I mi smo takodje materija.Seti se onoga stiha kad je Isus rekao "da me ljudi nisu slavili,Bog bi naredio kamenju da progovori",zato ne treba biti suvise ponosan,jer mi smo obican prah zemaljski.
Zar ti zaista mislis da je Bog prvo stvorio zemlju,a potom Sunce,Mesec i ostale planete i ceo svemir?
Prijatelju, ne mislim ja nista to ti kaze biblijski tekst.
Ja ti samo citam ono sto je napisano.
Bog nije stvorio sve stvari istovremeno, on je postupno stvarao u toku 6 dana, ali kao sto sam rekao zemlja je stvorena trenutno, tj. materija je stvorena trenutno(to pokazuju naucne cinjenice).
''I bese tama nad ''bezdanom''(dubinom) , to je verovatno bila voda, posto se spominje dubina.
''I bese tama'' - Ako nije bilo nikakve svetlosti to samo pokazuje da je Bog zvezde, planete i ostala nebeska tela stvorio kasnije, kao sto i kaze 14. stih. ''
I stvori Bog 2 videla, jedno videlo vece da upravlja danom i jedno videlo manje da upravlja nocu, i zvezde.''.
Zapazi rec: ''
stvori Bog'' , tek 4 dana je Bog stvorio nebeska tela, a tako pise i u izvornom hebrejskom ''
Stvori Bog''.
Koristi se rec: וַיַּעַ שׂ -sto doslovno znaci ''
on je nacinio to''. Dakle odnosi se na ''stvaranje'' a nikako na pojavljivanje nekakve ''difuzne svetlosti''.
Planeta zemlja je stvorena prva, a potom je ceo svemir oblikovan prema njoj da bi ona mogla da podrzava zivot.
Nema tu nikakve ''crkvene dogmatike'' ili price da je zemlja ''centar svemira'' , jednostavno je tako sve uradjeno radi podrzavanja zivota na zemlji.
Zemlja jeste jedinstvena u celom svemiru, i svemir stvoren radi nje.
Sto se tice Adama i Eve, i njihovog stvaranja, kao sto sam rekao, oni jesu ''materija'' ali ''ziva materija'' a to su dve razlicite stvari. Bilo je potrebno vreme da Bog objasni coveku kako je nastao.
Detetu se mora posvetiti posebna paznja, ''kamenu'' tj. ''nezivoj materiji'' to nije potrebno.
Zato Bog nije Adama i Evu stvorio trenutno, tu je morao da zastane i komunicira sa njima..
A to je ucinio i zato sto je to bilo njegovo najvece delo ''covek''.
Ne pise u Bibliji nigde pa ni u DK da je tek tada u 14 stihu Bog stvorio Sunce i Mesec.
Obrati mao vise paznje na doticni stih
14 Potom reče Bog: Neka budu videla na svodu nebeskom, da dele dan i noć, da budu znaci vremenima i danima i godinama.
To je znacilo da je Bog omogucio da se Sunce i Mesec mogu videti sa zemlje i tako po njima meriti vreme,dane i godine.
Sta mislis kako se pre toga merilo vreme ?Pre ovog 14 stiha?Po Bozjem danu ili po ljudskom danu?
Ja sam ti vec odgovorio gore, a govorio sam ti i u prethodnim postovima o tome - pa ti ne zelis da shvatis.
Nije Bog rekao: ''
Neka budu videla na svodu nebeskom.'' nego je rekao: ''
Stvori Bog videla na svodu nebeskom''
Pogledaj hebrejski izvorni tekst, tako pise ''STVORI''.
Dakle prica da se radi o ''difuznoj svetlosti'' , a da su ''mesec, zvezde i planete'' postojale i ranije nije biblijski podrzana, jer tekst eksplicitno kaze da ''BOG STVORI DVA VIDELA...I ZVEZDE'' tek 4 dana.
Ako ih je stvorio 4. dana, nije mogao da ih stvori jos 1. dana.
Vasa teologija je kontradiktorna sama sebi i biblijskom tekstu, a to tako ide kada zelite bibliju da uskladite sa ''evolucionistickim stavovima'' i ''dugim vremenskim periodima'' a ne slusate sta Bog kaze.
Sto se tice merenja vremena pre nego sto su Sunce i Mesec postojali, vec sam ti odgovorio u prethodnom postu:
Bog meri vreme prilikom stvaranja nase planete: ''zemaljskim danima''!
''I reče Bog:
Neka bude svetlost. I bi svetlost.''(stih 3)
''I
svetlost nazva Bog dan, a
tamu nazva noć. I bi
veče i bi
jutro,
DAN PRVI.''(stih 5)
Bog je sam definisao sta je podrazumevao pod recju ''DAN'' i pre nego sto su postojala nebeska tela.
On sam definise vreme za zemlju, i upravlja se prema onome sto je sam odredio!
On je vec zamislio kako ce se meriti vreme, i prema tome se upravlja u toku stvaranja.
On ''svetlost'' definise kao ''dan''.
A ''tamu'' definise kao ''noc''.
Zatim smenjivanje ''svetla'' i ''tame'' oznacava kao ''DAN'' od 24 sata.
Sunce nastaje tek kasnije u tekstu, ali ''sam Bog je Svetlost'' u bibliji, tako da je on sam obasjavao zemlju u pocetku.
Kasnije Bog postavlja Sunce i Mesec, da upravljaju ''smenjivanju dana i noci''(posto je u pocetku on sam to cinio), ali sada:
''Neka budu
videla na svodu nebeskom,
da dele dan i noć, da budu znaci vremenima i danima i godinama;''(stih 14)
''Postavi ih Bog na svodu nebeskom...
da upravljaju danom i noću, i da dele svetlost od tame.(stih 16,17).
Ono sto je u pocetku sam Bog definisao kao vreme od 24h za: ''smenjivanje dana i noci'' sada postavlja dva ''nebeska tela'' da cine umsto njega, i da upravljaju tim vremenima.
Propustas veoma bitne stvari.
Prvo je bila tama na zemlji ne zato sto nije postojalo Sunce vec sto je zemlja bila obavijena nekim omotacem i Sunceva svetlost nije mogla da prodre na zemlju.Najverovatnije su dobili razni gasovi ili isparenja u zemljinoj atmosferi.Seti se cak da se i duh Bozji dizase nad vodom,a cela planeta zemlja bila je pokrivena vodom,nigde nije bilo kopna.Kopno ili zemlja se pojavljuje tek u 9 stihu
9 Potom reče Bog: Neka se sabere voda što je pod nebom na jedno mesto, i neka se pokaže suvo. I bi tako.
Da nije bilo Bozje zastite, bilo preko svetog duha bilo preko oblaka gasova ,sva ta voda bi nepovratno isparila u svemir.
Kakave su to filozofije, gde bi voda isparila?
Kako da ispari voda, kada nije postojalo Sunce?
Ali naravno voda bi isparila ako je stvorio Sunce 1. dana, ali nije stvorio Sunce 1. -nego tek 4. dana, kao sto sam ti i pokazao biblijskim stihovima.
Sunce je stvoreno tek nakon sto je cela atmosfera bila spremna zajedno sa omotacem koji je stitio zemlju, omotac je Bog nazvao ''svod'' u 8. stihu: ''
A svod nazva Bog nebo. I bi veče i bi jutro, dan drugi.''
Dakle sve je pripremljeno da bi Sunce moglo biti naknadno stvoreno u 14. stihu.
Zar ne vidis?
Nije li ocigledno zasto je toliko dugo cekao da stvori Sunce?
Zasto nije stvorio Sunce odmah?
Da je stvorio Sunce 1. dana voda bi isparila, kao sto i sam kazes.
Zasto ne citas bibliju sta u njoj pise, nego slusas ove iz Bruklina?
Mislis da oni sve znaju?
Nakon tame ,dosla je svetlost,ali postepeno,usled rotacije koju je Bog omogucio.Svetlost je pocela polako da se probija.Svetlost je nazvana danom,a tama noc.Medjutim to jos nije jedan zemaljski dan.To je samo Bozji stvaralacki dan.Bog je to jasno oznacio tek u 14 stihu kad se jasno videlo i Sunce i Mesec da odredjuju vreme za one na zemlji.
Ti si citao knjigu: ''evolucija ili stvaranje'' od J.S. i sad mi pises sta vi tamo tvrdite.
Moras dopustiti da te Bog vodi u razumevanju, tudje misljenje ostavi po strani kada citas bibliju, moli Boga da ti da razuma da shvatis, kada otvaras bibliju prvo klekni na kolena i pomoli se Bogu da te vodi, ne dopusti da te vodi neka druga knjiga koju koristis kao temelj za tumacenje, jer ne tumaci se biblija na osnovu neke druge knjige koju su pisali ljudi, vec biblija tumaci sama sebe i Bozji Sveti Duh koji te vodi...
Ili ces dopustiti da te vodi duh coveka?
Ovo je tema o stvaranju vode,a ne o stvaranju stena.
Ti si mene pitao o ''trenutnom stvaranju zemlje'' i ja sam ti odgovorio i dao naucne dokaze i primer - da zemlja - tj. stene jesu stvorene ''trenutno''> i potkrepio to primerom o zamrzavanju vode.
Ne moamo mi o tome , ako ne zelis..
I hoces da kazes da je Bog prvo stvorio zemlju,a potom ceo ostali nama poznati svemir?
Ja se sa tim ne slazem,a ni jedan naucnik na zemaljskoj kugli takodje.To je misljenje crkvene inkvizicije.
Ti ces radije slediti ''evolucioniste''?
Ili ces slediti sta sam Bog kaze u svojoj reci?
Vasa nauka o ''dugim vremenskim periodima'' koju toliko isticete je samo vase nastojanje da se usaglasite sa tim ''ateistickim naucnicima'', pa i sami na jednom mestu kazete da: ''kreacionisti dovode u pitanje i samu bibliju kao istinitu, kada insistiraju da su dani stvaranja doslovni dani od 24h.''
Da li shvatas zasto su vase vodje ''nastimovali'' ucenje da to tako izgleda?
Da bi bili u skladu sa ''modernom naukom'' i da bi po svaku cenu '' na pogresan nacin odbranili bibliju''.
Biblija se ne brani tako da je se uskljadjuje sa ''modernom naukom'', niti ti mozes spominjati nekakvu ''crkvenu inkviziciju''.
Ja ovde ne govorim da je zemlja ''centar svemira'' i da se sve vrti oko nje, vec govorim sta biblija uci...
Ako se tebi vise svidja ''nauka evolucije'' - ''dugi vremenski periodi'' i ''strucnjaci'' koji ni sami ne znaju kako je ovaj svet nastao, ja takve price necu slusati, nego cu slusati sta mi Bog govori.
Da li znas da i katolici uce da je ''covek stvoren evolucijom''?
Hocete li i vi to uskoro tvrditi?
Eto ti slusaj te ''naucnike'', koji ce za par godina izneti neku novu teoriju, pa cete morati da uskladjujete bibliju sa njom.
Na kraju se uvek biblija pokazala kao naucno tacna, i onda kada je tvrdila suprotno modernom shvatanju savremenih naucnika. Pa su naucnici odbacili svoja gledista kasnije, a biblija je ostala tacna.
Zato radije slusaj Boga!
Jos jednom pogledaj Jevrejima 4 glavu i narocito ove stihove
8 Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom.
9 Dakle je ostavljeno još počivanje narodu Božijem.
10 Jer koji uđe u pokoj Njegov, i on počiva od dela svojih, kao i Bog od svojih.
Svi ljudi se pozivaju i upozoravaju dok je vreme da se povrate Bogu i da udju u taj Bozji 7 dan odmora koji jos uvek traje!!!
Pogresno razumes celokupno poglavlje jer ga nisi nikada citao detaljno:
''
ako su dela i bila gotova od postanja sveta.'' stih 3. (Bozja dela stvaranja su bila gotova do 7. dana)
Zatim kaze:
''Jer negde reče za sedmi dan ovako:
i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih''. 4 stih. (ne kaze ''
STADE POCIVATI'' kao u N.W. kada su ignorisali hebrejsku gramatiku u 1. moj. nego ''
BOG POCINU'').
Zatim:
''
Neće ući u pokoj moj. stih 5. ''(Jevreji su trebali da udju u Bozji pocinak- ''obecanu zemlju'' )
''Jer da je Isus Navin one doveo u pokoj'' (jasno se govori o ''obecanoj zemlji kao ''mestu pocinka'').
''
Opet ODREDI JEDAN DAN, DANAS, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se pre kaza: Danas..'' stih 7. (odgredjuje ''drugi dan'' to nije taj isti 7. dan, on samo koristi ''sabat'' kao analogiju ''drugom danu'' u koji Hriscani ulaze, a koji je povezan sa ''mestom pocinka'')
Jer da je Isus Navin one doveo u pokoj, NE BI ZA DRUGI DAN GOVORIO potom. (Ako ovde govori o 7 danu, zasto spominje ''
DRUGI DAN''? Zar ne treba da je to isti dan, 7. dan?).
Dakle ocigledno se ovde ne govori o ''sabatu'' u koji Hriscani ulaze, vec o novom danu ''Hristovom Danu''..
''
Da se postaramo, dakle, ući u taj pokoj'' 11. stih.
Hriscani ulaze u ''Hristov pokoj'' i on je povezan sa ''obecanom zemljom'' kao sto je i u vreme Isusa Navina bio povezan sa ''mestom'', niko jos u taj pokoj nije usao prema ovom stihu, vec ih Pavle poziva da se ''
postaraju da udju''. I taj ''dan'' svakako nije 7. dan, jer se naziva : ''
DRUGI DAN''.
Medjutim mi vec sada na ovoj zemlji mozemo osetiti ''duhovni pokoj'' i na neki nacin vec smo usli u taj ''mir'' jer imamo u mislima buducnost i Bog nam je obecao da cemo uci u zivot tj. obecanu zemlju.
Ali pravo ispunjenje dozivecemo tek po ispunjenju ovog obecanja.
Dakle - ti pogresno razumes ove stihove , povezujes ih sa 7. danom kao da on jos traje - i da treba da se zavrsi, a ovde se govori o ''DRUGOM DANU'' i ulasku u taj ''drugi dan''. Shvati!