Stilovi u enterijeru

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Farmhaus stil – stil seoskih kuća i salaša


dizajn-enterijera-farmhaus.jpg



Kada želite da kreirate komforni porodično-prijateljski enterijer, trebalo bi da razmislite o stilu seoskih kuća. Ovaj rustikalni stil enterijera obuhvata mnoge ruralne stilove, kao što je francuski seoski stil, italijanski seoski stil, engleski seoski stil i delom stil američkih seoskih kuća. Iako su neki od ovih stilova više formalni od drugih, svi upućuju na gotovo isti način života i nose istu poruku – krenite van gradskih granica!
Ovaj stil je prepun živopisnih prolećnih boja. Tekstil i posuđe bi trebalo da budu u žutim, crvenim ili plavim nijansama, obično sa nežnim cvetnim dezenima. Pravilo je da u ovom stilu ne postoje formalni, identični skupovi, tako da je svako mešanje i kombinovanje dobrodošlo. Suvo cveće, semenje, orasi i drugi rustični cvetni elementi su veoma prikladni u ovom stilu dizajniranja i opremanja enterijera.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Stil planinskih brvnara


287iyl0.jpg


Gotovo da nema obale jezera ni planinske padine bez rustične brvnare koja je idealna za povlačenje od gradske vreve i gužve. Log Cabin je, u suštini, stil prefinjene brvnare i često se može videti u naseljima ili hotelima udaljenim od gradova. Ovaj stil dizajna odlikuju obrađena brvna koja su prilagođena formi eksterijera i unutrašnjih zidova. Izložena brvna i drvene grede su veoma važne za rustikalni osećaj kako u kući, tako i van nje. Ovo se naziva savremena brvnara. Elementi koji čine kompletnu unutrašnjost kuće su presvlake od kože, kolorit čine tonovi boje zemlje, ambijent dopunjuju domaći jorgani, staro posuđe od kalaja ili bakra i kovano patinizirano gvožđe. Nezaobilazni detalj ovih enterijera su, naravno, kamini!
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Afrički stil

Afrički stil

Pričati o afričkom stilu u uređenju enterijera nije lako, jer predstavlja mešavinu više regionalnih uticaja unutar kontinenta. Severna Afrika je pod jakim uticajem Srednjeg istoka i arapske tradicije, kao i Francuske, Španije i Portugala, dok je na južnom delu kontinenta jak uticaj ostavila engleska kolonija. Iako ne treba zanemariti viševekovni uticaj drugih kultura, srž celokupne afričke kulture je plemenska tradicija koja predstavlja mešavinu simbola i elemenata iz prirode. Afrika je zemlja vrlo bogate istorijske pozadine, što predstavlja dobru polaznu tačku u uređenju enterijera, pored boja, dezena i materijala koji je predstavljaju.
Afrički stil bez obzira na pregršt boja i dezena, predstavlja ozbiljan pristup stilu življenja i veliko poštovanje iskonskih predaka. Asocira na pustolove, istraživače, prirodnjake i svetske putnike. Koristi isključivo prirodne materijale, dajući prednost ručno rađenim komadima nameštaja ili dekorativnim elementima.

Boje u afričkom domu mogu ići u dve krajnosti. Mogu se koristiti jarki prirodni pigmenti: plava, crvena, ljubičasta, zelena, plameno narandžasta ili oker za postizanje potpune egzotičnosti, simbolišući izlaske i zalaske Sunca, savanu i oaze. Drugu krajnost predstavlja igra neutralnim, zemljanim tonovima koja simbolizuje ravnotežu i bliskost prirodi, a ujedno predstavlja i praktičnost u unutrašnjem uređenju. Najzastupljenija boja je tamno braon, skoro isključujući crnu iz upotrebe.



Drvo je dominantno u afričkom enterijeru i koristi se za nameštaj, ali i sve dekorativne elemente. Prirodni materijali su obavezni, a koriste se hrastovina, tikovina, orahovina, mahagoni, zebrano, bambus i pamuk. Nameštaj je jednostavnih linija i oblika izrađen od masivnog i tamnog drveta, najčešće od mahagonija, tikovine ili orahovine. Sofe su od tamne kože ili naprotiv neutralnih nijansi grubljeg platna, dozvoljavajući dalju igru intenzivnim dekorativnim elementima. Drveni pod je obavezan u ovakvom enterijeru i pored klasičnih izbora za drveni pod može se koristiti zebrano drvo, sinonim za afrički stil.



S obzirom da je Afrika zemlja isprepletanih kultura, mogu se koristiti njihovi različiti prepoznatljivi dezeni i simboli. Egipatski ili tuniški simboli, marokanski dezeni jarkih boja, kao i nezaobilazne tradicionalne plemenske šare.
Veoma bitan element ovog stila je domaća umetnost koja povezuje boje, materijale i ceo enterijer u skladnu celinu. Deo domaće umetnosti čine zidne tapiserije, murali ili ručno izrađene drvene figure žene, maske, slonovi, nosorozi, žirafe itd. Treba paziti da se ne pretera sa takvim dekoracijama, pa da bi se to izbeglo, treba stvoriti fokusnu tačku u svakoj od prostorija.
Još jedan deo afričkog stila predstavlja divljenje životinjama iz tog regiona koje se smatraju svetim, pa se u domove unose materijali sa životinjskim dezenom ili životinjske statue u raznim veličinama. To se može iskoristiti i da bi se enterijeru dao samo mali dodir Afrike, pa je dovoljno prebaciti preko sofe prekrivač sa životinjskim printom ili pronaći mesto za dve-tri drvene životinjice.



Izvor: Enterijer.rs





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rokoko

Rokoko



Rokoko (“stil Luja XV.”) je naziv za francusku umetnost i unutrašnji dizajn 18. veka. Reč rokoko kombinacija je francuske reči rocaille (vesele dekoracije pećina nepravilnim kamenjem i školjkama) i barocco (barok, ili biser nepravilnog oblika). Obuhvatajući celu prvu polovinu XVIII veka rokoko zauzima mesto između dva velika stila – baroka i neoklasicizma.





U ranom 18. veku mnoge nove plemićke kuće u okolini Pariza zahtevale su stil unutrašnje dekoracije manje glomazan od Versajskog baroka. To je trebalo da bude jedan prisan, elastičan stil, koji bi ostavljao slobodu individualnosti nesputanoj klasicističkim dogmama.




Za razliku od baroka, rokoko je prefinjen. Odlikuju ga: slikovitost i raskoš dekorativnih elemenata, nežnost boja i ljupkost figura, izobilje motiva i raznolikost primenjenih materijala.Ornamenti, kao što su frivolni anđelčići, kineske figure, vrtlozi biljaka i motivi školjki upotrebljavaju se da dočaraju novu slobodu pokreta i asimetrije u dizajnu. Stil rokokoa uživa u asimetriji.




Rokoko se prvo razvio kao dekorativna umetnost u unutrašnjem dizajnu i najviše došao do izražaja u enterijeru.




Elementi od kovanog gvožđa, a pogotovo nameštaj stekli su novi značaj jer su viši slojevi francuskog društva želeli opremiti svoje domove u novom, modernom stilu. Elegantni nameštaj koji su radili francuski majstori pokazuje želju da se živi udobno, civilizovano, ali i privatno. Glavna merila pri kreiranju nameštaja rokoko stila bili su udobnost, praktičnost i rafinirana estetika.




Izvor: Enterijer.rs







 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Morski stil

Morski stil

Došlo je leto, i pravo je vreme da se unese morski stil u životni prostor. U kojoj meri, zavisi od ličnih afiniteta, počev od velike školjke ili korala na polici za knjige, suvenira sa letovanja, preko palete boja koju ćete koristiti, pojedinog komada nameštaja od ratana ili trske pa do kompletnog uređenja u tom duhu.



Pri pomisli na prostor u morskom stilu, najčešće vizualizujemo prozračan belo plavi enterijer, odsustvo teških materijala i pregršti simbola mora i leta – školjke, korali, morske zvezde, svetionici i makete brodova.
Postoji mnogo više opcija koje suptilnije ili direktnije unose leto u vaš dom. Ono što im je zajedničko, pored inspiracije opremanja, jeste obavezan osećaj svežine i prijatnosti, bez obzira da li su korišćene tople ili hladne boje.



Kao u pretežno svim stilovima, u okruženju se nalazi inspiracija za boje, oblike i teksture.
Kada je paleta boja u pitanju, izbor je i više nego raznovrstan. Sve boje peska od bele do žute, morskih oblutaka u sivim i plavičastim tonovima, zatim samog mora koje nam daje paletu od duboko ili mornarsko plave pa sve do tirkizne i nežne plavozelene, ili algi koje se protežu od zelene do braon. Obilje bele nije na odmet, jer reflektuje svetlost u prostor čineći ga svežijim i svetlijim.




Ono što ovaj stil ističe jesu isključivo prirodni materijali od kojih je drvo na prvom mestu, a ono može biti belo, pastelnih boja ili lakirano u tamno braon sa obaveznim trošnim izgledom, kao da je isplutalo iz mora. Poželjno je apsolutno odsustvo plastike i metala, koncentrišući se na drvo i kamen, a zatim staklo i keramiku.
Podovi su drveni, tzv. brodski, takođe beli ili tamno braon, ali neretko se oblažu terakota pločicama, dok u poslednjih par godina i velikim kamenim pločama u prirodnim bojama. Prekrivaju se tepisima od jute ili sisala u bojama peska.




Nameštaj jednostavan, prvenstveno udoban i svrsishodan i nikako glomazan. Uvijene forme i nameštaj sa detaljima i rezbarijama je isključen. Može na sebi imati teksturu škura, grilja ili žaluzina, što može vrlo atraktivno izgledati na ormarima, komodama ili kuhunjskim elementima.



Od materijala su dominantni pamuk i lan, pretežno jednobojni ili u vanvremenskim prugama. Zavese se koriste u čisto ili prljavo belim tonovima, propuštajući obilje svetlosti. Za zamračivanje prostorije koriste se spoljni drveni prozorski kapci, koji mogu biti u beloj, tamno braon, tamno zelenoj ili kobalt plavoj boji. Pored osnovne funkcije, ostavljaju vrlo jak estetski utisak.



Za potpuni doživljaj u enterijeru, najefektnije je oplemeniti prostor već pomenutim simbolima mora u određenoj meri, napraviti izložbu već korišćenih flaša raznih oblika i nijansi ili postaviti drveni sanduk umesto klub stola u dnevnoj sobi na kom će se naći stručak lavande kao obavezan cvet u svim primorskim enterijerima. Takođe nepogrešiv i vrlo praktičan detalj je maslinovo ili drvo agruma u velikoj saksiji koji će ispunjavati prostor svojim svežim mirisom, kao i nagraditi zdravim plodovima.



Izvor: Enterijer.rs



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Art Deco

Art Deco

art%20deco%20interior-284x198.jpg
art%20deco%20sest-284x198.jpg


Enterijer uređen u stilu Art Deco, može se pohvaliti vanvremenskom elegancijom i prefinjenošću. I u vreme kada je nastao, Art Deco je posmatran kao vrlo elegantan stil, glamurozan ali i funkcionalan, i pre svega moderan. Glavna odlika je eklektika, odnosno raznovrsnost, kojoj može zahvaliti uticajima kubizma, neoklasicizma, konstruktivizma, modernizma i futurizma.

art%20deco%20chair%20in%20living%20room-284x322.jpg
art%20deco%20original-284x322.jpg


To je prvi moderni stil koji karakterišu simetrija, pune, jasne linije i geometrijski, kao i aerodinamični oblici. Posebna pažnja se počinje posvećivati unutrašnjem uređenju prostora i to na način da umetnost poprima dekorativnu funkciju. Tako knjige na policama, kao i umetničke slike i posteri na zidovima počinju se posmatrati prvenstveno sa dekorativne strane.

vignette%20with%20sunburst%20mirror-284x322.jpg
art%20deco%20bedroom-284x322.jpg


U Art Deco stilu forsiraju se industrijski materijali, kao nerđajući čelik, staklo, hrom, metal i plastika, koji su tako našli svoju primenu u svakodnevnom životu i dobili umetničke epitete. Pored toga, umetnici i dizajneri su u Art Deco implementirali elemente drugih kultura, kao što je originalna umetnost u Africi, grčko-rimski klasicizam, umetnost iz Vavilona i druge.

marie%20burgos%20design-284x322.jpg
clean%20yourself%20kitchen-284x322.jpg


Boje nisu toliko značajne za ovaj stil, jer je akcenat stavljen na oblike i materijale, pa se funkcija boja ogleda u njihovom isticanju. Zato je osnovna paleta prilično neutralna, sa direktnom asocijacijom na zastupljene materijale – crna, bela, zlatna, srebrna, braon, a zatim se prostorija akcentovala detaljima u nijansama crvene, jarko žute ili zelene. Crvena je bila zagasita, a zelena u nijansama morske trave ili plavozelena. Zidovi su bojeni svetlim tonovima, ističući tako crni lakirani nameštaj i kovano gvožđe.

art%20deco%20trpezarija-284x198.jpg
art%20deco%20bedroom%20by%20ertugy-284x198.jpg


Nameštaj je uglavnom visok, uzak i zaobljen delujući pedantno i prefinjeno. Sofe i fotelje najčešće tapacirane svetlim jednobojnim tkaninama, mada nije bila retkost ni tkanina sa geometrijskim dezenom. Akcenat se postizao motivom paunovog pera ili životinjskim printom na pojedinim detaljima. Tamno lakirano drvo, često stakleni stolići, i sjajne, reflektujuće površine zaštitni su znak ovog stila.
Pored jednostavnih geometrijskih linija, česti motivi u enterijeru su bili ženski aktovi i zraci sunca, a visoke saksijske biljke su nezaobilazan element. Neretko se koriste životinjsko krzno i koža kao poseban luksuzan dekor. Osvetljenju je posvećena velika pažnja, posebno sobnoj lampi, koja treba da bude autentična i luksuzna, uglavnom pozlaćena ili stilska hromirana.


Izvor: Enterijer.rs



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bauhaus

Bauhaus

via-zeospot-modern-minimalist-interior-design-blair-284x187.jpg
via-zeospot-orchad-room-interior-design-ideas-588x387-284x186.jpg


Bauhaus
pokret je počeo 1919. godine u Nemačkoj, prvenstveno u istoimenoj školi za umetnost, arhitekturu i produkt dizajn, koja je zatvorena pred II svetski rat. Većina predavača i dizajnera iz Bauhaus škole dobilo je uslove za rad i razvoj ideje bauhausa u Severnoj Americi, gde su i pokrenuli za tu oblast sasvim nov dizajn nameštaja.

via-silive-com-2midcentury4169-284x195.jpg
via-flickr--284x195.jpg


Bauhaus pokret je prepoznatljiv po kombinovanju ručno rađenih predmeta i lepe umetnosti u cilju da sve što se izradi bude dostupno širokoj populaciji. Predstavlja izvor modernizma i funkcionalizma, a postavio je principe koji i danas utiču na industrijski dizajn. Ključan je uticaj ovog stila na tadašnje dizajnere koji su šireći ideje Bauhausa utabali put modernom dizajnu. Najpoznatiji među njima je Le Corbusier.

via-flickr-4325834064_e155f4756e_z-284x189.jpg
via-flickr-4641745773_d4465e3215_z-284x189.jpg


“Forma u službi funkcije” je glavni moto ovog pokreta, što bi značilo svedene linije i pojednostavljenu formu nameštaja, a zatim racionalnost u proizvodnji i upotrebi materijala, kao i funkcionalnost samog predmeta. Tako definisan predmet, odnosno nameštaj, bio je prijatan za oko, ali i upotrebu. Kako je promovisao i pristupačnost, Bauhaus je čak i u najskromnije domove uneo dozu stila i prefinjenosti čistom estetskom formom. Takođe, kombinovanjem unikatnog i komadnog nameštaja dobijale su se maštovite i originalne kombinacije, čime se izbegla uniformisanost. Može se reći da je Bauhaus spoj umerenosti i ekstravagancije.

marieburgosdesign-picture-521-284x188.png
via-besthousedesign-Atherton-Residence-Interior-Design-California-588x392-284x189.jpg


Boje
Bauhausa su jednostavne, uglavnom bela i crna, sve nijanse sive, uz dodatak jarkih boja kao što su crvena, plava ili žuta na detaljima. Ujednačenog inteziteta, boje nikada nisu u prvom planu, jer cilj nije privući pažnju već stvoriti osećaj topline, udobnosti i prijatnosti. U prostoriji preovlađuju najviše dve boje ili više nijansi jedne boje, koje stvaraju kontrast i na taj način ističu svaki detalj. Hladne boje se kombinuju sa hladnim, a tople sa toplim. Zidovi treba da budu neutralni, najčešće beli ili sivi, predstavljajući pozadinu za isticanje nameštaja.

flickr4-284x340.jpg
via-flickr1-284x340.jpg


Nameštaj
je krajnje praktičan, pojednostavljen i ne zauzima mnogo prostora. Odlika Bauhausa je odsustvo suvišnog nameštaja, kao i praktičnost i komfor spojeni sa najluđim modernim dizajnerskim formama. Pri izboru, obratite pažnju na jednostavan nameštaj koji će u potpunosti biti svrsishodan, a da pritom bude ukras enterijera. Detalji su prisutni u izuzetno malom broju, i tu su isključivo da bi vršili funkciju. Previše detalja učinili bi ovakav prostor kičastim i ostavili bi utisak enterijera uređenog bez određenog ukusa.

via-flickr-4191573310_3e05e37362_z-284x181.jpg
via-flickr-4096320050_27aca0fd3e_z-284x181.jpg


Što se tiče materijala, izbor je i više nego raznovrstan, jer Bauhaus dozvoljava upotrebu svih materijala, kako prirodnih tako i veštačkih, pa čak i njihovo međusobno kombinovanje. Metal i plastika u kombinaciji sa kožom, potpuno su dozvoljeni, ako isključivo ispunjavaju osnovne principe. Staklo, čelik, metal, drvo, plastika, kamen, koža, guma: sve se može naći u jednom prostoru a da uopšte ne narušava skladnost i celinu. Naprotiv, time se unosi dinamika u ambijent svedenih formi i kolorita. Bauhaus principi uređenja su odlični za sve one koji igraju na sigurno, a vole čiste forme, rasterećen prostor i odsustvo detalja. Karakter osobe ili lični interesi se mogu iskazati kroz pojedine ekstravagantne predmete kao što su vaza, lampa, luster ili stolica.


Izvor: Enterijer.rs



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Na onoj prvoj slici ima elemenata koji liče na Bauhaus, ali to je stil iz dvadesetih godina prošlog veka, tako da ove moderne stvari sa druge slike ipak to nisu.
 
Natrag
Top