Svet bez boga i religije

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Jurivaka: Jednog dana, religija će nestati...

Ako Bog umre...
:dtyste: makar je već jednom umro na križu da mi imamo život.

bar u obliku u kome je danas poznajemo, jer je i religija istorijska pojava, a istorijske pojave su po definiciji ograničenog trajanja;

S ovim se slažem. Jedan teolog je napisao prije 30 godina da će vjernici u 21. stoljeću ili biti mistici ili ih neće biti. Kad kaže mistici, misli na one koji su iskusili Boga u svom vjerničkom životu.

Nastaju, traju i kada iscrpe svoju ideju, nestaju.

Od kad je ljudi na zemlji prisutna je i vjera u Boga. I traje. Čovjek se pojavi i nestaje, ali vjera ostaje.
Makar, može se i o ovome razmišljati, jer Isus je rekao: " Kad ponovno dođem, hoću li naći vjere na zemlji?"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464

Od kad je ljudi na zemlji prisutna je i vjera u Boga. I traje. Čovjek se pojavi i nestaje, ali vjera ostaje.
Makar, može se i o ovome razmišljati, jer Isus je rekao: " Kad ponovno dođem, hoću li naći vjere na zemlji?"
Tačno, samo je pitanje, pravo pitanje, u kakvog Boga? Kroz ljudsku istoriju, Bogovi su se mijenjali malte ne kao rukavice! Zato sam i rekao da u nekom budućem vremenu neće biti religije u obliku u kome je danas poznajemo.
Čovjek je u suštini slabo i preplašeno biće. Vjera mu treba kao oslonac i kao nada da svoju konačnost može pobijediti. Zato ne treba sumnjati da će vjera kao takva uvijek postojati, samo je nepoznanica kakva vjera i kakav Bog.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Ra, Zevs, Mitra, Jahue, sledeca tura ce verovatno biti neka slabija forma teizma, pa deizam...

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Tačno, samo je pitanje, pravo pitanje, u kakvog Boga? Kroz ljudsku istoriju, Bogovi su se mijenjali malte ne kao rukavice! Zato sam i rekao da u nekom budućem vremenu neće biti religije u obliku u kome je danas poznajemo.
Čovjek je u suštini slabo i preplašeno biće. Vjera mu treba kao oslonac i kao nada da svoju konačnost može pobijediti. Zato ne treba sumnjati da će vjera kao takva uvijek postojati, samo je nepoznanica kakva vjera i kakav Bog.

Čovjek treba nekoga tko je njemu sličan i tko će ga razumjeti. Isus! :dtyste: Proživio je ljudski život i zna kako je biti čovjek. Zato nam rekao: Ne bojte se! Ja sam pobijedio svijet!" (Svijet u smislu zamki i neprijatelja)
Da nije bilo Isusa Bog bi nam ostao stranac.
Ne znam koja vjera, ja ne mogu pojmiti drugu osim kršćanske, ali mislim da su pripadnici svake religije koji doista žive s Bogom u suštini isti, pa će tako biti jedan Bog i jedna vjera.
Oni koji kažu da ne vjeruju u Boga, a vjeruju u Istinu, Pravdu, Ljubav, Mir, Dobrotu...a to su samo druga imena za Boga.
:dtyste:

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
To ti kazem urednice, nekad je bio zajeban pustinjski lik a sad je ljubav, pravda... slabi teizam, pa deizam.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Vidiš, problem vjernika je što ne mogu da pojme da je moguć i moral, i ljubav, i pravda... i sve druge ljudske vrline, bez Boga, i vjerovanja u Boga. Ne treba ih osuđivati zbog toga, nego nastojati da ih se uvjeri kako je to moguće i kako to postoji.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Naravno, kako se menja sistem vrednosti tako se i percepcija boga menja. Svako era projektuje svoje osobine na bogove, Jahue nekad i sad nisu isti likovi.
Nema potrebe da se bilo ko uverava da su moral i ljubav moguci bez boga, svima je to jasno barem na podsvesnom nivou ali nece svi to priznati.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
A, ne, "Bog" ovih koji vjeruju u "...Istinu, Pravdu, Ljubav, Mir, Dobrotu..." zove se Razum!

U redu, slažem se, makar je to samo ljudska dimenzija, to ipak znači da ste dobro koristili svoj RAZUM (koji je dar Božji) za svoje dobro i dobro drugih. I na slavu Božju, makar toga niste svjesni. Još samo nedostaje Netko, jedna Osoba, da Mu zahvalite kako vam dobro ide u životu, iako solirate. :dtyste:

Natrag