Sve u vezi sa borama na licu

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Muče vas bore? Evo kako da ih se rešite! (tekst i video)

Muče vas bore? Evo kako da ih se rešite! (tekst i video)

Masirate li lice pet minuta svaki dan možete da odgodite pojavu bora. Želite li mladu i čvrstu kožu ne oslanjajte se samo na kreme - već i na jednostavnu i nežnu masažu.​

15877_a.jpg

Masaža relaksira tkivo lica i daje nam nežniji izraz. Popravlja se cirkulacija, a to znači da će do ćelija stići više hranjivih materija i kiseonika. Popravlja se i cirkulacija limfe, tečnosti koja odvodi štetne materije iz ćelija.

Masaža u 5 minuta

Ako imate kakav upalni proces na koži pričekajte da prođe, a tek onda krenite s masažom. Kraj dana je odlično vreme za masažu, i možete da odredite vreme koje vašem licu najviše odgovara. Ako ste preumorni uveče, masirajte ga ujutru.

Nikad se ne masirajte dok imate šminku na licu. Pre masaže nanesite par kapi ulja za lice - ulje slatkog badema je dobar izbor.

Pogledajte se u ogledalo. Ako izgledate umorno shvatite to kao upozorenje da treba da vodite više računa o svom zdravlju.

Zatvorite oči i preklopite ih dlanovima. Dotaknite svoju kožu, osetite celu površinu lica. Duboko udišite i opustite se. U skladu sa strelicama na fotografiji počnite masažu na vratu i penjite se polako prema čelu. Zatim sve ponovite počevši s masažom čela i završavajući s pokretima na vratu.

Na snimku možete da vidite i neke druge tehnike.




lepoizdravo
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vinom protiv bora

Vinom protiv bora

Vesti 26.04.2011 21:26

203092_a.jpg

Prema rečima britanskih stručnjaka nešto ukusno i sočno poput grožđa, moglo bi da ima isti efekat kao i botoks.

Grožđe sadrži jake antioksidanse.

Naime, poslednja istraživanja pokazuju da grožđe sadrži poseban sastojak resveratrol koji spada u najmoćnije antioksidanse na tržištu.

Nije ni čudo što sve kozmetičke kompanije upravo ovaj antioksidans stavljaju u preparate za negu.

“Ovaj antioksidans se bori sa slobodnim radikalima, pa zbog toga bilo koji preparat koji ga sadrži čim se nanese na kožu lica ili vrata ima efekat sličan botoksu”, objasnila je Vendi Luis, poznati antiejdžing ekspert.


Njega najviše ima u grožđu i vinu. Dakle, grožđe ili čaša vina, dokle god ste u ovom drugom umereni.


 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Prirodni facelifting uz 20 lakih i učinkovitih masažnih koraka

Prirodni facelifting uz 20 lakih i učinkovitih masažnih koraka

Masiranjem se oslobađaju toksini, što pridonosi zdravijem izgledu lica, ali i potiče cirkulacija što odgađa nastanak prijevremenih bora i drugih znakova starenja​

prirodni-facelifting-uz-20-lakih-i-ucinkovitih-masaznih-koraka-504x335-20110416-20110419164712-1aa9a33014ed91b2c702ce2bc7f125f8.jpg

Akupresura i masaža lica sigurne su i učinkovite zamjene za tretmane zatezanja lica, smatra francuski akupunkturist Pierre-Jean Cousin, autor knjige “Facelift at your fingertips”. On preporučuje sljedeću masažu.

1. Pripremite masažno ulje, tako da pomiješajte osnovno i eterično ulje. Oko 50 ml osnovnog ulja s 50 kapi eteričnog koje odgovara vašem tipu kože trajat će otprilike dva tjedna.
2. Počnite od točke T1. Nježno, ali čvrsto štipkajte područje iznad obrva i duž sljepoočnica. Pritom pazite da se ne ogrebete.
3. Počevši od dna brade, polagano štipkajte kožu duž linije brade do dna uha.
Masaža: Ovlažite kožu vlažnom krpom. Lagano umočite vrhove prstiju u ulje i nježno protrljajte dlanove da ga razmažete. Svaki korak treba izvesti istodobno s obje strane lica. Svaki pokret ponovite tri puta.
1. Položite vrhove prstiju na jagodične kosti i držite ih ondje nekoliko trenutaka. Prstima prijeđite preko čela niz stranice lica.
2. Stavite vrhove prstiju na T1 i klizite prema gore do točke T4.
3. Klizite vrhovima prstiju prema gore po središnjoj liniji bora od točke T1 do točke T2 te prema sljepoočnicama nježno zaglađujući kožu.
4. Stavite prste na T1 i masirajte malim kružnim pokretima prema T4.
5. Klizite vrhovima prstiju po središnjoj liniji bora od T1 do T2.
6. Masirajte kružnim pokretima od T2 duž linije kose do T3, a zatim prema sljepoočnicama. Ponovite tako da stignete do S1, S2 i S3. Ovaj korak odličan je za sprečavanje glavobolja.
7. Masirajte prema van od S1 do linije kose. Sad klizite prstima niz isto područje.
8. Kružnim pokretima masirajte od S2 do S3 pazeći da ne rastežete kožu.
9. Vrhovima srednjih prstiju masirajte prema dolje i van od M2 do M3. Zatim sa sva tri prsta kliznite od M1 do M3.
10. Vrhovima srednjih prstiju masirajte prema dolje i prema van od M2 do L3, a zatim do L4. Ponovite potez masirajući kažiprstom, srednjakom i prstenjakom prema dolje istim putem. Deveti i deseti koraci poboljšat će mišićni tonus oko jagodičnih kostiju i pomoći protiv začepljenih sinusa.
11. Smjestite vrhove prstiju u mala udubljenja ispod jagodičnih kostiju. Nježno pritišćite prema gore, a zatim pustite.
12. Stavite vrhove triju prsta na M2. Malim kružnim pokretima masirajte ispod jagodične kosti i prema S4.
13. Stavite ruke sa svake strane nosa priljubljenih dlanova. Uz čvrst i ravnomjeran pritisak kliznite dlanovima prema van preko obraza prema sljepoočnicama i ušima.
14. Vrhovima kažiprsta masirajte od L1 do L4 malim, dubokim kružnim pokretima. To oslobađa napetosti oko usta i čeljusti.
15. Klizite vrhovima triju prsta od L2 dolje prema L3 i van prema L4. Ponovite malenim, dubokim kružnim pokretima.
16. Smjestite vrhove prstiju na L1 i klizite njima prema L4. Zatim smjestite vrhove triju prsta na bradu i izvodite polagane kružne pokrete duž čeljusti prema ušima.
17. Vrhovima prstiju lagano tapkajte po cijelom čelu i obrazima. To nježno poboljšava cirkulaciju u tim područjima.
18. Ravnim dijelovima prstiju velikim krugovima masirajte područje od stražnjeg dijela vrata do velikog mišića sa svake strane linije kose. Ovaj korak smanjuje napetost koja se gomila zbog dugotrajnog sjedenja ili vožnje.
19. Palčevima masirajte širokim, spiralnim pokretima područje neposredno ispod ušiju prema stražnjem dijelu vrata.
20. Uhvatite vrhove ušiju palcem i kažiprstom te lagano štipkajte rubove ušiju dok ne stignete do kutova uški. Završite masažu tako da ponovite prvi korak.
Kupujte eterična, a ne mirisna ulja
Eterična ulja prirodni su ekstrakti različitih biljaka. Možete ih nabaviti u ljekarnama ili trgovinama zdravom hranom. Vrlo su intenzivnog mirisa, tako da su dovoljne male količine. Pri kupnji izbjegavajte takozvana mirisna ulja. Iza tog naziva skrivaju se sintetičke mješavine koje mogu više štetiti nego koristiti.

Eterično ulje bira se prema tipu kože
Suhoj i zreloj koži od osnovnih ulja najviše odgovara bademovo, a od eteričnih ulja ruže, nerolija, jasmina, geranija, ylang-ylanga i vetivera. Za masnu kožu preporučuje se osnovno ulje jojobe te eterična ulja lavande, cedra, tamjana, metvice, limuna i eukaliptusa. Za osjetljivu kožu idealni su kamilica, ruža i neven.

Akupresura pomaže i protiv stresa
Ova masaža lica temelji se na akupresuri, blažem obliku akupunkture u kojem se ne rabe igle, ali se dodiruju iste ključne točke. Potječe iz Japana i osnova je shiatsu masaže. Vrlo je učinkovita u borbi protiv stresa.

Kocka leda protiv ispucanih kapilara
Nakon masaže možete prijeći kockom leda preko lica. Iako led ne može ukloniti bore, hladnoća ojačava krhke kapilare ispod površine kože i tako sprečava njihovo širenje. Ledeni tretman također se koristi za jačanje tonusa mišića, sužavanje proširenih pora i protiv akni.

Zurenje u ekran prekinite masažom
Gledanje sitnih slova na ekranu često stvara napetost u sredini čela, što dugoročno izaziva okomite bore. Kažiprstima dotaknite točke tik iznad unutarnjeg ruba obrva i blago prođite prstima prema sljepoočicama. Odmah vratite prste i ponovite 60-ak puta u minuti.

Grimasama do vječne mladosti
Mišićima lica potrebna je redovita gimnastika kako bi ostali u formi. Postoje posebni programi facijalne gimnastike, ali odlične učinke postići ćete i pravljenjem grimasa. Pred zrcalom šaljite poljupce, široko se nasmijte, glumite čuđenje, ljutnju, i strah pa pravite što smješnije grimase.

Noge u zraku za bolju cirkulaciju
Neki položaji iz joge poput stoja na glavi ili svijeće jačaju prokrvljenost lica, pa se koriste umjesto faceliftinga. No ako niste baš razgibani ili se bojite da ćete pasti, možete leći na krevet i podignuti noge uza zid. Nakon nekoliko minuta osjetit ćete kako vam se lice zagrijava.

Osjetljiva mjesta su dobar znak
Dok masirate lice, možda ćete uočiti kako su neke točke koje pritišćete prilično osjetljive. To vjerojatno znači da ste pogodili pravo mjesto. Nakon nekog vremena ta će mjesta postati manje osjetljiva na dodir, baš kao što vas mišići leđa mogu boljeti kad vas netko počne masirati, no nakon nekog vremena se potpuno opuste.

Riječ stručnjaka
Kozmetičarka Katarina Rudan objašnjava da se na licu nalaze brojne akupresurne točke, čijom stimulacijom možemo blagotvorno djelovati ne samo na lice nego i na stanje organizma - možemo podići, tj. uravnotežiti protok energije i vitalnosti, ukloniti napetosti te napraviti intenzivno relaksirajući tretman. Na određenim točkama stimuliramo oslobađanje i otpuštanje toksina, što pridonosi ljepšem i zdravijem izgledu kože. Akupresurna masaža poboljšava tonus mišića lica, pojačava cirkulaciju, pospješuje metabolizam kože i potkožnog tkiva, zateže i daje efekt liftinga. Preporučuje se za sve tipove i stanja kože, uz koje možemo rabiti proizvode ovisno o potrebi (ulja, kreme ili tinkture). Nakon tretmana koža je sjajna i revitalizirana, kao nakon dobrog sna. A za malo jači anti-age učinak potrebna je kura od više tretmana.

Kremu na vrat najbolje je nanositi odozdo prema gore
Prvi znakovi starenja često se pojavljuju na vratu jer je koža ondje osobito osjetljiva. Često su joj potrebne masnije kreme nego one koje rabite za lice, a još je važniji pravilan postupak. Većina žena nanosi kremu na vrat od lica prema dolje, a to samo produbljuje bore. Pravilna tehnika i mazanje odozdo prema gore djeluju kao blaga masaža te zateže kožu vrata. Ako na vrijeme promijenite navike, možete preduhitriti pojavu bora.

Oštećena koža
Akupresurnu masažu lica nemojte izvoditi na oštećenoj koži kako ne biste pogoršali postojeći problem. Također, nemojte se pregrubo masirati.

Upornost
Već nakon jedne masaže lica možete osjetiti da vam se cirkulacija poboljšala, no za trajnije učinke potrebno je biti uporan. Idealno je masirati se svaki dan.


24sata.hr
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Ishrana i nega za lice bez bora

ISHRANA I NEGA ZA LICE BEZ BORA

Pravilna i redovna nega, uravnotežena ishrana i optimalan unos tečnosti preduslov su za oslobađanje od bora.​

388aacdb352f8a4cf29dc4c856a0fff8_content_medium_noaspect.jpg

novine.ca

Prve bore na licu javljaju se oko tridesete godine. One su neminovna posledica procesa starenja kože, koji je se javlja usled genetskih i spoljašnjih faktora, promena na nivou hormonskog sistema i loših navika (pušenje, alkohol...).

Prvi bore koje se vide jesu takozvane izražajne bore, koje su posledica česte kontrakcije određenih mišića. S godinama, koža postaje sve suvlja i smanjuje se lučenje kolagena i elastina, pa se crtice, koje su u početku bile jedva primetne, pretvaraju u prave pravcate bore, a zatim u brazde.

Kako vreme prolazi, fizička svojstva kože se menjaju: površinski sloj zadebljava usled nedostatka vlage i na njemu se pojavljuju neravnine; zato se ćelije sve sporije obnavljaju, a usporavaju se i aktivnosti ćelija zaduženih za odbranu kože: ćelije se sve slabije ishranjuju i razmena materija se usporava; derm se tanji i gubi elastičnost, tako da se vremenom pretvara u amorfnu masu nalik na pamuk.

Nega kože je nezamisliva bez hidratantne kreme, koja štiti kožu i obezbeđuje joj neophodnu vlagu. Danas postoje formule koje sadrže hidratantne agense koji su isti kao oni koji se prirodno nalaze u koži i često se kombinuju sa antioksidansima, kao što je vitamin E i sa UV filterima.
Posle 30. ove kreme obavezno moraju da se uključe u svakodnevnu negu kože, pošto deluju na dva fronta. S jedne strane, kompenzuju gubitak elastičnosti, a s druge podstiču mehanizme koji obezbeđuju obnavljanje ćelija kože. Najefikasnije su kreme koje sadrže alfa hidroksilnu kiselinu i prekursore vitamina A (recimo, retinol), koji peglaju kožu i podstiču obnavljanje ćelija derma. Ove kreme obično sadrže i vitamin C i ekstrakte raznih biljaka koji su testirani na ćelijskim kulturama u laboratoriji.

Za razliku od injekcija botoksa, koje deluju na mišić, ove kreme peglaju bore tako što deluju direktno na kožu. Da bi to mogle da postignu, obogaćuju se supstancama koje opuštaju kožu, kao što su adenozin i magnezijum. One su veoma efikasne ako se primenjuju preventivno, to jest da bi se sprečilo pretvaranje izražajnih bora u trajne bore. Ako se sa njihovim korišćenjem počne posle pojavljivanja stalnih bora, one mogu samo da ih ublaže, ali ne i da ih otklone.

Kreme koje koži daju elastičnost zatežu lice, koje posle 40. počinje da se opušta. Pre svega kreme, sadrže polimere koji privremeno zatežu kožu, kao i agense koji joj pomažu da sačuva elastičnost.

Najzad, tu su i supstance (recimo, kofein i escin) koje koži obezbeđuju svež izgled.
Botulinski otrov je supstanca koja izaziva paralizu i koristi se u lečenju strabizma i oboljenja mišića. U kozmetologiji se koristi botoks da bi delimično blokirao kontrakcije potkožnih mišića i ublažio izražajne bore. Ubrizgava se u mišiće odgovorne za nabiranje obrva, kože oko očiju ili čela. Lice zadržava prirodan izgled. Botoks mora da bude pažljivo doziran i injekcije treba da daje iskusan lekar. Seansa traje oko četvrt sata. U prvom trenutku se ne vide nikakve promene, prvi rezultati postaju vidljivi tek posle dva do četiri dana. Postupak se ponavlja na tri do šest meseci.

Kolagen - Gustin akolagenskih vlakana, koja koži obezbeđuju elastičnost, smanjuje se s godinama: od 19 do 40 opadne sa 225 miligrama na 95 miligrama. Injekcije kolagena zatežu sitne bore i naglašavaju konture usana. Bore se ispunjavaju kolagenom na tri do šest meseci. Injekcij podstiču stvaranje kolagena na nivou derma. Pre ubrizgavanja se rade alegrijske probe.

Istraživanje australijskih naučnika pokazalo je da osobe koje jedu dosta povrća, voća, maslinovog ulja, oraha, imaju elastičniju kožu od onih koje više vole da jedu meso, puter i slatkiše.
Izgleda da neke namirnice štite kožu od slobodnih radikala, naročito one bogate vitaminom B9 (spanać, šargarepa, sočivo...), neophodnim za razmnožavanje ćelija; A, C i E (zeleno povrće, integralne žitarice i sveže voće), zato što svi oni regenerišu kožu i obezbeđuju joj kiseonik.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bore smejalice

05. 06. 2011. 08:00h| T. Božović - Vesti

Bore smejalice

Svakodnevno skidanje šminke, posebno vodootporne maskare, ritual je koji morate svako veče da sprovodite.

153319_052524s7_if.jpg
Zadržite lep i mladački izgled

Tako bi ukratko glasilo prvo i osnovno pravilo ukoliko želite da zadržite lep i mladalački izgled i posle pete decenije života. Vreme naravno ne možete da zaustavite, ali uz jednostavne, male trikove možete da pobedite bore smejalice.

Koži je neophodna vlaga, u starijim godinama treba je što više, jer ona učvršćuje lice i štiti kožu. U suprotnom, pogotovo ako već imate suvu kožu, ona zateže i bez sjaja je, pa je sklonija borama, pogotovo onima oko očiju.

Koža lica zbog bora i izraženih natečenih podočnjaka može da posivi, a onda deluje staro i umorno. Zato možete da delujete starije nego što zaista jeste, a naravno niko ne voli da mu se dodaju godine jer ih je već i ovako mnogo...

Koža oko očiju je najosetljivija i najtanja, zato morate redovno da je hranite specijalizovanim kremama. Najbolje bi bilo da koristite lagani hidratantni gel, a

kako je koža tu najosetljivija, paziti kako nanosite i upotrebljavate preparate.
Lagane masaže, maske i kozmetički tretmani su najbolji za obnovu osetljive kože oko očiju.

Kreme za ovaj deo lica preporučuju se osobama čije su oči i područje oko očiju osetljivi.

Svojim sastojcima deluje na bore i tonus kože, pa je vidno hidriraju. Aktivni proteini su pšenica, ekstrakt kvasca, hidratantni kompleks.

San je takođe važan za lepu i zdravu kožu, uopšteno lepotu, pa vodite računa koliko spavate ako ne želite da se budite s podočnjacima i umornog tena. Na pojavu bora posebno utiče izlaganje UV zracima, sunčanje i žmirkanje ispod nekvalitetnih sunčanih naočara.

Bela olovka za svežinu

Bela olovka očima daje volumen, a celom licu svežiji izgled. Kad je u pitanju dnevna šminka, preporučuje se korišćenje mat olovaka, dok je za večernje varijante najbolji izbor nešto jača bela sedefasta olovka ili masna senka. Najbolji efekat bela ima ako se u debljem sloju nanese uz ivicu gornjih i donjih trepavica i tik ispod obrva.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pobedite bore

07. 06. 2011.
PRESS

Pobedite bore


Formula U borbi protiv prvih znakova starenja ne postoji čarobna krema, presudnu ulogu imaju genetika i način života, zato glavni saveznici treba da vam budu voda i zdrava ishrana

LEPOTA.jpg

Svake godine vodeće kozmetičke kuće na tržište izbace novu, "revolucionarnu" formulu koja garantuje večnu mladost, pegla bore i kožu čini mlađom, zategnutijom i lepšom. Procenjuje se da se godišnje takvih krema proda u vrednosti oko dve milijarde dolara.

Međutim, koliko su ti eliksiri mladosti zapravo efektni, pomažu li u borbi sa starenjem i imaju li čudotvorna svojstva, samo su neka od pitanja s kojima su svakodnevno suočeni dermatolozi širom sveta.


- Dokazano je da određeni antioksidansi usporavaju starenje, ali važnije je da pravilno negujemo kožu, da joj obezbedimo dovoljno vlage i da je redovno čistimo pre pojave prvih bora, a antioksidantne kreme kasnije samo održavaju postojeće stanje. U procesu starenja presudnu ulogu ima genetika, zatim način života, stres, ishrana, alkohol, cigarete... - naglašava Alison Gerti, dermatolog "Skin centra" u Detroitu.


Iako ne postoji čudotvorna krema koja vraća mladost, postoje one čiji sastojci pomažu da se ublaže najizraženiji znaci starenja poput staračkih pega, dubokih bora ili bora smejalica. Ako uz pravilnu negu pijete dovoljno vode, pazite na način ishrane i ne preterujete sa alkoholom i cigaretama, koža vam to vraća blistavim i zdravim izgledom.


Najdelotvorniji sastojci u kremama


Maslinovo ulje - snažan antioksidans koji ublažava upale i ubrzava zaceljivanje oštećenog tkiva i usporava starenje. Masne kiseline regulišu izlučivanja sebuma. Bogato lipidima.


Ulje noćurka
- ubrzava zaceljivanje rana, preventivno deluje protiv kožnih bolesti. Sadrži cis-linoleičnu kiselinu koja je važna za imunitet i sprečava prerano starenje kože i preporučuje se za suvu kožu sklonu perutanju.


Nano srebro - revolucionarni proizvod u spreju koji ima jako antibakterijsko svojstvo. Uništava više od 650 klica, virusa, bakterija i gljivica. Jača imunitet i neguje kožu.


Ekstrakt brokule
- iz ovog povrća dobija se ekstrakt brokulin koji se preporučuje za osetljivu kožu, mastopatiju, kao i za posledice hemoterapije.


Kolagen - protein koje se nalazi u organizmu neophodan za čvrstoću i zategnutost kože. Usporava proces starenja i pojačava elastičnost vezivnog tkiva.


Bademovo ulje - posebno se preporučuje za suvu i osetljivu kožu. Hrani i smiruje kožu, a posebno se preporučuje za kožu lica, a zbog hranljivih sastojaka koristi se i za negu kose.


Ekstrakt smilja - deluje protiv bora i regeneriše umornu kožu izloženu raznim oblicima stresa. Smilje je mediteranska biljka poznata i kao cvet večne lepote.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tablete protiv bora zamenjuju botoks i kremice

Tablete protiv bora zamenjuju botoks i kremice


Naučnici iz Velike Britanije izumeli su zamenu za botoks i kreme namenjene zreloj koži, usavršivši tablete koje utiču na duboke slojeve kože i, delujući iznutra, eliminišu bore i smanjuju "lepeze" oko očiju.

181172boreiff.jpg

Mogu li tablete da imaju isti efekat kao botoks?

Kako je objavio londonski dnevnik Dejli telegraf, u kliničkom ispitivanju novog preparata, u kome je učestvovalo je oko 500 žena, utvrđeno je da su duboke bore oko očiju kod ovih dama tokom 14 nedelja smanjene za više od 30 procenata.

Pilule za lepotu sadrže mešavinu prehrambenih ekstrakta, vitamine "C" i "E", izoflavone, likopine, omega-3. Naučnici su uvereni da se ove komponenete suprotstavljaju starenju kože na genetskom nivou.

Jedan od autora preparata Džon Kejsi tvrdi da sredstvo aktivira gene koji proizvode estrogen i kolagen.

Tablete protiv bora, tvrde njihovi izumitelji, uskoro će se pojaviti u običnim engleskim apotekama, koje će koštati u geranicama do 35 funti za jednomesečnu upotrebu.

Izvor: Vesti online


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Usporite pojavu bora

Usporite pojavu bora

Na brzinu kojom će koža stariti utiču geni, ali i loše navike. Treba ostaviti pušenje, ali i jesti namirnice koje štite kožu . Uzmite naočare ako ne vidite, inače ćete imati više bora

zp-bore_620x0.jpg
Uzmite naočare ako ne vidite, inače ćete imati više bora

GENI mnogo utiču na to kojom brzinom će koža stariti, ali i nezdrave navike mnogo utiču na oštećenje kože. Izraz "pušačko lice" dugo je korišćen da slikovito opiše one duboke linije oko usta i očiju kakve imaju pušači zbog iritacije dimom i pokreta usana koje prave dok ispuštaju dim. Neke studije pokazuju da se kod pušača proizvodnja elastina i kolagena smanjuje za 40 odsto, što vodi ka preuranjenom pojavljivanju bora, i to već u dvadesetim godinama. To znači da prva navika sa spiska loših kojih bi se trebalo rešiti ako ne želite da vam se lice izbora pre vremena, treba da bude pušenje.

Šta još možete da učinite?

Da jedete namirnice koje štite kožu od oštećenja. Umesto kafe pijte kakao. Flafonoidi zvani epicatehin i katehin, kojima obiluje kakao, održavaju zidove krvnih sudova elastičnim, što na kraju ima pozitivno dejstvo i na kožu i na unutrašnje organe. Nemačka studija objavljena u jednom stručnom časopisu otkriva da posle tri meseca, žene koje redovno piju kakao bogat epikatehinom, ne samo da imaju glatku kožu, već postaju i otpornije na sunčeve zrake i eventualna oštećenja (ređe crvene kada su izložene UV zracima).
Losos, tunjevina i ostale hladnovodne vrste riba odličan su izvor omega 3 kiselina, koje hrane kožu i čine je mladalačkom. Ostale namirnice bogate omega-3 kiselinama, koje sprečavaju bolesti srca i nastanak šloga, uključuju orahe, laneno i kanola ulje. Preporučuje se i soja. Studija iz 2009. godine pokazala je da konzumiranje soje redukuje bore i povećava kolagen na 86 odsto i to već posle šest meseci upotrebe.
Proverite vid. Staračka dalekovidost, odnosno presbiopija koja se javlja već posle četrdesete, takođe doprinosi stvaranju bora. Ako ne nabavite dioptrijske naočare, zbog naprezanja očiju tokom čitanja na licu će se sigurno javiti linije.

Izvor: Večernje novosti


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Navike koje ubrzavaju starenje

Navike koje ubrzavaju starenje

Cigarete izbacite iz kuće, kafu zamenite toplom šoljom kakaoa, spavajte na leđima i ne izlazite iz kuće bez sloja kreme sa visokim faktorom ukoliko želite da odložite dolazak dubokih bora!

201635_spavanje_f.jpg


Spavanje na boku ubrzava boranje vrata, grudi i dekoltea

Geni diktiraju kako će nam koža ostariti, ali način života može ubrzati degenerativne procese na licu, upozoravaju stručnjaci i navode listu navika kojih se bolje što pre otarasiti.

Nije tajna da duboke bore i sitne linije oko očiju i usana "napadaju" pušače pre nego one koji se klone duvanskog dima. Jedan od uzroka je škiljenje, kako bi se oči zaštitile od dima, kao i stiskanje usana tokom uživanja u cigareti. Takođe, novija istraživanja pokazala su da nikotin i druge štetne materije utiču na smanjenje stvaranja elastina i kolagena i do 40 odsto!

Koža pušača počinje da se bora već u 20. godini, pa stručnjaci kao prvo rešenje u borbi protiv tog znaka starenja savetuju da se što pre otarasite cigareta.

Flavonoidi koji se nalaze u kakaou odlični su saveznici lepoj koži. Te materije čine krvne sudove elastičnim što dovodi do boljeg dopremanja krvi unutrašnjim organima i koži. Studija nemačkih naučnika objavljena u časopisu Journal of Nutrition otkrila je da su ispitanici koji su redovno pili kakao umesto kafe, imali, ne samo glatku kožu, već je njihov najveći organ bio otporniji na oštećenja izazvana sunčevom svetlošću.

Jedan od najboljih prijatelja mladalačkog izgleda je san. Međutim, ukoliko stalno spavamo na strani ili potrbuške, prilično povećavamo šanse za nastanak trajnih dubokih bora. Da biste sprečili pojavu takvih bora spavajte na leđima.

Čak i u automobilu i gradskom prevozu izloženi smo zracima kojih je bolje da se krijemo, a o "nebezbednom" hodu ulicom da i ne govorimo. Jedini spas je krema sa visokim faktorom zaštite.

Izvor: RTS


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hormonska terapija protiv starenja kože

Hormonska terapija protiv starenja kože

Terapija estrogenom efikasna u prevenciji starenja kože. Kada se primenjuju lokalno, i ne apsorbuju u organizmu, estrogeni mogu dugo da se koriste

bore_620x0.jpg
Estrogen sprečava stvaranje bora

DOKAZANO je da hormoni estrogena deluju povoljno na kožu, pre svega sintezu kolagena, vlažnost, elastičnost, debljinu i prokrvljenost, čineći je svežom, lepom i bez bora. Međutim, kod žena koje imaju deficit estrogena, koji je posebno izražen u periodu menopauze, svi ovi aspekti su narušeni zbog čega koža naglo menja svoj izgled.
- Kod žena koje primaju terapiju nadoknađivanja hormona, posebno estrogenih, a koje su u perimenopauzi ili menopauzi, došlo je do zavidnih rezultata u podmlađivanju kože - kaže docent dr Suzana Nikolovska, sa Univerzitetske klinike za dermatologiju u Skoplju, jedna od učesnica Trećeg godišnjeg skupa Asocijacije Srpske kozmetske i estetske dermatologije održanog u Beogradu.

Međutim, ova vrsta terapije koja se primenjuje oralno, uglavnom se davala zbog nekih drugih zdravstvenih tegoba, kao što su osteoporoza ili promene na urogenitalnom traktu, a ne ciljano na podmlađivanje kože. Upravo zbog toga što se primenjuje oralno i apsorbuje u organizam, ona nosi sa sobom i mogućnost nekih neželjenih efekata, kao što su povećan rizik od raka dojke, moždanog udara i slično.
To je, ističe dr Nikolovska, i osnovni razlog što se sada u svetu traže novi, alternativni načini da se dobri efekti estrogena zadrže, a smanje neželjeni. U prvom redu to su lokalni estrogeni u obliku lokalnih preparata, kao što su kreme i gelovi, a drugi - fitoestrogeni. To su biljni estrogeni koji su po svom sastavu slični prirodnom estrogenu, a ima ih dosta usoji. Treći trend u svetu je primena lekova koji imaju pozitivne efekte estrogena, a selektivno umanjuju njihov neželjeni efekat.

- Kada se estrogeni lokalno primenjuju, s obzirom na to da se ne apsorbuju u organizmu kao oralni, mogu dugo da se koriste, a rezultati su izvanredni - objašnjava naša sagovornica. - Sprečavaju stvaranje bora, koži vraćaju vlažnost, a posebno su dokazali svoju lekovitost kod zaceljivanja rana kod proširenih vena i dekubitisa. Modernu primenu terapija lokalnim estrogenima našla je i kod tretiranja ožiljaka.


MANJA ELASTIČNOST


ISTRAŽIVANJA su pokazala da elastičnost kože opada za 0,55 odsto godišnje kod žena u postmenopauzi. Uzimanjem hormonske terapije elastičnost se povećava za 5,2 odsto godišnje. Takođe, količina kolagena opada za 2,1 odsto svake postmenopauzne godine, a debljina kože za 1,1 odsto tokom prvih 15 do 18 godina menopauze. Takođe, podaci pokazuju da u razvijenim zemljama žene trećinu života imaju deficit estrogena.

Izvor: Večernje novosti



 
Natrag
Top