Svakome prema zaslugama ili......

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Šta za vas uopšte znači zaslužiti nešto, ili zaslužiti nečiju pažnju? Ili rečenice tipa: ''On, ona... zaslužuju, ili ne zaslužuju moju pažnju!''

Da li vas naslov teme asocira na merenje, vaganje... možda čak i trgovinu, ako bismo malo grublje tumačili...

Svakome prema zaslugama... da li je primenjivo u vašem životu...
Ako jeste, ne mislite li da ste možda uskratili nekoga za lepu reč... delo?
Ako nije, da li to znači da se dajete bezrezervno (naravno, za sve postoje granice, koje sami postavljamo)...:)

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Dajem se bezrezervno porodici i prijateljima. Ostalima pomažem koliko mogu. Pomažem i "neprijateljima", ljudima koji su prema meni bili grubi, ili mi nisu pomogli onda kad je trebalo. To najčešće nije dobro za mene, ali ja ne umem drukčije.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Mene naslov ove teme više asocira ne neku "kosmičku pravdu", u smislu upitanosti: dobije li svako ono što zaslužuje? No, iz konteksta vidim da se radi o tome kako se mi kao pojedinci odnosimo prema drugima - posvećujemo li im pažnju koju zaslužuju?
Mislim da to nikada ne možemo objektivno izvagati, niti možemo posve objektivno "raspodijeliti svoju pažnju". U psihologiji postoji ono "slatki limun", ili racionalizacija, koja objašnjava naš poriv da vidimo vrline i tamo gdje ih nema, odnosno, da ne primjećujemo mane tamo gdje postoje, ako se radi o nama bliskim osobama. Upravo zbog toga, nekada ćemo nesvjesno uskratiti pažnju onome ko je zaslužuje, kao što ćemo uraditi i obrnuto - posvetiti je nekome kome ne bi trebali.

Poslednja izmena:

Tay

Član
Učlanjen(a)
14.03.2010
Poruka
0
U životu nikada ne dobiš ono što želiš, nego uvjek ono što trebaš. Da li trebaš biti zadovoljan???

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Upravo to, svakom prema zaslugama! Nisam mazohista da trpim tuđe iživljavanje (ni verbalno), jer se ni sam tako ne ponašam! Mogu da skrenem pažnju na to šta mi smeta, oprostim grešku, ali ako se to ponavlja-vraćam istom merom! Imam neku filozofiju da nekog ko čini loše stvari treba staviti u istu situaciju, da "oseti" i shvati, ako može... Verovatno sam nekog uskratio za "lepu reč... delo", ali mu bar nisam odmogao...

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
I mene naslov asocira na neku opštu pravdu, koja naravno ne postoji u životu, postoji samo kao utopija. Nikada niko nije dobio " po zaslugama ", ni dobro, ni loše. Ili smo mi igrači na nekoj čudnoj šahovskoj tabli, na kojoj ne poznajemo ni igru, ni pravila.

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Potpuno se slazem sa tvrdnjom da svako dobije sta zasluzuje, a narocito osobe koje su se neposteno ponele prema drugoj osobi. Zbog toga uvek vodim racuna o tome kako se ponasam prema drugima. Da li ce ta pravda biti ubrzo ili za to treba vremena, ne znam, ali bice kad tad...

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Prema zaslugama naravno...to isto važi i za net tj ovaj forum...
Oni koje sam se ogrešio to znaju i to sam priznao, a oni koji su se o mene ogrešili...prema zaslugama...makar spontano bio prizvan bilo koji oblik "kosmičke pravde" yes3

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Šta za vas uopšte znači zaslužiti nešto, ili zaslužiti nečiju pažnju? Ili rečenice tipa: ''On, ona... zaslužuju, ili ne zaslužuju moju pažnju!''

Da li vas naslov teme asocira na merenje, vaganje... možda čak i trgovinu, ako bismo malo grublje tumačili...

Ako nije, da li to znači da se dajete bezrezervno (naravno, za sve postoje granice, koje sami postavljamo)...:)

Verujem da svako od nas zasluzuje paznju ali bitno je definisati pojam "paznja" jer mislim da isti,odnosno neciju paznju,ne shvatamo niti dozivljavamo svi isto.Nekome je i sitnica znak paznje dok nekima treba malo vise tako da se slazem sa tobom da me sve to asocira na vaganje.
Svakome prema zaslugama,bilo da se radi o dobrim ili losim?Trudim se ali priznajem da bas to i nije primenjivo u mom zivotu.I svakako da mislim da sam neke uskratila kad je neko delo,lepa rec u pitanju,nekada namerno nekada nesvesno.Verujem da vecina nas jeste jer se cesto desava da necije namere,paznju,protumacimo sasvim pogresno,bilo pozitivno,bilo negativno...
Isto tako verujem da su se mnogi od nas nasli u situaciji da misle da su ostali uskraceni za koju lepu rec ali opet se vracam na ono da ne treba sve shvatiti licno jer je individualna stvar nacin na koji neko pokazuje paznju.Naravno,sve do onog momenta dok ne shvatimo da je rec o bezobrazluku ;)

Učlanjen(a)
26.11.2010
Poruka
45

...mislim daje to prazna fraza koja je trebala jevrejsko "oko za oko , zub za zub " da vokabularno
ublaži , ali da nepromeni značenje ....dakle , ako je reč o takozvanoj kosmičkoj pravdi , ona bi trebala
da meri precizno ...terazije...leva strana jednaka desnoj...dinar za dinar...zub za zub...koliko si zaslužio
toliko si dobio ....... tačna pravda ....no dali ova logika može u svemu da bude primenljiva ....dali ona
obuhvata sve okolnosti pod kojima snjom može dase sudi ....recimo onaj ko u samoodbrani izvadi zub
nekome , trebali da mu se izvadi zub dabi stvar bila porvnana ...ako za tren pomisli se da tako treba,
imaćese opravdanje u frazi ako ti neko udari šamar timu okreni i dru8gi obraz ...ali ako je to logično
opravdanje , onda fraza svakom po zaslugama je kontradiktorna ili uvodi sud nasilnika kao ispravnost....
dakle, ipak je fraza nasilnička mudrost i prevara tiranije nad pravišnošću ......zašto to kažem ; zato
što je podjednaka prevara fraza o kosmičkoj / nebeskoj / ili bilokakvoj pravdi sneba/budućnosti ; kako bi
gruba neotesana sila preuzela svu vlast nad ljudima ( u rađanju - življenju - umiranju ) .... pa šta činiti -
-kako suditi međ ljudima i sprečiti bezakonje ( da tako kažem ) ...dakle , kad se sudi ovome ili onome za
ovo ili ono , treba načiniti nekoliko koraka vrlo bitnih : sprečiti počinioca da dalje čini štetu / zlo ljudima ;
ublažiti pa i totalno unulirati štetu / zlo žrtvama ; presudom kazniti u toj meri počinioca da kazna vaspitno
deluje na ljude u smislu njihovog odvraćanja od činjenja zla/štete ........bar toliko ...

...ovakvim postupanjima dovoljno se posvećuje pažnja sebi i drugima u pravičnosti --- bez frazologije koja
stvara prostor nasilju ...
...neka pitanja , kao što je : dali se dajete bezrezervno ---- spadaju u klasičnu žensku frazologiju ...
čovek ( dakle , žene i muškarci ) su interesna bića , koja nastoje u racionalnim odnosima da ostvare
svoj opstanak , rast i razvoj ....što obavezno podrazumeva udruživanje na razmeni svih resursa ( pa
i emocija kao neograničeni resurs i potencijal )....zdruge strane , čovek je po prirodi stvari slobodno
biće , pa kad se daje ( u smislu porobljavanja / podređivanja / samootuđivanja ) napušta svoje biće
, svoju prirodu ( više nije čovek ) ....dakle davanje sebe sama nemoguće je , u činu predavanja gubi
se ljudskost ( pa je primalac prevaren ; umesto da primi čoveka on primi ljudsku ništavnost -- a ništak
nije obavezan na ljudskost i njenu pravičnost ---i uvek se u to izmetne ; onaj koji pomisli daje
bezrezervno darivan ljudskom nečijom prirodom biva prevaren i neretko uništen , ako ništa drugo bar
emotivno ---pučki rečeno izrađen ) ....dakle , takozvano bezrezervno davanje je strateško lukavstvo
ništaka koji se sprema da pohara najvnu žrtvu ---- i ono nemože se mešati sa interesnim suživotom
ljudi u evolutivnim sverama ( pa i u ličnim životima ) ....

Natrag