Sve o začinima

Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Kardamon začin iz vavilonskih vrtova



10_kardamon_310x186.jpg

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje


Za kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije.




Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike.
Indijski kardamon je manji i aromatičniji. Iako postoji zeleni, beli i crni kardamon, pravim se smatra zeleni. On je posle šafrana najskuplji začin na svetu. Seme kardamona nalazi se u zelenkasto-smeđoj mahuni. U svakoj pojedinačno ima između petnaest do dvadeset slatko-aromatičnih semenki. Semenke kardamona imaju jak i jedinstven ukus, i donekle podsećaju na limun i eukaliptus. U svakom slučaju blago su ljutkaste, pikantne i izuzetno bogate eteričnim uljima.
mala.jpg

Kardamon se koristi u svim kuhinjama sveta, a posebno indijskoj i arapskoj. Indusi, primera radi, ne mogu da zamisle pilav bez dodatka ovog začina, kao ni indijski čaj. U skandinavskim zemljama sa ovim začinom posebno su popularni pekarski proizvodi, meso i kobasice. Prednost kardamona je što može da se koristi zajedno sa mahunom ili mleven. Međutim, mleveni kardamon, zbog brzog gubljenja sopstvenih prirodnih ulja i specifične arome, treba praviti u malim količinama, taman toliko koliko zahteva određeni recept. Ako recept zahteva celo zrno, mahunu treba malo otvoriti, da bi jelo tokom kuvanja dobilo potpunu aromu i ukus kardamona. Deset mahuna odgovara jednoj i po kašičici mlevenog začina, s tim što se mahune ne jedu. Ovaj začin vrlo često se kombinuje i sa karanfilićem i cimetom.
Kardamon nije samo dobra začinska biljka, već i lek. Njegova lekovita svojstva poznata su od starina, a posebnu vrednost ima u indijskoj tradicionalnoj medicini, ajurvedi. U ajurvedskoj medicini označen je kao „ela“ i koristi se sirov, u obliku tinkture, kao eterično ulje ili čaj. Najdelotvorniji je kod organa za varenje. Kardamon, zapravo, podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje, ublažava nadutost, grčeve, bolove u stomaku, žgaravicu i mučninu. Samo prstohvat kardamona može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja.
Kardamon je i dobar diuretik, zbog čega ga rado koriste za rešavanje problema urinarnog trakta. Istovremeno, čisti bubrege i smanjuje visok krvni pritisak. Pomaže i u detoksikaciji organizma, a naročito se preporučuje osobama koje preterano konzumiraju kafu. Često se koristi i kod infekcije zuba i desni, jer je jedan od najboljih izvora jakog antiseptika, cineola. Upravo cineol ubija bakterije odgovorne za loš miris u ustima.
Pokazalo se da je delotvoran i kod menstrualnih tegoba, a u ajurvedskoj medicini još se koristi i za lečenje astme, jer podstiče cirkulaciju krvi u plućima. Čaj od kardamona i cimeta pomaže kod upale grla i promuklosti usled prehlade i gripa. Međutim, ajurvedska medicina ima stav da nikada ne treba preterivati ni u čemu, pa tako ni u upotrebi kardamona. Jer, ukoliko se pretera sa njegovom upotrebom može doći do pojave uznemirenosti i iritacije organa za varenje. Trudnice, dojilje i deca treba posebno da obrate pažnju na ova upozorenja.


ČAJ OD KARDAMONA
Čaj od kardamona, poznat i kao indijski čaj, veoma je omiljeno piće među Indusima. Može da se sprema u nekoliko varijanti.


Prva varijanta
*Pripremi se tri kašičice listova crnog čaja i tri mahune oljuštenog ili blago rastvorenog kardamona pri vrhu. Uz to litar i po ili oko šest šolja vode, 250 mililitara mleka i šećera po želji.
Prilikom pripreme u dublju posudu, ili čajnik stavi se voda da se zagreva, a kada proključa skloni se sa vatre. U vrelu vodu stavi se čaj, kardamon, mleko i šećer, a zatim se ponovo vrati na šporet da proključa. Kada proključa brzo se skloni sa vatre, ostavi da odstoji pet minuta, a zatim procedi i pije.


mala1.jpg

Druga varijanta
*Pripremi se jedna kesica crnog čaja, ili pola kašičice listova, po pola šolje mleka i vode, jedna do dve mahune kardamona blago rastvorenih pri vrhu, a može i četvrtina kašičice mlevenog kardamona. Uz ove sastojke dodaje se pet do sedam karanfilića, četvrtina kašičice mlevenog đumbira, ili jedan kolut svežeg, četvrtina kašičice cimeta, mada može i prstohvat muskatnog oraščića, i na kraju dve do tri kašičice šećera.
Prilikom pripreme svi se sastojci stave u posudu i zagreju do ključanja. Kada sadržaj provri skloni se sa vatre, ostavi da odstoji oko pet minuta, a onda procedi.


ZA SMIRIVANJE BOLOVA U STOMAKU
Protiv bolova u stomaku koje su izazvali grčevi, gasovi, nadutost, ili prejedanje, priprema se poseban čaj od kardamona, i pije petnaest minuta pre jela ili neposredno posle jela. Ovaj čaj može da se daje i deci koja imaju stomačne probleme.
Čaj se priprema tako što se pomeša četvrtina kašičice mlevenog kardamona, petina kašičice mlevenog kumina i pola kriške svežeg korena đumbira. U ovu mešavinu, po želji, može da se doda i štapić cimeta. Svi sastojci preliju se šoljom vrele vode, ostave da odstoje desetak minuta, a zatim se polako čaj ispija.


Izvor: Novosti
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Mali vodič kroz začine

Mali vodič kroz začine

U savremenoj kuhinji koristi se sve više začina sa svih meridijana, a njihovi egzotični nazivi umeju itekako da zbune one manje vešte domaćice. Kako biste se lakše snašli i obogatili svoj jelovnik sledi mali vodič, koji će vam pomoći da razlikujete piment od anisa i kardamom od kajenskog bibera.​

zena.blic

8270_stock-photo-seasonings-shutterstock_527792441_kul.jpg
Čuvanje u staklenim bočicama održava svežinu začina​


PIMENT (biber sa Jamajke)
Ovaj začin potiče sa Jamajke, a zovu ga još i allspice, što bi u prevodu značilo, "začin za sve", te nije teško pogoditi da ima široku primenu.
Ukus: slatkast, podseća na mešavinu bibera, klinčića, muškatnog oraha i cimeta.
Zašto je zdrav: blokira glikaciju – važnu biohemijsku reakciju u procesu starenja.
Upotreba: pomešajte ga sa mlevenom junetinom ili posnijom svinjetinom i upotrebite za pravljenje pljeskavica, ćufti ili vekni od mlevenog mesa.

5574_shutterstock_41356627-zacini_kul.jpg

Egzotične začine možete koristiti i za poslastice i za slana jela​

ANIS
Anis je semenka biljke Pimpinella anisum koja potiče sa Srednjeg istoka.
Ukus: intenzivan, slatko pikantan, nalik ukusu gospine trave.
Zašto je zdrav: pospešuje probavu i rešava problem neprijatnog zadaha.
Upotreba: usitnjenim anisom začinite supu, šnicle i rižota. Šaku celih semenki zagrejte u tiganju sa malo meda i zatim prelijte po jogurtu.

KARDAMOM
Kardamom je seme tropskog voća koje raste u Indiji
Ukus: blago slatkast i vrlo aromatičan s citrusnim notama.
Zašto je zdrav: bioaktivni sastojak ovog semena – cineol, može da smanji upalu i ublaži simptome astme.
Upotreba: izvadite iz mahune, usitnite i pospite po voćnoj salati ili zobenoj kaši.

KAJENSKI BIBER
Dobija se od osušenog semena kajanske čili, odnosno ljute paprike
Ukus: vatren s blagom dimljenom notom.
Zašto je zdrav: kapsaicin, fitohemikalija koju sadrži, povećava insulinsku osetljivost, što smanjuje rizik od razvoja dijabetesa.
Upotreba: dodajte ga u recepte za čokoladne poslastice, razne kaše, kajganu i omlet, jela od pirinča ili pospite njime variva od pasulja i graška.


ČILI U PRAHU
Osušeni i mleveni plodovi različitih tropskih vrsta paprike pomešani sa drugim začinima, kao što su beli luk u prahu ili kumin.
Ukus: peckavo ljuto, pravi se u nekoliko varijanti od najblaže do one koja pali nepca
Zašto je zdrav: umanjuje osećaj gladi, te se preporučuje kao prirodni sagorevač masti i deo je mnogih dijeta
Upotreba: savršen je kada se pospe po još vrućim kokicama

KINESKA MEŠAVINA
Naziva se još i 5 mirisa, a u pitanju je mešavina bibera klinčića, zvezdanog anisa, cimeta i komorača.
Ukus: kombinacija slatkastog, ljutkastog, gorkog, slanog i kiselog
Zašto je zdrav: obiluje antioksidansima koji jačaju obrambeni sistem i sprečavaju razvoj mnogih bolesti, a usporavaju i proces starenja
Upotreba: bilo koju vrstu mesa izdinstajte u mešavini supe od povrća, susamovog ulja, soja sosa i kineske mešavine začina.

KUMIN
Kumin su zapravo semenke mediteranske biljke slične peršunu
Ukus: aromatičan, opor i pomalo nalik na lešnik obogaćen aromom bibera
Zašto je zdrav: poboljšava probavu i povećava nivo energije u organizmu budući da sadrži više gvožđa od bilo koje druge vrste začina.
Upotreba: odličan začin za jela od jagnjetine ili lososa

KARI
Kari je u stvari mešavina kurkume, kumina, čili praha, cimeta i korijandra
Ukus: od slatkastog do veoma ljutog
Zašto je zdrav: antioksidansi koje sadrži mogu da smanje nakupljanje masnoća u krvnim sudovima,čime se sprečavaju brojne bolesti
Upotreba: pospite ga po umućenim prženim jajima ili salati od tunjevine

14371_5_f.jpg

ĐUMBIR U PRAHU
Dobija se od osušenog i mlevenog korena đumbira
Ukus: ljutkasto-slatkasti sa aromom koja blago podseća na drvo
Zašto je zdrav: sadrži materije koje imaju protiv upalno dejstvo, odličan je za opuštanje mišića posle napornog treninga
Upotreba: pomešajte ga sa medom i zagrejte u tiganju na plamenu kako biste dobili ukusnu glazuru za povrće. Možete ga dodati i u čaj

ŠAFRAN
Jelima daje karakterističnu žućkastu boju, a dobija se iz vrška tučka cveta iz porodice ljiljana.
Ukus: jedan od najukusnijih začina, blago gorkastog okusa
Zašto je zdrav: neka istraživanja pokazala su da može da ublaži simptome PMS-a
Upotreba: prstohvat šafrana dodajte u pileću supu ili ga pospite po kuvanoj ili pečenoj ribi.

KURKUMA
Kurkuma se dobija kao osušeni koren tropske biljke
Ukus: gorak i blago drvenastih nota
Zašto je zdrav: kurkumin, materija koju sadrži, uništava masne ćelije te pomaže topljenju masnih naslaga na području stomaka
Upotreba: dodajte prstohvat u jela pripremljena od jaja ili u vodu u kojoj ćete kuvati pirinač, testeninu ili palentu

GARAM MASALA
Najčešće je u pitanju mešavini kardamoma, cimeta, crnog bibera i klinčića, karakterističan je za indijsku kuhinju
Ukus: topao i blago dimljen
Zašto je zdrav: sadrži veliku dozu antioksidanata iz sva četiri začina.
Upotreba: pospite po jelima od kukuruza ili po kokicama ili pak pecite pile 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni i zatim ga pospite mešavinom ovog začina i morske soli.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Veština začinjavanja

Veština začinjavanja

V.N. | 03. jun 2011. 18:04 | Večernje novosti

Dame sa Bliskog istoka su vekovima razvijale umetnost začinjavanja hrane, zbog kojih su iste namirnice imale potpuno različit ukus. Profesionalni kuvari otkrivaju osnove principe začinjavanja...

zp-zacini-zalepi_620x0.jpg

ZAČINJAVANJE hrane zahteva veštinu i iskustvo. Svaki začin ne odgovara svakom jelu. Na primer, uz svinjsko pečenje ide beli luk, dok je za goveđe pečenje potrebno mnogo crnog luka.
Dame sa Bliskog istoka su vekovima razvijale umetnost začinjavanja hrane, zbog kojih su iste namirnice imale potpuno različit ukus. Profesionalni kuvari otkrivaju osnove principe začinjavanja...

* U HRANU nikada ne bi trebalo stavljati mnogo različitih začina, kako bi preovladao ukus namirnice. Začini imaju zadatak da pojačaju, odnosno poboljšaju aromu, a ne da je kamufliraju

* UKOLIKO niste sigurni koji začin se „slaže“ sa kojim namirnicama, proverite u kuvaru jer ako nije adekvatan za neko jelo, zalogaji neće biti ukusni.

* MNOGE začinske biljke su veoma lekovite i ukusne, ali samo ako se stavljaju na kraju jela. Tipičan primer je peršun, koji obiluje mineralima i vitaminima, pre svega vitaminom C, provitaminom A i kompleksom B uključujući i B12. Međutim, ako se stavlja tokom pripreme jela, na primer čorbe, ne samo da gubi dragocene sastojke već i menja aromu. Najbolje je da se sitno isecka i stavi u salatu od svežeg povrća, da se doda goveđem mesu, specijalitetima od ribe, testenini ili varivu pošto se skloni sa ringle. Osim peršuna, to se odnosi i na mirođiju. Sa ruzmarinom, bosiljkom, žalfijom, nanom trebalo bi biti oprezniji jer sveži listovi imaju izuzetno jaku aromu, dok suvi mogu da se koriste u i u većoj količini.


* BIBER I SO su „univerzalni“ začini koji poboljšavaju ukus svakom jelu, ali vodite računa da ako stavljate biber ne stavljate i ljutu papriku, dok umesto soli možete da koristite suve začine pomešane sa solju.


BILJKE U SAKSIJI

PERŠUNOV list, bosiljak, mirođiju, origano, nanu... možete da uzgajate u saksiji i tako ih možete tokom cele godine konzumirati u svežem stanju. Ove začinske biljke rastu veoma brzo pa je potrebno da ih posadite u većoj saksiji. Osim toga, zeleni listovi deluju vrlo dekorativno, a opojni mirisi na prirodan način osvežavaju vazduh u domu. Lako se gaje, vole dnevnu svetlost (možete ih staviti na dasku prozora), ali suše se ako su izloženi suncu tokom celog dana. U toplim danima trebalo bi ih svakodnevno zalivati.

 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Kulinarske zacinske biljke A-Z, Uzgoj, berba, kulinarska upotreba

Kulinarske zacinske biljke A-Z, Uzgoj, berba, kulinarska upotreba



:download:
Kod:
[URL="http://www.4shared.com/document/VFCLYfUw/Kulinarske_zacinske_biljke_A-Z.html"]Kulinarske zacinske biljke A-Z, Uzgoj, berba, kulinarska upotreba[/URL]
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sačuvajte miris i ukus začina

Sačuvajte miris i ukus začina

Pravilno čuvanje svežih začina produžiće im vek trajanja i sačuvati aromu i ukus. Važno je gde ih držite, ali i kako ih sipate u jelo

zp-zacini_620x0.jpg
Kada kuvate, nemojte da sipate začine direktno iz posuda u kojima ih čuvate

PRAVILNO čuvanje svežih začina i začinskih biljaka, u posudama koje se dobro zatvaraju, produžiće im vek trajanja i sačuvati aromu i ukus. Ukoliko se čuvaju u komadu, začini mogu da traju i do četiri godine, a samlevene začinske biljke i dve do tri godine.
Iako ne mogu da se pokvare, začinske biljke i začini mogu da izgube na jačini. Zato odmah posle korišćenja začina čvrsto zatvorite poklopac na posudi za čuvanje. Takođe, izbegavajte da ih čuvate na mestu direktno iznad šporeta ili blizu prozora.

Osušeno začinsko bilje zadržaće sva svojstva ako ih držite dalje od izvora toplote, vlage i direktne sunčeve svetlosti.
Kada kuvate, nemojte da sipate začine direktno iz posuda u kojima ih čuvate. Para od kuvanja će prodreti u posudu i začin će brzo izgubiti aromu i jačinu. Za zahvatanje začina iz posude koristite potpuno suvu kašičicu.
Boju tucane crvene paprike, aleve paprike i čilija možete da održite ako ih čuvate u frižideru.

Izvor: Večernje novosti



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Šafran – kralj začina

Šafran – kralj začina

safran.jpg

Začin šafran je poznat od davnina.
Koristio se još u Mezopotamiji prije 5000 godina, spominjan je i u Bibliji.

Šafran je simbol mudrosti i bogatstva, što materijalnog što duhovnog.

Naziv je dobio po perzijskoj riječi za'faran, što u prijevodu doslovno znači "budi žut".

Na glasu je kao najskuplji začin na svijetu.

Šafran se dobiva od biljke iz porodice Iridacee koja ima kratku sezonu cvata - samo tri tjedna u godini. Proces proizvodnje ovog začina je mukotrpan, pa mu se cijena po gramu kreće između 4 i 14 eura.

Šafran je iznimno cijenjen začin koji se koristi u gotovo cijelom svijetu, a često ga nazivaju i “kraljem začina”.

Iako je najpoznatiji kao začin, zbog svoje specifične žute boje koristi se i kao prirodno bojilo u prehrambenoj industriji te u medicinske svrhe.


Ljekovita svojstva šafrana


Šafran ima dugu povijest medicinske upotrebe, a spominje se čak i u najstarijim
ayurvedskim spisima.

Primjerice, šafranov čaj koristi se za liječenje depresije. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija ovog čaja, ali i samog začina potiče osjećaj sreće.

Istraživanja potvrđuju da je njegov antidepresivni učinak usporediv s antidepresivom Prozacom, budući da podiže razinu serotonina u mozgu.

Ovaj začin ima i antikancerogena svojstva - tvari krokin, šafranal i pikrokrocin iz šafrana sprečavaju rast stanica raka.

Šafran se koristi za poboljšanje cirkulacije i liječenje modrica. Također, regulira razinu kolesterola i triglicerida u krvi.

Ovaj začin pomaže u liječenju ateroskleroze, artritisa i astme.

Šafran poboljšava vid i uspješno neutralizira najčešće uzroke slabog vida i sljepoće kod starijih osoba.

Ovaj začin jača imunitet i produžuje vitalnost. Njegov sastojak šafranal moćan je antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala - spojeva odgovornih za starenje stanica.

Šafran ublažava predmenstrualne tegobe i umiruje bol u trbuhu.

Koristi se kao lijek protiv oboljenja bubrega, regulira probavu, otklanja glavobolje, migrene i vrtoglavice.

Učinkovit je i u liječenju akni, bradavica i drugih kožnih tegoba. Ublažava grčeve, a može se koristiti i kao diuretik.

Premda su istraživanja pokazala veliku ljekovitost šafrana, preporučuje ga se uzimati samo u malim količinama - do 200 mg dnevno.

Šafran...


  • pomaže kod anksioznosti i depresije
  • ima antikancerogena svojstva
  • regulira razinu kolesterola i triglicerida
  • prirodan je afrodizijak
  • čuva zdravlje očiju
  • štiti od slobodnih radikala
  • ublažava menstrualne tegobe
  • pomaže kod mnogih kožnih problema
  • jača imunitet i produžuje vitalnost
Primjena u kulinarstvu

Premda je u prošlosti korišten kao lijek i bojilo, danas se šafran najviše primjenjuje u gastronomiji.

Intenzivnog je mirisa, blago gorkastog okusa, a već četvrtina čajne žličice dovoljna je da bi jelu dala aromu i boju.

Šafran koji se nalazi u prodaji pakiran je u vrlo malim količinama, u obliku sušenih vlakana ili mrvljen.

Čuva se u dobro zatvorenim posudama na tamnom i hladnom mjestu, a rok trajanja mu je tri godine od dana pakiranja.

Najčešće se primjenjuje u pripravi slatkiša i jela s rižom. U Italiji njime začinjaju rižoto Milanese, dok Španjolci njime obogaćuju okus svog tradicionalnog jela paelle.

Šafran se dobro slaže s povrtnim juhama, krumpirima i paprikom.

Zbog svoje specifične žute boje zauzima posebno mjesto među začinima koji se koriste za bojenje peciva ili sira.


Recept - smeđa riža sa šafranom


riza-safran1.jpg

Sastojci


  • 3 žlice djevičanskog maslinova ulja
  • 100 g crvenog luka
  • ½ žličice mljevenog korijandera
  • ½ žličice naribanog muškatnog oraščića
  • ½ žličice mljevenog kardamoma
  • 1 žličica šafrana
  • 500 g basmati smeđe riže
  • 1 L vode
  • sol

Priprema


  1. Na zagrijanom ulju, na laganoj vatri popecite luk i sve začine, osim šafrana.
  2. U posebnoj posudi zgnječite šafran i dodajte ga luku.
  3. Kratko pirjajte, dodajte opranu rižu i vodu.
  4. Kuhajte još 35-40 minuta u polupokrivenoj posudi na laganoj vatri.
Poslužite sa sezonskom salatom. Prije posluživanja, jelo poklopite i ostavite da odstoji 5–10 minuta.

Izvor: Alternativa




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Domaći suvi začin

Domaći suvi začin

zp-DOMACI-SUVI-ZACIN1.jpg

Za teglu od 500 g potrebno je: 5 kora paradajza, 100 g svežeg vlašca, 1/4 kašičice žutog šećera, 1 kašika cvetova majčine dušice, 1 kašičica svežeg ruzmarina, 1 kašika seckanog peršuna (listovi i peteljke), 1 čen belog luka, 4 do 5 svežih listova žalfije, prstohvat soli.

Paradajz i sve začinske trave dobro operite, paradajz ljuštilicom tanko oljuštite i sve sastojke raširite na pleh obložen kolačarskim papirom, prekrijte komadom gaze i sušite na suncu. Ukoliko nemate dovoljno osunčanu terasu ili dvorište, biljke najmanje dva, tri sata sušite u poluotvorenoj rerni koju ste prethodno zagrejali na 50 stepeni. Kada budu potpuno suve, sastojke sipajte u električnu seckalicu, dodajte žuti šećer i prstohvat morske soli, pa sameljite u prah. Dok radi, seckalica ne sme mnogo da se zagreje jer toplota uništava vitamine, minerale i druge korisne materije koje se nalaze u začinskim travama. Baš zato ih je bolje sušiti na suncu nego u rerni. Dobijeni prah sipajte u sterilnu staklenu teglu, hermetički zatvorite i čuvajte do dva meseca na hladnom, suvom i tamnom mestu.

Izvor: Večernje novosti



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
9 dobrobiti klinčića

9 dobrobiti klinčića

klincic5.jpg

Klinčić (lat. Syzygium aromaticum), također poznat i kao karanfilić ili klinček, je tradicionalno omiljena zimska mirodija.

Podrijetlom je s Indonezijskih otoka začina, odnosno sjevernih Moluka.
Danas se uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanci, Tanzaniji, Madagaskaru i na Pembi.

Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta.

Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu.

Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao).

Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Prvi put se spominje u kineskim zapisima još 400. g. pr. Kr.

Rimljani su upoznali ovaj vrijedan začin preko arapskih trgovaca.


Ljekovita svojstva klinčića


Klinčić je kod nas najviše poznat kao začin. Nažalost često zaboravljamo na njegova brojna ljekovita svojstva.

Tradicionalni kineski liječnici koriste klinčić od davnina u liječenju probavnih smetnji, proljeva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija.

Indijski ajurvedski iscjelitelji njime liječe dišne i probavne tegobe.

Srednjovjekovni njemački travari smjesom klinčića borili su se protiv gihta.

Rani američki liječnici koristili su ga za liječenje probavnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lijekovima kako bi bili ukusniji.

Oni su napravili i ulje od klinčića, kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju.

Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića, pomiješanih s vodom, zaustavit će povraćanje, a infuzija - mučninu.

Eterično ulje klinčića učinkovito je protiv mnogih bakterija i parazita.

Klinčić sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju jaka antimikrobna svojstva.

Te tvari putuju krvotokom ubijajući sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke. Upravo zbog toga klinčić je neizostavan dio poznatog
antiparazitnog programa dr.Clark.

Ispiranje usne šupljine razrijeđenim uljem ili žvakanje pupova klinčića ublažava grlobolju.

Japanski znanstvenici otkrili su da, poput mnogih začina, klinčić sadrži antioksidanse koji pomažu spriječiti oštećenje stanica koje može rezultirati rakom.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je klinčić najbolji antioksidativni začin zbog visoke razine fenolnih spojeva.

Klinčić je stimulans, lokalni antiseptik i blagi anestetik. Ima pozitivne učinke na želučanu sluznicu, opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, djeluje protiv povraćanja i nadutosti te općenito potiče pravilan rad probavnog sustava.

Stomatolozi su u prošlosti rabili ulje klinčića kao oralni anestetik. Također su ga koristili za dezinfekciju korijenskih kanala zuba.

Ulje klinčića još je uvijek aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha. U narodu se smatra da otapanje dvaju cijelih klinčića u ustima, bez žvakanja ili gutanja, pomaže obuzdati želju za alkoholom.

I na kraju, važno je spomenuti da je ovaj začin i afrodizijak.

Ljekovito djelovanje klinčića:


  1. poboljšava probavu
  2. pomaže kod infekcija dišnih puteva
  3. ublažava zubobolju
  4. uništava parazite i bakterije
  5. prirodni je antioksidans
  6. pomaže u liječenju gljivičnih infekcija
  7. ima svojstva antiseptika i anestetika
  8. djeluje kao afrodizijak
  9. pomaže kod gihta
U svrhu liječenja obično se koristi ulje ili kapsulirani prah klinčića. Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno.

Možete napraviti i ukusan i ljekovit čaj od klinčića i cimeta. U pola litre vode stavite 2 štapića cimeta i 6 cijelih klinčića. Kuhajte 15 minuta, a zatim procijedite. Popijte 2-3 čaše čaja dnevno.

Klinčić u kulinarstvu

Osim što je neizostavan začin za zimi popularno kuhano vino, klinčićem se aromatiziraju brojna slatka i slana jela.

Bogato začinjeni kolači, keksi, pudinzi ili slatki kruhovi nerijetko u svojem receptu sadrže klinčić u kombinaciji s cimetom, a katkad i đumbirom.

Klinčić izvrsno povezuje okus jabuka i krušaka pa se rabi u pripravi pita i torti od jabuka i krušaka ili voćnih umaka i kompota. S obzirom da je njegov okus vrlo intenzivan, nužno ga je pri kuhanju postupno i pažljivo dozirati.

Cjeloviti klinčići ukusni su u juhama od graška i graha ili zapečenom grahu s čilijem, gdje njihova snažna, jetka mirodijska karakteristika daje punoću okusa.

Isto tako, u očišćenu glavicu luka može se utisnuti nekoliko cjelovitih klinčića pa dodati riži prilikom pirjanja. Klinčić je prisutan u mnogim kombinacijama začina, npr. u mješavini za kiseljenje povrća ili u mješavini začina za pečenje.

Najbolje ga je kupovati u cjelovitom obliku, jer pakiran u prahu brzo gubi okus, a i njegova ljekovita svojstva propadaju. Cijele klinčiće se preporučuje potrošiti u roku od godinu dana, a mljevene unutar šest mjeseci.

Budući da je vrlo čvrste strukture, teško ga je usitniti pa se savjetuje samljeti ga u mlincu za kavu.

Sprema se u zatvorene posude i drži na suhom i tamnom mjestu. Svježinu začina moguće je produžiti čuvanjem u hladnjaku.

Izvor: Alternativa




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Začini koji svako jelo čine zdravijim

Začini koji svako jelo čine zdravijim

Čak i ako ne brinete previše o zdravoj ishrani, pomoću ovih osam začina kuvaćete ukusnija jela, a saznajte i zašto su najbolji i uz koju hranu ih treba kombinovati.

47745_kari_f.jpg
Začini za kuvanje ukusnijih, ali i zdravijih jela

1. Timijan
Možda je manje poznato, ali timijan se često koristi u medicinske svrhe jer je izvrstan u borbi protiv bacila i lečenju prehlada. Dve kašičice timijana zadovoljavaju dnevnu potrebu organizma za gvožđem, a bogat je i magnezijumom. Ne znate li gde biste ga koristili, probajte da ga ubacite u sos za picu ili testeninu, dresing, ribu ili gulaš.

2. Peršun
Dve velike kašike peršuna obezbeđuju telu 150 posto vitamina K dnevno. Dodatna pogodnost je to što će vam od njega dah biti svež, a nekada davno Grci su ga smatrali afrodizijakom. Koristite ga uz povrće i u salatama.

3. Origano
Ovaj začin sadrži čak 20 posto više antioksidansa od većine povrća i voća koji su bitni u borbi protiv kancerogenih bolesti. Neki vole da ga koriste dok je svež, a drugi smatraju da je sušeni origano bolji. Prema nekim istraživanjima, jedna kašičica origana ima istu količinu antioksidansa kao i cela jabuka. Koristite ga u sosevima s paradajzom te uz morske plodove i piletinu.

4. Ruzmarin
Ko ne voli dobro parče mesa sa roštilja? Međutim izlažući meso (crveno ili belo) vrućem plamenu na roštilju događa se formiranje heterocikličkih kiselina (HCAs), odnosno kancerogenih jedinjenja. Prema rezultatima studije sa Univerziteta u Arkanzasu, Ajovi i Kanzasu, meso s ruzmarinom snižava nivoe HCAs za 60 do 80 posto.

5. Žalfija
Po snazi antioksidanasa žalfija se nalazi na drugom mestu, odmah iza origana. U studiji objavljenoj u časopisu Pharmacological Biochemical Behavior, 45 osoba testiralo je esencijalna ulja iz žalfije ili placebo. Oni koji su uzimali bar malo ulja imali su bolje pamćenje na osnovu kognitivnih testova. Žalfiju možete staviti u razne soseve te u jela s piletinom, ribom, svinjetinom ili puterom.

6. Cilantro (lišće korijandera)
Radi se o lišću korijandera ili kineskom peršunu. Bez obzira volite li ga ili ne, probajte da ga sledeći put ubacite u bilo koje jelo s piletinom. Kalifornijski Univerzitet otkrio je da se cilantro izvrsno bori sa salmonelom, odnosno isto kao i antibiotici. Osim uz piletinu, kombinujte ga uz salate, mahunarke i soseve.

7. Lavanda
Iako malo ljudi povezuje lavandu s kuvanjem, ona je izvrstan začin za opuštanje organizma. Dobar je izvor kalcijuma i vitamina A, a ima i gvožđa te vitamina C. Možete je koristiti kada pečete hleb ili uz piletinu i svinjetinu.

8. Nana
Menta odavno ne služi samo kao osveživač daha ili dodatak koktelu. Posle žalfije i origana treći je po redu najjači antioksidans. Pomaže i pri mršavljenju jer može da ublaži napade gladi. Tako su naučnici na Univerzitetu Viling Jezuit u Zapadnoj Virdžiniji otkrili da su ispitanici koji su mirisali nanu svaka dva sata za nedelju dana konzumirali 2.800 manje kalorija od onih koji to nisu radili.

Izvor: T portal




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Cimet - začin vitkosti i zdravlja

Cimet - začin vitkosti i zdravlja

Osim što odlično miriše veoma je lekovit. Sadrži mangan, bakar, cink, gvožće, vitamine C i K...

1.jpg

OSIM ŠTO odlično miriše, zbog čega njime najčešće začinjavamo kolače, cimet je i veoma lekovit. Sadrži mangan, bakar, cink, gvožće, vitamine C i K...
Pomaže u slučajevima obilnih menstruacija, dijareje, jača krv i nerve, a evo kakve sve koristi po zdravlje možemo da imamo od njega, naročito ako ga pomešamo sa medom.

Za regeneraciju kose: Osobe koje imaju problem sa preteranim opadanjem kose, trebalo bi da koriste sredstvo na bazi cimeta, jer su antioksidansi iz ovog začina veoma delotvorni za regeneraciju kose.

Recept: Ugrejte maslinovo ulje, u to dodajte kašičicu cimeta i kašiku meda. Kada se smesa malo prohladi, utrljajte je u koren kose i ostavite da deluje oko 15 minuta, pa isperite. Činite to dvaput sedmično.

Za vitkost:
Antioksidansi iz cimeta sprečavaju nakupljanje masnoća u telu, stabilizuju nivo šećera u krvi i umanjuju potrebu za ugljenim-hidratima, tako da je ovaj začin, ako ga konzumirate svakodnevno, savršen za sve one koji žele da smršaju i doteraju liniju.

Recept: Prokuvajte u šoljici vode dve kašike meda i kašičicu cimeta u prahu.
Smesu pijte na prazan želudac, oko pola sata pre doručka i uveče, neposredno pre odlaska na spavanje.
Možete da uradite i sledeće...
Uveče, u 2 dl vode, prokuvajte kašičicu cimeta. Kada se tečnost prohladi, dodajte kašiku meda. Još topao napitak podelite na dva dela. Prvi popijte uveče, a polovinu ujutru. Postupak ponavljajte mesec i po dana i primetićete da vam se kilaža smanjuje.

Povišen holesterol:
Stavite dve kašičice meda i tri kašičice cimeta u 5 dl čaja od nane. Holesterol bi, već posle dva sata od konzumiranja, trebalo da padne za 10 odsto.


Za zdravije srce
: Cimet može da vam pomogne da očistite srčane arterije i sprečite srčani udar. U teglu meda stavite cimet, promešajte, i svakoga jutra malo ovog obogaćenog meda mažite na integralni hleb. Biće to sladak, a zdrav doručak.


Za bolji rad mozga:
Miris cimeta ili njegov ukus u ustima stimuliše rad mozga, čini da budemo usredsređeniji na posao i dnevne zadatke, da brže reagujemo...


Artritis i reuma:
Cimet i med pomešajte u toploj vodi. Ovom tečnošću masirajte bolna mesta.


Lečenje infekcija:
Budući da sadrži eugenol i cinamaldehid, cimet je odličan za lečenje gljivičnih infekcija, a naročito onih izazvanih dosadnom bakterijom ešerihijom koli.

Recept: U posudu stavite četiri šoljice vode i kada proključa, ubacite osam štapića cimeta i kuvajte još deset minuta, pa skinite sa vatre. Cimet u toj vodi treba da odstoji sat vremena. Potom ga izvadite i nekoliko puta tokom dana pijte malo ove tečnosti.

Za varenje:
Zbog toga što poseduje više minerala i vlakna, cimet poboljšava varenje i štiti od karcinoma debelog creva.

Recept: Pre jela jedite dve kašike meda pomešane sa pola kašičice cimeta u rpahu.

Za svež dah:
Ovaj začin poseduje antibakterijska svojstva, pa se pokazao delotvornim u slučajevima infekcija usne duplje, odnosno neprijatnog zadaha.

Recept: U decilitar vode umešajte po kašičicu meda i cimeta i time svakoga jutra ispirajte grlo.

Izvor: Večernje novosti



 
Natrag
Top