Stvoritelj svega

Tko je Stvoritelj?

• Otac Jahve

Votes: 3 75,0%
  • Sin Isus Krist

Votes: 0 0,0%
  • Sveti Duh

Votes: 0 0,0%
  • Kombinacija

Votes: 1 25,0%

• Total voters
    4
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Bježiš od stihova.

LIKA - LICA Boga Oca Jahve - NITKO nije vidio.
Što je sa stihovima koje govori Isus - Boga nitko nije vidio - OSIM - mene!?
Dobro da li sam ja tebi dao stih gde se kaze za Isusa Hrista, da ga: ''niko nije video nikad'' , premda je hodao medju ljudima, jeo i pio sa njima?
Ne bezimo mi od jasnih stihova nego ti, zato sto neces da priznas, i jos pises viceve na ozbiljnu temu?

''Do dolaska Gospoda našega Isusa Hrista...koga niko od ljudi nije video, niti može videti, kome čast i država večna. Amin.''(1. Timotiju 6:14-16).

Sta ovde kaze?
Dakle ako se za Boga Oca kaze da ga ''niko nije video nikad'', pa se za Isusa Hrista kaze to isto, i premda su ''ljudi Isusa videli'' jer je bio medju njima, znaci li to onda nesto drugo? Jel ne govori to da je on sam Bog - koga ''niko nije video''?
Pa onda kaze: ''Koji vide mene vide Oca. Pa kako ti govoris pokazi nam Oca?''
''Zasto trazis da ti pokazem Oca, kada je Otac u meni?''.
Ajde razmisli malo, kada vec vadis stihove iz konteksta...

Zašto bi se Stvoritelj SROZAO na nivo svojih stvorenja?

Prispodoba!

Ti si svinjo-gojka!
Imaš svinjac sa svinjama.

Da li biš se ti toliko ponizila
i skinula i otišla u svinjac
i valjala se u blatu i izmetu sa svojim svinjama?

Rugas se Bogu.
Pise ti lepo u (filipljanima 2:6-7): ''Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se drzao svoje jednakosti s Bogom; Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.''

''Na oci nadje se kao covek'' - sto znaci da covek nije bio, bio je mnogo vise od toga, bio je Bog.
Za andjele nije ''ponizenje'' da se pojave u ''liku coveka'' , jer oni to redovno cine, ali za samog Boga je to bilo ''veliko ponizenje''.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Dobro da li sam ja tebi dao stih gde se kaze za Isusa Hrista, da ga: ''niko nije video nikad'' , premda je hodao medju ljudima, jeo i pio sa njima?
Ne bezimo mi od jasnih stihova nego ti, zato sto neces da priznas, i jos pises viceve na ozbiljnu temu?
''Do dolaska Gospoda našega Isusa Hrista...koga niko od ljudi nije video, niti može videti, kome čast i država večna. Amin.''(1. Timotiju 6:14-16).
Sta ovde kaze?
Dakle ako se za Boga Oca kaze da ga ''niko nije video nikad'', pa se za Isusa Hrista kaze to isto, i premda su ''ljudi Isusa videli'' jer je bio medju njima, znaci li to onda nesto drugo? Jel ne govori to da je on sam Bog - koga ''niko nije video''?
Rugas se Bogu.
Pise ti lepo u (filipljanima 2:6-7): ''Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se drzao svoje jednakosti s Bogom; Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.''
''Na oci nadje se kao covek'' - sto znaci da covek nije bio, bio je mnogo vise od toga, bio je Bog.
Za andjele nije ''ponizenje'' da se pojave u ''liku coveka'' , jer oni to redovno cine, ali za samog Boga je to bilo ''veliko ponizenje''.
[/QUOTE]Dobro da li sam ja tebi dao stih gde se kaze za Isusa Hrista, da ga: ''niko nije video nikad'' , premda je hodao medju ljudima, jeo i pio sa njima?

Sta ovde kaze?
Dakle ako se za Boga Oca kaze da ga ''niko nije video nikad'', pa se za Isusa Hrista kaze to isto, i premda su ''ljudi Isusa videli'' jer je bio medju njima, znaci li to onda nesto drugo?[/QUOTE]

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Molim te – objasni meni – a i svim ostalim forumašima!

1. Da li TO radiš namjerno?

2. Da li TO radiš iz neznanja?

----------------------------------------

Zašto NADODAJEŠ I ODUZIMAŠ I PREKRAJAŠ Jahvinu Božju riječ?
----------------------------------------------------------------------------------------------
Pogledajmo stihove koje ti daješ,
ALI – bez prekrajanja:

1. Timoteju 6,14 čuvaj Zapovijed, neokaljano i besprijekorno, do Pojavka Gospodina našega Isusa Krista.

1. Timoteju 6,15 NJEGA će u svoje vrijeme pokazati On, Blaženi i jedini Vladar, Kralj kraljeva i Gospodar gospodara,

1. Timoteju 6,16 koji jedini ima besmrtnost, prebiva u svjetlu nedostupnu, koga nitko od ljudi ne vidje niti ga vidjeti može. Njemu čast i vlast vjekovječna! Amen.
-----------------------------------------------

Jel se primijećuje kakova razlika u odnosu na tvoje FRIZIRANE stihove?
------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. TIMOTEJU 6,14

čuvaj Zapovijed, neokaljano i besprijekorno, do Pojavka Gospodina našega Isusa Krista.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Čuvaj Zapovijedi Boga Jedinoga Oca Jahve.
Sve dok se ne pojavi Isus.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. TIMOTEJU 6,15
Njega će u svoje vrijeme pokazati On, Blaženi i jedini Vladar, Kralj kraljeva i Gospodar gospodara,

Kad dođe vrijeme koje je Bog Otac Jahve odlučio,
tada će Bog Jahve pokazati – Njega - Isusa.
Jer je Bog Jedini Jahve – Blaženi i jedini vladar – Jedini Vladar.
Bog Jahve je Kralj Kraljeva i Gospodar Gospodara.

1. TIMOTEJU 6,16
koji jedini ima besmrtnost, prebiva u svjetlu nedostupnu, koga nitko od ljudi ne vidje niti ga vidjeti može. Njemu čast i vlast vjekovječna! Amen.

Bog Jedini Jahve Jedini ima Besmrtnost – Jedini Besmrtan.
Bog Otac Jahve je u nedostupnom svjetlu nedostupnu ljudima.
Boga Oca nitko od ljudi vidjeti ne može.
Bogu Jedinome Jahvi čast i vlast vječna.
Isus je umro – nije Besmrtan – nije Bog.
Isusa su vidjeli!

Šta imaš za reč PREPRAVLJAČU riječi?
------------------------------------------------------

Kaznu za TO znaš?
Ili da ti je napišem – stihovima?
-------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

Jel ne govori to da je on sam Bog - koga ''niko nije video''?
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Daj komplet stih!
----------------------
Da li Isus kaže –
Moja djela, riječi, nauk – nije moj,
Nego od Boga Oca Jahve!

Gledate djela, riječi, nauk OD Boga Jahve,
PREKO posrednika – ISUSA.

Na taj način – vidjevši djela, riječi, nauk Božji Jahvin,
Vidjeli ste Boga Jahvu.
-------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------

Ti TO meni?
Pogledaj na početku KAKO prekrajaš!
Ali – TO sad vide svi – svi vide tvoju istinitost.
-------------------------------------------------------------------------------------

Ti si taj koji od stvorenja Isusa radi Stvoritelja –
A kaznu za to će i Lucifer dobiti.

A Kako je IME tvome Bogu?
----------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FILIPLJANIMA 2,6
On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Lik ne znači da je neko Bog.
Ako ličiš na nekoga – ne znači da si ti taj na koga ličiš.
Jednakost sa Bogom – odmah ti odvaja – Isus nije Bog,
ima samo jednakost sa Bogom Jahvom.
Jednakost je u tome što je Isus govorio riječi koje mu je Bog Jahve rekao da izreče.
Isus je činio djela koja mu je naredio Bog Otac Jahve da čini.
Ljudi su stvoreni na Božju Jahvinu sliku – da li su zbog toga – ljudi = Bogovi?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FILIPLJANIMA 2,7
nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Isus je na Nebu bio Od strane Boga Oca Stvoritelja Jahve – stvoren kao duh.
Na Zemlji je nevin čovjek trebao biti žrtvovan za grijehe svih ljudi.
Jer po jednom čovjeku smrtni grijeh je došao – Adamu, a po drugome čovjeku – Isusu, smrtni grijeh je poništen.

Nije bio čovjek – bio je Duhovno biće – Nebeska bića su duhovna bića.
Nema stiha – Isus kaže – Ja sam Bog!

Zašto?

Zato jer Isus NE LAŽE!
Ali – Sotonin štab je TO uspio kod 99% današnjih Kršćana.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Anđeli su kao i Isus – sluge pokorne Bogu Jedinome Jahvi.
A tko ti kaže KAKAV je inače LIK anđela – ako nije kao čovjek?

Gdje je poniženje – ili što je već –
Kada je Bog Jahve stvorio Čovjeka na svoj LIK?
-----------------------------------------------------------------

Stojim iza poredbe o svinjcu – ali – tebi to nije jasno i neće ti nikada biti jasno.
TI si taj koji ponižava Boga Jahvu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zašto NADODAJEŠ I ODUZIMAŠ I PREKRAJAŠ Jahvinu Božju riječ?

Nisam ja taj koji dodaje i oduzima, nego ti i to ocigledno radis namerno!

Navescu ti ceo tekst:

''Da držiš zapovest čistu i nezazornu do dolaska Gospoda našeg Isusa Hrista,
KOJI CE SE u svoje vreme pokazati, Blaženi i jedini Silni Car nad carevima i Gospodar nad gospodarima; Koji sam ima besmrtnost, i živi u svetlosti kojoj se ne može pristupiti, kog niko od ljudi nije video, niti može videti, kome čast i država večna. Amin.''

Samo ti izvrci, jasno je o kome se u tekstu radi.
Tvoja je zelja da izvrnes, a to sto si se naljutio sto ti istinu kazem iz Bozje reci, zasto?

Pogledajmo stihove koje ti daješ,
ALI – bez prekrajanja:

1. Timoteju 6,15 NJEGA će u svoje vrijeme pokazati On, Blaženi i jedini Vladar, Kralj kraljeva i Gospodar gospodara.

Ajde pogledajmo, ali bez tvog laznog prevoda.
Pogledajmo izvorne manuskripte..

Moj prevod sa grckog kaze:
''KOJI CE SE U SVOJE VREME POKAZATI, Blaženi i jedini Silni Car nad carevima i Gospodar nad gospodarima''.

ἣν(koji) καιροῖς(vreme) ἰδίοις(svoje) δείξει(pokazati) (clan 'the') μακάριος(blazeni) καὶ( i ) μόνος(jedini) Δυνάστης(Car)....

Gde je ovde ''Njega'' koje si umetnuo namerno?

''ISUS CE SE POKAZATI''
Nece on ''POKAZATI NEKOG DRUGOG'' , on je taj o kome tekst svo vreme govori, Isus Hristos je taj koji dolazi, nema drugog!

FILIPLJANIMA 2,6
On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom,
Lik ne znači da je neko Bog.

Tekst ti kaze ''nije se drzao JEDNAKOSTI SA BOGOM''.
To znaci da je Isus ''jednak'' Bogu , nema veze sta znaci ''lik'', ovde se kaze da je bio jednak!

Jednakost sa Bogom – odmah ti odvaja – Isus nije Bog,
ima samo jednakost sa Bogom Jahvom.

Sad me nasmeja, pa stvarno jel ti slusas sebe sta pricas? :)
''Isus nije Bog nego se samo kaze da je jednak sa njim''
Pa neko ko je '''Jednak Bogu, moze biti samo Bog''
Ne moze ''Predsedniku drzave'' biti jednaka ''druga osoba'', jer bi onda imali ''dva predsednika'' sa istim ovlascenjima!
Ne moze ''Pera Petrovic'' biti jednak predsedniku ''Tomi Nikolicu''.

(Isaija 46,9) jer sam ja Bog, i nema drugoga Boga, i niko nije kao ja.
(Isaija 40,18) S kim ćete dakle izjednačiti Boga?

Jesi li ti svestan sta pricas?

S kim ti to hoces da ''izjednacis'' svog ''Jedinog Jahvea'' jel sa ''stvorenim bicem'' -
Eto ti to radis sam, ne moram ja da pricam.
Sam sebe obaras, , kada tvrdis da je ''Jahve jednak stvorenom bicu''!

Nema stiha – Isus kaže – Ja sam Bog!
Zašto?

Tekst ti kaze:
''Jedinorodni Bog koji je u narucju Ocevom on ga javi''(jovan 1:18) , drugi tekstovi kazu za njega da je ''Bog'', zasto ti insistiras na recima : ''Isus rece: Ja sam Bog''?
Jel nije dovoljno sto su to drugi tvrdili o njemu?
Jel trebao on sam da se hvali?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Piramidi:
Bog se ne meri po našem merilu jer Bog nikad nebi okusio sa drveta spoznanja a čovek bi.
Čovek nebi otišao u svinjac da se obuče u svinjsko telo kako bi izveo svinje iz poplave kroz otvor za izlazak a Bog bi.
Piše da se PONIZIO i mi bi kao verni to trebali znati jer pranjem nogu bratu mi pokazujemo blagu krotost ali onaj ko vbi prihvatio da leži ispred vrata i bude otirač za blatnjave noge taj je prihvatio poniznost koja se zove AGAPE LJUBAV. Ta ljubav prevazilazi logiku razuma jer isti ima svoj ponos kao osnovni greh od početka.

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Da li Bog može stvoriti kuglu sa kutevima?
Da li Bog može stvoriti tako veliki kamen da ga sam ne može dignuti?

Jel ti jasno da je nešto NELOGIČNO?

Zašto bi se Stvoritelj SROZAO na nivo svojih stvorenja?

---------------
Prispodoba!

Ti si svinjo-gojka!
Imaš svinjac sa svinjama.

Da li biš se ti toliko ponizila
i skinula i otišla u svinjac
i valjala se u blatu i izmetu sa svojim svinjama?

Sigurno ne biš!
Jel tako?
-------------------

A TO gore - TI radiš Bogu Ocu Jahvi!
Razmisli malo o tome!

Dali BOG veliš može
stvoriti kuglu sa kutevima?
Jaću povjerovat daje sve Bogu moguće povjerovađu i vjerujem daje Bogu sve moguće , dok ti nemožeš povjerovat dase BOB utjelovijo.
Znači daje Bog tjelom postao , zatebe je nemoguće jer razmišljaš ljudskom logikom , za Bogu nema nemogućeg , pa kakvu god logiku imali.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Dali BOG veliš može
stvoriti kuglu sa kutevima?
Jaću povjerovat daje sve Bogu moguće povjerovađu i vjerujem daje Bogu sve moguće , dok ti nemožeš povjerovat dase BOB utjelovijo.
Znači daje Bog tjelom postao , zatebe je nemoguće jer razmišljaš ljudskom logikom , za Bogu nema nemogućeg , pa kakvu god logiku imali.

Mačak u čizmama je pito vješticu da li može sve.
Vještica kaže - može SVE.
Pita je mačak - da li se možeš pretvoriti u miša?
Vješti kaže - mogu.
Pita mačak - ajd da vidim.
Vještica se pretvori u miša - mačak skoči i pojede miša!
Vještice više nema!

------------------------
TI misliš da se bi se Bog srozao na nivo stvorenja!?
----------------------------------------------------------

NA TEMU.
Da li je Isus stvoritelj?
Ako misliš da je - DAJ STIH -Isus je stvorio..... ŠTO?
ili
Isus sam kaže - Ja sam Stvoritelj.
Ili
Ja sam stvorio.......

ALI - ako takovih stihova NEMA,
tada ni TO nije istina.

----------------------------
A Stvoritelj je BOG.
Ako Isus nije ništa stvorio - NIJE BOG!

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
,,ALI - ako takovih stihova NEMA,
tada ni TO nije istina.,,

U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.

Hajdemo malo o toj REČI.Ona je bila u počeku i U BOGU i BOG BEŠE REČ.
Tu čujemo kako se iz Duha reč MATERIJALIZUJE i pokazuje Duh.

1:2 Ona beše u početku u Boga.
1:3 Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo.

Kad kaže SVE je kroz reč postalo ne govori da je reč stvorena već je ona UZROK-ZAČETNIK života i stvaranja.Nije po nikome drugom do po REČI SVE stvoreno, molim da se to zapamti.

1:4 U Njoj beše život, i život beše videlo ljudima.

U REČI beše ŽIVOT i ona je videlo, zapamtiti ili bar pokušati ako đavo ne ukrade reč i smisao.

1:5 I Videlo se svetli u tami, i tama Ga ne obuze.
1:6 Posla Bog čoveka po imenu Jovana.
1:7 Ovaj dođe za svedočanstvo da svedoči za Videlo da svi veruju kroza nj.

Jovan baptista svedoči za to VIDELO a gore čujemo da je REČ VIDELO tako on svedoči za REČ i svetlost.

1:8 On ne beše Videlo, nego da svedoči za Videlo.
1:9 Beše Videlo istinito koje obasjava svakog čoveka koji dolazi na svet.
1:10 Na svetu beše, i svet kroza Nj posta, i svet Ga ne pozna.

1:11 K svojima dođe, i svoji Ga ne primiše.

Ovde vidimo kako se REČ kao VIDELO manifestovala kroz koju je SVE POSTALO i taj svet nije prepoznao videlo-svetlost-REČ.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
1:12 A koji Ga primiše dade im vlast da budu sinovi Božiji, koji veruju u ime Njegovo,

Sad ta REČ kao VIDELO se pokazala u materijalnom i možemo GA primiti ili odbaciti.
Koji Ga prime ON im daje VLAST i čini ih SINOVIMA pa ko može Božjim sinovima postavljati do Bog, to anbđeli NE MOGU.
I traži se VERA u IME NJEGOVO koje mu je to ime toj REČI koja telom postade?

1:13 Koji se ne rodiše od krvi, ni od volje telesne, ni od volje muževlje, nego od Boga.

Piše da nas Duh rađa a ovde čitamo Bog i ponovo čitamo REČ.

1:14 I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca.

Možemo anlizirati ne samo Jovanove reči već mnogih proroka i čuli bi kako CELA BIBLIJA svedoči za NJEGA a ko je taj što se zove Bog i videlo je i svetlost i REČ koja se materijalizuje? Hajdemo čuti zna Jovan dobro.

1:15 Jovan svedoči za Njega i viče govoreći: Ovaj beše za koga rekoh: Koji za mnom ide preda mnom postade, jer pre mene beše.
1:16 I od punine Njegove mi svi uzesmo blagodat za blagodaću.

O kakvoj PUNINI je tu reč...čitajmo tamo gde piše o punini Duha kao objavi kroz TELO.

1:20 I on prizna, i ne zataji, i prizna: Ja nisam Hristos.
1:21 I zapitaše ga: Ko si dakle? Jesi li Ilija? I reče: Nisam. Jesi li prorok? I odgovori: Nisam.
1:22 A oni mu rekoše: Ko si? Da možemo kazati onima što su nas poslali: Šta kažeš za sebe?
1:23 Reče: Ja sam glas onog što viče u pustinji: Poravnite put Gospodnji; kao što kaza Isaija prorok.

Jovan svedoči da je on onaj glas u pustinji što ravna put nekome...kome Jovica poravna put da zanjim stigne...čujmo:

40:3 Glas je nekoga koji viče: Pripravite u pustinji put Gospodnji, poravnite u pustoši stazu Bogu našem.

Kome Jovica poravna put i ko stiže za Jovanom, za koga svedoči Jovan zapamtismo li ono od gore ili nam se ukrade reč?

,,ALI - ako takovih stihova NEMA,
tada ni TO nije istina.,,

A kad se nađu gde je onda vera?

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Mi se očito ne razumijemo,
ili ti nemaš stiha da dokažeš svoje tvrdnje?!
---------------------------------------------------

Ajmo od početka -
ja tvrdim - Jedini Stvoritelj svega - i Isusa - je Bog Otac Jahve.

Za TO dajem jako mali broj stihova:

POSTANAK 3,1
Zmija bijaše lukavija od sve zvjeradi što je stvori Jahve, Bog. Ona reče ženi: "Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?
POSTANAK 14,22
Abram odgovori kralju Sodome: "Ruku uzdižem pred Jahvom, Svevišnjim Stvoriteljem neba i zemlje,
PONOVLJENI ZAKON 26,19
On će te uzvisiti čašću, imenom i slavom nad sve narode koje je stvorio; i ti ćeš biti narod posvećen Jahvi, Bogu svome, kako ti je rekao.
PONOVLJENI ZAKON 32,6
Tako li uzvraćaš Jahvi, narode glupi i bezumni! Nije li on Otac tvoj, Stvoritelj, koji te sazdao, po kom postojiš?
1. LJETOPISA 16,26
Ništavni su svi bozi naroda. Jahve stvori nebesa.
2. LJETOPISA 2,11
Dometnu još i ovo: "Neka je blagoslovljen Jahve, Bog Izraelov, koji je stvorio nebesa i zemlju. On je kralju Davidu dao mudra, pametna i umna sina koji će jedan dom graditi Jahvi, a drugi sebi da iz njega kraljuje.

-------------------------------------
Jel ti jasan princip?
AKO si istinit - daj TU da svi vidimo
stihove gornjega tipa
u kojima piše ISUS.

ALI- ako nemaš takovih jasnih stihova - onda se zapitaj - kakav ti je nauk.

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Neki tekstovi u Starom Zavjetu koji govore o Jahvi, u Novom Zavjetu se primjenjuju na Krista

U šestom poglavlju knjige Izaije proroka, Izaija opisuje viđenje koje je imao. Tu kaže da je vidio Gospoda Jahvu nad Vojskama govoreći ovim riječima: ''Jao meni, propadoh, jer čovjek sam nečistih usana, u narodu nečistih usana prebivam, a oči mi vidješe Kralja, Jahvu nad Vojskama!'' Dalje kaže da je čuo glas Gospodnji kako mu kaže: ''Koga da pošaljem i tko će nam poći?" Izaija je odgovorio: ''Evo me, mene pošalji!'' Tada mu Gospod kaže: ''Idi i reci tom narodu: Slušajte dobro, al’ nećete razumjeti, gledajte dobro, al’ nećete spoznati. Otežaj salom srce tom narodu, ogluši mu uši, zaslijepi oči, da očima ne vidi, da ušima ne čuje i srcem ne razumije kako bi se obratio i ozdravio.''

Ovo je, dakle, tekst iz Starog Zavjeta. Pogledajmo kako to tumači apostol Ivan. Ivan u svom Evanđelju (Iv 12:37-43), govoreći o Kristu kaže da je činio mnoga čudesa pred narodom, ali Mu nisu vjerovali. Dalje citira tekst iz Izaije koji smo gore naveli. Ivan ga tumači na sljedeći način: ''To reče Izaija kad je vidio slavu njegovu i o njemu govorio.'' Iz konteksta (vidi 42. stih) vidimo da se radi o Kristu. Dakle, Ivan kaže da je Izaija vidio Kristovu slavu, a vidjeli smo da sam Izaija kaže da je vidio Jahvu nad Vojskama. Za apostola Ivana Krist je Jahve, Bog Svemogući.

U Psalmu 68:18, piše: ''Jahve sa Sinaja u Svetište dolazi! Na visinu uzađe vodeći sužnje, na dar si ljude primio pa i one što ne žele prebivati kod Boga.'' U poslanici Efežanima (Ef 4:7-11) apostol Pavao govori o Kristu koji je dao darove, te citira isti tekst iz Psalma 68. Dalje Pavao piše: ''Ono ‘uzađe’ – što drugo znači nego to da je najprije i sišao u donji kraj zemlje? Sam koji siđe jest i onaj koji uzađe iznad svih nebesa da ispuni sve.'' A to je Krist. Dakle, Krist je Jahve.

Kroz proroka Izaiju, Jahve kaže: ''Obratite se k meni da se spasite, svi krajevi zemlje, jer ja sam Bog i nema drugoga! Sobom se samim kunem, iz mojih usta izlazi istina, riječ neopoziva, da će se preda mnom prignuti svako koljeno, mnome će se svaki jezik zaklinjati.'' (Iz 45:22,23)

Pavao apostol u poslanici Filipljanima 2:10 i 11 kaže: ''...da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. I svaki će jezik priznati: 'Isus Krist jest Gospodin!' - na slavu Boga Oca.'' Isus je, dakle, Jahve pred kim će se pokloniti svako koljeno.

U Rimljanima 10:13 apostol Pavao govoreći o Kristu kaže da ko god zazove ime Gospodnje, spasit će se. Prorok Joel kaže da će oni koji prizivaju ime Jahvino biti spašeni (Joel 3:5). Da li ima dva imena po kojima se trebamo spasiti? Biblija jasno kaže da je samo jedno ime dano ljudima po kojem se trebaju spasiti. To ime je Isus Krist, a On je Jahve.

Kod:
BIBLIJSKE STUDIJE
B.T.R.T. / BIBLIJA i TEOLOGIJA
Email:   info@btrt.net

Jabi samo još nadodala . Sam Jahve kaže Daće ga svi poznavati , zarse to ne odnosi na Isusa u Jremiji 31 : 34:I neće više učiti drug druga ni brat brata govoreći: 'Spoznajte Jahvu!' nego će me svi poznavati, i malo i veliko - riječ je Jahvina - jer ću oprostiti bezakonje njihovo i grijeha se njihovih neću više spominjati."
Zar nije Jahve rekao Ja jesam u Izaija 48 : 12: Čuj me, Jakove, Izraele, koga sam pozvao: Ja jesam, ja sam prvi, ja sam i posljednji. Bog se Mojsiju objavljuje pod tim imenom. U Ivanovom evanđelju Isus koristi ovo ime. Isus je rekao Židovima: ''Stoga vam i rekoh: 'Umrijet ćete u grijesima svojim.' Uistinu, ako ne povjerujete da 'Ja jesam,' umrijet ćete u grijesima svojim.'' (Iv 8:24)
Pitam zarbise Isus šalijo sa takvim rečima ?

Natrag