Subotari sve znaju, zato pitajte njih

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Suština je da ti ne možeš primiti deklaraciju o pravima čoveka i građanina a danas i tvoje država u kojoj živiš itekeko je zsasnovana na ovim princima. Zato s ti i izjavio nedavno da i ovu vlast smatraš izdajničkom i da ti se ovaj poredak ne dopada. Najradije kada bi mogao vratio bi srednjovekovni model.

To se neće dogoditi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U delu "Doba razuma", Tomas Pejn kaže: Ja ne verujem u veru koju ispoveda jevrejska crkva, rimska crkva, grčka crkva, turska crkva, protestantska crkva, niti bilo koja crkva, koliko ja znam. Moj um je moja sopstvena crkva. Sve te institucionalizovane crkve, ... meni izgledaju kao ljudske tvorevine, izmišljene da zastraše i porobe čovečanstvo, ako i da monopolizuju moć i profit.
------------------------
Znači, i ti svoju vjeru baštiniš od ovoga svoga ćaće divljaka. Sad ja razumijem zašto si ti toliko isticao kako si ti sam za sebe crkva. Baš kako ti i ovaj luđak ćaća reče: Moj um je moja sopstvena crkva

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
U delu "Doba razuma", Tomas Pejn kaže: Ja ne verujem u veru koju ispoveda jevrejska crkva, rimska crkva, grčka crkva, turska crkva, protestantska crkva, niti bilo koja crkva, koliko ja znam. Moj um je moja sopstvena crkva. Sve te institucionalizovane crkve, ... meni izgledaju kao ljudske tvorevine, izmišljene da zastraše i porobe čovečanstvo, ako i da monopolizuju moć i profit.

Mislim da uopće ne postoji ni jedan društveni sistem koji je bio pravedan i u kojeg bi se "trebali" vratiti jer je bio idealan.
Pada mi na pamet sv. Augustin i njegovo djelo Božja država. Nisam čitala to opsežno djelo, iako znam da bi bilo vrijedno, ali već sama njegova ideja o "Božjoj državi" nasuprot "zemaljskoj državi" govori mnogo. Kršćanske ideje o jednakosti i ravnopravnosti svih ljudi bile su prisutne od samog početka. Sjećam se da sam čitala o tome kako se neka kraljica- kršćanka zauzimala za oslobađanje robova, no o tome se ne govori. Ali i sama parola francuske revolucije "sloboda, jednakost, bratstvo", nije ni to nova ideja. To je preuzeto iz Evanđelja. A baš taj moto me podsjeća na ovo što se događa danas, kad u ime "ljubavi" djeluju i rastu najrazličitije divlje ideologije.
Divljaštvo koje spominješ...pa to je upravo odraz bezbožnosti i ljudskog nastojanja da bez Božjih zakona uredi/popravi stanje u državi. Čovjek hoće sam svojim silama. :rolleyes:
Ima jedna anegdota kad otac daje puzzle svom sinu da složii kartu svijeta. Dijete, naravno, ne zna. Onda mu otac kaže da okrene sve dijelove na drugu stranu, a na poleđini puzzle-a je bio crtež/konture čovjeka. I dijete je uspjelo složiti čovjeka u jednu cjelinu.
Očeva pouka: kad je čovjek cjelovit, kad se posloži sam u sebi, onda će moći uređivati svijet. :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
------------------------
Znači, i ti svoju vjeru baštiniš od ovoga svoga ćaće divljaka. Sad ja razumijem zašto si ti toliko isticao kako si ti sam za sebe crkva. Baš kako ti i ovaj luđak ćaća reče: Moj um je moja sopstvena crkva
Živeo feudalizam. Tvoja parola.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Živeo feudalizam. Tvoja parola.

Živeo drug Staljin i drug Tito, tvoja mantra i mantra divljaka.

Prosvetiteljstvo.

Uguglajte: prosvjetiteljstvo (može i prosvetiteljstvo) i idite odmah na prvi link. Tamo ćete naći, kao značajnog prosvjetitelja Thomas-a Paine-a.

Častim ljubitelje prosvjetiteljstva (i njihova divljaštva) jednom mišlju "velikana Paine-a".

Među najgorim zlikovcima u povijesti, niste mogli naći ni jednog gorega od Mojsija, koji je dao zapovijed da se kasapi djecu, masakriraju majke i siluju kćeri. Ovo je najstrašniji zločin kojeg se može naći u literaturi bilo kojeg naroda. Ne bih htio obeščastiti ime svoga Stvoritelja tako što bih se pridružio ovoj prljavoj knjizi. (Thomas Paine, Doba razuma)

Znači pad feudalizma, potiče od Francuske revolucije, pokrenute naravno nešto ranije Američkom. A jednoj i drugoj je koren u Prosevrtiteljstvu kome je koren Reformacija.

Uguglajte sada: American Revolution, i idite ponovo odmah na prvi ponuđeni link. Tamo će te naći ovu rečenicu:

The Founding Fathers were strong advocates of republican values, particularly Samuel Adams, Patrick Henry, John Adams, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Thomas Paine, George Washington, James Madison, and Alexander Hamilton.

Prijevod: Očevi utemeljitelji bili su snažni zagovornici republikanskih vrijednosti, posebno Samuel Adams, Patrick Henry, John Adams, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Thomas Paine, George Washington, James Madison i Alexander Hamilton.
--------------------
Evo opet "Velikana Paine-a", JOvanova božanstva. Ponovo častim ljubitelje prosvjetiteljstva (i njihova divljaštva) još jednom mišlju "velikog Paine-a". ;)

Što se tiče knjige koja se zove Biblija, bogohuljenje je nazvati je Riječ Božja. To je knjiga laži i suprotnosti te povijest loših vremena i loših ljudi. U cijeloj je knjizi samo nekoliko dobrih likova. (Thomas Paine, Pismo Williamu Duaneu)

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Živeo drug Staljin i drug Tito,

Najveća KATOLIČKA DRŽAVA BRAZIL​

Tinejdžer ubio dvije sestre, sve prenosio uživo na Instagramu​

21/07/2021TOP DANAS SVIJET
Dvije 18-godišnje sestre bliznakinje su ubijene iz vatrenog oružja u zastrašujućoj egzekuciji prikazanoj uživo na Instagramu.
Snimci pucnjave od tada imaju više hiljada pregleda, prenosi “Dejli Star”.
Beživotna tijela Amalije i Amande Alves pronađena su samo nekoliko sati nakon što su ubijene pored puta iza stambenog kompleksa u Packjusu u Brazilu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Uguglajte: prosvjetiteljstvo (može i prosvetiteljstvo) i idite odmah na prvi link. Tamo ćete naći, kao značajnog prosvjetitelja Thomas-a Paine-a.

Častim ljubitelje prosvjetiteljstva (i njihova divljaštva) jednom mišlju "velikana Paine-a".

Ne znam šta si našao u feudalizmu lepo? Autoritarni vladar, koji svu vlast ima u svojim rukama. Nema slobode mišljenja, slobode štampe, sve cenzura. Nema ravnopravnosti ni u položaju ljudi..postoje staleži, plemnstvo koje se takođe mora nimiriti...najveći broj je seljaka 90%..njima se vlada silom.

Pa ti bi nas vratio u ovo nesretno doba. Samo ne znam šta ti tu lepo vidiš. Ali ima i ono..." o ukusima se ne rasprvlja" i ono "svakome je njegove draga najlepša". Pa tako i tebi ostavljam da uživaš u lepoti diktature vladara i crkve feudalnog tipa. Samo napred.

Ali ne čudi se pojavama Robespjera, Tomas Pejna i drugih koji su taj bunt prema lepotiama srednjeg veka izrazili na jedan agresivani ekstreman način..ne čudi se njima. I njihov ekstrem je proizvod opet diktature feudalizma. Da je nije bilo(te lepote u kojoj ti uživaš) ne bi ni odgovor ovih ljudi bio tako radikalan.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Što se tiče knjige koja se zove Biblija, bogohuljenje je nazvati je Riječ Božja. To je knjiga laži i suprotnosti te povijest loših vremena i loših ljudi. U cijeloj je knjizi samo nekoliko dobrih likova. (Thomas Paine, Pismo Williamu Duaneu)

Krug se zatvara, kao i uvjek.

Tomas Paine je bio Kveker ( "treskavac" jedna od mirijada "kčeri" Sola Scriptura), pa i ne čudi njegov duh i ono što je pisao.

"U delu "Doba razuma", Tomas Pejn kaže: Ja ne verujem u veru koju ispoveda jevrejska crkva, rimska crkva, grčka crkva, turska crkva, protestantska crkva, niti bilo koja crkva, koliko ja znam. Moj um je moja sopstvena crkva. Sve te institucionalizovane crkve, ... meni izgledaju kao ljudske tvorevine, izmišljene da zastraše i porobe čovečanstvo, ako i da monopolizuju moć i profit."

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ekstrem uvek rađa ekstrem. Kada se izlazi iz ekstrema srednjeg veka, neki na ekstreman način to čine poput Pejna i Robespjera.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne znam šta si našao u feudalizmu lepo?

Šta ti je to feudalizam?

Autoritarni vladar, koji svu vlast ima u svojim rukama. Nema slobode mišljenja, slobode štampe, sve cenzura. Nema ravnopravnosti ni u položaju ljudi..postoje staleži, plemnstvo koje se takođe mora nimiriti...najveći broj je seljaka 90%..njima se vlada silom.

Na koga si ovdje mislio? Na Ameriku, na Kinu ili na Rusiju? U pravu si, na koga god da si mislio. Jer ono što si nabrojao vrijedi za sve njih.

Ali ne čudi se pojavama Robespjera, Tomas Pejna i drugih koji su taj bunt prema lepotiama srednjeg veka izrazili na jedan agresivani ekstreman način..

Ne čudim se nimalo. Čuđenje je "čedo neznanja". A kakvi si divljaci bili sam Bog je intervenirao i spriječio ih da ne naprave stostruka divljaštva. I ovi divljaci su "tvoji sveci zaštitnici". Krasno ti je društvo, a s kim si takav si.

Ekstrem uvek rađa ekstrem.

Divljak se uvijek pravda pripisujući svoje divljaštvo drugome.

Kada se izlazi iz ekstrema srednjeg veka, neki na ekstreman način to čine poput Pejna i Robespjera.

Kako bi otkrili budalu, nema boljeg reagensa od riječi "srednjovjekovno". Odmah ćete prepoznati znakove. (Nicolás Gómez Dávila)

Natrag