Sve o zdravlju i nezi ruku i noktiju

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Umesto parfema, lak za nokte

Umesto parfema, lak za nokte

Nokti više neće biti samo u boji, već će i mirisati! Na tržištu su se pojavili lakovi koji mirišu kao parfemi.

1.jpg

Čini se da su uredni i sređeni nokti uvek u trendu, a nova "Revlon" linija lakova za nokte pod nazivom "Parfumerie", sada će omogućiti damama i da uživaju u lakiranju noktiju, koji će mirisati kada se osuši.
U linijama "Fruits & Florals", "Freshes" i "Sweets & Spices", može se naći 16 lakova koji imaju miris parfema, a prodaju se po ceni od pet dolara.
S obzirom na to da morate sačekati da se lak osuši kako biste osetili miris, nemoguće je da pomirišete bočicu i prema mirisu odaberete lak za nokte. Međutim, brend je pripremio nalepnice sa mirisima svojih novih lakova, kako bi odabir bio lakši.

Izvor: MONDO
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Super jednostavan trik za dugotrajan manikir

Da li ste nekada čuli da neko voli iskrzan lak na noktima? Ni mi...

1_zps828732f3.jpg


Muka vam je od mazanja noktiju, gde ćete već ujutru primetiti da je lak počeo da spada? Uh! I nama!


Ne brinite, donosimo vam jedan jednostavan savet, kako biste uspeli to da izbegete.


Pre lakiranja, na čiste nokte nanesite sirće!


Sirće će vaš nokat očistiti od masti i omogućiti duže trajanje laka.


Nakon toga nanesite bazu, glavni i završni lak, kao što radite i svaki put.


Ovaj mali trik će pomoći da vaš manikir traje duže, a vama da bar jedan dan odmorite od četkice.


Izvor: Cosmopolitan.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Negovana je ona žena koja ima zdrave i lepe nokte: Manikir nije neophodan!

Da bi vam nokti bili lepi i negovani nije potrebno da idete na manikir, samo je potrebno da koristite prirodna ulja i da s vremena na vreme odmorite od lakiranja

1_zps7c6c6e41.jpg


Ukoliko se vaši nokti lome, pucaju, listaju, vrlo je verovatno da vam nedostaje neki vitamin ili mineral, ili da vašim noktima treba dodatna nega. Pročitajte nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da vaši nokti budu zdravi i da se problemi sa pucanjem i listanjem noktiju vremenom umanje.

2_zps97959f6a.jpg


Maslinovo ulje za negu noktiju

Jednom nedeljno uronite nokte (prethodno odstranite lak s noktiju) u maslinovo ulje 20 minuta. Nakon ovog tretmana obrišite nokte i namažite hranjivom kremom za negu noktiju (dobar način da uštedite novac i vreme jeste da kupite kremu za negu ruku i noktiju – tako ćete ujedno negovati i ruke i nokte).

Napravite sami ulje za negu noktiju

U nekoliko kašika maslinovog ili bademovog ulja ukapajte 10 kapi ricinusovog ulja. Ricinusovo ulje pomaže rast noktiju i neguje kožicu oko noktiju. Smesu ulja sipajte u staklenu bočicu (može vam poslužiti stara bočica od kapi za nos). Ovim uljem možete negovati nokte svaki put kada menjate lak za nokte, ili svakoga dana (ukoliko ne koristite lak za nokte svakodnevno).

3_zpsddef2758.jpg


Napravite pauzu u lakiranju noktiju

Jedno mesečno ili više puta napravite pauzu u lakiranju noktiju i odstranjivanjem laka za nokte agresivnim sredstvima. Ovako ćete pomoći u obnavljanju vaših noktiju (posebno ukoliko ih u tom periodu negujete i promenite lose navike u ishrani).

Napravite vitaminsko-mineralni test

Ovaj test moguće je i besplatno napraviti u bolje opremljenim apotekama, kao i kod lekara. Ukoliko se nokti lome ili listaju, velika je verovatnoća da vam nedostaje neki vitamin ili mineral (ili više njih). Unosom tih vitamina i minerala (ishranom i suplemetima) možete vaše nokte ponovo da oživite.

Izvor: Bebac.com
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.917
kosakozanokti_6.jpg
Da li možemo doprineti lepšem i svežijem izgledu pravilnim odabirom namirnica, fizičkom aktivnošću i adekvatnom suplementacijom? Da li lepota dolazi iznutra? Odgovor je DA:

Nedostatak hranljivih materija može dovesti do stanjenja i opadanja kose, nastanka suve i grube kože i lomljivih noktiju.

Iako su kozmetički tretmani uzeli mesto broj 1 u svrsi poboljšanja zdravlja i izgleda kože, kose i noktiju, ishrana i vežbanje su ipak u prednosti. A s obzirom da je danas veoma teško uneti sve potrebne vitamine, minerale i zdrave masnoće putem ishrane, zato što uvek negde žurimo i nemamo dovoljno vremena za kvalitetan obrok, suplementacija nam je često čak i neminovna.

Zdrava kosa, nokti i koža, kao i lep osmeh prvi su spošljašnji znaci lepote, ali i pokazatelj naših navika u ishrani.



kosakozanokti_7.jpg
Pravilna ishrana

Koža je naš najveći telesni organ. Suva, izborana i beživotna koža i kosa često su znak neadekvatne ishrane i možda neadekvatno isplanirane dijete.

Visoka količina tečnosti, svežeg voća i povrća, mlečnih proizvoda s niskim procentom masti, celih žitarica, ribe, posnog mesa, kao i zdravih izvora masnoća formula su za održanje zdravlja i lepote. Ishrana bogata vlaknima pomaže bolju pokretljivost creva i detoksikaciju organizma, sprečava akumulaciju toksina u tkivima i održava kožu lepom i zdravom.





Zdrave masnoće
Nedostatak esencijalnih masnih kiselina i vitamina E u ishrani zasigurno će se ogledati na koži, kosi i noktima. Stoga je konzumacija ribe, orašastih plodova, semenki i drugih vrijednih izvora masti, poput maslinovog ulja, jako važna. Dragocene omega-3, omega-6 i omega-9 možemo unositi i putem dodataka ishrani.

Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja su važne kao dodatak ishrani, jer utiču na poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska, zdravlje srca, jačanje imunološkog sistema, pospešivanje metabolizma masti, smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi, smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda, ublažavanje simptoma osteoporoze, pored toga pospešuje dotok krvi u mišiće i poboljšava ćelijsko sagorevanje masnoće. Brojne dobrobitne funkcije ribljeg ulja još uvek su predmet velikog broja svetskih istraživanja.





Laneno ulje, lanene semenke i omega-3 masne kiseline koje oni sadrže, pozitivno utiču na Vaše zdravlje. Lan pomaže zdravlju srca i krvnih sudova. Izuzetno visoka koncentracija omega-3 masnih kiselina smanjuje nivo lošeg holesterola. Lan pomaže zdravlju debelog creva. Ima antikancerogena svojstva, a kao prirodni lubrikant i bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora.
Konzumacija lana može osnažiti imunitet, pomaže zdravlju kože, stabilizovanjem nivoa šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa.
Masnoće iz lana mogu pridoneti gubitku viška kilograma. Sastojci bogati esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju telesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u telu. Dnevna doza omega-3 masnih kiselina bi mogla biti važan deo programa za kontrolu telesne težine.

Ulje boraža dobijeno je iz semena boraža (Borago officinalis), bilje sa zvezdastim plavim cvetovima koja se može naći po Evropi, Severnoj Africi i Severnoj Americi.
Ulje boraža sadrži gama linoleinsku kiselinu (GLA), masnu kiselinu koje telo konvertuje u susptancu sličnu hormonskoj, nazvanu prostaglandin E1 (PGE1). PGE1 ima antiinflamatorna svojstva i pomaže zdravlju krvnih sudova. Ulje boraža je najbogatiji izvor GLA, sadrži je u procentu oko 20-26%. Pored toga, utiče pozitivno i na zdravlje kože, smanjujući upalu, iritaciju i suvoću.



kosakozanokti_4.jpg



Vitamin A

Koža: odličan u borbi protiv akni, smanjuje sitne bore i zaustavlja delovanje slobodnih radikala.
Kosa: posebno je dobar za osobe sa suvom kosom.
Nokti: smanjuje krhkost noktiju.

Ako vašem organizmu treba više vitamina A jedite jaja, dinju, spanać, šargarepu, slatki krompir, žitarice

Vitamini B kompleksa

Koža: popravlja ten kože i ujednačava ga, te pomaže koži u zadržavanju vlažnosti.
Kosa: vitamin B sprečava gubitak kose i stimuliše proizvodnju melanina, pa kosa duže zadržava svoju boju.
Nokti: održava vlažnost i debljinu noktiju, te sprečava pucanje i diskoloraciju.

Vitamin B nalazi se u žumancetu, povrću, celim žitaricama, piletini, ribi i mleku.

Vitamin C

kosakozanokti_5.jpg
Koža:
vitamin C podstiče rast tkiva i jača imunitet kože.
Kosa: smanjuje pucanje i održava kosu jakom.
Nokti: stimuliše rast noktiju i održava njihovu zdravu boju.

Citrusno voće obiluje vitaminom C, ali i paradajz, krompir, jagode i neke vrste zelenog povrća.

Od suplemenata Vam predlažemo Natrol Easy C-500 mg.

Vitamin D

Koža: vitamin D sprečava nastajanje mrlja na koži.
Kosa: održava kosu elastičnom i sprečava tanjenje vlasi.
Nokti: ovaj vitamin jača nokte i pomaže telu u pravilnoj apsorpciji kalcijuma.

Što se tiče namirnica, možete ga naći u ribi i ribljem ulju, nekim vrstama gljiva, mleku, prirodnim sokovima i žitaricama.

Vitamin E

Koža: ubrzava oporavak oštećene kože i bori se protiv štetnog uticaja slobodnih radikala.
Kosa: vitamin E stimuliše cirkulaciju vlasišta i temena.
Nokti: pomaže u održavanju prirodne jačine i vlažnosti noktiju.

Vitamin E nalazi se u orašastim plodovima, lisnatom zelenom povrću, ulju suncokreta i lana.

Takođe je dostupan i u vidu suplemenata.



kosakozanokti_1.jpg
Suva koža

Preporučuje se ishrana koja uključuje veće količine svežeg povrća, voća, semenki i orašastih plodova. Vrlo je važno unositi dovoljne količne tečnosti te izbegavati alkohol, kofein, i dr. koji imaju diuretičko delovanje te tako mogu uzrokovati gubitak vode i esencijalnih minerala.





kosakozanokti.jpg
Lomljivi nokti

Pojava lomljivih noktiju koji lako pucaju, oštećuju se i listaju problem je s kojim se bore mnoge žene. Nutrijenti koji su važni za čvrste nokte su primarno vitamini B kompleksa, posebno biotin te vitamini A i C, kalcijum i gvožđe. Pojava belih tačkica na noktima može biti znak nedostatka cinka u organizmu, a nokti konkavnog izgleda s uzdužnim prugama mogu ukazivati na anemiju. Hrana bogata vitaminima B kompleksa poput pivskog kvasca, žitarica, jetre, mlečnih proizvoda korisna je za jačanje noktiju, a preporučuje se i suplementacija vitaminima B kompleksa.



kosakozanokti_3.jpg
Slaba kosa

Nutrijenti odgovorni za lepu i zdravu kosu su esencijalne masne kiselime, posebno omega-3, vitamini B6, B12 i folna kiselina, kao i proteini u adekvatnim količinama.

Korišćen materijal sa
ordinacija.hr i vitamini.hr

izvor : pansport.rs
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.917
Nedostatak vitamina C može pogodovati razvitku zanoktica i uraslih noktiju
Kako bi tvoji nokti bili zdravi važno je unositi adekvatnu količinu proteina iz mesa peradi. Vitamin B koji se nalazi u bademima i blitvi jača krhke nokte, cink iz mahunarki, žitarica i mesa važan je za rast tkiva, aomega-3 masne kiseline iz lososa i tune popravljaju cirkulaciju pa svi potrebni nutrijenti stižu do noktiju

Kako ubrzati rast noktiju?
Kvalitetu i ljepotu noktiju mogu narušiti okolišni čimbenici poput niskih temperatura, različita fizička oštećenja i loša prehrana te nedovoljan unos vode. Izloženost tim čimbenicima može dovesti do suhih i krhkih noktiju, okomitih i vodoravnih udubljenja i izbočenja, abnormalnosti u boji noktiju i različitih točkica i mrlja.

Osim što služe kao ukras, nokti imaju i zadatak da čuvaju vrhove prstiju od ozljeda. Nokti su, kao i kosa, građeni od nekoliko vrsta keratina – proteina bogatog aminokiselinama sa sumporom koje poput ljepila drže keratinska vlakna zajedno.

Nokti u prosjeku rastu 2 do 3 milimetra mjesečno. Brže rastu nokti na rukama od onih na nogama, a zanimljivo je da najbrže raste nokat na srednjem prstu. Također, nokti brže rastu ljeti i tijekom trudnoće. Iznenađujuće, ali istinito, nokti brže rastu osobama koje ih grizu u usporedbi s osobama koje nisu nikad grizle nokte.

A aktivnosti kojima možemo ubrzati rast noktiju su tipkanje na tipkovnici, masiranje prstiju i stiskanje loptice protiv stresa čime se potiče cirkulacija pa samim time i njihov rast.

Proteini
Loša prehrana može usporiti rast noktiju i utjecati na njihovo zdravlje. S obzirom da su nokti građeni odproteina, važno je unositi adekvatnu količinu proteina poglavito onih bogatih aminokiselinama cisteinom i metioninom koje sadrže sumpor. Aminokiselina cistein nalazi se u hrani kao što je meso peradi, jogurt, žumanjak jajeta, crvena paprika, češnjak, luk, brokula, prokulice i zob, a obilje aminokiseline metionin nalazi se u bjelanjku jajeta, ribi, bijelom mesu peradi i svježem siru.

Nedostatak proteina u prehrani može se manifestirati bijelim mrljama i nedostatkom "polumjeseca" na noktima. Tipična hrvatska prehrana sadrži i više proteina nego što se preporuča, a valja naglasiti kako povišen unos proteina neće ubrzati rast noktiju niti utjecati na njihovu kvalitetu.

Vitamini B skupine
Biotin ili vitamin B7 poznat je po tome što ga veterinari propisuju za konje, za jačanje kopita. Relativno nedavno, biotin se počeo primjenjivati i kod ljudi za kvalitetniju kosu, kožu i nokte. U jednom istraživanju švicarski su znanstvenici svakodnevno davali ispitanicama s krhkim noktima 2,5 mg biotina. Rezultati su pokazali kako su nakon šest mjeseci ispitanicama nokti bili čvršći za 25 posto.

Najbolji izvori biotina su kikiriki, bademi, blitva, kozje mlijeko, jogurt, rajčica i jaja. Biotin se u značajnim količinama nalazi i u mrkvi, luku, avokadu, lososu i bananama. Osim biotina, i vitamin B12 se pokazao važnim za zdravlje noktiju. Nedostatak vitamina B12 može se javiti kod osoba koje imaju problema sa probavnim sustavom ili kod dugogodišnjih vegetarijanaca i vegana.

Najbolji izvori vitamina B12 su namirnice životinjskog podrijetla i to: teleća jetra, srdele, divljač, losos, morski rakovi, govedina, bakalar, jogurt, mlijeko i jaja.

Željezo
Nokti oblikovani poput žlice stručno se nazivaju koilonihija, a obično su znak anemije uslijed nedostatka željeza. I nespecifično svijetla boja mesa ispod nokta također može ukazivati na deficit željeza. Također, kronični nedostatak željeza može imati za posljedicu suhe i krhke nokte. Za prevenciju nedostatka željeza preporuča se u svoju prehranu uvrstiti hranu koja obiluje željezom poput nemasnog mesa, ribe, blitve i špinata, a ukupnom unosu željeza mogu doprinijeti i začini kurkuma i cimet.

Vitamin C
Nedostatak vitamina C može pogodovati razvitku zanoktica i uraslih noktiju, a osim toga unosom vitamina Cpovećava se iskoristivnost željeza iz hrane. Glavni uzročnik nedostatka vitamina C je njegov slab unos voćem i povrćem. Također, pušenje i pasivno pušenje troše vitamin C. Najvišim sadržajem vitamina C mogu se pohvaliti paprika, brokula, papaja, kupus, kelj, prokulice, naranče i grejp.

Cink
Deformacije na noktima može uzrokovati i nedostatak cinka. Cink igra važnu ulogu u sintezi proteina, a nužan je i za rast tkiva. Cinka ima najviše u mesu, no nalazi se i u hrani biljnog porijekla poput sjemenki bundeve i sezama, žitaricama i mahunarkama međutim iskoristivost cinka iz mesa je puno bolja nego što je iz biljaka.

Omega – 3 masne kiseline
Unosom esencijalnih masnih kiselina i vitamina E popravljaš cirkulaciju, a na taj način svi potrebni nutrijenti i kisik stižu na svoje odredište pa tako i do noktiju čime se ubrzava rast i popravlja njihova kvaliteta. Stoga preporuka glasi oboružati se plavom ribom, pogotovo lososom, tunom, srdelama i bakalarom.

izvor:zdravakrava.hr
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.917
Zdravi nokti

Zbog česte izloženosti mehaničkim i kemijskim oštećenjima, poput rada na tastaturi ili upotrebe agresivnih sredstava za čišćenje, nokti postaju krhki, listaju se i lome. Upotreba škarica ne preporučuje se ni kod zdravih noktiju, a oštećene obavezno treba skraćivati turpijanjem. Njihov izgled poboljšat će uzimanje biotina i vitamina B skupine.
Nokti otkrivaju i zdravlje organizma. Žuti govore o kroničnom bronhitisu, izrazito izbočeni ukazuju na plućnu bolest, a uzdužno isprugani na slabokrvnost. Tada je najvažnije liječiti osnovnu bolest.

Dijelovi nokta
Promjene nokta
Stečene bolesti
Kako pomoći?


Kažu da se muški pogled najčešće zadržava na ženskoj kosi, dok žene svoj pogled prvo usmjeravaju na njegove nokte. Ne slučajno, jer nokti na rukama ne govore samo o urednosti i životnim navikama osobe, već progovaraju i o njenom zdravlju. Mada su veličina, oblik i čvrstoća noktiju genetski određeni, na njihove osnovne karakteristike mogu djelovati i vanjski utjecaji, te razne unutarnje i kožne bolesti.
Nokat nastaje kad se površinski rožnati sloj kože uvuče u njezin srednji sloj, pa stvori tvrdu keratinsku ploču čvrsto zalijepljenu za podlogu. Najčešće govorimo o tri glavna dijela nokta, korijenu, ploči i slobodnom rubu nokta, mada je njegova građa znatno složenija. Upravo je složenost njegove građe zaslužna da se s nokta mogu čitati promjene u čitavom organizmu. Jedini je problem što nokat relativno sporo raste, pa promjene uzrokovane oštećenjima ili bolestima treba strpljivo liječiti.

Dijelovi nokta

Korijen nokta čine zametne stanice iz kojih nokat raste. Dio korijena pokriven je gornjim naborom nokta, a dio prosijava kroz nokatnu ploču. Taj svijetli "polumjesec" poznat je kao lunula. Kod udarca, nagnječenja ili pucanja nokta, koja zahvaćaju i njegov korijen, pojavljuju se trajna izobličenja nokta. Isti učinak imaju i neke kožne bolesti te prirođene deformacije nokta.

Lunula ili polumjesec uz rub nokta nije jednako vidljiva na svim noktima. Najizrazitija je na palčevima, i važan je pokazatelj zdravlja i rasta nokta.

Zona aktivne keratinizacije nalazi se na prijelazu korijena u ploču nokta. Važna je kao i sam korijen nokta, jer njena oštećenja vode pojavi bizarnih oblika noktiju zbog nepravilnog taloženja keratina koja izobličuju nokatnu ploču.

Ležište nokta bogato je živčanim ograncima i krvnim žilama. Kako je nokatna ploča više-manje prozirna, kroz nju "prosijava pozadina" pa boja nokta ovisi o prokrvljenosti ležišta nokta. Živčani ogranci su pak krivac što svaki udarac, upala ili izraslina u tom području ili uz rub ležišta nokta jako bole.

Zaslon nokta je područje kože ispod slobodnog ruba nokta, na koje nokatna ploča nije zalijepljena. To je idealno mjesto za ulaz patogenih mikroorganizama, bilo zbog nedovoljne higijene, predubokog guranja škarica pod slobodni rub nokta ili pak njegovog lošeg rezanja.

Ploča nokta je rožnata, a može biti različite boje, Čvrstoće, debljine i oblika. Osim gena na njezin izgled i kvalitetu utječe i opće zdravstveno stanje osobe.

Kutikula je fina kožnata prevlaka koju vidimo kao tzv. "kožicu nokta". Ona štiti korijen nokta od ulaska mikroorganizama pa s njom treba pažljivo postupati: potisnuti je, a ne izrezivati u cijelosti. I najmanje oštećenje kutikule može biti kobno za nokat, a ponekad i za prst.

Gornji nabor nokta mehanički štiti veći dio korijena i usidrene ploče nokta.

Promjene nokta

Listanje nokta - ljuštenje slobodnog ruba nokta u vodoravnim lamelama česta je promjena, koja se pojavljuje kod relativno mekanih, tankih i savitljivih noktiju.

Pojavi listanja vode mehanička oštećenja nokta, na primjer rad na pisaćem stroju, tastaturi kompjutera, sviranje klavira, ali i dugotrajan kontakt sa sredstvima za čišćenje. Manje je poznato da i pretjerano lakiranje noktiju kod osoba koje imaju poremećaj probave može uzrokovati listanje.

Što činiti: Prvenstveno treba izbjegavati uzrok promjena na noktu. Pomažu svakodnevne kupke u mlakom maslinovom ulju i poliranje nokta mekanom krpom. Preporučuje se uzimanje vitamina B skupine i vitamina H, poznatijeg pod imenom biotin. Važno je nokte turpijati, a ne rezati.

Lomljivi nokti - bično su uzdužno isprugani i hrapavi, kao da su izgrebani brusnim papirom. Slobodni rub nokta je oštar i lomljiv.

Uz pretjerani kontakt sa sredstvima za čišćenje, lomljivim noktima vodi i učestali dodir s otapalima, među ostalim i preparatima za skidanje laka za nokte. Krivac mogu biti i neke bolesti ili stanja organizma, poput hipertireoze i hipotireoze, zatim dijete za mršavljenje te manjak vitamina B skupine ili željeza.

Što činiti: Osim izbjegavanja i liječenja uzroka, preporučuju se i kupke u mlakom maslinovom ulju te masaža nokta vazelinom uz poliranje mekanom krpom. Pomaže uzimanje željeza, vitamina B skupine i preparata koji sadrže biotin, kalcij i L-cistein. Slobodni rub nokta treba turpijati.

Odljepljivanje nokta - odljepljivanje slobodnog ruba nokta duž njegove čitave širine najčešće se pojavljuje na noktima ruku.
Dugotrajno izlaganje nokta vlazi, na primjer zbog pranja ili pak dugotrajno nošenje gumenih rukavica bez skidanja, glavni su krivci odljepljivana nokta.
Što činiti: Preporučuje se izbjegavanje uzroka te turpijanje nokta na kratko.

Bijele mrlje - među najčešćim je promjenama koje vidimo na noktima. Pretpostavlja se da su bijele mrlje u stvari mjehurići zraka unutar nokatne ploče.
Promjena se često pojavljuje kod djece te osoba koje agresivno manikiraju nokte, skidaju i guraju kutikulu.
Što činiti: Treba izbjegavati mehanička oštećenja nokta, a pomaže i uzimanje vitamina jer potiču brži rast nokta.

Distrofija nokta - grupni naziv za promjene građe i oblika ploče nokta, za njezina zadebljanja, stanjenja te promjene boje lunule. Te su promjene posljedica naglih toksičnih šokova koje vode oštećenju zametnih stanica nokta, pa on privremeno prestane rasti ili uspori svoj rast što se kasnije vidi kao udubljena poprečna pruga preko ploče nokta.
Među najčešćima uzrocima su jaki upalni procesi u organizmu, zatim liječenje citostaticima, bolesti probavnog trakta, eritemski sistemski lupus te generalizirana pustulozna psorijaza.
Što činiti: Prvenstveno treba liječiti osnovnu bolest, a preporučuje se i uzimanje biotina za brži rast nokta.



Nokti su zapravo jedan dio epiderme, dakle gornjeg dela kože i sastoje se uglavnom od jednog tipa proteina, tzv. keratina. Nokti rastu prosečnom brzinom od 1 mm/nedeljno, i oko 7 meseci je potrebno za ponovni izrast nokta ako je on izgubljen.

Kaže se da su nokti odraz našeg zdravlja, i nepravilnosti i promene na noktima često su rezultat nedostatka nekog nutrijenta.
Evo nekih poremećaja:

* nedostatak proteina, folne kiseline i vitamina C uzrokuje zanokticu, bela pruga preko nokta ukazuje na nedostatak proteina
* nedostatak vitamin A i kalcijuma uzrokuju suvoću i lomljivost - nedostatak B vitamina uzrokuje lomljivost sa horizontalnim i vertikalnim brazdama
* nedostatak B 12 vitamina vodi do povećane suvoće, vrlo zaokruženih i zavrnutih krajeva noktiju i tamnih noktiju
* nedostata gvožđa može izazvati pojavu noktiju kao žlica (konkavan izgled) i/ili vertikalne brazde - nedostatak cinka može uzrokovati razvoj belih tačkica na noktu.
* nedostatak prijateljskih bakterija (laktobacila) u telu može rezultirati u porastu gljivica ispod i okolo nokta
* nedovoljno HCl doprinosi nastanku lomljivih i listajućih noktiju



Evo još nekih preporuka!

lepi noktiZa zdrave nokte treba unositi dovoljno kvalitetnih proteina ili uzimati proteinske dodatke. Jedite žitarice, mahunarke, zob, orahe i semenke. Jaja su takođe dobar izvor proteina, osim ako nemate visok holesterol.

Neka vaša ishrana bude sastavljena od svežeg voća i sirovog povrća, da biste osigurali dovoljno vitamina, minerala i enzima. Jedite hranu koja je bogata sumporom i silikonom, kao npr. brokule, ribe, luk i alge. U ishranu treba uključiti namirnice koje su bogate biotinom, kao npr. pivski kvasac, sojino brašno i puno zrno žitarica.

Za zdrave i lepe nokte treba piti i mnogo vode ili tečnosti. Raskoli i lomovi u noktima mogu nastati zbog nedovoljno tečnosti. Dobro bi bilo dnevno piti seži sok od mrkve, on je bogat kalcijumom i fosforom i jako je dobar za jačanje noktiju.


izvor:blic.rs/forum
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.917
Tretmani za jačanje noktiju


Suncokretovo ulje 1/4 čaše, vitamin A – 5 kapi, jodna tinktura – 4 kapi.

U toku 15 dana raditi uveče svakodnevno 20-to minutne tople kupke za krajeve prstiju. Posle tretmana nokti se mogu premazati 5% rastvorom tanina koji jača nokte.

Za jačanje krtih noktiju mogu se 1-2 puta nedeljno raditi kupke od toplog biljnog ulja sa dodatkom 3 kapi joda i 5 kapi soka od limuna.

Nokti brže rastu i postaju jači ako se u hrani koriste želatin, namirnice bogate belančevinama, mineralnim solima, vitaminima.

Dobar efekat za jačanje krtih noktiju daju naprstci od pčelinjeg voska. Na vodenom kupatilu rastopiti pčelinjin vosak, zatim umočiti prste u tpoli vosak. Ohlađeni vosak u obliku naprstka pokušajte da sačuvate do jutra.

Redovno utrljavajte u nokat i kožu oko nokta sok od limuna, sirće, sok od crne i crvene ribizle. Ovaj tretman jača nokte.

Jako su korisne tople kupke od kuhinjske soli koje se mogu raditi za 1-2 dana.

Ako se na rukama lome nokti, pomešati 1/4 čaše ulja i pola čaše sirćeta i u toj smesi držati vrhove prstiju po nekoliko minuta u toku nekoliko dana, dok nokti ne ojačaju.

Da bi se izbegla krtost noktiju potrebno ih je mazati glicerinom (preko noći).

Da bi nokti dobili čvrstinu uzeti tvrdo kuvano žumance i 4 g pčelinjeg voska, rastopiti na vodenom kupatilu, dodati malo breskvinog ulja da se dobije krema. Tom kremom trljati svako veče nokte i staviti rukavice.

Za krte nokte se preporučuju 10-to minutne kupke od lekovitog bilja, pomešanog sa jabukovim sirćetom (1:1).

Nekada se oko nokta stvore zanoktice, a to su male, jako bolni delići kože. One se pojavljuju zbog suvoće kože: ona ne izdržava pritiske nokta koji raste i kida se. Da bi se to izbeglo, kožu oko noktiju treba češće mazati, posle pranja ruku, masnom kremom, a pokožicu pažljivo odmaći od noktiju. Stvorene zanoktice se mogu pažljivo odseći makazicama i dezinfikovati vodonik-peroksidom ili rastvorom permanganata.

Sok od limuna sprečava narastanje kožice na korenu nokta i sprečava nastajanje zanoktica.

Još jedan problem – a to je bojenje noktiju. Ono se najčešće javlja kao posledica pušenja, pogoršanja zdravlja (anemija i sl.). Ponekad lak za nokte ostavlja mrlje, ako boja iz njega prodre u nokat. Najradikalniji način da se uklone mrlje koje su se pojavile je da se na neko vreme prestane sa korišćenjem laka i da se sačeka da nokti narastu.

izvor:herbalia.org
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.917
Lijepi i njegovani nokti na prirodan način


nokti.jpg


Želite imati njegovane, glatke, čvrste nokte?

Imate problema s pucanjem, bijelim mrljama i gljivicama na noktima?

Razmišljate o ugradnju umjetnih noktiju?

Umjetni nokti nisu rješenje vašeg problema. Ovaj pothvat može biti i opasan ako ga radite kod nestručne osobe.

Uz pravilnu njegu i prehranu možete imati lijepe i njegovane nokte.

Nokti nisu samo ukras vaših ruku. Oni su i ogledalo zdravlja, a ako su u lošem stanju to upućuje na mnoge zdravstvene probleme.

Saznajte kako možete postići idealan izgled noktiju na prirodan način.

Problemi i rješenje

Poznato je da ljepota dolazi iznutra. Zbog toga je prehrana temelj zdravih i lijepih noktiju.

Ova tablica prikazuje moguće uzroke problema noktiju i nudi potencijalna rješenja.

Ako sumnjate da vam stanje noktiju ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem, obratite se liječniku klasične ili alternativne medicine.



ProblemUzrokMoguće rješenje
Suhi nokti
n
edostatak vitamina A
Povećajte unos mrkve, batata, kelja, bundeve, dinje, manga, breskve.

Listanje noktiju
nedostatak klorovodične kiseline
Svakodnevno natašte popijte čašu tople vode sa sokom od polovice limuna.

Zanoktice
nedostatak esencijalnih masnih kiselina
Dobiti ih možete iz suncokretovog ulja, bademovog ulja, ulja pšeničnih klica, ulja kukuruznih klica i ricinusovog ulja.
Svakodnevno mažite nokte čistim vitaminom E ili aloe vera gelom.

Bijele mrlje
nedostatak cinka i klorovodične kiseline ili problemi sa štitnjačom
Unosite cjelovite žitarice i mahunarke, soju, orašasto voće, bundevu, sjemenke.
Ako sumnjate na probleme sa štitnjačom, obratite se liječniku.

Bijele pruge
manjak proteina
Povećajte unos namirnica bogatih proteinom.

Blijedi, tanki, napuknuti, lomljivi, izbrazdani nokti
manjak željeza
Povećajte unos zelenog povrća, cjelovitih žitarica, graha, soje, bundeve, avokada, breskve, krušaka.

Krhki nokti s okomitim i paralelnim bijelim prugama
nedostatak vitamina A i B
Namirnice: integralne žitarice, mrkva, batat, orašasto voće, zeleno lisnato povrće, avokado, sir.

Krhki i iskrivljeni nokti gljivice
Smanjite unos ugljikohidrata. Unosite probiotički jogurt i češnjak u kapsulama.
Nekoliko puta dnevno mažite nokte uljem čajevca, divljeg origana ili neema. Ili ih trljajte češnjakom i medom.

Nedostatak polumjeseca na svim noktima
manjak proteina ili poremećaj metabolizmaPovećajte unos namirnica bogatih proteinima. Ako sumnjate na poremećaj metabolizma, obratite se liječniku.

Žuti nokti
prekomjerno lakiranje, pušenje ili bolesti jetre
Povremeno napravite kupku za nokte od mlijeka i limunovog soka, te ih mažite ricinusovim uljem.
Limun izbjeljuje nokte, a ricinusovo ulje je bogato vitaminom E i omekšava zanoktice te potiče rast i jačinu noktiju.
Ako sumnjate na bolest jetre, obratite se liječniku





Kako ubrzati rast noktiju

Načini na koje možete ubrzati rast i poboljšati kvalitetu noktiju nalaze se u prehrani i izbjegavanju određenih vanjskih utjecaja.

Ekstremne dijete, hladnoća I nedostatak proteina negativno utječu na rast i izgled noktiju.

Prehranom unosite dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte: sumpor, željezo, silicij, cink, esencijalne masne kiseline i vitamine D, A i E. Obavezno povećajte unos kalcija.

Vitamin D potreban je za snagu i rast noktiju. Najbolji način da tijelo napunite ovim važnim vitaminom je redovito izlaganje suncu.

Vitamin C potiče proizvodnju kolagena, čini kožu ljepšom i čvršćom te potiče brži rast noktiju. Ima ga u limunu, dinji, paprikama, cvjetači, naranči, jagodama, kiviju.

Ako mislite da vaša prehrana ne sadrži dovoljno nutrijenata, dodajte u dnevnu rutinu proteinski shake i kvalitetne multivitamine.

Potaknite cirkulaciju u rukama i prstima! Dokazano je da rad rukama i prstima poput tipkanja, sviranja, šivanja ili gimnastike potiče rast noktiju.

Lakiranje noktiju

Znamo da lakiranje negativno djeluje na zdravlje noktiju, ali teško se možemo toga odreći.

Evo nekoliko korisnih savjeta za "zdravije lakiranje":

  1. Povremeno napravite pauzu od lakiranja
  2. Nemojte koristiti odstranjivače laka s acetonom jer on uništava i isušuje nokte
  3. Kupujte 3 free lakove koje ne sadrže zloglasne toluen, formaldehid i dibutil ftalat (DBP)
Toluen je otapalo koje se stavlja u lakove radi ljepše aplikacije. Visoke doze toluena mogu rezultirati lošim kognitivnim testovima, iritacijama oka i gornjeg dišnog sustava.

Dugotrajno udisanje visokih količina može dovesti do demencije i oštećenja mozga.

Formaldehid služi za polirani izgled noktiju i daje im čvrstoću. Jedan je od glavnih alergena i uzročnika kontaktnog dermatitisa.

DBP produljujte trajnost laka na noktima. Studije pokazuju da negativno utječe na štitnjaču i može onemogućiti normalan razvoj mozga.

Također, loše utječe na funkciju jetre i metabolizam. Istraživanja provedena u Koreji su pokazala da djeca čije su majke bile više izložene ftalatima imaju manji IQ.

Njega ruku

Čvrsti i lijepi nokti svakako bolje izgledaju na njegovanim rukama.

Svoje ruke redovito njegujte. Čuvajte se pretjerane hladnoće i vrućine, deterdženata, kiselina i kemijskih tvari. Tijekom čišćenja koristite zaštitne rukavice.

Ako ruke izlažete štetnim tvarima, umočite ih u posudu s maslinovim uljem i limunom, tako će koža postati otpornija.

Ako imate jako suhe ili osjetljive ruke, prije spavanja ih namažite maslinovim uljem i navucite pamučne rukavice da ulje djeluje preko noći.



Korisni savjeti za njegu noktiju

  • budite strpljivi, rezultati ne dolaze preko noći!
  • nemojte gristi nokte
  • redovito održavajte higijenu noktiju i manikirajte ih
  • nokte režite prema njihovom prirodnom obliku
  • svaku večer ih njegujte prirodnom kremom ili uljem
izvor:alternativa-za-vas.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Manikir: Eksplozija boja

Ove sezone raznolikost stilova primenjuje se i kada je reč o manikiru. Saznajte koji su to vodeći svetski trendovi i uživajte u oprobavanju istih. Možda se snaga žene krije u kosi, ali svakako jedno od vodećih “oružja” kada je lepši pol u pitanju jesu i lepo uređeni nokti.

1_zps94ae6155.jpg


Ove sezone zaista su dostupni najrazličitiji stilovi – francuski, britanski manikir javljaju se kao standardne forme, dok ekspanziju doživljavaju one koje se bogatom strukturom graniče sa umetnošću. Jarke boje, grafike, crtanje po noktima, ali i bogati ukrasi takođe se uklapaju u ovaj koncept. Ipak, jedan od oblika koji dominira jesu dugi ovalni nokti u intenzivnoj boji.

2_zps954010bf.jpg


Dužina, oblik pa na sve to dodatno crtanje po noktima i cirkoni…ukoliko je svega previše može imati kontra efekat. Zato se najčešće odlučite da samo jedan nokat ukrasite na željeni način, ili dva, u zavisnosti od kompleksnosti crteža. Naravno, ukoliko volite da eksperimentišete možete i svaki nokat osvežiti posebnim stilom. Lepota ovog trenda jeste u tome što se možete igrati formama i biti kreativni.


Održavanje noktiju

Naravno, jedan od elementarnih preduslova za lepe nokte jeste njihova nega. Ukoliko ne negujete prirodne nokte, odlučite se za nadogranju, danas najčešće akrilom. Ako se odlučite za nadogradnju, poželjno je da redovno, barem jednom u dve nedelje idete na korekciju. U dogovoru sa manikirom odlučite na koji ćete način negovati nokte, uz odgovarajuća ulja i zaštitne slojeve.


Ukoliko negujete prirodne nokte evo par saveta kako da ih održavate: - upotrebljavajte gricklicu i barem jednom nedeljno uz posebnu kupku uklonite zanoktice - nokte uvek oblikujte kartonskom turpijom, ne metalnom, jer ona dodatno oštećuje strukturu. Nokte turpijati samo u jednom smeru i pripaziti da svi budu jednake veličine. Pored standardnih, koristite turpije za poliranje i sjaj površine noktiju. - uvek pre nanošenja laka, nanesite zaštitni sloj ili providan lak, kako biste zaštitili nokatnu ploču od laka u boji.



Hidratacija pre svega



4_zpscb5c02e3.jpg


Lepi nokti idu uz negovane ruke. Stvorite naviku da uvek sa sobom nosite kremu za ruke, koja će štititi vašu kožu od spoljašnjih faktora.


IZVOR: NAXI.RS
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Prva pomoć: Kako skinuti lak, a ostali ste bez acetona?

Sigurno vam se već desilo da vam je nestalo acetona, baš kada vam najviše treba. Kako ne biste išli sa neurednom manikirom, donosimo vam jednostavne trikove pomoću kojih ćete skinuti lak i onda kad nemate aceton. Iako su delotvorne, ove metode ne bi trebalo često ponavljati.

1_zpsd7f7d2f9.jpg


Lak za nokte

Nanesite još jedan sloj istog laka koji već imate na noktima. Sačekate 10 do 15 sekundi, te tupferom ili komadićem vate obrišite lak. Verovatno ćete postupak morati da ponovite dva ili tri puta kako biste potpuno uklonili lak. Ako ste koristili tamniji lak, kad uklonite većinu laka sa nokta, najbolje je da nanesete sloj prozirnog ili nekog neutralnog laka, te ga obrišete.

Dezodorans

Nanesite malo dezodoransa na nokat, sačekajte 10 do 15 sekundi, te tupferom ili komadom vate počnite da skidate lak. Verovatno nećete sve uspeti da skinete iz prvog pokušaja, pa stoga ponovo na nokat naneste malo dezodoransa, te postupak ponavljajte sve dok potpuno ne skinete lak.

Parfem

U izuzetno hitnim situacijama pomoći će vam i parfem. Malo parfema nanesite na komad vate ili tupfer, te njime uklonite lak.

Izvor: Ženskikutak.rs
 
Natrag
Top