Sting & The Police

Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Meni jedna od dražih. A najdraže ste "potrošili". Možda ponavljanje pjesme nebi bilo loše?

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Meni je ova omiljena



Lepo sto si se setio :dance2:bravo Tito..Sting jedan od vrlo zgodnih plavusana yes3
 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Verovatno je vecini poznato ali...Sting vec dugo ima problem sa sluhom,sve manje cuje.Iako se spekulise oko toga da ima veliko ostecenje on je to demantovao i rekao da njegov problem nije ozbiljan i ne preti njegovoj karijeri.

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vampirske igre

Američka spisateljica En Rajs pričom „Intervju sa vampirom” inspirisala engleskog muzičara Stinga da komponuje jednu od svojih najboljih balada – „Mesec nad ulicom Burbon”

r0edrr.jpg


Gde je i kako moguće sresti se sa – vampirom? Bez sumnje, neobično pitanje. Jedno od takvih koje više kazuje o onome ko ga je postavio, nego o istinskoj mogućnosti da, pod ko zna kakvim misterioznim okolnostima, zaista sretnete „biće” koje odgovara svim karakteristikama vezanim za jednog od najmračnijih likova koji se javljaju u ljudskoj mašti. Pa ipak, o vampirima mnogi pevaju ili pišu, verovatno u uzaludnim pokušajima da iz svojih misli zauvek oteraju mračni lik koji ih „posećuje” u noćima usamljenosti i beznađa.

O nepostojećim bićima nastanjenim tek u našim najgorim košmarima, pisala je i američka spisateljica En Rajs (1941) u svojoj priči „Intervju sa vampirom”. A koliko je u tome bila ubedljiva, svedoči i činjenica da je ovo njeno delo inspirisalo čuvenog engleskog muzičara Stinga (1951) da komponuje jednu od svojih najboljih balada: „Mesec nad ulicom Burbon” (Moon over Bourbon Street).

„Mesečina je večeras nad ulicom Burbon. Vidim lica kako prolaze ispod blede ulične svetlosti. Nema mi druge do da sledim taj zov, ta svetla, te ljude, pa i sam Mesec. Svakoga dana molim se da budem jak, svestan da to što činim nije dobro. Ipak, nikada nećeš videti moju senku, ili čuti bat mojih koraka, dok sija mesečina nad ulicom Burbon …”

Ulica Burbon se nalazi u američkom gradu Nju Orleansu u, takozvanom, Francuskom kvartu. Prava je turistička atrakcija, prepuna barova, striptiz-klubova, javnih kuća, kockarnica i sličnih lokala „sumnjivih sadržaja”. Ovde se živi noću, opstaje noću, voli a neretko i – nasilno umire. O „naklonosti mračnih sila” ovome delu grada svedoči i podatak da je tokom naleta uragana „Katarina” (29. avgust 2005. godine), kada je potopljen praktično ceo Nju Orleans, isti ostao – netaknut.

Kako je jednom prilikom potvrdio Sting, priča Rajsove jeste bila inspiracija za njegovu kompoziciju ali, dodao je: „Jedne noći pune mesečine zatekao sam se u Francuskom kvartu. I sve vreme sam imao neobičan osećaj da me neko prati iz potaje.”

Ne samo po temi, „Mesec nad ulicom Burbon” i po realizaciji spada u nestandardne proizvode rok muzike. Naime, u njenom snimanju učestvovala su četvorica džez muzičara, i to oni koji spadaju u najvišu kategoriju izvođača ovog pravca: saksofonista Brenford Marsalis, klavijaturista Keni Kirklend, basista Deril Džons i bubnjar Omar Hakim. Atmosfera koja je postignuta na snimku višestruko je opravdala ovakav izbor učesnika.

„Mnogo je godina prošlo od kako sam postao to što sam. Upao sam u klopku života poput nevinog jagnjeta, a sada sopstveno lice ne smem da pokažem danju. I tek pod mesečinom možeš me videti kako šetam. Obod mog šešira skriva mi zversko oko, lice mi je kao u grešnika, a ruke kao u ispovednika. I zato nikada nećeš spaziti moju senku ili čuti bat mojih koraka, dok nad ulicom Burbon Mesec sija.”

Prema sopstvenom priznanju Sting je bio fasciniran likom Luisa iz priče En Rajs. Više nego njenim drugim učesnikom – antiherojem Lestatom. „Sama ideja da se bude vampir i grabljivac a, istovremeno, žali zbog saznanja da je u svemu tome mnogo šta moralno loše, sa svom požudom i gladi, onim što se zbiva u glavi junaka, i njegova borba, uvek me intrigirala”, objasnio je popularni muzičar.

„Kako je moguće da sam ovakav, iako se molim Svevišnjem”, kao da se pita Sting na kraju svoje kompozicije i zaključuje: „Mora da volim to što uništavam, i uništavam ono što volim…”

Mesec nad ulicom Burbon

Mesečina je večeras nad ulicom Burbon
Vidim lica koja prolaze
Ispod blede ulične svetlosti
Nema mi druge do da sledim taj zov
Ta svetla, te ljude, pa i sam Mesec
Svakoga dana molim se da budem jak
Svestan da to što činim nije dobro
Ipak, nikada nećeš videti moju senku
Ili čuti bat mojih koraka
Dok nad ulicom Burbon sija mesečina
Mnogo je godina prošlo od kako sam postao to što sam
Upao sam u klopku života poput nevinog jagnjeta
A sada sopstveno lice ne smem da pokažem danju
I tek pod mesečinom me možeš videti kako šetam
Obod mog šešira skriva zversko oko
Lice mi je kao u grešnika, a ruke kao u ispovednika
I zato nikada nećeš videti moju senku
Ili čuti bat mojih koraka
Dok nad ulicom Burbon sija mesečina
Ona svakoga dana prolazi ulicama Nju Orleansa
Tako je nevina i mlada, iz ugledne porodice
Bezbroj noći sam proveo ispod njenog prozora
U borbi sa sopstvenim instinktima, pod bledom mesečinom
Kako je moguće da sam ovakav, iako se molim Svevišnjem
Mora da volim to što uništavam, i uništavam ono što volim
Zato nikada nećeš videti moju senku
Ili čuti bat mojih koraka
Dok sija mesečina nad ulicom Burbon

Slobodan Samardžija
(Politika)
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.637

Sting danas puni 70 - iskusio razvod, depresiju, paranoju, a sad je jedan od najbogatijih Britanaca​


112791802761584f5f7fceb997865637-v4-big.jpg



Osim što je jedan od najpoznatijih svetskih muzičara sa preko 40 godina dugom karijerom, Sting je iskusio i siromaštvo, prebrodio razvod, suočio se sa depresijom i paranojom. Pored svega toga dospeo je na listu petsto najbogatijih Britanaca.

Gordon Metju Tomas Samner, rođen 2. oktobra 1951. godine u Volsendu, u severoistočnoj Engleskoj, danas puni 70 godina. Pesme čuvenog Stinga obeležile su nečiju mladost, nečije lepe trenutke, ali njegova karijera je bila isprepletena sa puno izazova.

Bio je najstariji u porodici, imao je troje mlađe braće i sestara, Filipa, Anđelu i Anitu. Sting je kao mali često pomagao ocu oko jutarnje isporuke mleka, a od rane mladosti se takođe primetilo i to da uživa u muzici.


Njegov ujak je ostavio staru špansku gitaru kada se selio u Kanadu, a na njoj je sting kasnije učio da svira, peva i sanjao svoje snove.

Išao je u gimnaziju Sent Katberts u Njukaslu na Tajnu, a zatim se upisao na univerzitet Vorik u Koventriju, koji je napustio posle samo jednog semestra.

Veoma se zanimao za muziku, svirke i bendove, često je posećivao noćne klubove u kojima je posmatrao nastupe raznih muzičara poput Džeka Brusa i Džimija Hendriksa, umetnika koji će kasnije značajno uticati na njegov muzički razvoj i stil.

Pre svega ovoga što je danas stekao, radio je kao kondukter u autobusu, građevinski radnik i poreski službenik, a posle kratkog kursa u Alnviku, dobio je zvanje školskog nastavnika.

Odlučan i rešen da ostvari svoje snove, Sting se trudio da održava nastupe gde god je mogao da dobije posao. Gde, to nije bilo važno, samo da svira!

Godine 1977. seli se u London, gde sa Stjuartom Koplandom i Henrijem Padovanijem , koji je ubrzo zamenjen Endijem Samersom, osniva grupu "The Police" koja je između 1978. i 1983. objavila pet albuma.

Iako se proslavio grupom The Police, Sting je i u solo karujeri bio izrazito uspešan. Njegovim obožavateljima je bilo svejedno da li je sam ili u grupi, dokle god mogu da uživaju u velikim hitovima i njegovom prelepom, muževnom glasu.
Godine 1982. izdaje solo singl "Spread a Little Happines", a 1985. svoj prvi solo album "The Dream of the Blue Turtles". Uz naredni album, "Nothing Like the Sun", njegova popularnost dostigla je skoro neverovatne razmere.

Sa dugom plavom kosom, opasnim pogledom i idealno nabildovanim telom bio je seks simbol za kojim su ludele devojke i žene.

Poznato je da rok zvezde vole da se okušaju i na filmu, ali je poznato i to da su ti pokušaji mahom neuspešni. Ali, Sting je bio izuzetak: pored toga što je snimio više filmova nego neki profesionalni glumci, uspeo je da se dopadne i publici i kritici. Najpoznatija ostvarenja u kojima je glumio su "Kvadrofenija", "Dina", "Nevesta", "Obilje", "Đulija i Đulija", "Olujni ponedeljak" i "Dve čađave dvocevke".

počeo ranije. Mislim da bih otišao znatno dalje da sam sa praktikovanjem joge počeo ranije. Ali, sa druge strane, ja tada verovatno nisam ni bio spreman za tako nešto", rekao je pevač jednom prilikom.

Novac i slava mu nisu doneli sreću. Ludački tempo kojim su "The Police" radili uništio je njegov brak, a još pre toga, stradalo je i njegovo zdravlje: oboleo je od kliničke depresije i paranoje, stigavši do ivice nervnog sloma.

Pokušavši da počne ispočetka, počinje da se zabavlja sa Trudi Stajler koja će mu postati druga supruga i majka još četvoro njegove dece. Praveći dom, Sting i Trudi su, za početak, u Londonu potrošili pola miliona funti na kuću iz sedamnaestog veka, a na Menhetnu su kupili stan vredan dva miliona dolara, postavši susedi Lučana Pavarotija, Plasida Dominga i Frenka Sinatre.

Kasnije, ali veoma brzo, roditelji mu umiru od raka, što oživljava njegovu hipohondriju i ubija kreativnost. Više nije bio u stanju da napiše nijedan stih.

Trogodišnju kreativnu paralizu prevazišao je tek kad je rešio da se suoči sa smrću i uspomenama iz detinjstva. Učinio je to na albumu "Soul Cages". Slušajući gotove pesme, sam u studiju, Sting je plakao.

Kada je album izašao, razloga za suze bilo je još više: kritičari su ga iseckali na komade, proglasivši ga muzikom za liftove i supermarkete.

Sting danas vodi zdrav život i jedan je od mnogih slavnih ličnosti koji obožavaju i praktikuju jogu.

"Sa jogom sam počeo kasno u životu, u trenutku kada sam imao 38 ili 39 godina. Žao mi je što nisam počeo ranije. Mislim da bih otišao znatno dalje da sam sa praktikovanjem joge počeo ranije. Ali, sa druge strane, ja tada verovatno nisam ni bio spreman za tako nešto", rekao je pevač jednom prilikom.


Izvor: B92

Nisam mogao da odolim da postam ovo, jer je iznad sve receno,sem

Gordone,sretan ti 70-ti rođendan,samo kad se setim pesme



i svađe sa sestrom oko refrena,ja sam uvek mislio da pevaju

Mesečina bato....
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top