustane iz mrtvih treći dan;
I da se propoveda pokajanje u ime Njegovo i oproštenje greha po svim narodima počevši od Jerusalima.
A vi ste svedoci ovome"( jevanđelje po Luki 24. 44 - 48 )

NE MENJATI REČ BOŽJU:

"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj" ( otkrivenje 22. 18 - 20 )

Ovo je tipično za sektaše. Navale na čovjeka i onda ga obaspu citatima iz Biblije. Nažalost, kršćani znaju vrlo malo i o svojoj vjeri i o onome što im Crkva naučava. Tako, kad im sektaš, na primjer, pročita o suboti u Starom zavjetu, pa im na njihove oči u tren skoči na Danijela (dio Biblije koji im je izlizan do kraja) i pročita kako će mali rog mijenjati zakone i vremena, pa im argumentira kako je to napravio papa, a onda opet u tren oka skok na drugi izlizani dio Biblije, Otkrivenje, i evo dokaza tko je zvijer i antikrist. Naiđu li na bogobojaznog neznalicu evo novog adventiste sedmog dana. Adventistima takvi najviše i pašu. Bogobojazan je, plaćat će desetinu, i neznalica je, nikada neće saznati pravu istinu kako je nastao Adventizam sedmog dana i na kakvim bogohulnostima su ga utemeljili "pioniri".

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Pre izvesnog vremena sam čuo da su se neki sveštenici ismejavali između sebe u časovima dokolice - prepričavajući jedan drugome ispovesti koje su čuli od ljudi koji su dolazili da im se ispovedaju.
Bila je pokrenuta i neka afera povodom toga.
Ja samo znam da je jedan covek u zatvoru bio 40 godina jer nij hteo da kaze sta mu je neko drugi ispovedio jer je takvo pravilo.Sljam uvek postoji i uvek ce psotojati, bile te optuzbe tacne ili ne ja iskreno verujem da takvi ljudi posstoje i uvek ce postojati i uvek su postojali.
Nelsim, ti od početka nigde nisi citirao bibliju, a konstantno pominješ vanbiblijske spise.
Prouči u bibliji temu o reči Božjoj i njenom značaju za Hrišćanina.
Ja nisam dosao ovde niko nista da dokazujem vec da branim istinu i da je pre svega iznesem, ja ovde necu biti jos dugo.Kazes da ne pominjem Sveto Pismo?
Znaci "Ispovedajte se jedni drugima", nije iz svetog pisma?
Razlog zasto ja necitiram SP mnogo je taj sto vi sve izokrecete i pogresno tumacite kao npr prica o bogatasu i LAzaru, po vasem tumacenju Hristos je lagao i pricao izmisljene pripovetke, a po nasem verovanju sve price koje je On ispricao desile sus se.

REČ BOŽJA - BIBLIJA NAPISANA I NADAHNUTA SVETIM DUHOM BOŽJIM DUHOM:

"I imamo najpouzdaniju proročku riječ, i dobro činite što pazite na nju, ako na vidjelo koje svijetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašima.
I ovo znajte najprije da nijedno proroštvo književno ne biva po svome kazivanju;
Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi" ( 2 poslanica Petrova 1. 19 - 21 )

DATA ZA ČOVEKOVO DUHOVNO USAVRŠAVANJE:

"Ali ti stoj u tome što si naučio i što ti je povjereno, znajući od koga si se naučio,
I budući da iz malena umiješ sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenije u Hrista Isusa.
Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi, Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen" ( 2 poslanica Timotijeva 3. 16 - 17 )
"Jer šta se napred napisa, za našu se nauku napisa, da trpljenjem i utehom pisma nadu imamo" ( Rimljanima poslanica 15. 4 )

REČ BOŽJA JE IZVOR ISTINE KOJOM NAS ON POSVEĆUJE:

"Osveti ih istinom svojom: riječ je tvoja istina" ( jevanđelje po Jovanu 17. 17 )

BOG NAS DUHOVNO PREPORAĐA VEČNOM REJU BOŽJOM:

"Kao prerođeni ne od sjemena koje truhne, nego od onog koje ne truhne, riječju živoga Boga, koja ostaje dovijeka.
Jer je svako tijelo kao trava, i svaka slava čovječija kao cvijet travni: osuši se trava, i cvijet njezin otpade;
Ali riječ Gospodnja ostaje dovijeka. A ovo je riječ što je objavljena među vama" ( 1 poslanica Petrova 1. 23 - 25 )

REČ BOŽJA - SVEDOĆANSTVO ZA POSLEDNJE VREME:

"A on reče: idi Danilo, jer su zatvorene i zapečaćene ove riječi do pošljednjega vremena, mnogi će pretraživati, i znanje će se umnožiti....
Mnogi će se očistiti, ubijeliti i okušati; a bezbožnici će raditi bezbožno, niti će koji bezbožnik razumjeti, ali će razumni razumjeti"( knjiga proroka Danila 12. 4 - 10 )

REČ BOŽJA OSTAJE DOVEKA:

"I doći će izbavitelj u Sion i k onima od Jakova koji se obraćaju od grijeha, veli Gospod.
A ovo će biti zavjet moj s njima, veli Gospod: duh moj, koji je u tebi, i riječi moje, koje metnuh u usta tvoja, neće otići od usta tvojih ni od usta sjemena tvojega, ni od usta sjemena sjemena tvojega, veli Gospod, otsele i dovijeka" ( knjiga proroka Isaije 59. 20 - 21 )

REČ BOŽJA - SVEDOĆANSTVO O ISUSU:

"I On im reče: O bezumni i sporog srca za verovanje svega što govoriše proroci!
Nije li to trebalo da Hristos pretrpi i da uđe u slavu svoju?
I počevši od Mojsija i od svih proroka kazivaše im šta je za Njega u svemu pismu" ( jevanšelje po Luki 24. 25 - 27 )

"I reče im: Ovo su reči koje sam vam govorio još dok sam bio s vama, da sve treba da se svrši šta je za mene napisano u zakonu Mojsijevom i u prorocima i u psalmima.
Tada im otvori um da razumeju pismo.
I reče im: Tako je pisano, i tako je trebalo da Hristos postrada i da ustane iz mrtvih treći dan;
I da se propoveda pokajanje u ime Njegovo i oproštenje greha po svim narodima počevši od Jerusalima.
A vi ste svedoci ovome"( jevanđelje po Luki 24. 44 - 48 )

NE MENJATI REČ BOŽJU:

"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj" ( otkrivenje 22. 18 - 20 )

Познању побожности и истине о свеколиком свету не мора нас поучавати нико од људи јер је то знање по себи доступно - оно само свакодневно кличе кроз дела Божија, а у науци Христовој показује се блиставијим и од Сунца. Но, пошто желиш да чујеш нешто о том знању, хајде, о блажени, да, колико нам је то могуће, изложимо неколико речи о веровању у Христа. Иако то знање и ти сам можеш пронаћи у књигама божанског Писма, ипак буди добротољубив, па о томе почуј и друге. Свакако да је свето и богонадахнуто Писмо само по себи довољно да објави истину, али постоје и многи други списи које су наши блажени учитељи у ту сврху сачинили. У њима ће свако, ако се само потруди, пронаћи и тумачење Светога Писма и моћи да стекне знање до кога му је стало.

Пошто сада немамо у рукама списе наших учитеља, потребно је да све оно што сам од њих научио, а ту свакако мислим на веру у Спаситеља Христа, сада усмено и писмено изнесем преда те како нико наше јеванђелско учење не би сматрао безвредним и како за веру у Христа не би помислио да је неразумна. Таквим клеветама ругају нам се Јелини[1] и подсмевају нам се, и то не изругујући се нечему другом до самом Распећу Христовом. Управо овде би човек могао заплакати над њиховом неосетљивошћу јер они, клеветајући Крст,[2] не виде да је његова сила завладала свеколиком васељеном и да су кроз њега свима откривена дела богопознања. Не би, наравно, ни они исмевали нешто што је толико узвишено да су искрено управили свој ум ка Божанству Христовом - него би Га и они познали као Спаситеља свега света и схватили би да се Распеће није одиграло да би творевини нанело штету, него да би је исцелило. Тиме што се Распеће збило, укинуто је свако идолопоклонство; тим догађајем одагнато је свако демонско маштарење, а људи се само Христу клањају. Кроз Њега се познаје Отац, они који се томе противе бивају посрамљени, а душе противничке, дан за даном, невидљиво се преобраћају. Па пошто је то тако (тада би их неко са правом могао упитати), како је могуће Распеће још увек сматрати човечанским и не исповедати да Онај Који се на крст успео јесте Логос Божији и Спаситељ света? Чини ми се да се и са њима збива као са оним који је корио Сунце заклоњено облацима, а дивио се његовој светлости видећи како је сва твар њоме обасјана. Према томе, као што је светлост добра, а Сунце, узрочник те светлости, још боље, тако је и са Богом: пошто је божанска заслуга то што је целокупна васељена испуњена Његовим познањем, природно је да узрочник и управитељ тога остварења буде Сам Бог и Логос Божији.

Беседимо, дакле, онолико колико је у нашој моћи, оспоравајући најпре неукост неверника, да би по оповргавању заблуда заблистала сама истина, и да би ти, човече, био безбрижан јер си у истину поверовао - да у познању Христа не будеш у заблуди. Мислим да теби, који си христољубив,[3] приличи да расправљаш о свему ономе што се Христа тиче, јер сам се уверио да знање о Њему и веровање у Њега сматраш драгоценијим од свега другог.

Sveti Atanasije Veliki-"Protiv Idola", Uvodna Rec.Izvor:http://www.svetosavlje.org/bibliote...eVeliki/ProtivIdolaSvetiAtanasijeVeliki01.htm

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Reč Božja i Duh koji svedoči je ono što privlači ljude Bogu, jer ljudi uviđaju da im crkve ne nude istinu, već prazne ceremonije koje ne site dušu niti je vode na izvore žive vode.

U Hristu je život i u reči Božjoj, i zato ljudi traže one koji imaju obadvoje..Amin!

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Reč Božja i Duh koji svedoči je ono što privlači ljude Bogu, jer ljudi uviđaju da im crkve ne nude istinu, već prazne ceremonije koje ne site dušu niti je vode na izvore žive vode.

U Hristu je život i u reči Božjoj, i zato ljudi traže one koji imaju obadvoje..Amin!
Boze sacuvaj!
Al si ti u zabludi brate moj.Ponasas se kao fanatik, pa ja sam bio i video i ti me opet ubedjujes u drugo, zasto?!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ako sam ja u zabludi i fanatik - onda je to i Isus koji ovo svedoči:

"Osveti ih istinom svojom:
reč je Tvoja istina" ( Jovan 17. 17 )

"A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh" ( Jovan 14. 26 )

"Zaklinjem te dakle pred Bogom i Gospodom našijem Isusom Hristom, koji će suditi živima i mrtvima, dolaskom njegovijem i carstvom njegovijem:
Propovijedaj riječ, nastoj u dobro vrijeme i u nevrijeme, pokaraj, zaprijeti, umoli sa svakijem snošenjem i učenjem;
Jer će doći vrijeme kad zdrave nauke neće slušati, nego će po svojijem željama nakupiti sebi učitelje, kao što ih uši svrbe"
( 2 Timotiju 4. 1 - 5 )

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
"Osveti ih istinom svojom: reč je Tvoja istina" ( Jovan 17. 17 )

"A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh" ( Jovan 14. 26 )

"Zaklinjem te dakle pred Bogom i Gospodom našijem Isusom Hristom, koji će suditi živima i mrtvima, dolaskom njegovijem i carstvom njegovijem:
Propovijedaj riječ, nastoj u dobro vrijeme i u nevrijeme, pokaraj, zaprijeti, umoli sa svakijem snošenjem i učenjem;
Jer će doći vrijeme kad zdrave nauke neće slušati, nego će po svojijem željama nakupiti sebi učitelje, kao što ih uši svrbe"
( 2 Timotiju 4. 1 - 5 )
Ovaj odgovor nema nikakve veze sa mojom izjavom.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Sveta Tajna je vise puta i na vise mesta objavljena u Bibliji jer Bog ne zeli da ljudi budu u neznanju u mnogim stvarima.
naprimer....

Efesanima 1:9
9 Pokazavši nam tajnu volje svoje, po ugodnosti svojoj koju napred pokaza u Njemu,

1.Kor 2:1-7
1 I ja došavši k vama, braćo, ne dođoh s visokom reči ili premudrosti da vam javljam svedočanstvo Božije.
7 Nego govorimo premudrost Božiju u tajnosti sakrivenu, koju odredi Bog pre sveta za slavu našu;
10 A nama je Bog otkrio Duhom svojim; jer Duh sve ispituje, i dubine Božije.

BGT 1 Corinthians 2:1 Κἀγὼ ἐλθὼν πρὸς ὑμᾶς, ἀδελφοί, ἦλθον οὐ καθ᾽ ὑπεροχὴν λόγου ἢ σοφίας καταγγέλλων ὑμῖν τὸ μυστήριον τοῦ θεοῦ. (1Co 2:1 BGT)
Grcka rec "μυστήριον" se prevodi kao misterija ili kao tajna.
Sveta tajna koja je bila ljudima sakrivena od Edenske pobune ,bila je o "semenu" koje ce doneti slobodu i zivot ljudima,a to je Isus Hrist.

Natrag