Sve o začinima

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vanilija - ljekovitost povrh neodoljivog mirisa i okusa

Vanilija - ljekovitost povrh neodoljivog mirisa i okusa

vanilla-extract-7.jpg

Vanilija je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih, ali i najskupljih začina svijeta.

Iako se uglavnom koristi za začinjavanje, sve je više saznanja o njenoj ljekovitosti.

Zbog toga vanilija postaje sve popularnija i na području alternativne medicine.
Mirišljave mahune vanilije plod su orhideje penjačice koja raste u tropskim šumama Središnje Amerike.
Postoji čak 150 vrsta vanilije, no danas koriste se samo dvije vrste - Bourbon i Tahitian vanilija.
U indijanskom narodu Totonaca bila je veoma cijenjena kao lijek protiv otrova, plućnih bolesti i sifilisa te je bila sastavni dio mnogih ljekovitih mješavina.
Do sredine 19. stoljeća taj je narod bio glavni svjetski proizvođač vanilije.
Hernán Cortés je u 16. stoljeću prvi upoznao Europljane s vanilijom.
Nakon šafrana, vanilija je najskuplji začin, a cijenjena je zbog svoje čudesne arome.

Sastav i ljekovitost vanilije


Ključan sastojak u mahuni vanilije je vanilin.

Prisutni su i brojni tragovi drugih spojeva poput eugenola, kaprinske kiseline, fenola, fenol etera, karbonilnih spojeva, estera, laktona, alifatskih i aromatskih ugljikohidrata i vitispirana.
Vanilijin ekstrakt sadrži male količine vitamina B poput niacina, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina, te minerale kao što su kalcij, magnezij, kalij, mangan, željezo i cink.
Iako na vaniliji nije rađeno mnogo istraživanja, vanilioid iz nje sličan je kapsaicinu iz chillija i eugenolu iz klinčića, kojima su dokazana brojna ljekovita svojstva.
Vanilija pomaže kod akni i problematične kože, ublažava simptome gripe, a može se koristiti i kod mučnina u trudnoći.
Obloge od vanilije daju trenutno olakšanje kod zubobolje i opekotina. Smatra se da vanilija može pomoći i kod neredovitih menstruacija.
Nutricionisti pretpostavljaju da vanilioid ima blago antikancerogeno djelovanje.
Ljekovita svojstva vanilije:

  • prirodni je antioksidans
  • pomaže kod problematične kože
  • ublažava stres i napetost
  • povećava libido
  • pomaže kod želučanih tegoba
  • djelotvorna je kod mučnina u trudnoći
Moć mirisa vanilije

Već sam miris vanilije snažno djeluje na psihu tako što izrazito opušta i stimulira.

U jednom istraživanju mirisanje vanilije pomoglo je 70% teško oboljelih pacijenata da budu smireniji i lakše podnose napete situacije.
Kod Maja je bila cijenjena kao moćan afrodizijak, a njemačka studija iz 18 stoljeća pokazala je da je vanilija prirodan lijek za impotenciju.
Ta su afrodizijačka svojstva potvrdila i novija istraživanja, u kojima se vanilija pokazala kao najbolji miris za poticanje libida.
Ako ste izloženi stresnim događajima ili želite pojačati libido, nosite sa sobom mahunu vanilije te je po potrebi pomirišite.
Od vanilije možete napraviti i ekološki osvježivač prostora. Da biste ga proizveli, promiješajte žličicu ekstrakta vanilije s vodom u boci sa raspršivačem.

Vanilija u kozmetici


Vanilija je visoko zastupljena u kozmetičkoj industriji zbog neodoljivog mirisa i umirujućeg djelovanja.

Koristi se u svim vrstama kozmetičkih proizvoda, ponajviše u parfemima i kremama.
Antibakterijska svojstva vanilina pomažu kod prištića i akni, a antioksidativna štite kožu od slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje tkiva.

Vanilija u kulinarstvu


Vanilija je jedna od najpopularnijih aroma na svijetu, a najčešće se dodaje u slastice poput sladoleda, kolača, čokolade, kao i u kavu i umake.

Mahunu možete upotrijebiti dva puta. Nakon prve upotrebe je operite i osušite. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi ili šećeru, koji će poprimiti njenu aromu.
Koristite pravu vaniliju jer samo ona ima posebnu aromu i ljekovita svojstva. (Na tržištu postoji mnoštvo proizvoda od umjetne arome vanilije).
Kod kupnje mahuna pripazite da su crno-smeđe boje, sjajne i gipke.
Najkvalitetnija vanilija dolazi iz Meksika i s madagaskarskog Burbonskog otočja, dok se indonezijska i tahićanska vanilija smatraju manje kvalitetnima.

Domaći ekstrakt od vanilije


Sastojci


  • dvije uzduž prerezane mahune vanilije
  • šalica vodke
Priprema

Zatvorite sastojke u staklenu posudu i pustite da odstoje dva mjeseca na tamnom mjestu. Povremeno protresite staklenku. Nakon dva mjeseca ekstrakt je gotov.
Čuvajte ekstrakt na tamnom mjestu u dobro zatvorenoj staklenoj bočici.

Izvor: Alternativa

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dukkah

Ovih dana sam na kanalu "24 Kitchen" naletela na novu i vrlo zanimljivu kuvaricu Annabel Langbein.
Spremila je nešto kao začin koji se u arapskoj kuhinji koristi za začinjavanje jela od mesa i salata, a zove se "Dukkah". Probajte da napravite, može jako lepo da upotpuni neka jela, a pokazala je i kako se može koristiti i kao neka vrsta dipa, za umakanje. Parčence belog hleba se prvo umoči u kvalitetno maslinovo ulje a onda uvalja u dukkah. Zapisala sam recept pa rešila da ga podelim sa vama. Probajte, ja sigurno hoću, pošto mi deluje jako zanimljivo.

Dukkah


1.jpg

Potrebni sastojci:
2/3 šolje blanširanih badema
2/3 šolje sirovih lešnika
1/2 šolje sirovog susama
1/4 šolje semena korijandera
2 supene kašike kima
2 supene kašike sveže mlevenog bibera
2 supene kašike krupne morske soli.

Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.
U dve odvojene posude staviti lešnike i bademe (pošto ćemo lešnicima naknadno očistiti opnicu tako što pečene stavimo u kuhinjsku krpu i jednostavno protrljamo), pa staviti u rernu da se blago ispeku (20-tak minuta je dovoljno).
Posebno, u suvom tiganju malo propržiti susam, pa ostaviti da se ohladi. Isto uraditi i sa korijanderom i kimom.
Kad je sve pečeno staviti u blender, dodati i biber i morsku so, pa sve lepo samleti, i koristiti po želji.

Napomena:
Orašaste plodove koristite po želji (ne moraju da budu lešnici i bademi, može i nešto drugo što volite), ali bi što se začinjavanja tiče, trebalo da se držite recepta.

Prijatno!
:)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravila sam danas Dukkah. Prezadovoljna sam kakvog je ukusa. Kupila sam sirove (a ne blanširane) bademe pa sam ih pecnula u rerni kao i lešnike. Dodala sam i malo lanenog semena. Baš je dobro. Palo mi je na pamet da probam da napravim namaz kao što je ovaj posni od oraha koji sam postavila ovde: http://serbianforum.org/predjela-i-prilozi/25381-razne-vrste-pasteta-i-namaza-4.html
Verujem da će biti odlično.

Prijatno! :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Cimet: Začin vredniji od zlata

Cimet: Začin vredniji od zlata

Odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, a stručnjaci preporučuju da se ovaj začin dodaje kafi, voćnim sokovima, žitaricama, pecivu...

1.jpg

MEĐU ZAČINIMA koji istinski daje posebnu aromu i miris cimet (Cinnamomum verum) zauzima jedinstveno mesto.

Da je poseban pokazuju i rukopisi na sanskritu napisani 2.800. godine pre Hrista. Cimet je zasigurno jedan od najstarijih začina za koji su znali i stari Kinezi, Egipćani i Feničani.
Od Evropljana prvi su ga, pre pet vekova, otkrili Portugalci kada su zauzeli Cejlon. Urođenici sa ostrva uzimali su ga kao lek protuiv zamora i za jačanje energije. Čak su ga i pušili i koristili kao mirisna ulja. Cena cimeta je u to doba bila neverovatno visoka, poput zlata, pa su Holanđani i Portugalci vodili stogodišnji rat da bi ga se domogli. Pri kraju 19. veka cimet je prestao da bude engleska ekskluziva i proširio se po celom svetu.

Što se tiče vrednosti cimeta, najviše se ceni onaj koji se gaji na Madagaskaru, kao i na Cejlonu i Sejšelima. Naravno, cimet uspeva gde god postoje tropski uslovi, pa ga imaju i Indija i Indonezija.

Iako postoje stotine vrsta i podvrsta biljke cimeta, kao začinske se koriste dve, cejlonski i cimet kasija, poznat kao kina-cimet koji potiče iz Burme. U Evropi se upotrebljavaju obe vrste.
Cejlonski cimet u prodavnice stiže u vidu štapića, ima nežniju i prijatniju aromu, sa ljutooštrim, slatkopeckavim ukusom. Sadrži i od jedan i po do četiri procenta eteričnih ulja. Kina-cimet miriše oštrije, a ukus mu je peckavo ljut. Kada je reč o hemijskom sastavu ne razlikuju se.

Zbog lekovitih sastojaka ovom biljkom se ozbiljno bavi i zvanična medicina. Uzimanjem samo pola kašičice cimeta dnevno dijabetičari mogu u znatnoj meri da smanje nivo šećera u krvi, jer njegovi sastojci kompleksa katehina i epikatehina aktiviraju insulin i sa njim zajednički deluju, tvrde američki stručnjaci sa Harvard univerziteta.

Eksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg holesterola, ima fungicidno dejstvo, odnosno uništava gljivice i sprečava njihov rast.

U cimetu ima i salicilata koji snižavaju temperaturu i deluju protivupalno. Nedavna istraživanja pokazala su da cimet može da se koristi i kao alternativa tradicionalnim konzervansima hrane, jer njegova esencijalna ulja poseduju i antimikrobno delovanje.

Uz to, predivan miris ovog začina podsticajno deluje na rad mozga, pri čemu žvakanje žvakaće gume od cimeta naročito poboljšava pažnju, radnu memoriju i vizuelni doživljaj.
Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, uglavnom nedostajućih minerala u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamin C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).
Imajući sve ovo na umu, stručnjaci preporučuju da se ovaj začin dodaje različitim namirnicama koje se koriste u svakodnevnoj upotrebi, kao što je kafa, voćni sokovi, žitarice, tost...

CIMET I MED, ELIKSIR ZDRAVLJA

2.jpg

Smatra se da cimet i med u kombinaciji mogu izlečiti mnogo toga, kao i problem debljine. Namaz meda i cimeta na krišku hleba za doručak drastično smanjuje mogućnost srčanog udara. Svakodnevna upotreba ove dve namirnice podiže imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa. Dovoljno je da se ujutru u čašu vode razmuti pola kašičice meda i sasvim malo cimeta i to popije. Upućeni tvrde da se na ovaj način postiže savršena vitalnost.
Med pomešan sa cimetom rešiće problem hroničnog kašlja i začepljenih sinusa. Čaša tople vode sa dve kašičice meda i kašičicom cimeta može da izleči i hronični artritis.
Takođe, kombinacija meda i cimeta rešava sve probleme u stomaku, od preteranih vetrova, lošeg zadaha, pa čak i čira na želucu. U zemljama Dalekog istoka žene vekovima, da bi ojačale matericu i zatrudnele, mešavinom od pola kašičice cimeta i jedne kašičice meda mažu desni više puta tokom dana. Mešajući se sa pljuvačkom, navedena smesa ulazi u krvotok i odlazi na željena mesta postižući očekivanu delotvornost.

ZA PRODUŽENU MLADOST, PROTIV ANEMIJE

Za produženu mladost i vitalnost takođe treba piti čaj od cimeta. Četiri kašičice meda, jedna

3.jpg

kašičica cimeta i tri šoljice vode zajedno se kuvaju kao čaj, a zatim se pije od tri do četiri puta u toku dana po četvrtina šoljice.

Istovremeno, čaj od cimeta pomaže i u lečenju anemije, a priprema se tako što se u litar vode stavi sto grama cimeta, najbolje u štapićima, i kuva na laganoj vatri dok se količina vode ne prepolovi. Onda se u to doda još jedan litar vode i kilogram šećera. Zatim se sve kuva dalje dok se celokupna količina ne svede na jedan litar. Lek je tada gotov i može da se pije kao sok ili tri puta po jedna kašičica dnevno.

ČUVANJE

Cimet se čuva u čvrsto zatvorenim staklenim teglama na hladnom, tamnom i suvom mestu. Mleveni cimet se koristi najduže do pola godine od momenta kupovine, dok u štapićima zadržava svežinu i do godinu dana. Vek trajanja može da se produži ukoliko se tegla sa cimetom drži u frižideru.

(Večernje novosti)
 
Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Napravila sam danas Dukkah. Prezadovoljna sam kakvog je ukusa. Kupila sam sirove (a ne blanširane) bademe pa sam ih pecnula u rerni kao i lešnike. Dodala sam i malo lanenog semena. Baš je dobro. Palo mi je na pamet da probam da napravim namaz kao što je ovaj posni od oraha koji sam postavila ovde: http://serbianforum.org/predjela-i-prilozi/25381-razne-vrste-pasteta-i-namaza-4.html
Verujem da će biti odlično.

Prijatno! :)

Super.
Ja sam bez korijandera jer ga nisam pronašao i nisam se usudio sipati toliko soli ali sam je ipak, posle dodao. Naime, već duže vreme doručkujem hleb i maslinovo ulje. U plitki tanjir uspem otprilike dve kašike ulja, malo posolim, malo bibera i umačem vrući hleb. Trebalo bi i malo belog luka sitno naseckati, kojeg obožavam ali izbegavam jer se "čuje". Falio mi je beli luk i već neko vreme sam razmišljao čime mogu da ga nadomestim. Taj tvoj Dukkah mi je došao kao poručen. Sada u tanjir uspem dve kašike maslinovog ulja i pospem sa jednom malom kašikicom Dukkah-a, pa umačem vrući hleb ... njam, njam ...
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Super.
Ja sam bez korijandera jer ga nisam pronašao i nisam se usudio sipati toliko soli ali sam je ipak, posle dodao. Naime, već duže vreme doručkujem hleb i maslinovo ulje. U plitki tanjir uspem otprilike dve kašike ulja, malo posolim, malo bibera i umačem vrući hleb. Trebalo bi i malo belog luka sitno naseckati, kojeg obožavam ali izbegavam jer se "čuje". Falio mi je beli luk i već neko vreme sam razmišljao čime mogu da ga nadomestim. Taj tvoj Dukkah mi je došao kao poručen. Sada u tanjir uspem dve kašike maslinovog ulja i pospem sa jednom malom kašikicom Dukkah-a, pa umačem vrući hleb ... njam, njam ...

Baš mi je drago, i meni se sviđa Dukkah, i kad napravim, trpam u sve živo, od testa, preko sosova, do salate.
Umesto sirovog belog luka, možeš slobodno da staviš beli luk u prahu. On je dehidriran, i odličan za brze varijante, kad nemaš vremena da ljuštiš (jer ti se nešto već prži i budeš li se tada setio - može da izgori dok oljuštiš) ili kad u kući nemaš belog luka. A ne oseća se posle jela. I još nešto, svež beli luk se mnogo manje oseća ako ga zaliješ mlekom ili jogurtom. Tako da ne moraš da ga se odričeš zbog toga što se "čuje".
 
Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Evo sada baš idem kupiti neki komad mesa (još ne znam od čega,videću šta mi preporuči moj mesar), krompira imam nešto, pa planiram natrljati meso Dukkah-om i ostaviti do sutra u frižideru, pa ću peći sutra u rerni sa krompirima.
Odlučio sam se baciti u kulinarske vode kako bih se konačno, već jednom i ja osamostalio. (nisam se ja toliko odlučio koliko me "pritislo")
Sramota me da još uvek idem u studentsku menzu a svi živi tamo znaju da ne studiram više odavno. Zadnji puta me jedna kuvarica zajedljivo pitala:"Šta radiš ovde? Loviš mlade studetice haa?", pa me bilo sramota. (mene sramota ??? eto i to je moguće) Švercovao sam se ja čak i u policijskoj menzi sve dok me nisu tamo legitimirali i umalo uhapsili. Tu gde ja radim nemamo menzu (a ionako sam samo na zameni) pa sam se potucao od nemila do nedraga dok nisam shvati da moram da se ženim ili da počnem kuvati, a glupo mi je da se ženim samo zato što nemam para za restorane.
I eto, tako. Trenutno su mi, kao budućem kulinarsom virtuozu, tvoji recepti ovde od neprocenive važnosti jer sam tek na samome početku svetske kuvarske slave. (za sada jedino jaja znam ispeći) ... (osim roštilja) ... (i ražnja) ... (i supe iz kesice) ... e pa ako ćemo se hvaliti, umem ja i šniclu da ispečem sa vegetom, na naglo, nisam baš isključivi konzervaš.
Idem sada zaklati neku konzervu jer sam malo gladan i posle u nabavku za sutra da jedem ko čovek.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Baš mi je drago. Ako zatreba pomoć oko nečega, pitaj.
I razmišljaj kao slavni Džejmi Oliver: "Žene vole muškarce koji umeju da kuvaju". ;)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako čuvati začine?

Kako čuvati začine?

Većina domaćica začine drži u teglicama u kuhinjskim ormarićima ili na posebnim policama za začine, ali kada začin prvi put upotrebe, često ga ne odlažu pravilno, pa on brzo gubi aromu

1.jpg

ZAČINI svako jelo čine egzotičnijim i ukusnijim, ali samo ako ih pravilno čuvate da ne izgube svoju karakterističnu aromu i ukus.

Većina domaćica začine drži u teglicama u kuhinjskim ormarićima ili na posebnim policama za začine, ali kada začin prvi put upotrebe, često ga ne odlažu pravilno, pa on brzo gubi aromu. Međutim, postoje određena pravila čuvanja začina kojih treba da se pridržavate kako bi oni što duže sačuvali svojstva koja vašim jelima daju poseban ukus i aromu.

* Kupujte neobrađene začine
Ovo pravilo posebno važi za egzotične začine, kao što su cimet, vanila, anis, kardamom, đumbir, biber... Naime, kada su mleveni, ovi začini brzo gube aromu čak i kada ih pravilno čuvate, ali ako ih nabavite u štapiću, zrnu ili korenu možete ih i do tri godine čuvati u zamrzivaču, a da gotovo uopšte ne izgube svojstva.

2.jpg

* Čuvajte ih na suvim i tamnim mestima
Bilo da su celi ili mleveni, svetlost, vazduh, vlaga i toplota najveći su neprijatelji začina. Zato ih nemojte čuvati u providnim, staklenim teglicama, naročito ako ih držite okačene na polici na zidu, jer su tako suviše izloženi svetlosti. Najbolje su metalne kutije ili keramičke posude sa hermetičkim poklopcima. Takođe, police nikada ne smeju da budu smeštene iznad sudopere ili šporeta, zbog toplote i vlage koje škode začinima. Najbolje mesto za čuvanje manjih količina začina su kuhinjski ormarići, dok veće količine možete čuvati u frižideru ili zamrzivaču. Cele začine možete slobodno do tri godine čuvati u zamrzivaču, a mlevene do šest meseci. Manje količine začina, naročito ako ste otvorili pakovanje, nikako nemojte stavljati u frižider, jer će pokupiti vlagu.

* Jednom godišnje proverite boju i miris začina
Čak i kada ih pravilno skladištite, mogu da izgube svežinu i miris. Bacite one koji su izgubili svežinu i miris i nabavite nove količine, jer ćete tako uvek znati koliko su stari.

* Sveže aromatično bilje majčinu dušicu, bosiljak, majoran ili žalfiju možete preko cele godine nabaviti u rasadnicima i gajiti ih shodno uslovima koji im trebaju. Tako ćete uvek imati pri ruci sveže, aromatične i ukusne začine.

MEŠAVINE PO VAŠOJ ŽELJI
Od mešavine svežih mediteranskih začinskih biljaka možete napraviti aromatično ulje, so ili žele koji će u kombinaciji sa sirom, različitim pečenjima i ribom zaista obogatiti ukus i aromu vaših jela.

3.jpg

AROMATIČNI MIKS

Potrebno je: po kašika iscepkanih listića majčine dušice, bosiljka, majorana i žalfije i kašika strugane limunove kore.

Listiće začinskog bilja odvajajte od grančica prstima, operite pod mlazom hladne vode i raširite na upijajući papir da se osuše. Veće listiće iscepkajte pa sve zajedno sa struganom limunovom korom pomešajte, preručite u metalne kutijice ili u keramičke teglice sa hermetičkim poklopcem i čuvajte na suvom, hladnom i mračnom mestu.
Napomena: Najpoznatiji svetski kuvari tvrde da bez ovakve mešavine nema dobrog i ukusnog omleta, kajgane, različitih sosova ili preliva za salate i testeninu.

ŽELE OD ZAČINSKOG BILJA

Potrebno je: 2 šolje za belu kafu fine mešavine začinskog bilja (majčina dušica, bosiljak, majoran i žalfija), 2,5 dl nezaslađenog bistrog soka od jabuke ili suvog belog vina, 2,5 dl vode, 2,5 dl vinskog sirćeta, 5 ravnih šolja šećera i 57 g listića želatina.

4.jpg

U dubljoj posudi od inoksa pomešajte listiće aromatičnih trava, dodajte jabukov sok, vodu i vinsko sirće i kuvajte do vrenja. Kada tečnost proključa, skinite je sa ringle, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta, pa dodajte listiće želatina koje ste prethodno otopili u mlakoj vodi i ocedili. Promešajte da se želatin sasvim otopi, ponovo poklopite i ostavite da stoji najmanje dva sata. Vratite posudu na ringlu i kada ponovo proključa dodajte šećer i kuvajte minut-dva, uz stalno pomeranje šerpe na ringli. Još topli žele sipajte u zagrejane, sterilisane tegle, hermetički ih zatvorite i ostavite da se sasvim ohlade.

Napomena: ovako pripremljen žele može se koristiti 6 meseci i savršen je dodatak različitim kanapeima, svim vrstama pečenja, slanim grickalicama i siru.

(Večernje novosti)
 
Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Baš mi je drago. Ako zatreba pomoć oko nečega, pitaj.
I razmišljaj kao slavni Džejmi Oliver: "Žene vole muškarce koji umeju da kuvaju". ;)

Rad na veš mašini sam apsolvirao, peglanje samo šta nisam, suđe perem ručno, nemam ga mnogo, usisavam, brišem prašinu ... preostaje mi još samo kuvanje ...
Ali te svoje veštine krijem pred devojkama ko zmija noge. Nijedna ne voli mlakonje. Nema tu izazova za žene. Sve vi volite mangupe koje ćete, kao, da izvedete na pravi put. Čim to uspete, nisu vam više zanimljivi. Znam ja to. E pa na moje noge, papuče nećete obuti, pa makar se nikada ne oženio.
Osim toga, već sam počeo da gubim svaku nadu jer nikako da naletim na ženu svog života zbog koje bi pogazio svoje osnovno, prvo i sveto pravilo koje glasi:
Svaka mi može doći,
al` ostati samo do pola noći,
tada mora poći,
sama il` ja da ju vozim kući.

A to je zato jer:" Ko se na vruće mleko oprži, i na jogurt duva!"
 
Natrag
Top