LEGEND
- Učlanjen(a)
- 14.09.2009
- Poruka
- 8.464
Na ovo pitanje - otkud osnove morala, sama si odgovorila u ovom pasusu:Otkud uopće osnova morala? Čovjekovi pretci nisu ni filozofirali, nit znali za pojam humanosti u smislu u kojem mi znamo danas. Dakle, osnova morala, a to je čovjekova biološka sklonost moralnom postupanju, jest donekle urođena. Pravi moral se, naravno, razvija i odgaja do neusporedivo većeg stupnja.
Onog trenutka kada su prvi ljudi počeli živjeti u organizovanim društvenim zajednicama (prve rodovske zajednice), bilo je neophodno usvojiti neka pravila o ponašanju pojedinaca u tim zajednicama; inače, zajednice ne bi mogle ni opstati ni funkcionisati kao takve. Eto, tu nalazimo prve začetke, ili prve oblike morala i moralnih načela. Prema tome, ispravnije je reći da je moral čovkova biološka potreba, a ne sklonost.Nije se imalo izbora ako se mislilo živjet u zajednici, a čovjek je biće zajednice od samih svojih početaka. Tako je i evoluirao, kao i druge socijalne životinje. Da nije bio društven, ne može se niti pretpostaviti bi li nastao.
Ovo ne bih mnogo komentarisao. Životinje djeluju instiktivno a čovjeki svjesno.U svim životinjskim socijalnim zajednicama postoji red postupanja, jaka hijerarhija i točno određeni odnosi dominacije i pokoravanja, kako bi se vrsta održala. U takvim grupama se devijantno ponašanje kažnjava baš kao i kod nas, ili napadom ili izoliranjem takvih jedinki.
Moral je i način održanja vrste, u svom početnom i najprimitivnijem, najiskonskijem smislu. Dalje je evoluirao. Moral (ili neki fenomen njemu sličan) je, dakle, postojao prije religija.
Da, to bi trebalo biti tako da je svijet idealan. Bojim se da si ovdje posve u krivu. Tako ja mislim. Šta čovjek jeste? Čovjek je i dobro i zlo, i lijepo i ružno, i anđeo i đavo, i altruista i ubica, i poštenjačina i lopov... Dakle, ako bi izvor morala bio u onome što čovjek jeste, onda bi to bio neki grdan moral, ili gemišt, koji niko živ ne bi mogao piti. I čovjek ne bira da bude moralan. To mu nametne zajednica u kojoj živi.Da, to sam i rekla - moral ima da izvire iz onog šta Čovjek jest, a ne posredno. To je autonoman moral, to je pravi moral, to je ono šta čovjek slobodno i odgovorno bira.
Previše eufemizma. Vjera u Boga niti je počela, niti je kada bila jednaka vjeri u čovjeka. To može stajati kao neka metafora, ali kao aksioma nikako. Bog je ljudska fikcija, a čovjek nije - on je stvarnost. Uostalom, i sama definicija vjere iz Svetog pisma, demantuje ovu tvoju tezu. Ta definicija glasi: "Vjera je tvrdo čekanje onoga čemu se nadamo i dokazivanje onoga što ne vidimo."Vjera u Boga jeste počela (i ostala) kao vjera u Čovjeka, čovjeka posrednog i posredovanog njome, i stavljenog u bića koja su mogla odgovarati na ono na šta on nije mogao. Koja su znala šta on nije, i mogla mu dati sigurnost koju sam sebi nije mogao dati, itd, itd.
Vremenom se čovjek počeo više oslanjati na sama sebe, vremenom su politeističke religije zamjenjene monoteističkim, kao što čovjek i jest jedno, i mogao je da sakupi svoje razasute karakteristike, a te su opet vremenom postajale sve humanije.
U mnogim takvim pravcima se naglašava upravo čovjekova sloboda i razum, preispitivanje i interpretacija, vlastito vrednovanje, jedinstvo i ljubav na pravoj ljudskoj razini.
Poslednja izmena: