Svete tajne u PC

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U bibliji postoji svaka od ovih tačaka navedenih u ovim "svetim tajnama" osim tačke koja govori o ispovesti, jer je ispovest preuzeta iz Vavilonske religije, i ovaj običaj je u Vavilonu uveden od strane Semiramide - žene Nevroda osnivača Vavilona i graditelja Vavilonske kule, koja je ovu praksu uvela u svoj kult plodnosti, kako bi se doznalo šta rade njeni podanici - koji su pred svešenikom kulta plodnosti priznavali sve zbog straha od crne magije.

Gdje piše, gdje si pročitao, od koga si čuo da je Semiramida Nimrodova žena?

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
U bibliji postoji svaka od ovih tačaka navedenih u ovim "svetim tajnama" osim tačke koja govori o ispovesti, jer je ispovest preuzeta iz Vavilonske religije, i ovaj običaj je u Vavilonu uveden od strane Semiramide - žene Nevroda osnivača Vavilona i graditelja Vavilonske kule, koja je ovu praksu uvela u svoj kult plodnosti, kako bi se doznalo šta rade njeni podanici - koji su pred svešenikom kulta plodnosti priznavali sve zbog straha od crne magije.
Naravno da ostoji osnova za ispovest: "Isovedajte se jedni drugima", ovaj stih se nalazi u Delima apostolskim uzmi Sveto Pismo i proveri.Inace u prvim vekovima su se svi javno ispovedali na okupljanjima, ali je to ukinuto jer su se naravno vernici stideli da ispovedaju grehe javno pred svima pa mozda cak i ljudima kojima su greh ucinili.Danas se narod ispoveda svesteniku tj. svom duhovniku(psihologu) i cilj ispovesti je taj da bi svestenik savetovao tog vernika kako da se izbori sa svojim iskusenjima odnosno kako da prevazidju svoj greh, jer covek se nadje na toj tacki na kojoj od svoje gresnosti ne zna sta da radi i kako da se spase, svestenik je taj koji mu daje pouku.
Tačka o krštenju je takođe tokom istorije doživela transformaciju, jer su crkvene vođe počele da krštavaju bebe - pod izgovorom "da dete koje umre ne kršteno neće biti primljeno u carstvo nebesko"
Takvo ucenje ne postoji u Pravoslavlju, to je katolicko ucenje, u katolickom ucenju svi ljudi pa cak i deca nose praroditeljski greh, a u pravoslavlju ljudi imaju samo posledice, ovo je jedna od diskusija na uniji Florentinskoj kada je sv. MArko osudjivao katolike zbog pogresnog ucenja, deca su bezgresna pre svega takvih je Carstvo Nebesko.Kod nas se deca krstavaju jer se krstenje smatra ulaskom u crkvu, deca se krstavaju samo ukoliko su roditelji pravoslavni i oni obecavaju da ce dete vaspitavati u hriscanstvu i da ce ga nauciti onome sto oni znaju.Nekad je uslov za krstenje bio znanje, odnosno 3 godine je trajalo poucavanje nekrstenih vernika i posle tog perioda oni su krstavani, i dan danas je takvo pravilo, da onaj koji je odrastao i krsti se mora da bude od hriscanskih roditelja, ako nije onda mora da se poucava i episkop ga ispituje nakon odredjenog perioda, deca ciji roditelji nisu hriscani ne krstavaju se, ovaj slucaj je pre svega jako redak, tj. skoro je nemoguce da neko dodje da krsti dete , a on sam nije hriscanin i nije krsten.Kod nas krstenje simbolizuje ulazak u crkvu, a ne oprostaj grehova, oprostaj grehova stice se pokajanjem(popravljanjem).

Na prvom mestu - on mora biti upoznat sa Božjom rečju i planom spasenja koji je u njoj otkriven, kao i uslovima pod kojima može dobiti večno spasenje - koje Bog daje svima koji ove uslove ispune, da prihvati ovaj plan spasenja u svim tačkama. i da počne praktično da primenjuju principe Božje reči u svom životu.

Ovo obuhvata veru u Isusa Hrista kao ličnog spasitelja i prihvatanje njegove žrtve kao otkup za lične grehe - koje ne podrazumeva samo formalno ispovedanje, već potpuno predanje sebe Bogu i napuštanje svega što nije u skladu sa njegovom voljom, dopuštanje da on svojim Svetim Duhom u čoveku izvrši duboku unutrašnju promenu i da mu da silu da od tog trenutka živi jednim novim posvećenim životom bez greha i u stalnoj neprekidnoj zajednici sa Bogom, u kojoj čovek raste i rađa duhovne rodove.
Ovi biblijski uslovi su sledeći:

1. upoznavanje sa rečju Božjom i planom spasenja i sprovođenje u lični život.

2.vera u Hrista

3. pokajanje i napuštanje greha i svega što nije u skladu sa Božjom voljom i život u zajednici sa Bogom.

Ovi navedeni uslovi pokazuju - da kandidati koji žele da obave ovaj čin krštenja - moraju biti odrasle osobe koje imaju slobodnu volju da ove navedene uslove prihvate i primene ih u svom životu.
Ovo je potrebno za svakog hriscanina, ali nije uslov za ulazak u crkvu, zasto nekom ukinuti pravo na sjedinjenje sa Bogom ako ce on te uslove ispuniti u buducnosti?
Jos je uslov za hriscanina potreban da on prilaze materijalna dobra(ako moze) crkvi kao sto su prvi hriscani davali apostolima, ne daju vernici taj novac nekom drugom vec crkvi, a oni su deo crkve.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U bibliji stoji da se ispovedaju gresi jedan drugome u smislu - ako sam ja sagrešio nešto mom bratu, da odem i da mu to kažem i da tražim da mi on oprosti taj greh koji sam učinio lično prema njemu.

To ne znači ispovedati lične grehe drugoj osobi ili svešteniku.

Dete se u Judaizmu samo posvećivalo Gospodu, odnosno - donošeno je u hram i sveštenik se molio za to dete.

Krštavanje male dece je u tradicionalnim crkvama uvedeno tek u 12 veku.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
U bibliji stoji da se ispovedaju gresi jedan drugome u smislu - ako sam ja sagrešio nešto mom bratu, da odem i da mu to kažem i da tražim da mi on oprosti taj greh koji sam učinio lično prema njemu.

To ne znači ispovedati lične grehe drugoj osobi ili svešteniku.

Dete se u Judaizmu samo posvećivalo Gospodu, odnosno - donošeno je u hram i sveštenik se molio za to dete.
"ispovedajte se jedni drugima", nije rekao ispovedi se onom kome si zgresio jer bi to bilo nelogicno, sta ako nisi nikom zgresio sem samom sebi, npr. bio si gord u sebi?
Kome se ispovedati kad si samom sebi naudio, a ne drugima?
Vidis da nisi u pravu.Inace za krstavanje dece, ne bih rekao da je uvedeno u 12. veku vec dosta ranije jer je postojao covek koji se zvao Pelagije i on je bio osnovao Pelagijance, on je ucio da malu decu ne treba krstavati i rim ga je osudio, Pelagije je ziveo u 5. veku, a ne 12.
Opet hronoloska greska, vidis li da istorija koju ucis nije tacna?
Vidis li da si u zabludi?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne postoji zabluda, krštavanje male dece jeste uvedeno u 12 veku, a ako je to neko ranije i činio - on se nije rukovodio Svetim pismom, jer uslove krštenja može ispuniti samo odrasli ljudi, a u bibliji deca se nisu krštavala - već posvećivala Gospodu u Hramu, što je pružalo zaštitu detetu i Božje blagoslove nad njim.

U bibliji niti u Judaizmu ni u Hrišćanstvu ne postoji praksa ispovedanja greha čoveku.
U bibliji čovek ne može biti stavljen kao posrednik izmewđu Boga i čoveka.

Isus je jedini spasitelj i put ka Bogu, on je platio cenu čovekovog otkupa od greha i smrti kao posledice greha - i preuzeo ih na sebe, i danas obavlja ulogu novozavetnog prvosveštenika ili posrednika u nebeskoj Svetinji - vršeći službu pomirenja prinošenjem zasluga svoje prolivene krvi na krstu Golgote u korist čoveka i njegovog spasenja.
Ljudi ne mogu da zauzmu ulogu spasitelja i posrednika preko koga je moguće doći Bogu i dobiti spasenje, iz razloga što je čovek po prirodi grešan i što je i njemu samome kao takvom potreban spasitelj i posrednik, i zato što je ta uloga dodeljena Hristu kao onome koji je Božanskim planom određen za ovo veliko delo spasenja ljudskog roda, i na koga ukazuju sva starozavetna proročanstva, kao i starozavetni obredni sistem - kao na spasitelja koji će se žrtvovati za ljudske grehe, i u novozavetnom periodu obavljati ulogu prvosveštenika ili posrednika pred Božjim prestolom u Svetinji na nebu.
Staviti grešnog smrtnog čoveka kao spasitelja i onoga preko koga je moguće doći Bogu - minimiziralo bi ovu Isusovu ulogu i ono što je on učinio za ljudsko spasenje, kao i ulogu Svetog Duha koji to spasenje danas ostvaruje u nama, i gurnulo bi ih u drugi plan, a čoveka postavilo kao sredstvo putem koga ljudi mogu doći Bogu i biti spaseni i primljeni u Božje carstvo.

ISUS JEDINI SPASITELJ I POSREDNIK PRED BOGOM:

"A kad se navrši vreme, posla Bog Sina svog Jedinorodnog, koji je rođen od žene i pokoren zakonu,
Da iskupi one koji su pod zakonom, da primimo posinaštvo" ( Galatima poslanica 4. 4 - 5 )

"Jer Hristos još kad slabi bejasmo umre u vreme svoje za bezbožnike.
Jer jedva ko umre za pravednika; za dobroga može biti da bi se ko usudio umreti.
Ali Bog pokazuje svoju ljubav k nama što Hristos još kad bejasmo grešnici umre za nas" ( Rimljanima poslanica 5. 6 - 8 )

"Da je na znanje svima vama i svemu narodu Izrailjevom da u ime Isusa Hrista Nazarećanina, kog vi raspeste, kog Bog podiže iz mrtvih, stoji ovaj pred vama zdrav.
Ovo je kamen koji vi zidari odbaciste, a postade glava od ugla: i nema ni u jednom drugom spasenja;
Jer nema drugog imena pod nebom danog ljudima kojim bi se mi mogli spasti" ( dela apostolska 4. 10 - 12 )

"I kuda ja idem znate, i put znate.
Reče mu Toma: Gospode! ne znamo kuda ideš; i kako možemo put znati?
Isus mu reče: ja sam put i istina i život; niko neće doći k ocu do kroza me" ( jevanđelje po Jovanu 14. 4 - 6 )

"Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovjek Hristos Isus,
Koji sebe dade u otkup za sve, za svjedočanstvo u svoje vrijeme" ( 1 Timotiju poslanica 2. 5 - 6 )

"Dječice moja! ovo vam pišem da ne griješite; i ako ko sagriješi, imamo zastupnika kod oca, Isusa Hrista pravednika,
I on očišća grijehe naše, i ne samo naše nego i svega svijeta"( 1 poslanica Jovanova 2. 1 - 2 )

"Budući, pak, da deca imaju telo i krv, tako i On ( Isus ) uze deo u tome, da smrću satre onog koji ima državu smrti, to jest đavola;
I da izbavi one koji god od straha smrti u svemu životu biše robovi.
Jer se zaista ne primaju anđeli, nego se prima seme Avraamovo.
Zato beše dužan u svemu da bude kao braća, da bude milostiv i veran poglavar sveštenički pred Bogom, da očisti grehe narodne.
Jer u čemu postrada i iskušan bi u onome može pomoći i onima koji se iskušavaju" ( Jevrejima poslanica 2. 14 - 18 )

"Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.
Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas" ( knjiga proroka Isaije 53. 5 - 5 )

"Opravdavši se, dakle, verom, imamo mir s Bogom kroz Gospoda svog Isusa Hrista,
Kroz kog i pristup nađosmo verom u ovu blagodat u kojoj stojimo, i hvalimo se nadanjem slave Božije" ( Rimljanima poslanica 5. 1 - 2 )

"Blagosloven Bog i otac Gospoda našega Isusa Hrista, koji nas je blagoslovio svakijem blagoslovom duhovnijem na nebesima kroz Hrista;
Kao što nas izabra kroz njega prije postanja svijeta, da budemo sveti i pravedni pred njim u ljubavi,
Odredivši nas naprijed kroz Isusa Hrista sebi na posinaštvo, po ugodnosti volje svoje,
Na pohvalu slavne blagodati svoje kojom nas oblagodati u ljubaznome,
U kome imamo izbavljenje krvlju njegovom, i oproštenje grijeha, po bogatstvu blagodati njegove" ( Efescima poslanica 1. 3 - 7 )

"Šta ćemo dakle reći na ovo? Ako je Bog s nama, ko će na nas?
Koji dakle svoga sina ne poštedje, nego ga predade za sve nas, kako dakle da nam s njim sve ne daruje?
Ko će optužiti izbrane Božije? Bog koji pravda?
Ko će osuditi? Hristos Isus koji umrije, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i moli za nas?" ( Rimljanima poslanica 8. 31 - 34 )

ISUS POSREDNIK I PRVOSVEŠTENIK U NEBESKOJ SVETINJI:

"A ovo je glava od toga što govorimo: imamo takvog Poglavara svešteničkog koji sedi s desne strane prestola Veličine na nebesima;
Koji je sluga svetinjama i istinitoj skiniji, koju načini Gospod, a ne čovek" ( Jevrejima poslanica 8. 1 - 2 )

"Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.
Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na telesnu čistotu.
A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?" ( Jevrejima poslanica 9. 11 - 14 )

"Imajući dakle velikoga poglavara svešteničkoga, koji je prošao nebesa, Isusa sina Božijega, da se držimo priznanja.
Jer nemamo poglavara svešteničkoga koji ne može postradati s našijem slabostima, nego koji je u svačemu iskušan, kao i mi osim grijeha.
Da pristupimo dakle slobodno k prijestolu blagodati, da primimo milost i nađemo blagodat za vrijeme kad nam zatreba pomoć" ( Jevrejima poslanica 4. 14 - 16 )

"I oni mnogi biše sveštenici, jer im smrt ne dade da ostanu.
A ovaj, budući da ostaje vavijek, ima vječno sveštenstvo.
Zato i može vavijek spasti one koji kroza nj dolaze k Bogu, kad svagda živi da se može moliti za njih.
Jer takov nama trebaše poglavar sveštenički: svet, bezazlen, čist, odvojen od griješnika, i koji je bio više nebesa;
Kojemu nije potrebno svaki dan, kao sveštenicima, najprije za svoje grijehe žrtve prinositi, a potom za narodne, jer on ovo učini jednom, kad sebe prinese.
Jer zakon postavlja ljude za sveštenike koji imaju slabost; a riječ zakletve koje je rečena po zakonu, postavi sina vavijek savršena" ( Jevrejima poslanica 7. 23 - 28 )

LJUDI NE MOGU BITI POSREDNICI PRED BOGOM - APOSTOLI SAMO LJUDI KOJI PROPOVEDAJU HRISTA:

"I jedan čovek u Listri seđaše nemoćan u nogama, i beše hrom od utrobe matare svoje, i ne beše nikad hodio.
Ovaj slušaše Pavla gde govori. Pavle pogledavši na nj i videvši da veruje da će ozdraviti,
Reče velikim glasom: Tebi govorim u ime Gospoda Isusa Hrista, ustani na svoje noge upravo. I skoči, i hođaše.
A kad vide narod šta učini Pavle, podigoše glas svoj govoreći likaonski: Bogovi načiniše se kao ljudi, i siđoše k nama
I nazivahu Varnavu Jupiterom, a Pavla Merkurijem, jer on upravljaše rečju.
A sveštenik Jupitera koji beše pred gradom njihovim dovede junce, i donese vence pred vrata, i s narodom htede da prinosi žrtvu.
A kad čuše apostoli, Varnava i Pavle, razdreše haljine svoje, i skočiše među narod vičući i govoreći:
Ljudi! Šta to činite? I mi smo kao i vi smrtni ljudi, koji vam propovedamo jevanđelje da se od ovih lažnih stvari obratite k Bogu Živom, koji stvori nebo i zemlju i more i sve što je u njima;
Koji u prošavšim naraštajima beše pustio sve narode da idu svojim putevima:
I opet ne ostavi sebe neposvedočenog, čineći dobro, dajući nam s neba dažd i godine rodne, puneći srca naša jelom i veseljem.
I ovo govoreći jedva ustaviše narod da im ne prinose žrtve, nego da ide svaki svojoj kući. A dok oni življahu onde i učahu" ( dela apostolska 14. 8 - 18 )

PROKLET DA JE ČOVEK KOJI SE UZDA U ČOVEKA:

"Ovako veli Gospod: da je proklet čovjek koji se uzda u čovjeka i koji stavlja tijelo sebi za mišicu, a od Gospoda otstupa srce njegovo" ( dela apostolska 17. 5 )

Ne uzdajte se u knezove, u sina čovečijeg, u kog nema pomoći.
Iziđe iz njega duh, i vrati se u zemlju svoju: taj dan propadnu sve pomisli njegove.
Blago onome, kome je pomoćnik Bog Jakovljev, kome je nadanje u Gospodu, Bogu njegovom" ( psalam 146. 3 - 5 )

LJUDI SU SMRTNI I NE MOGU BITI POSREDNICI:

"Jer oni bez zakletve postaše sveštenici; a ovaj sa zakletvom kroz onoga koji mu govori: zakle se Gospod i neće se raskajati: ti si sveštenik vavijek po redu Melhisedekovu.
Toliko boljega zavjeta posta Isus jamac.
I oni mnogi biše sveštenici, jer im smrt ne dade da ostanu.
A ovaj, budući da ostaje vavijek, ima vječno sveštenstvo.
Zato i može vavijek spasti one koji kroza nj dolaze k Bogu, kad svagda živi da se može moliti za njih" ( Jevrejima poslanica 7. 21 - 25 )

Biblija jasno kaže da grehe treba ispovedati Bogu, a da to ispovedanje rezultuje pokajanjem.

"Blago onome, kome je oproštena krivica, kome je greh pokriven.
Blago čoveku,
kome Gospod ne prima grehe i u čijem duhu nema lukavstva.
Kad ćutah, posahnuše kosti moje od uzdisanja mog po vas dan.
Jer dan i noć tištaše me ruka Tvoja; nesta soka u meni kao na letnjoj pripeci.

Greh svoj kazah Tebi, i krivice svoje ne zatajih; rekoh: Ispovedam Gospodu prestupe svoje; i Ti skide s mene krivicu greha mog.
Zato neka Ti se moli svaki svetac, kad se možeš naći;
i onda potop velike vode neće ga stignuti" ( psalam 32. 1 - 6 )

Iz sledećeg teksta vidimo da je na apostolsko propovedanje oko 3000 ljudi bilo kršteno u jednom danu.
Za ove ljude nigde ne kaže da su svoje grehe ispovedali apostolima svaki ponaosob, već da su se krstili kajući se u sebi samima:

Blago čoveku, kome Gospod ne prima grehe i u čijem duhu nema lukavstva.
Greh svoj kazah Tebi, i krivice svoje ne zatajih; rekoh: Ispovedam Gospodu prestupe svoje; i Ti skide s mene krivicu greha mog.
Zato neka Ti se moli svaki svetac, kad se možeš naći; i onda potop velike vode neće ga stignuti"
( psalam 32. 1 - 6 )

"A kad čuše, ražali im se u srcu, i rekoše Petru i ostalim apostolima: Šta ćemo činiti, ljudi braćo?
A Petar im reče:
Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;
Jer je za vas obećanje i za decu vašu, i za sve daleke koje će god dozvati Gospod Bog naš.
I drugim mnogim rečima svedočaše, i moljaše ih govoreći: Spasite se od ovog pokvarenog roda.
Koji dakle rado primiše reč njegovu
krstiše se; i pristade u taj dan oko tri hiljade duša.
I ostaše jednako u nauci apostolskoj, i u zajednici, i u lomljenju hleba, i u molitvama" ( dela apostolska 2. 37 - 42 )

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne postoji zabluda, krštavanje male dece jeste uvedeno u 12 veku, a ako je to neko ranije i činio - on se nije rukovodio Svetim pismom, jer uslove krštenja može ispuniti samo odrasli ljudi, a u bibliji deca se nisu krštavala - već posvećivala Gospodu u Hramu, što je pružalo zaštitu detetu i Božje blagoslove nad njim.

Ne nalazimo u Bibliji ni termin Trojstvo, zašto ste onda vi adventisti 1980. (65 godina nakon smrti Ellen White) uvrstili to među svoja službena vjerovanja?

U bibliji niti u Judaizmu ni u Hrišćanstvu ne postoji praksa ispovedanja greha čoveku.

A joooooj!? Kao da vi adventisti nešto držite do prakse apostola koju nalazimo u Bibliji. Imamo u Bibliji praksu okupljanja apostola na Euharistiju u prvi dan tjedna (Dj 20,7), a vaše glavno učenje je da će svi koji nedjeljom slave Krista primiti "žig zvijeri". Zamislite drskosti i bezobrazluka, naučavati da će oni koji slave Krista nedjeljom primiti "žig zvijeri". A koga vi adventisti slavite nedjeljom? Slavite li vi Krista nedjeljom? Ako slavite, onda ćete i vi primiti "žig zvijeri", samo će vama zbog licemjerja žig lupati sa deset puta težim čekićima. A ako ne slavite Krista nedjeljom, koga onda slavite? Kojeg boga onda slavite nedjeljom?

Isus je jedini spasitelj i put ka Bogu, on je platio cenu čovekovog otkupa od greha i smrti kao posledice greha - i preuzeo ih na sebe,

Iv 20,22-23: To rekavši, dahne u njih i kaže im: "Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im."

Ovo piše u Bibliji, ali briga vas što piše u Bibliji kad Jelena piše drugačije.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Jeste zabluda jer su Pelagijanci nastali u 5. veku a oni su bili pokret koji se botio protiv prakse krstavnja dece.Zbog ove osude Pelagije i njegove pristalice pelagijanci bili su proterani iz Zapadnog rimskog carstva i našli su utočište na Istoku. Pelagionizam je zajedno sa nestorijanstvom osuđen i na Trećem Vaseljenskom saboru u Efesu 431. Malo ublaženo Pelagijevo učenjepolupelagijanizam (semipelagijanizam) održalo se u Galiji do VI. veka. i uticalo je na modifikaciju nauke o predestinaciji.Nemoj biti brate slepac.

U bibliji čovek ne može biti stavljen kao posrednik izmewđu Boga i čoveka.
Niko ovde ne govori ni o kakvom posredstvu.Ti mislis da je ispovednik posrednik izmedju Boga i coveka i opet mesas pravoslavnu veru sa rimokatolickom.Kod nas svestenik je covek koji daje duhovnu pouku, on ne prasta grehe vec daje pouku, da znas o pravoslavlju znao bi i ovo.Uostalom ispovedanje ima poreklo u Svetom Pismu kao sto sam i dokazao, rasprava o ispovesti kao Svetoj Tajni koja nema korene u Svetom Pismu je beznacajna jer u Svetom Pismu jasno stoji "Ispivedajte se jedni drugima".
Blago čoveku,
kome Gospod ne prima grehe i u čijem duhu nema lukavstva.

Zato neka Ti se moli svaki svetac, kad se možeš naći;
i onda potop velike vode neće ga stignuti" ( psalam 32. 1 - 6 )

Iz sledećeg teksta vidimo da je na apostolsko propovedanje oko 3000 ljudi bilo kršteno u jednom danu.
Za ove ljude nigde ne kaže da su svoje grehe ispovedali apostolima svaki ponaosob, već da su se krstili kajući se u sebi samima:

Blago čoveku, kome Gospod ne prima grehe i u čijem duhu nema lukavstva.
Zato neka Ti se moli svaki svetac, kad se možeš naći; i onda potop velike vode neće ga stignuti"
( psalam 32. 1 - 6 )

"A kad čuše, ražali im se u srcu, i rekoše Petru i ostalim apostolima: Šta ćemo činiti, ljudi braćo?
A Petar im reče:
Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;
Jer je za vas obećanje i za decu vašu, i za sve daleke koje će god dozvati Gospod Bog naš.
I drugim mnogim rečima svedočaše, i moljaše ih govoreći: Spasite se od ovog pokvarenog roda.
Koji dakle rado primiše reč njegovu
krstiše se; i pristade u taj dan oko tri hiljade duša.
I ostaše jednako u nauci apostolskoj, i u zajednici, i u lomljenju hleba, i u molitvama" ( dela apostolska 2. 37 - 42 )

Nigde ovde ne pise da se ne trebamo ispovedati jedni drugima, jer da pise onda bi Biblija bila kontradiktoran sama sa sobom jer na jednom mestu pise "Ispovedajte se jedni drugima", a na drugom mestu pise "Ne ispovedajte se jedni drugima", ali ovo drugo nigde ne pise.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bitno je šta reč Božja kaže, a ja sam ti reč priložio.

Osim toga - ko je čovek da neko njemu otkriva tajne srca - to jasno kaže reč Božja.

Pre izvesnog vremena sam čuo da su se neki sveštenici ismejavali između sebe u časovima dokolice - prepričavajući jedan drugome ispovesti koje su čuli od ljudi koji su dolazili da im se ispovedaju.
Bila je pokrenuta i neka afera povodom toga.

Nelsim, ti od početka nigde nisi citirao bibliju, a konstantno pominješ vanbiblijske spise.
Prouči u bibliji temu o reči Božjoj i njenom značaju za Hrišćanina.

A evo kao ispomoć:

REČ BOŽJA - BIBLIJA NAPISANA I NADAHNUTA SVETIM DUHOM BOŽJIM DUHOM:

"I imamo najpouzdaniju proročku riječ, i dobro činite što pazite na nju, ako na vidjelo koje svijetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašima.
I ovo znajte najprije da nijedno proroštvo književno ne biva po svome kazivanju;
Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi" ( 2 poslanica Petrova 1. 19 - 21 )

DATA ZA ČOVEKOVO DUHOVNO USAVRŠAVANJE:

"Ali ti stoj u tome što si naučio i što ti je povjereno, znajući od koga si se naučio,
I budući da iz malena umiješ sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenije u Hrista Isusa.
Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi, Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen" ( 2 poslanica Timotijeva 3. 16 - 17 )
"Jer šta se napred napisa, za našu se nauku napisa, da trpljenjem i utehom pisma nadu imamo" ( Rimljanima poslanica 15. 4 )

REČ BOŽJA JE IZVOR ISTINE KOJOM NAS ON POSVEĆUJE:

"Osveti ih istinom svojom: riječ je tvoja istina" ( jevanđelje po Jovanu 17. 17 )

BOG NAS DUHOVNO PREPORAĐA VEČNOM REJU BOŽJOM:

"Kao prerođeni ne od sjemena koje truhne, nego od onog koje ne truhne, riječju živoga Boga, koja ostaje dovijeka.
Jer je svako tijelo kao trava, i svaka slava čovječija kao cvijet travni: osuši se trava, i cvijet njezin otpade;
Ali riječ Gospodnja ostaje dovijeka. A ovo je riječ što je objavljena među vama" ( 1 poslanica Petrova 1. 23 - 25 )

REČ BOŽJA - SVEDOĆANSTVO ZA POSLEDNJE VREME:

"A on reče: idi Danilo, jer su zatvorene i zapečaćene ove riječi do pošljednjega vremena, mnogi će pretraživati, i znanje će se umnožiti....
Mnogi će se očistiti, ubijeliti i okušati; a bezbožnici će raditi bezbožno, niti će koji bezbožnik razumjeti, ali će razumni razumjeti"( knjiga proroka Danila 12. 4 - 10 )

REČ BOŽJA OSTAJE DOVEKA:

"I doći će izbavitelj u Sion i k onima od Jakova koji se obraćaju od grijeha, veli Gospod.
A ovo će biti zavjet moj s njima, veli Gospod: duh moj, koji je u tebi, i riječi moje, koje metnuh u usta tvoja, neće otići od usta tvojih ni od usta sjemena tvojega, ni od usta sjemena sjemena tvojega, veli Gospod, otsele i dovijeka" ( knjiga proroka Isaije 59. 20 - 21 )

REČ BOŽJA - SVEDOĆANSTVO O ISUSU:

"I On im reče: O bezumni i sporog srca za verovanje svega što govoriše proroci!
Nije li to trebalo da Hristos pretrpi i da uđe u slavu svoju?
I počevši od Mojsija i od svih proroka kazivaše im šta je za Njega u svemu pismu" ( jevanšelje po Luki 24. 25 - 27 )

"I reče im: Ovo su reči koje sam vam govorio još dok sam bio s vama, da sve treba da se svrši šta je za mene napisano u zakonu Mojsijevom i u prorocima i u psalmima.
Tada im otvori um da razumeju pismo.
I reče im: Tako je pisano, i tako je trebalo da Hristos postrada i da ustane iz mrtvih treći dan;
I da se propoveda pokajanje u ime Njegovo i oproštenje greha po svim narodima počevši od Jerusalima.
A vi ste svedoci ovome"( jevanđelje po Luki 24. 44 - 48 )

NE MENJATI REČ BOŽJU:

"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj" ( otkrivenje 22. 18 - 20 )

Poslednja izmena:
Natrag