Sve o začinima

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zdrava ishrana: Zamenite so drugim začinima

Blic žena

So je važan začin koji doprinosi našem fizičkom i mentalnom zdravlju. Ipak, da bi na pravi način iskoristili blagodeti ove namirnice, neka vaša mera bude pet grama dnevno − u suprotnom možete da poremetite količinu vode u telu. Prof. Hademar Bankhofer, bečki stručnjak za zdravlje, savetuje da umesto soli nekad koristite i alternativne začine sličnog ukusa.

5573_shutterstock_20558309-so_kul.jpg


So je dragocen začin, ali vodite računa da ne ugrozite zdravlje


Kada se odlučite da meso pripremite sa mešavinom različitih začina neophodno je da ih, barem pola sata ranije, potopite u maslinovo, orahovo ili u ulje od repice. Aromatičnom smesom premažite meso koje nameravate da pečete, dinstate ili pržite, pre pripreme. Možete da ga pospete biljem i začinima, pa da ga pre pripreme ostavite sat vremena u frižideru.
U slučaju da nameravate da pravite jelo koje se peče više od sat vremena, onda bi mlevene začine i začinsko bilje trebalo da dodate tek poslednjih 15 minuta. U suprotnom će aromatične materije da ispare.

PILETINA
Korišćenje majčine dušice, žalfije, peršuna, mirođije, korijandera, limuna, mlevene paprike ili ruzmarina učiniće piletinu veoma interesantnim obrokom.

GOVEDINA
Goveđe meso je izuzetno ukusno kada ga začinite mažuranom, crvenim ili belim lukom, majčinom dušicom, žalfijom, biberom, ruzmarinom, renom ili sirćetom od balzamika.

SVINJETINA
Svinjsko meso najbolje razvija svoju aromu upotrebom belok luka, žalfije, crvenog luka, senfa u zrnu ili brusnice.

5574_shutterstock_41356627-zacini_hf.jpg


JAGNJETINA

Ako ste obožavalac jagnjećeg mesa, začinite ga ruzmarinom, mentom, karijem ili belim lukom kako bi dobilo izuzetan ukus.

RIBA
Pošto je sada vreme posta ni za pripremu ribe ne morate da koristite so − riba je ukusnija ako se začini senfom u zrnu, karijem, lovorovim listom, korijanderom, mirođijom ili mažuranom.

JAJA
U slučaju da volite da jedete posoljena barena jaja so zamenite mlevenom paprikom, karijem, oreganom ili mlevenim crnim biberom.

POVRĆE
Brokoli uopšte ne morate da solite, začinite ga origanom ili limunovim sokom. Kupus i karfiol začinite mirođijom ili kimom. Šargarepe upotrebom peršuna, mente, muškata ili mirođije kao začina postaju pravi specijalitet. Kuvani krompir je veoma ukusan ako se začini sitno iseckanim peršunom, crnim biberom u zrnu, mirođijom, prazilukom, ruzmarinom ili belim lukom. Začini koji boraniju čine još ukusnijom su mažuran, beli luk i sok od limuna. Bundeva se odlično „slaže“ sa đumbirom ili medom. Čak i paradajz u suštini nije potrebno soliti. Po njemu pospite majčinu dušicu, žalfiju, origano ili praziluk.


 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Začini

Domaća "Vegeta"

Potrebno:
1/2 kg šargarepe
300 gr korena peršuna
1 veći koren celera
200 gr paškanata
2 veze iseckanog peršunovog lista
1 kašičica soli

Priprema:
šargarepu, celer, korenove peršuna i paškanata očistite, operite i prosušite, pa izrendajte na najsitnijoj strani rendeta ili sameljite na mlinu za meso. Pomešajte sa sitno seckanim peršunovim listom, pa dodajte kašičicu soli i sve dobro izmešajte.
Rasporedite ovu mesavinu
u tankom sloju na veći poslužavnik i ostavite da se osuši, pa spakujte u tegle.
Može se držati i u zamrzivaču, a u tom slučaju ne mora da se suši.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Baharat

Baharat

Potrebno je:
4 dela crnog bibera
4 dela suve crvene paprike
1 deo korijandera
1 deo cimeta
1 deo kumina
1 deo karanfilica
1 deo muskatnog orascica
1 deo djumbira
1 deo kardamoma.

Priprema:
Sve začine istucati u avanu ili samleti u mlinu za kafu do najfinijeg praha, a onda pomešati. Daje jelu vrlo pikantan ukus.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zahtar

Zahtar

Potrebno je:
4 supene kašike susama
4 supene kašike timijana
2 kašike majorana
1 čajna kašika krupno mlevene morske soli
½ kašičice bibera u zrnu
1 kašika cimeta
1 kašika kima
2 kašike korijandera
1 kašika pistaća
1 kašika badema.

Priprema:
Sve sastojke usitniti i pomešati, pa koristiti za razna jela, prelive i salate.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Celerova so

Celerova so

Koren celera oljuštiti i sitno izrendati, pa pomešati sa tri puta većom količinom morske soli, a onda poklopiti i ostaviti da stoji dva dana. Posle toga, izručiti u pleh u što tanjem sloju i sušiti na 80C. Kad se stvrdne, istucati u avanu i prosejati, pa čuvati u tegli do upotrebe.

Ova so je malo specifičnog ukusa, ali mnogo manje slana od obične, i može se koristiti za sve što se inače koristi. Naročito oplemenjuje ukus raznih čorbi i salata.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ideja za čuvanje svežih začina

Ideja za čuvanje svežih začina

Ako više volite začine u svežem stanju, kojih nema cele godine, uraditi sledeće. Svoje omiljene začine, recimo peršun, mirođiju, listove bosiljka, celera i slično sitno iseckajte pa stavite u posudicu za led. Nalijte u svaku kockicu malo vode, čisto da se malo uhvate, i tako ih zamrznite. Kad se zamrznu, izvadite ih iz posude, pa prebacite u kesu za zamrzivač i čuvajte do upotrebe. Tako zaleđene, možete ih ubacivati u sva jela dok se kuvaju, a ukus će ostati isti.

Naravno, sve što možete, najbolje je da gajite sami. Onoliko koliko Vam treba, uvek možete da gajite u saksijama. Ja recimo skoro cele godine u saksiji imam bosiljak, ruzmarin već gajim više godina i preživi i tokom zime, a nameravam da ove godine malo proširim svoju "bašticu". :)
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sve što ste htjeli znati o začinima i začinskom bilju

Sve što ste htjeli znati o začinima i začinskom bilju

Bosiljak
Krcat vitaminom C, beta-karotenom, vitaminom B6 i magnezijem, bosiljak možete pronaći u 50 različitih varijanti, kao što su i čak ljubičasti ili žuti. Ova se začinska biljka izvrsno slaže s jelima od rajčice. Također je i jedan od glavnih sastojaka tradicionalnog pesto umaka. Jedan od načina na koji ga možete koristiti u kuhanju je da ga nasjeckate i prospete po piletini ili juhi od bijelog graha. Drugo začinsko bilje može zasjeniti okus bosiljka stoga ga koristite u jelima kada želite posebno naglasiti njegov okus.

bosiljak.jpg


Korijandar

Ovi su jaki listovi citrusnog okusa. Možete ih isprobati s juhom od crnog graha, salsom, rižom ili bilo kojim jelom od graha. Također se dobro slaže sa škampima ili lososom - dodajte malo marinadi od citrusnog soka (limete, limuna ili naranče).

Cimet

Cimet se pokazao korisnim kad je u pitanju snižavanje šećera u krvi tako što pomaže tijelu da brže obradi šećer. Daje topal i sladak okus jelima. Isprobajte ga na zobenoj kaši, slatkim krumpirima, zimskoj tikvici i mrkvi. Možete ga čak dodati i u kuskus ili ga koristiti kao jedan od mješavine začina za piletinu ili svinjetinu.

cimet-4.jpg


Kim

Ove će vam ukusne sjemenke smanjiti žgaravicu i poboljšati probavu. Glavni je sastojak curryja i jedan od omiljenih začina u meksičkoj gastronomiji. Samostalnog ga možete isprobati na guacamoleu, chilliju ili juhi od crnog graha.

Kopar

Njime možete začiniti mrkvu, cvjetaču, krastavce ili krumpir. Također ga možete umiješati u jogurt i koristiti kao umak za krastavce ili piletinu.

Češnjak

Volite li češnjak možete ga dodati skoro svim jelima: ribi, peradi, crvenom mesu, povrću ili krumpiru. Poboljšava okus pirjanog zelenog povrća kao što je špinat i daje žestine pire krumpiru. Samo trebate znati da što ga sitnije sjeckate, jači će imati okus. Sjeckanje oslobađa njegov aktivni spoj, allicin, koji češnjaku daje njegov poseban, jaki okus i koji je također zaslužan za sve zdravstvene beneficije (kao na primjer u borbi protiv bakterija i povišenog kolesterola).

Đumbir

Intenzivnog je i ljutog okusa. Tradicionalni je azijski lijek za probavne smetnje i umiruje nadraženi želudac. Naribajte malo svježeg korijena u juhu od leće ili ga dodajte povrću kao što je mrkva, zimska tikvica, brokula, šparoga.

%C4%91umbir.jpg


Chilli papričice/umak

Istraživanja provedena na Tajvanu pokazuju da bi capsaicin koji se nalazi u chilli papričicama mogao smanjiti broj masnih stanica koje tijelo proizvodi i možda nas zaštititi od pretilosti. Prema istraživanjima australskih znanstvenika žene koje su dnevno konzumirale chilli umak imale su nižu razinu glukoze u krvi nakon jela od žena s blažom prehranom. Stabilnija razina glukoze u krvi smanjuje opasnost od dijabetesa.

Mažuran

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u British Journal of Nutrition korištenje začinskog bilja punog antioksidanata rezultira snažnom sinergijom. Dodavanjem mažurana u salatu od, antioksidantima bogate, rajčice, ekstra djevičanskog ulja i vinskog octa povisuje sastav antioksidansa za oko 200%. Korištenje limunovog preljeva povisuje ga 150%.

Muškatni oraščić

Ovaj začin topla okusa možete koristiti ondje gdje biste inače koristili cimet no pripazite na količinu. Previše muškatnog oraščića jelu će dati muljeviti okus. Probajte ga na pečenim slasticama, a njime možete začiniti i kupus, krumpirhttp://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Krumpir.aspx, špinat, zimsku tikvicu i mrkvu.

Origano

Ova biljka ima 8 puta više antioksidansa od jabuke i 3 puta više od borovnica. Antioksidansi podižu imunitet organizma i pomažu mu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati srčana oboljenja, rak ili pak postarati kožu. Pospite origano po mariniranim maslinama, umaku od rajčice ili rajčicama pripremljenima na pari. Dodajte ga salati ne bi li ste joj dali prijatan okus ili ga pak za poletan i osvježavajuć okus dodajte omletu, govedini ili tjestenini.

origano.jpg


Peršin

Grickanje grančice osvježit će vam dah. Jedna šalica peršina sadrži 2 grama vlakana, 16% vaše dnevne potrebe za željezom i sav dnevno potreban vitamin C. Plosnati list (talijanska verzija) ukusniji je od kovrčavog. Dodajte ga salati, a možete ga i nasjeckati i dodati jelima od ječma, tjestenine, salatama od graha ili pečenim krumpirima.

Ružmarin

Najbolji je u jelima od piletine, juhama i ribljim jelima. Može čak i spriječiti nastajanje raka crijeva i kože.

Majčina dušica

Isprobajte ovu začinsku biljku s protuupalnim djelovanjem u mješavinama za punjenje ili preljevima za salatu ili ju prospite po povrću.

kurkuma.jpg


Kurkuma

Ovaj je začin bogat antioksidansom curcuminom koji prema studiji objavljenoj u Journal of Alzheimer's Disease pomaže u otklanjanju amino kiselina koje se mogu nakupiti u moždanim žilama. S vremenom začepljene žile mogu uzrokovati senilnost. Ovaj bi žarko žuti indijski začin također mogao pomoći u usporavanju rasta nekih vrsta stanica raka u ljudi.

Ivana Ajduković
fitness.com.hr

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Začinske biljke u kuhinji

Začinske biljke u kuhinji

Praksa dovodi do savršenstva u svemu, pa tako i u kuhinji. Kombinovanje određenog začina uz određenu vrstu hrane nije jednostavno, ali vremenom ćete steći rutinu. Tome u prilog, u sledećim redovima predstavljamo Vam najkorisnije začine i njihovu upotrebu.


zacinske_biljke_u_v.jpg


Lovorov list.
U pitanju je biljka tamnozelenog lista i reske arome, koja raste do čak 8 metara. Koristi se i kao lek i kao začin, sadrđi u sebi eterično ulje, skrob, tanin, gorke supstance, a koristi se svež ili suvi list. Odličan je uz jela od goveđeg mesa, razne čorbe, ili jela koja se dugo kuvaju. Stavlja se radi arome, nije jestiv.

Peršun. Dvogodišnja biljka izuzetno prijatnog mirisa i karakterističnog ukusa. Nema neku značajniju kalorijsku vrednost, ali je bogat mineralima i vitaminima i u kuhinji je nezaobilazan. Koristi se i plod i koren i listovi. Nezamenljiv je u supama, sitno seckano lišće dodaje se u jela od ribe i u razne čorbe. Osim u ishrani, koristi se i u homeopatskom lečenju, za ublažavanje i lečenje različitih tegoba.

zacinske_biljke_u_v1.jpg


Majčina dušica.
Višegodišnja, grmasta biljka svetlozelenih listova sa aromom metvice i limuna. Osetljiva je i treba je brati pažljivo – ne čupati je iz korena, već odsecati makazama gornju polovinu lisnatih grančica. Koristi se ili kao mleveni listovi, ili celi sveži listovi – koji imaju oštriju aromu od suvog. Odlična je za jela od piletine, ribe i povrća, dobro dođe i u supama.


Mirođija. Biljka višestruko perastih listova i nežno oštrog, specifičnog ukusa i mirisa, najjaču aromu ima pre nego što procveta. U kuhinji se koristi, kako sveže ili suvo lišće, tako i seme. Najčešće se koristi uz kuvani grašak, krastavce (za kiseljenje), uz ribu, krompir i paradajz. Kada je u pitanju sveže lišće, najbolje je dodati ga neposredno pred posluženje, jer kuvanje svežeg lišća uništava ukus.

Bosiljak. Ovo je biljka slatkog mirisa i oštro slatkog ukusa. Najrasprostranjeniji je zeleni bosiljak, ali postoji i ljubičasti i tamni bosiljak. Suvi bosiljak se razlikuje od svežeg, po tome što ima ukus mente. Koristi se kao sveže, suvo ili usitnjeno i dodaje se, uglavnom, mediteranskim jelima, salatama i piletini. Odlično se slaže uz maslinovo ulje.

zacinske_biljke_u_v2.jpg


Majoran.
Drugi naziv za ovu biljku je babina duša, osim u ishrani koristi se i za lečenje, blagotvorno deluje protiv prehlada, reuma, stomačnih tegoba… Blagog je i slatko gorkog ukusa, a od njega se u kuvanju koristi sveže celo lišće ili sušeno izmrvljeno. Dodaje se jelima sa ribom, mesom i živinom. Kao svež, može se dodati salatama.


Origano. U pitanju je divlja varijanta majorana, sa jačiim mirisom i reskijom aromom.U kuhinji se koriste vrhovi grančica – sveže lišće, ili suvo usitnjeno. Zbog svog karakterističnog miris a i ukusa, gotovo neodvojivi je sastojak svake pice i osnovni je začin u italijanskoj, grčkoj i, uopšte, mediteranskoj kuhinji.

Žalfija. Jedna od najstarijih biljaka koja se koristila u narodnoj medicini i kuhinji. Najpoznatija je kao čaj, ali i u kuhinji, dodajući jelima ukus mente. Koristi se sveži ili suvi list, ceo ili mleven. Odlično ide uz svinjetinu ili u nadevima za piletinu, uz kobasice i slično. Suva žalfija je jača od sveže, zato je treba stavljati u manjim količinama.

Izvor: organvlasti.com

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Začini za zdravlje

Začini za zdravlje

She.hr 05.07.2010 16:07



Saznajte sve o lekovitim svojstvima cimeta, klinčića, belog luka i đumbira

Hranu bez začina teško možemo zamisliti. Oni hranu čine ukusnijom i drugačijom, ali začini imaju i hranjiva i ljekovita svojstva koja su dobra za naše zdravlje. Osim toga, poznato je da se začini oduvijek koriste kao lijek zbog svojih korisnih učinaka na ljudsko zdravlje. Evo nekoliko dobrih strana omiljenih začina:

Beli luk


Pokazalo se da beli luk poboljšava zdravlje srca, može sniziti razinu kolesterola i triglicerida u krvi za oko 10 posto.


Cimet


Ovaj poseban začin štiti od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Jedno je istraživanje pokazalo da, kao ni češnjak snižava razinu kolesterola, triglicerida i glukoze u krvi.


Klinčić


Ulje klinčića je poznato kao odličan lijek za zubobolju jer njegova antiseptička svojstva izvrsno ispiru zube. Glavni sastojak ovog ulja je eugenol koji ima anti-upalni učinak i može ublažiti bol uzrokovanu artritisom. Klinčić je izvrstan i za regulaciju probave.


Đumbir


Ovaj super začin također smiruje probavu, sadrži antioksidanse, štiti od bolesti, a izvrstan je lijek protiv mučnine uzrokovane morskom bolešću, trudnoćom i mamurlukom.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Začin sa ukusom Mediterana

Začin sa ukusom Mediterana

M. Pavković | 26. jul 2010. 12:00 | Večernje novosti

Jela sa ruzmarinom - Mediteranska biljka čiji tanki igličasti listovi imaju opojan miris i ljuto-gorak ukus, izvrstan je začin jelima, naročito mesu



Izdvajamo iz teksta

Začin se odlično slaže sa origanom, majoranom i majčinom dušicom, belim lukom i limunovim sokom
Aromatični ruzmarin je mediteranska biljka čiji tanki igličasti listovi imaju opojan miris i ljuto-gorak ukus, pa je izvrstan začin jelima, naročito mesu. Takođe simboliše i vernost, zato se mladenci njima kite prilikom venčanja.
Ova biljka je odličan izvor minerala, posebno mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i magnezijuma, kao i vitamina C, A, B5, B6, B9. Lekovita svojstva ruzmarina poznata su duže od milenijuma. Studenti u Staroj Grčkoj su venčiće svežeg ruzmarina stavljali na glavu pred ispite jer su verovali da osvežava pamćenje, a američki naučnici dokazali su da taj miris stimuliše pamćenje, podstiče cirkulaciju u mozgu, poboljšava koncentraciju i leči glavobolju. Eterično ulje iz ove začinske biljke sprečava pojavu i razvoj raka kože i štiti je od štetnih sunčevih zraka. Ruzmarin ublažava reumatske bolove i jake napade astme, deluje kao sedativ, diuretik i antiseptik. Pomaže kod nesvestice, nervnih oboljenja, groznice i neprijatnog daha, jača imunitet, poboljšava funkciju jetre i žučne kese.
U kulinarstvu se najčešće dodaje pečenom mesu, posebno piletini i jagnjetini, kao i morskim plodovima. Ukus ovog začina odlično se slaže sa origanom, majoranom i majčinom dušicom, belim lukom i limunovim sokom. Ruzmarin se dodaje i u vino, med, šećerni sirup, voćne sokove, poslastice sa jabukama i čokoladom. Sveže zelene grančice koriste se i za dekoraciju jela.

100 grama svežeg ruzmarina sadrži:
131 kaloriju, 3,31 g proteina, 20,70 g ugljenih hidrata, 5,86 g masti, 14,10 g celuloze, 146 mkg vitamina A, 0,90 mg vitamina B3, 0,80 mg vitamina B5, 0,34 mg vitamina B6, 21,80 mg vitamina C, 317 mg kalcijuma, 0,30 mg bakra, 6,65 mg gvožđa, 91 mg magnezijuma, 66 mg fosfora, 668 mg kalijuma, 0,93 mg cinka, 0,96 mg mangana.


Savet
Sveži listovi ruzmarina zdraviji su i aromatičniji od suvih. Kao sobnu biljku možete da ga uzgajate tokom cele godine, a kada kupujete sveže grančice obratite pažnju na to su tamnozelene boje bez žutih i tamnih mrlja. Držite ih u frižideru umotane u vlažan papir do nedelju dana ili ih osušite, stavite u dobro zatvorenu posudu i čuvajte u frižideru do šest meseci.






 
Natrag
Top