Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.696
Meni jedna od dražih. A najdraže ste "potrošili". Možda ponavljanje pjesme nebi bilo loše?

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.648
Meni je ova omiljenaLepo sto si se setio :dance2:bravo Tito..Sting jedan od vrlo zgodnih plavusana yes3
 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Verovatno je vecini poznato ali...Sting vec dugo ima problem sa sluhom,sve manje cuje.Iako se spekulise oko toga da ima veliko ostecenje on je to demantovao i rekao da njegov problem nije ozbiljan i ne preti njegovoj karijeri.

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.692
Vampirske igre

Američka spisateljica En Rajs pričom „Intervju sa vampirom” inspirisala engleskog muzičara Stinga da komponuje jednu od svojih najboljih balada – „Mesec nad ulicom Burbon”

r0edrr.jpg


Gde je i kako moguće sresti se sa – vampirom? Bez sumnje, neobično pitanje. Jedno od takvih koje više kazuje o onome ko ga je postavio, nego o istinskoj mogućnosti da, pod ko zna kakvim misterioznim okolnostima, zaista sretnete „biće” koje odgovara svim karakteristikama vezanim za jednog od najmračnijih likova koji se javljaju u ljudskoj mašti. Pa ipak, o vampirima mnogi pevaju ili pišu, verovatno u uzaludnim pokušajima da iz svojih misli zauvek oteraju mračni lik koji ih „posećuje” u noćima usamljenosti i beznađa.

O nepostojećim bićima nastanjenim tek u našim najgorim košmarima, pisala je i američka spisateljica En Rajs (1941) u svojoj priči „Intervju sa vampirom”. A koliko je u tome bila ubedljiva, svedoči i činjenica da je ovo njeno delo inspirisalo čuvenog engleskog muzičara Stinga (1951) da komponuje jednu od svojih najboljih balada: „Mesec nad ulicom Burbon” (Moon over Bourbon Street).

„Mesečina je večeras nad ulicom Burbon. Vidim lica kako prolaze ispod blede ulične svetlosti. Nema mi druge do da sledim taj zov, ta svetla, te ljude, pa i sam Mesec. Svakoga dana molim se da budem jak, svestan da to što činim nije dobro. Ipak, nikada nećeš videti moju senku, ili čuti bat mojih koraka, dok sija mesečina nad ulicom Burbon …”

Ulica Burbon se nalazi u američkom gradu Nju Orleansu u, takozvanom, Francuskom kvartu. Prava je turistička atrakcija, prepuna barova, striptiz-klubova, javnih kuća, kockarnica i sličnih lokala „sumnjivih sadržaja”. Ovde se živi noću, opstaje noću, voli a neretko i – nasilno umire. O „naklonosti mračnih sila” ovome delu grada svedoči i podatak da je tokom naleta uragana „Katarina” (29. avgust 2005. godine), kada je potopljen praktično ceo Nju Orleans, isti ostao – netaknut.

Kako je jednom prilikom potvrdio Sting, priča Rajsove jeste bila inspiracija za njegovu kompoziciju ali, dodao je: „Jedne noći pune mesečine zatekao sam se u Francuskom kvartu. I sve vreme sam imao neobičan osećaj da me neko prati iz potaje.”

Ne samo po temi, „Mesec nad ulicom Burbon” i po realizaciji spada u nestandardne proizvode rok muzike. Naime, u njenom snimanju učestvovala su četvorica džez muzičara, i to oni koji spadaju u najvišu kategoriju izvođača ovog pravca: saksofonista Brenford Marsalis, klavijaturista Keni Kirklend, basista Deril Džons i bubnjar Omar Hakim. Atmosfera koja je postignuta na snimku višestruko je opravdala ovakav izbor učesnika.

„Mnogo je godina prošlo od kako sam postao to što sam. Upao sam u klopku života poput nevinog jagnjeta, a sada sopstveno lice ne smem da pokažem danju. I tek pod mesečinom možeš me videti kako šetam. Obod mog šešira skriva mi zversko oko, lice mi je kao u grešnika, a ruke kao u ispovednika. I zato nikada nećeš spaziti moju senku ili čuti bat mojih koraka, dok nad ulicom Burbon Mesec sija.”

Prema sopstvenom priznanju Sting je bio fasciniran likom Luisa iz priče En Rajs. Više nego njenim drugim učesnikom – antiherojem Lestatom. „Sama ideja da se bude vampir i grabljivac a, istovremeno, žali zbog saznanja da je u svemu tome mnogo šta moralno loše, sa svom požudom i gladi, onim što se zbiva u glavi junaka, i njegova borba, uvek me intrigirala”, objasnio je popularni muzičar.

„Kako je moguće da sam ovakav, iako se molim Svevišnjem”, kao da se pita Sting na kraju svoje kompozicije i zaključuje: „Mora da volim to što uništavam, i uništavam ono što volim…”

Mesec nad ulicom Burbon

Mesečina je večeras nad ulicom Burbon
Vidim lica koja prolaze
Ispod blede ulične svetlosti
Nema mi druge do da sledim taj zov
Ta svetla, te ljude, pa i sam Mesec
Svakoga dana molim se da budem jak
Svestan da to što činim nije dobro
Ipak, nikada nećeš videti moju senku
Ili čuti bat mojih koraka
Dok nad ulicom Burbon sija mesečina
Mnogo je godina prošlo od kako sam postao to što sam
Upao sam u klopku života poput nevinog jagnjeta
A sada sopstveno lice ne smem da pokažem danju
I tek pod mesečinom me možeš videti kako šetam
Obod mog šešira skriva zversko oko
Lice mi je kao u grešnika, a ruke kao u ispovednika
I zato nikada nećeš videti moju senku
Ili čuti bat mojih koraka
Dok nad ulicom Burbon sija mesečina
Ona svakoga dana prolazi ulicama Nju Orleansa
Tako je nevina i mlada, iz ugledne porodice
Bezbroj noći sam proveo ispod njenog prozora
U borbi sa sopstvenim instinktima, pod bledom mesečinom
Kako je moguće da sam ovakav, iako se molim Svevišnjem
Mora da volim to što uništavam, i uništavam ono što volim
Zato nikada nećeš videti moju senku
Ili čuti bat mojih koraka
Dok sija mesečina nad ulicom Burbon

Slobodan Samardžija
(Politika)
 
Top