Stilovi u enterijeru

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.968
Šarm planinskog stila u enterijeru

Dnevni boravak, spavaću sobu ili čitav stan možete da pretvorite u udobnu "kolibu" i uživate u toploj ušuškanoj atmosferi i prirodnim, umirujućim nijansama

MolEUDg.jpg


Poslednjih sezona svetski trend u dekoru je etno-planinski stil. Ako volite svež vazduh, prirodu i planinski dekor koji odiše mirom i pozitivnim vibracijama, dizajneri savetuju kako da oplemenite urbani prostor komadima nameštaja i detaljima.

Dnevni boravak, spavaću sobu ili čitav stan možete da pretvorite u udobnu "kolibu" i uživate u toploj ušuškanoj atmosferi i prirodnim, umirujućim nijansama.

Na zidove zalepite tapet sa motivima kamena ili drveta, akcenat stavite na belu i bež nijansu sa primesama bordo ili braon.

Naslagane cepanice u pletenoj korpi su vrlo efektan detalj u dnevnoj sobi ili trpezariji, bez obzira na to što se možda ne grejete na drva i nemate kamin. Udobne fotelje i dvosed u sivoj ili krem nijansi sa mnoštvom ukrasnih jastučića, naročito presvučenih krznom, su pun pogodak.

Možete da dodate i stolicu za ljuljanje, zidni časovnik sa etno motivima, visoke stone lampe u uglovima sobe ili luster od drveta. Ukrasne sveće sa mirisom bora upotpuniće uživanje i podići raspoloženje.

QQ17GlF.jpg


(Večernje novosti)
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
227
Open space koncept - prednosti i mane

Koncept open space ili otvoreni prostor je uređenje i organizacija unutrašnjeg prostora u stanovima i kućama koje najkraće može da se opiše kao “prostorije bez unutrašnjih zidova”.

Prvi put se pojavio 1950 godine, a naglu popularnost doživljava od devedestih godina prošlog veka pa do danas.


Može da se primeni na ceo stan, na delove stana – kuhinju i trpezariju, kuhinju i dnevnu sobu, moguće su sve kombinacije.

Cilj ovog koncepta je da se maksimizira prostor sa kojim se raspolaže i da se od više manjih soba dobila jedna ili više većih višenamenskih prostorija.

A kako se savremene zgrade projektuju tako da imaju sve manje i manje stanove, open space je odličan način za borbu protiv malih kutijastih soba.Ali pre nego što kupite takav stan ili krenete u renoviranje sa namerom da otvorite unutrašnji prostorije, pročitajte ovaj tekst koji analizira prednosti i mane koncepta otvorenog prostora.Prednostikoncept otvorenog prostora


Povezivanje članova porodice

Stanovi koji su otvorenog tipa, predstavljaju multifunkcionalni prostori u kojima je zajednički život daleko jednostavniji i lakši. Možete istovremeno da se igrate sa decom, pomagati im dok rade domaće zadatke, kontrolisati šporet, praviti koktele, gledate televiziju, čitate knjigu ili časopis, itd.

Članovi familije su uvek na okupu, gledaju i učestvuju u tome šta drugi rade, komunikacija se ne prekida, što utiče na jačanje veza između njih.


Lakše čuvanje dece


Ko ima decu razumeće i visoko će vrednovati prednosti otvorenog prostora. Kada su mala, deca su sklona da urade stvari koje ne bi trebalo da rade. - da progutaju malu kuglicu, da ofarbaju zidove flomasterom, da nešto slome, da se povrede.


Ukoliko imate stan bez zidova, možete da pazite na svoje dete a istovremeno da kuvate, čitate, čistite ili gledate televiziju.

Neprocenljivo, zar ne?Bolja organizacija zabava i velikih okupljanja

U većoj sobi mogu da stanu više ljudi. To olakšava organizovanje slava, dečjih rođendana, zajedničkih ručkova i zabava.

Gosti mogu udobno da se smeste, da jedu i časkaju, da gledaju televiziju ili kućni bioskop, a ukoliko se skloni nameštaj dobija se veliki podijum za igranje.Bolja osvetljenost

Logika je jednostavna, što manje zidova to više prirodne svetlosti. Ukoliko se ugrade veliki prozori, krovni prozori ili stakleni zidovi dobiće se još svetliji, prijatniji i prozračniji prostor.

Za ove stanove potrebno je uraditi posebne projekte za raspored rasvetnih tela za koje treba angažovati stručnjake. Najbolji rezultati se postižu sa više tačkastim LED osvetljenjem a ne jednim centralnim lusterom.


Nekretnine dobijaju na ceni

Ukoliko se raspitate kod agencija za nekretnine, reći će vam da su ovakvi stanovi skuplji od stanova sa više manjih soba. Ukoliko nameravate da prodate ili izdate svoj stan, renovirajte ga u skladu sa konceptom otvorenog prostora i zaradićete pri prodaji.

Jeste da je potrebna malo veća finansijska investicija ali na ovaj način učinićete vaš prostor vizuelno privlačnijim i skupljim.Mane

koncept otvorenog prostoraSkuplja gradnja

Open space stanovi
nemaju unutrašnje noseće zidove, tako da celo opterećenje pada na spoljašne zidove koji trebaju da budu jači i deblji. Isto tako i noseće grede treba da budu dimenzionisani tako da mogu da podnesu veći teret. To povećava troškove gradnje zato što treba da se ugradi više čelika i armature.Veći računi za grejanje

U manjim stanovima možete da grejete samo prostorije gde provodite najviše vremena. Manje prostorije je lakše zagrejati.

Kod otvorenih stanova morate da zagrevato čitav prostor, zagrevanje je duže, zahteva više grejnih tela i često je potrebno dogrevanje. Ukoliko grejete na struju to može značajno da poveća vaše račune.


Nesređena kuhinja = nesređena kuća

Ukoliko vam iznenada dođu gosti više ne možete samo da zatvorite vrata i sakrijete nered u kuhinji, dnvnoj ili dečjoj sobi. Morate konstantno da mislite na čistoću i sređenost stana. To ponekad može da bude naporno.


Mirisi, prljavština i nered

Od mirisa ne možete da pobegnete. I najači aspirator ne može u potpunosti da usisa sve mirise iz kuhinje.

Ove stanove je teško očistiti, zato što se prašina i nered lakše prebacuje iz jednog u drugi deo stana.


Budite spremni na dečje igračke u svim delovima stana.Više buke

Više nemate zidove kao zaštita od buke. Ako u jednoj sobi glasno radi radio, radi mikser ili usisivač, tandrče mašina za sudove ili se deca svadjaju i glasno igraju, ne možete jednostavno da pobegnete od galame u drugoj sobi.Manja privatnost

Sada se sve odvija u jednoj sobi i svi znaju šta drugi rade. Ne možete se odvojiti od drugih, raskomotiti se i dignuti noge. Nekome ovo ne smeta, ali neko je naviknut da se ponekad osami (posebno je problem izražen kod tinejdžera). To u open space stanovima je skoro neizvodljivo.Završna reč

Imajući u vidu sve prednosti i mane, možda je najbolje neko komporomisno rešenje gde ćete imati jednu veliku sobu i jednu ili više manjihh soba. Tako ćete moći da uživate u prednostima oba koncepta.

tekst je preuzet sa pvcstolarija.blogspot.com
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
182
Kako da uredite svoj dom u Japandi stilu

japandi-stil-uredjenje-doma.jpg


Japandi je jedan od modernih stilova u enterijeru koji je prvi put predstavljen javnosti pre dve godine, i od tada mu popularnost ne opada. Smatra se da je pandemija koronavirusa u tome pomogla jer otkad je počela, provodimo mnogo više vremena kod kuće. Samim tim, više se trudimo i oko uređenja, jer želimo da nam boravak kod kuće bude što prijatniji. Zato, hajde da probamo da malo razjasnimo kako da uredite svoj dom u Japandi stilu.

Inače, Japandi je spoj istočnog i zapadnog stila, jer sadrži skandinavski dizajn udružen sa japanskim minimalizmom. Za one koji vole red, jednostavne linije, umirujuće boje i kvalitetne prirodne materijale, ovaj stil je odličan izbor.

Možda ćete se zapitati kakvih sličnosti može biti između stilova (i naroda) dva toliko udaljena predela. Ali, iako su između Skandinavije i Japana hiljade kilometara (preko 8.000!), u pogledu dizajna enterijera, oba ova stila poštuju slične principe.

A koji su osnovni principi Japandi stila?

Kao prvo, ovaj stil je minimalistički, ali ne onako strogo kako se to može videti po japanskim kućama. Skandinavski stil to ublažava tako da u Japandiju prostor neće biti sasvim prazan, a nećete morati ni da spavate na podu, osim ako to sami želite. U principu, to je prostor oslobođen suvišnih stvari, tako da onaj osnovni nameštaj, koji je vrhunskog kvaliteta, dolazi do izražaja.

Jer, Japandi veliča zanatsku umetnost, tako da su komadi nameštaja i dekora izrađeni od prirodnih materijala, veštom rukom majstora. Ovo je stil koji se s poštovanjem odnosi prema prirodi i koji za cilj ima ekološku osvešćenost i održivost.

Ono što najveći deo poštovalaca privlači ovom stilu u enterijeru je fuzija između dva stila. Nordijskog Hygge stila koji označava nešto kao ušuškanost, prijatnost i osećaj sreće u sopstvenom domu, i Wabi-sabi, koji je budistički koncept, a označava prihvatanje nesavršenosti. Ali, da pogledamo malo šta je ko od njih podario ovom stilu.

Japanski uticaj ogleda se u detaljima kao što su:

 • nizak nameštaj, što omogućava udobnije korišćenje
 • protok između otvorenog i zatvorenog prostora, recimo u vidu kliznih balkonskih vrata koja se u potpunosti mogu otvoriti tako da imate utisak da granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora i nema
 • prihvatanje nesavršenosti, štaviše i njeno veličanje
 • organski materijali kao što su drvo, bambus i grubi tekstilni materijali
 • prirodne i tople boje.
1539231ba.jpg


A da vidimo u čemu se ogleda uticaj Skandinavaca:

 • nameštaj je jednostavnih oblika i ravnih linija
 • dekor je minimalistički, prostori su čisti, sa detaljima koji upotpunjuju osećaj ušukanosti i lakšeg protoka svetlosti
 • dominira prijatna atmosfera, sa detaljima u vidu kamina, svetlosti sveća, itd.
 • boje su svetle i pastelne, što je sasvim prirodno zbog manjka dnevne svetlosti, zbog čega su i rasvetna tela veoma bitan deo skandinavskog stila.
Boje Japandi stila

Da malo razjasnimo to oko boja jer ipak, skandinavske su nežne i pastelne, dok su japanske tamnije, jače i nekako više podsećaju na prirodne i zemljane boje. Japandi sadrži kombinaciju ovih boja, s tim što se drži principa neutralnog minimalizma, tako što koristi svega 3-4 boje u jednom prostoru, a crnu svodi na najmanju meru.

Recimo, kao boju rama za slike ili japanske crno bele crteže rađene tušem i slično. Sa crnom, zaista treba pažljivo, jer daje odlične akcente ako se pravilno koristi. Ako se pretera, to već neće biti “to”. Zato, kada razmišljate o bojama u jednoj prostoriji, razmišljajte kao o crtežu te iste sobe. Ono što biste poželeli da istaknete debljom linijom, otprilike je ono što bi moglo da bude crno.

15405f157.jpg


E sad, ako želite više skandinavskog uticaja u svom enterijeru, koristićete više bele i svetlih, pastelnih tonova. A ako želite više japanskog uticaja, koristićete više jačih, zemljanih boja.

To i jeste ono što je posebno lepo kod Japandi stila, možete da kombinujete ova dva uticaja u razmeri koja se vama dopada. Ali, ono na šta treba obratiti posebnu pažnju u ovakvom prostoru je “deo prirode”. Poput, recimo, saksija sa biljkama jake zelene boje.

A kakvi su zidovi u Japandi stilu?

Što se tiče boja zidova, i japanski i skandinavski enterijeri uglavnom koriste belu boju. Možda će vam to delovati pomalo dosadno ali, setimo se, oba stila su minimalistička, boje su svedene na 3-4 u jednom prostoru, tako da nam bela boja zidova daje neutralnu osnovu za nameštaj koji će dati kontrast. A između ostalog, bela boja daje najviše svetlosti, kako prirodne, tako i veštačke, koja dolazi od rasvetnih tela.

I naravno, ni ovo nije strogo. Bela može imati neki topliji ton, a možete ukombinovati i poneki zid potpuno tamne boje, ali ćete onda ispred njega staviti nešto od svetlog nameštaja, što će ceo prostor dovesti u ravnotežu. Kao što vidite, Japandi daje mogućnost za izražavanje individualnosti.

Osim boje zidova, jedna od odlika ovog stila su i teksture koje često liče na robusni, industrijski dizajn. Pa tako zidovi mogu mestimično biti ogoljeni, negde i nisu bojeni već samo malterisani, a japanski uticaj se provlači kroz drvene, pokretne zidove sa uzdužnim prugama, u prirodnim bojama drveta.

155abbbce.jpg


A, za ovaj stil karakteristične su i vidljive drvene grede, onde gde je to moguće. U stanovima je to retko, ali se u kućama i vikendicama sreće češće. Isto tako, ako više naginjete japanskom stilu, možete koristiti i pregrade poput njihovih, koje imaju osnovu od drveta, na podlozi od papira.

Raščišćavanje prostora

Kao što smo rekli na početku, pandemija koronavirusa nas je zadržala u svojim domovima, pa smo u nekom momentu, iskoristili to vreme da malo raščistimo prostor. Da se rešimo svega što nam je bilo nepotrebno, bilo da smo to poklonili, donirali ili odbacili. A znate i sami, mnogo je onih koji skupljaju i potpuno nepotrebne stvari jer će im “možda nekad zatrebati”. Obično se desi upravo suprotno, da to “nekad” ne dođe nikad, a stvari se gomilaju jer, zauzeti obavezama, što privatnim što poslovnim, nemamo vremena da se bavimo njima.

U izolaciji smo se malo više bavili životnim prostorom, pa su mnogi od nas to vreme iskoristili da se reše nepotrebnog, i upravo tako, došli do ideje da svoj dom urede u Japandi stilu. Koji, kao što sada već znamo, kombinuje dva minimalistička stila, pa tako za suvišno više apsolutno nema mesta.

To naravno ne znači da treba da živite u praznom prostoru, već da pažljivo birate šta ćete zadržati. Da ne dozvolite ponovno gomilanje nepotrebnog, koje će u vašem domu stvarati lošu ili atmosferu teskobe. Uvek dajte prednost kvalitetu, u odnosu na kvantitet. Manji broj kvalitetnih predmeta je daleko bolja opcija od gomile nepotrebnih, jeftinih i loših stvari.

Materijali koji se koriste u Japandi stilu

Osnovni materijali su prirodni ili organski, kao što je drvo, terakota, prirodni kamen, bambus, papir, ratan. A što se tekstilnog dela tiče, i on je od prirodnih materijala poput lana, pamuka, vune, konoplje, itd.

Naravno, osnovni materijal ovog stila je drvo. Kao što znamo, Japanci koriste tamnije, Skandinavci svetlije, što zajedno funkcioniše veoma lepo jer daju kontrast jedno drugom. Kao i kod boja uopšte, ni tu ne treba preterivati, već koristiti najviše tri različite nijanse po prostoriji. Da se podsetimo još jednom – minimalizam je osnova ovog stila.

Priroda, priroda, priroda

Oba ova stila ne samo enterijera, već i života, veoma su upućena na prirodu i direktnu vezu sa njom. Zbog toga su pregrade između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora veoma važne. Bez obzira da li je u pitanju terasa u stanu ili dvorište kuće, trebalo bi da postoji neka veza između ova dva prostora. Nešto, što će učiniti da se skladno prepliću, poput kliznih balkonskih vrata i biljaka koje čine element prirode u svakom domu.

156ddb067.jpg


Ukoliko imate kuću, razmislite o tome da umesto ograde od čvrstog materijala imate “zeleni zid” koji će stvoriti lepšu atmosferu, a ujedno vam dati i osećaj intime u sopstvenom dvorištu. A ako živite u stanu i uopšte nemate balkon, sobne biljke osvežiće prostor i dati taj akcenat karakterističan za Japandi. Ne mora da ih bude mnogo, dovoljna je i jedna ili dve saksije jer ipak, ovaj stil je minimalistički.

Tapete i štampani motivi

Tapete su u drugoj polovini prošlog veka bile veoma popularne, a onda skoro sasvim nestale. Poslednjih godina vraćaju se na velika vrata, ali se više ne koriste kao nekada, za potpuno oblaganje zidova. Biraju se umereniji i lepši motivi i stavljaju samo na jedan ili dva zida, što deluje kao zanimljiv detalj.

157db512a.jpg


Ako ih ne volite, štampane motive možete koristiti kao šablone pri bojenju nekog zida, tako što ćete kombinovati dve boje. Kao oni japanski crteži tušem, koje smo već pominjali. Ali naravno, pažljivo i bez preterivanja. I, ukoliko niste sigurni šta biste konkretno želeli da uradite, držite se bele boje i nećete pogrešiti.

Da rezimiramo…

Možda vam sve ovo sada deluje pomalo konfuzno ali to je zato što se prvi put srećete sa ovim stilom. Da se vratimo na osnove, koje će vam pomoći da shvatite šta je važno, ako rešite da svoj dom uredite u Japandi stilu.

 1. Držite se jednostavnosti, ne samo kada je u pitanju broj komada nameštaja u prostoru, nego i u smislu čistih i ravnih linija u dizajnu. Jer, kada je ovaj stil u pitanju, ako se pitate da li da nešto dodate ili oduzmete, uvek birajte ovo drugo.
 2. Kvalitet – da, kvantitet – nikako! Što ne znači da sve mora da bude savršeno jer, kao što smo rekli, ovaj stil voli nesavršenost, ali treba birati manji broj kvalitetnih stvari, umesto velikog broja nekvalitetnih.
 3. Tkanine u enterijeru treba da budu od prirodnih materijala, jednobojne ili sa diskretnim šarama koje neće smetati oku.
 4. I poslednje, ne preterujte sa količinom biljaka. Priroda jeste važan deo prostora, ali ne treba da u njemu dominira.

I to bi bilo to…

Dakle, Japandi je stil u kome dominira prirodno, kako u pogledu boja, tako i materijala. Minimalistički je, ali ne onako strogo, da vam prostor bude potpuno prazan. Cilj je udobnost, koja stvara osećaj spokoja i mira, a koja čini da vam se, pri pogledu na svoj životni prostor, usne same od sebe razvuku u osmeh.
Pa, kako vam se dopada Japandi? Da li biste voleli da živite u prostoru, uređenom na ovaj način? Podelite to sa nama u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: NekretnineBre
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
182

Šta je vabi-sabi?​

sta-je-vabi-sabi.png


Estetika je nauka o lepom, a šta je lepo, e to je već sasvim relativan pojam. Jer, dok zapadni svet teži perfekciji, simetriji i idealnim proporcijama, Japanci imaju svoje viđenje estetike koje je potpuno suprotno. A termin za koji mi sa zapada i nemamo odgovarajuće objašnjenje je vabi-sabi. Dakle, šta je vabi-sabi?

Koren vabi-sabi filozofije nalazimo u zen budizmu, kao filozofiju prihvatanja nesavršenog i privremenog. Vabi se može prevesti kao suptilna dubina, sloboda od vezanosti, stresa i anksioznosti, koja vodi ka nematerijalnom svetu. Dok je sabi prihvatanje nesavršenosti i razumevanje prirodnog procesa rađanja, starenja, bolesti i smrti.

7 principa vabi-sabi načina života​


#1 – Kanso - Jednostavnost – Oslobađanje svog života od nereda i usredsređenost na jasnoću. Slično filozofiji minimalizma i esencijalizma, Kanso poziva na život po principu “manje je više”. Zapravo, ovaj način života nam omogućava da budemo selektivniji prilikom trošenja, da kupujemo manje i vreme posvećujemo onome što je važnije.

#2 – Fukinsei - Asimetrija – Da li ste nekada bili opsednuti time da stvorite savršenu simetriju? Recimo, pri uređivanju spavaće sobe, gde se po pravilu sa obe strane kreveta postavlja po jedan noćni stočić i lampa. Ovo se najčešće dešava u umetnosti i dizajnu, i stvara stres umetnicima. Fukinsei osporava ideju o savršenoj ravnoteži i simetriji. Umesto toga, opisuje asimetriju kao prirodnu, lepu i kao glavni razlog zašto je svet tako neverovatan. Asimetrija sve dovodi na svoje mesto, iako je nesavršeno.

vabi-sabi-spavaca-soba.png


#3 – Shibumi – Lepota je potcenjena – Da li verujete u lepotu jednostavnosti? Princip Shibumi nas pozva da se usredsredimo na elegantnu jednostavnost, koja ističe prirodno, bez preteranog ulepšavanja, što pomaže očuvanju autentičnosti. Svi smo mi originali, u čemu i jeste lepota ovog sveta. Pa zašto onda mnogi, da bi dostigli ideal, pokušavaju da liče jedni na druge?

#4 – Shizen – Prirodnost – Japanska definicija prirodnosti razlikuje se od zapadne definicije jer uključuje ljudsku intervenciju. I dok mi prirodu najčešće doživljavamo kao nešto netaknuto i divlje, Japanci prirodu opisuju kao isprepletanu sa ljudima i neodvojivu od njih. Primer koji se najviše koristi da bi se objasnila ova povezanost je japanski vrt. On nije “sirova” priroda, već je stvoren u skladu sa njom, ali sa svrhom i namerom. Ovakav vrt, možemo posetiti u beogradskoj Botaničkoj bašti “Jevremovac”.

Botanicka-basta-japanski-vrt.png


#5 Yugen – Suptilna gracioznost – U ovom principu, lepotu pronalazimo u onom što je neotkriveno. Ovaj vid lepote je misteriozan i dozvoljava umu da zamišlja mogućnosti. Fotografi i umetnici rado koriste ovaj princip jer mogu vizuelno da impliciraju više, pokazujući manje.

#6 Datsuzoku – Oslobođenost od navika – Kada živimo po ovom principu, oslobađamo se svakodnevne rutine i navika. Umesto toga, prihvatamo nepoznato i istražujemo nekonvencionalno. Radeći neke stvari drugačije i razmišljajući izvan okvira, otvaramo se ka novim mogućnostima. Datsuzoku nam omogućava da se zabavljamo i budemo kreativniji u dizajnu, recimo enterijera svoje kuće, prenamenjujući predmete. Jer zašto bi sve moralo da se koristi onako kako je neko odredio? Na primer, umesto tepiha, možemo da koristimo razne prostirke veselih boja.

#7 Seijaku – Spokojstvo, tišina i samoća – Ovaj princip se odnosi na osećaj svesne pažnje i meditacije, koji možemo praktikovati da bismo se lakše izborili sa užurbanim načinom života. Dakle, sami možemo dizajnirati svoj život tako da usred buke pronađemo spokoj, a usred haosa - smirenost.

Kako je nastao vabi-sabi?​


ceremonija-caja.png


Prema japanskoj legendi, postojao je mladić po imenu Rikyu, koji je želeo da nauči ceremoniju čaja. Otišao je kod jednog od majstora ove ceremonije, koji mu je kao test dao da sredi njegovu baštu. Rikyu je to uradio savršeno ali je, neposredno pre nego što je svom učitelju pokazao besprekorno uređenu baštu, protresao drvo trešnje. Nekoliko listova i cvetova palo je na zemlju, ali ih Rikyu nije pokupio. Pokazao je svom učitelju njegov “savršeni vrt” i ostao upamćen kao prvi čovek koji je razumeo značenje termina vabi-sabi.

Znači, koncept vabi-sabi vuče svoje korene iz tradicionalne japanske ceremonije čaja. I da bi se objasnio, često se koristi upravo šolja za čaj koja se voli iako ima nepravilan oblik, pa čak i ako je iskrzana od godina korišćenja. Ova šolja za čaj, iako stara i nebrojeno puta korišćena, simbolizuje uživanje, ljubav i spokoj.

Kada se pojavio vabi-sabi?​


Vabi-sabi je nastao još u XV veku, kao reakcija na dominantnu raskoš, materijalno bogatstvo i ornamentiku. Pojavio se tiho, kao umetnost pronalaženja lepote u nesavršenosti i prihvatanja činjenice da ništa nije večno.


Primer za ovo je “kintsugi”, a to je način popravke keramičkih predmeta. Ispucala keramika se zalepi, a onda spojevi pospu zlatnim prahom i izlakiraju tako da se nesavršenosti istaknu, a ne sakriju. Ono što ovim žele da pokažu je da je ta keramika što je starija, sve lepša, i da je treba sačuvati.


Kintsugi.png


Ali naravno, treba naglasti da vabi-sabi nije opravdanje za loš način izrade, već samo usredsređenost, briga i pažnja za ono što je kvalitetno. Jer naravno, nećemo popravljati ono što je jeftino i lošeg kvaliteta. Tako nešto, nećemo ni kupovati, pa ni čuvati u svom domu. A popravićemo ono što vredi, da bismo mu produžili život.

Vabi-sabi u zapadnom svetu​


Kao što smo već rekli, zapadnjaci uglavnom više cene antičke ideale lepote i perfekcije, tako da se vabi-sabi na zapadu pojavljuje kao dašak svežeg vazduha. Neumorna potraga za savršenstvom dovodi do umora, stresa, anksioznosti i osuđivanja. Zato vabi-sabi deluje kao osveženje, jer nas tera da zastanemo, probudimo u sebi zahvalnost za ono što imamo i prihvatimo stanje da ništa ne traje večno.

Popularni pisac Lenard Koren u svojoj knjizi “Vabi-sabi: za umetnike, dizajnere, pesnike i filozofe” kaže: “Vabi-sabi je lepota stvari koje su nesavršene, nestalne i nepotpune, antiteza našem klasičnom zapadnjačkom poimanju lepote kao nečeg savršenog, postojanog i monumentalnog”.

Njegova knjiga objavljena je 1994. godine i istog momenta postala je popularna među umetnicima i dizajnerima toga doba. Kasnije je objavljeno još mnogo knjiga na ovu temu, koje istražuju upotrebu vabi-sabi koncepta u savremenom životu, a posebno u dizajnu enterijera i arhitekturi vrtova, ali nijedna nije dostigla popularnost Korenove.

A kako je danas?​


Pa, danas se veruje da na zapadu ima više ljudi koji usvajaju vabi-sabi način života u svojim domovima, nego što ih ima u samom Japanu! Sve je više zapadnjaka koji se okreću ovom načinu kada dizajniraju svoje životne prostore, jer žele da stvore spokojno okruženje, koje će na njih delovati umirujuće.

Ko zna, ako čitate ove redove, možda se ste upravo shvatili da ste i sami već prihvatili vabi-sabi stil, a da to niste ni znali. Da li volite nešto starinsko, rustično i antikno? Pronalaženje lepote u onome što je istrošeno, okrnjeno i ogrebano je - vabi-sabi!

Da li nam je sve to potrebno?​


Ovaj koncept prosto tera kupoholičara u nama da se dobro zamisli nad svakim predmetom koji namerava da kupi. “Da li mi je to zaista potrebno?!” Samim tim, ređe nam se dešava da kupimo ono što nam ne treba samo zato što je jeftino. Tražimo nešto kvalitetnije, što ćemo stvarno koristiti, što će oplemeniti naš život i u čemu ćemo zaista uživati.

vabi-sabi-koncept.png


Proteklu godinu proveli smo manje-više u izolaciji. Šta smo kupovali? Pa, kupovali smo svašta, naročito preko interneta. Neko je kupovao preko svake mere, da bi se u izolaciji bar na trenutak osetio bolje, dok je neko drugi smanjio kupovinu na osnovno, jer je smatrao da mu, recimo, ne treba nova garderoba, pošto ionako ne izlazi, pa nema gde ni da je obuče. A neki su, kod kuće, vreme provodili u pidžami. To baš i nije preporučljivo, ali, ako im odgovara tako – to je njihov izbor. Ne sudimo, da nam ne bi sudili jer, i to je vabi-sabi.

Za razliku od njih, neki su rešili da konačno raščiste svoje prostore, uključujući i podrume, tavane, garaže, i posle toga osetili kao da su ponovo “prodisali”. Neki su zvali i agenciju za selidbe u pomoć, oslobodili prostore i napravili u njima nešto novo. Kućnu kancelariju ili umetnički atelje, na primer. Ali kad smo kod sređivanja, hajde da vidimo kako transformisati svoj dom, u prostor u vabi-sabi stilu.

Evo nekoliko jednostavnih saveta​


#1 Raščistite svoj prostor – Da podsetimo, “manje je više”, tj, sa manje stvari, postići ćete više efekta. Izgledaće lepše, a vi ćete se osećati spokojnije i rasterećenije.

#2 Koristite neutralne, zemljane tonove boja – Paleta boja u kućama sređenim po ovom principu je nežna, što donosi osećaj smirenosti. A ove boje možete koristiti kako na zidovima, tako i na tkaninama.

#3 Nameštaj potražite na buvljacima ili u antikvarnicama – Poneki ovakav, stari ali očuvan komad nameštaja osvežiće prostor, dati mu sasvim novi izgled, a pritom, može se desiti da vas sve to i košta mnogo manje jer, kao što rekosmo, “manje je više”, ne treba pretrpavati svoj životni prostor. Što se tiče dekoracije, birajte prirodne materijale, drvo, kamen, beton, staklo. Unesite delove prirode u svoj dom, tako što ćete uneti grančice i cveće, kako prirodno, tako i u vidu cvetnih motiva na tkaninama.

#4 Koristite neusklađeni dekor – Ne mora sve da bude povezano i usklađeno. Asimetrija je mnogo prirodnija i lepša. Što znači, nije neophodno da recimo sve stolice budu iste, ali je veoma važno da vam se sve dopadaju, i da se u takvom ambijentu osećate dobro i spokojno.

vabi-sabi-radna-soba.png


#5 Zadržite samo ono što volite – Tu se ponovo vraćamo na raščišćavanje i zadržavanje samo onih predmeta koji nam nešto znače. Vabi-sabi je jedan od minimalističkih pravaca, tako da ne treba pretrpavati prostor stvarima koje vam ništa ne znače. Sve to, pomoći će da izvučemo maksimum iz minimalnog.

I na kraju…​


Većina istočnih naroda, a naročito Japanci, podržavaju minimalizam i, kao da su mnogo više usmereni na ono što je “unutra”, nego na ono što je “spolja”. Trude se da žive u skladu sa prirodom, koja čini veliki deo njihovog života. Hrane se prirodnije, vežbanje je svakodnevna potreba koja se podrazumeva, a boravak na čistom vazduhu služi za ono što zovemo “punjenjem baterija”.

Ali, poslednjih godina, kao da konačno i zapadni svet počinje da razmišlja na taj način. Jer, “život na našoj planeti” se promenio, kako to lepo objašnjava ser Dejvid Atenboro u svojoj fenomenalnoj knjizi pod ovim nazivom. Ako uskoro ne shvatimo u kom pravcu idemo, i počnemo da poštujemo planetu na kojoj živimo, posledice mogu biti katastrofalne.

Vabi-sabi se uklapa u koncept očuvanja planete, prirode i njene prepletenosti sa životom čoveka. Zato treba misliti o tome na vreme.

Kako vam se dopada vabi-sabi? Da li biste mogli da prihvatite neke od principa ovog načina života? Podelite to sa nama, u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: SrbijaSpace.rs
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
182

Šta je hygge i kako da od svog doma napravite mesto za uživanje


sta-je-hygge-i-kako-da-od-svog-doma-napravite-mesto-za-uzivanje.png


Verovatno ste čuli za hygge, ali niste sigurni ni kako se ta reč izgovara, a ni šta označava. Zna se da ima veze sa skandinavskim zemljama, ali na šta se sve odnosi, to baš i nije najjasnije. Jer, dok neki govore o njemu kao o stilu u enterijeru, neki drugi to proširuju na uživanje u životu i životnu filozofiju uopšte. A u stvari, šta je hygge? Ostanite sa nama, jer ćemo pokušati da objasnimo kako da od svog doma napravite mesto za uživanje.

Što se samog imena tiče, u prevodu sa danskog jezika hygge znači zabavno, a izgovara se hige, huge ili huga. Čak i oko toga se svi ne slažu, tako da ga zovu na različite načine i u njega spada, pa, sve po malo. I način uređenja, i uživanje u prostoru, i uopšte stil života. Jer hygge je nalaženje zadovoljstva u jednostavnom bivstvovanju, velikodušno i slavljenički. Način da se setimo važnosti jednostavnog čina življenja.

Prvobitno, bio je to norveški izraz za dobrobit, ali ga je danski narod u XVIII veku prisvojio i razvio u koncept života. Jer, u svetu koji je svakodnevno sve užurbaniji, potreba za opuštanjem i uživanjem u malim stvarima, nikada nije bila veća. Naročito otkad nas je koronavirus zatvorio u sopstvene domove, pa smo počeli da razmišljamo kako da ih učinimo što prijatnijim.


Šta je to što Dance čini srećnim?

Danci su već godinama unazad neprikosnoveno na tronu kao najsrećnija zemlja na svetu. S obzirom da je tako, biće da nešto zaista dobro rade jer ipak, žive na mestu koje ima hladnu i vlažnu klimu, malo sunčanih i mnogo mračnih dana, naročito zimi. Prosečna temperatura leti im je oko 17˚C, što za naše uslove i ne liči mnogo na leto. Pa šta je to što ih čini tako srećnim? Odgovor je upravo – hygge, koji krasi svaki aspekt skandinavskog života i dizajna.

Ovaj princip, primenjiv je na bilo koje vreme i prostor, bez obzira na godišnja doba. Hygge se najbolje opisuje kao stvaranje udobnosti i zajedništva. A u velikoj meri, definisan je kao ritual uživanja u najjednostavnijim životnim zadovoljstvima i umetnosti stvaranja toplog i privlačnog prostora za sebe i svoje bližnje.

U jednom momentu, ova dalekosežna ideja proširila se svetom poput požara. Kao da su svi želeli svoj mali komad hygge-a. Ništa čudno, jer ova jednostavna filozofija života donosi mnogo životne radosti. Zato, hajde da vidimo šta sve čini hygge.


Kako da od svog doma napravimo mesto za uživanje

#1. Sveće

svece.png


Vreme je da prihvatimo treperavi sjaj svetlosti sveća jer, ta jednostavna sveća se smatra jednim od najvažnijih delova hygge iskustva. Bez obzira da li su mirisne ili obične, sveće čine većinu hygge predmeta u Skandinaviji. Verovatno ste u filmovima mnogo puta videli da ljudi vole da leže u kadi okruženi mnoštvom manjih i većih sveća. To je definitivno poteklo iz hygge filozofije života.

kupka-i-svece.png


Naravno, Skandinavci se ne ograničavaju samo na uživanje u toploj kupki koja greje i dušu i telo izmučeno surovom klimom, posebno zimi. Oni sveće koriste uvek, od jutra do mraka. Sveće, grupisane i poređane na podlogu od drveta, stoje na stolu tokom doručka. Tu su i za ručkom, a uveče, kada se posle celodnevnih obaveza u sumrak vratite kući, sveće po celom prostoru u grupama ili pojedinačno, tu su da bi vas pozdravile dok se krećete po svom domu i obavljate svoje večernje rituale.

#2. Lampe

lampe.png


Sveće kod njih gore i na prozorima čim veče počne da pada. Ali, za tu svrhu, ponekad koriste i male stone lampe koje su negde i u obliku svećnjaka. Lampe smatraju izuzetno važnim, jer zimi dani traju kratko, tako da ove lampice u prozorima na neki način vizuelno produžavaju dan, dok one ostale celom prostoru daju toplinu.

#3. Kamini

Pravi kamini ili peći sa imitacijom kamina, stvaraju lepšu atmosferu od radijatora, slažete se? U stvari, ovo je ono iskonsko u nama, jer su se još u praistoriji ljudi okupljali oko vatre. A s obzirom da hygge podstiče druženje, vatra zauzima centralni deo prostorije. Leti je to ognjište negde u prirodi ili dvorištu, ako živite u kući.

#4. Biljke

Biljke u kući simbolizuju jedinstvo sa prirodom. Jer, biljke su deo prirode u enterijeru. Skandinavci i inače mnogo vremena provode u prirodi, bez bozira na surovu klimu. Za njih ne postoji loše vreme, samo neadekvatna odeća, tako da su svakodnevno napolju, bez obzira da li pada kiša, sneg ili sija sunce. U zavisnosti od sezone, praktikuju razne sportove u prirodi, a beru i divlje voće, bilje i pečurke.

hygge-prostor.png


Vole dodir sa prirodom, pa se zato trude da je unesu u svoje domove. U tome su slični Japancima, pa zato i postoji stil koji objedinjuje skandinavski i japanski način života, koji se zove Japandi.

#5. Ćebad i jastučići

Na šta vas asociraju vunena ćebad i mnoštvo jastučića prijatnih na dodir? Na udobnost, naravno, na toplinu pri samom pogledu na njih, ali i na toplotu, kada se ušuškate da čitate, gledate televiziju i uživate sa najmilijima. A ko nije navikao na njihovu surovu klimu, bez ćebadi i jastučića ne može ni da zamisli sedenje kod kuće.

#6. Ručno rađeni ili starinski predmeti od prirodnog drveta

Vaša prošlost je veliki deo hygge-a. Starinski nameštaj i predmeti nasleđeni od bližnjih potrebni su da bismo stvorili nostalgično povezan i topao osećaj u svom enterijeru. Knjige, gramofonske ploče u grubim omotima i starinska, organski grupisana keramika. Ovo je takođe način da sa onima koje pozovete u svoj dom podelite malo ličnih sećanja jer je i to deljenje i osećaj zajedništva – u skladu sa hygge konceptom.

Ali naravno, i za hygge važi isto što i za mnoge današnje stilove kao što su japandi ili vabi-sabi, a to je da prostor ne treba pretrpavati nepotrebnim stvarima. “Manje je više” je deviza koja je odlika svih minimalističkih stilova koji su danas veoma popularni.

#7. Urednost

Samim tim što je i ovo jedan od minimalističkih stilova, prirodno je i podsticanje na urednost. Jer, urednost prostora utiče i na urednost u glavi. Postoji mnogo ljudi koji kažu da se u haosu odlično snalaze i mahom ga proglašavaju za kreativni nered da bi im samima bilo lakše. Ali, neurednost rađa i nečistoću, što sve utiče na naše misli i osećanja, bili mi toga svesni ili ne. Hygge voli čist i nepretrpan prostor.

uzivanje.png

#8. Knjige

One koji vole da čitaju, knjige stimulišu mnogo više nego televizija. Zato vole da ih uvek imaju na dohvat ruke, da bi kad god imaju vremena, mogli da se ušukaju uz omiljeni napitak i uživaju u čitanju. Za njih su knjige i najlepši ukras svakog stana. Jer, ono što sasvim običan stan pretvara u dom i jesu takvi detalji, knjige, slike i cveće.

#9. Neutralne boje

Hygge odlikuju svetle i neutralne boje koje stvaraju osećaj opuštenosti, ravnoteže i prijatnosti. Pažljivo odabrani, jednostavni detalji su sve što je potrebno da naš dom pretvorimo u inspirativni hygge raj, i oni su ono što se ističe u jednostvno i neutralno obojenim prostorima.

Još malo o hygge enterijeru


Kao pojam, hygge ne označava ekstravaganciju, niti vam govori šta vaš dom treba da odražava. Ne treba da enterijerom svog doma izražavate određeni životni stav. Kada ga uređujete, razmišljajte o tome šta vam deluje prirodno, umirujuće, privlačno i ušuškano jer su upravo to odlike hygge enterijera.

U tamnije delove kuće ili stana treba postaviti velika ogledala, koja će odbijati prirodnu svetlost, ulepšati i prostoru dodati toplinu. Takođe, trebalo bi koristiti rustično dekorisan drveni nameštaj koji je jedna od odlika skandinavskog stila. U tu svrhu, koriste se i završne obloge u boji toplog oraha jer se na taj način hygge osećaj prenosi tokom cele godine, dok se godišnja doba smenjuju.

Glavni savet vezan za uređenje prostora u hygge stilu

Treba se držati podalje od plastike, akrila i svih veštačkih materijala gde god je to moguće. Iako svi znamo koliko je štetna, i dalje koristimo plastiku i gde mora, ali i gde baš i ne mora, prvenstveno zato što je jeftina. Hygge veliča prirodne materijale i male, lične detalje, predmete sa nekom ličnom pričom, koji za vas imaju neko posebno značenje i emotivnu vrednost.

I za kraj…


vatra.png


Jel’ sada malo jasnije zašto se hygge tumači na toliko načina i izgleda kao da niko stvarno ne ume da objasni šta je to u stvari? Pa eto zašto. Jer hygge je stanje duha, koje vam donosi okruženje koje sami stvarate. A to je poslednjih godina postalo važnije nego ikada. Danci to očigledno dobro znaju jer se već godinama nalaze na tronu kao najsrećniji narod na svetu.

Zato i treba učiti od njih, pa napraviti prijatnu atmosferu u svom domu, bez obzira da li živimo sami ili sa porodicom. Uživajte, prilikom obeda koristite lepe tanjire, stolnjake i salvete, upalite sveće jer one nisu rezervisane samo za romantične trenutke u dvoje za Dan zaljubljenih. Svaki dan je praznik i svaki slobodan trenutak je vreme za uživanje u životu.

Kako kaže američka novinarka Regina Bret: “Pali sveće, koristi finu posteljinu, nosi lep donji veš. Ništa ne čuvaj za posebnu priliku jer je ta posebna prilika upravo danas”. Život je posebna prilika, tako da ga ne treba uludo trošiti. Uživajte u životu poput Danaca jer oni očigledno dobro znaju šta rade. A vreme koje uludo potrošite danas, nikada se neće vratiti.

Pa, kako vam se dopada hygge? Hoćete li primeniti nešto od njegovih pravila u uređenju svog doma? Podelite to sa nama u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: SrbijaSpace.rs
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
182

Šta je boemski šik, i kako da uredite svoj dom u boho stilu​


Sta-je-boemski-sik-i-kako-da-uredite-svoj-dom-u-boho-stilu.png


Boho ili boemski stil u enterijeru jedan je od omiljenih i stalno prisutnih. Dovoljno je da pogledate ono što se deli na društvenim mrežama pa da shvatite koliko je cenjen i voljen. Ovo je stil ljudi slobodnog duha koji nudi opuštenu i jedinstvenu estetiku, zbog čega i jeste uvek popularan. Zato se smestite udobno za čitanje, a mi ćemo sa vama podeliti šta je boemski šik, i kako da uredite svoj dom u boho stilu.


Kakav je uopšte boho stil u enterijeru?

Ovo je stil ljudi slobodnog duha koji nudi opuštenu i jedinstvenu estetiku, zbog čega i jeste uvek popularan. Zato se smestite udobno za čitanje, a mi ćemo sa vama podeliti šta je boemski šik, i kako da uredite svoj dom u boho stilu.On podstiče na „bojenje izvan linija“ i ne pridržava se nekih striktnih pravila. Ono što je slučajno, živopisno i podseća na vlasnika, jasan je pokazatelj da ste na dobrom putu do enterijera u boho stilu.

Ipak, stvoriti ovaj stil polako i neprimetno, prava je umetnost. Da biste razumeli o odakle potiče ovaj stil, trebalo bi da krenemo od samih korena. A koren je francuska reč “bohémien” koja se odnosi na grupu ljudi, tačnije na Rome, koji su putovali po Evropi a poticali iz regije koja se zove Bohemija, a nalazi se u Češkoj Republici.

kakav-je-boho-stil.png


Kasnije se ovaj pojam proširio i na boeme, umetnike, pisce, glumce ili muzičare, najčešće siromašne, koji su živeli nomandskim životom, zaustavljajući se u velikim evropskim gradovima. Nakon što je ovaj pojam 1960-ih i 1970-ih godina obnovljen, koristi se kao pridev koji opisuje osobine nadahnute ljudima iz prošlih generacija. Oni su bili bezbrižni, putovali i živeli nekonvencionalnim životom, ističući sve što je prirodno, što se prenelo i na enterijer. Zato boemski ili boho enterijer obuhvata elemente poput slojevitih tekstura, starinskih komada nameštaja i prirodnih materijala.

Boho dizajn, kao što rekosmo, nema stroga pravila, ali ćemo navesti neke smernice, koje možete koristiti kao vodič za uređenje doma u ovom zanimljivom stilu. Bilo da želite da čitav vaš prostor bude takav, ili želite da ga uklopite u jedan njegov deo, spajajući ga sa nekim drugim stilovima, ovaj vodič će vam pomoći da napravite sopstvenu mešavinu u kojoj se boho enterijer skladno prepliće sa drugim stilovima, bez granica ili “šavova”.


#1. Slobodno mešajte i nanosite više slojeva u boho enterijerima


slojevitost.png


Jedno od ključnih pravila boho enterijera je pravljenje kombinacija. Za razliku od minimalističkih stilova, boho enterijer je prepun mešanja i slojevitih elemenata dekora poput tekstila, umetnosti i akcenata. Zbog svoje razigrane prirode, boemski dizajn enterijera spaja stilove ležernim tonom. Recimo, u istoj priči se mogu naći moderna sofa, ukrasni jastuci sa šarom ćilima, stolica od pruća i kožni pufovi. Takođe, na zidu se mogu naći slike u različitim ramovima, a pored stona lampa sa sredine XX veka.

Pritom je na krevetu u spavaćoj sobi marokansko venčano ćebe, a u trpezariji se može naći rustični sto sa neusklađenim stolicama i afričkim korpama. Slično svim ostalim eklektičnim stilovima, svaki boho enterijer je jedinstven. To i jeste glavni razlog zbog čega je ovaj stil toliko cenjen i voljen.

A pored toga, ovaj stil je jednostavan i isplativ, upravo zbog toga što nema stroga pravila tako da su kontrasti dobrodošli. Kada je u pitanju tekstil, zanimljivo je mešanje različitih tekstura i oblika. Isto se odnosi i na umetnost, jer lepota zidne galerije slika i jeste upravo u tome da su svi ramovi različiti po veličini i materijalima. Sve se te lepo uklapa u boemski šik.


#2. Ne bežite od bogatih oblika i boja


bogate-boje.png


Iako u boho stilu u enterijeru ne postoje pravila, hrabri oblici i boje su dobrodošli. Slobodno koristite boje u tonovima dragog kamenja. Recimo ametist ljubičasta, rubin crvena i smaragdno zelena su boje koje se često mogu naći u boho sobi. Tamnije i duboke nijanse na zidovima daju trenutni luksuzni osećaj, dok neke odvažnije boje poput jarkoplave ili narandžaste deluju kao šarenilo koje možete videti na marokanskim bazarima.

A šta ako niste ljubitelj prevelikog šarenila? Nikakav problem! Prostori sa belim zidovima se takođe mogu lepo uklopiti sa boemskom vibracijom u vidu tekstila, zavesa, jastuka i mekanog nameštaja. A tek tepisi! Tipično boemski su oni čupavi, visoko sečeni, koji asociraju na udobnost. Znate onaj osećaj kad vam noge utonu u tepih kao kada bosonogi gazite po travi. Persijski ćilimi takođe spadaju u boho enterijer, kao i prostirke sa geometrijskim šarama. U principu, mala je verovatnoća da ćete pogrešiti, zato hrabro napred.

#3. Nabavite sitnice koje pričaju priče

sitnice-koje-pricaju-price.png


Ako se za bilo koji stil u dizajnu enterijera može reći da priča priče, to je definitivno boemski stil. S obzirom da odražava nomadski način života, boho prostor obično sadrži gomilu drangulija, suvenira sa različitih putovanja, za koje je obično vezana određena priča, kako su vlasnici uopšte došli do njih. To su razne umetnine, knjige, skulpture, jastuci, stone lampe, što sve zajedno prostor čini privlačnim, zanimljivim i prijatnim, a isto tako daje i mnogo tema za razgovor.

Sad se verovatno pitate kako započeti? Pa recimo, odaberite predmete koji se razlikuju po boji i obliku. To mogu biti razni nasleđeni porodični, ručno rađeni predmeti, kao i memoari sa putovanja. Ovde ne treba ići lagano, možete popuniti svaki fizički prostor u svom boemskom enterijeru.

Stvari ne moraju da se slažu. Komadi koji su na granici kiča takođe su sasvim u redu za početak. Poigrajte se sa kombinovanjem, grupisanjem i postavljanjem. Ovo je prilika da na neki način, svoj život izložite na polici, jer ti predmeti – pričaju priču.

Boho stil je eklektičan, što znači da spaja nespojivo, a može biti i šik i glamurozan, što možete postići starinskim lepo ukrašenim ogledalom ili sjajnim lusterom. Postoji samo jedno pravilo vezano za kombinovanje a to je da svaki od tih predmeta mora da ima svoju priču.

#4. Oslonite se na ručno rađeno i prirodno

rucno-radjeno-i-prirodno.png


S obzirom da je boho stil inspirisan umetnicima, naglašava se korišćenje ručno rađenih predmeta, jedinstvenih kreacija koje govore o individualnosti, što se može naći u slikama, skulpturama i tapiserijama. Takođe, on podržava lokalne zanatlije i male preduzetnike.

Zajedno sa ručnim radovima, boemski enterijer koristi prirodne elemente, od kojih je najvažniji drvo. Bilo da je u pitanju nameštaj ili neki akcenti, drvo u enterijer trenutno unosi toplinu i udobnost, što je ključno u boho prostorima. Tu je i nameštaj od pruća, recimo u vidu stočića pored visoke stolice za čitanje u nekom uglu, koji prostoru dodaju teksturu. Od prirodnih materijala mogu se pojaviti i tepisi od kravlje kože, i naravno, biljke!

#5. Biljke u boemskom enterijeru

boho-stil-biljke.png


Boemski dizajn izgleda nekako monotono bez prisustva biljaka, i to mnogo njih jer, uloga biljaka je veoma važna. Ne samo zbog toga što unose deo prirode u enterijer, što je jedan od ključnih elemenata boho stila, već i zato što poboljšavaju kvalitet vazduha i dodaju bolju energiju svakoj sobi.

Što se biljaka tiče, pravilo je da nema pravila tako da se može ubaciti sve što želite. Sukulenti, koji su veoma različiti po obliku i teksturi daju prostoru umetnički izgled, a uz malo sunca i povremenog zalivanja, ove biljke su srećne. Takođe, razne vrste dracene se veoma lako neguju, a pritom prečišćavaju vazduh. Ako su posađene u saksije od terakote i keramike, obložene prućem, ili ubačene u viseće nosiljke za saksije od makramea, postaju još jedan akcenat u prostoru.

#6. Samo napred, ulepšajte prostor još malo!

jos-malo-ulepsavanja.png


U boho stilu – sve je dozvoljeno. Perlice, rese, tkanine sa šljokicama, prekrivači, su ukrasi tipični za boemski dizajn enterijera. Dekorativni ukrasi pomažu da dobijete onaj “vau” efekat, koji i čini da se ovaj stil razlikuje od ostalih. Ovi detalji, spajaju se jednostavno i bez napora.

A kako to izvesti? Pa prvo, zavirite u svoju koketnu i spontanu stranu. Napravite izbor slučajno odabranih predmeta koji poboljšavaju boemski prostor. Tu i tamo, dozvolite sebi malo preterivanja. Ukrasite prostor suvenirima sa putovanja, paunovim perjem, kolekcijama keramike, slikama u zanimljivim okvirima, čipkanim detaljima, i tako dalje. One sitnije predmete grupišite nekako, kao slučajno, i dobićete savršeno nesavršen izgled.

#7. Dodajte boemskom stilu malo starinskog šmeka

starinski-smek.png


Osim mešanja stilova, jednostavan način da se objasni boemski šik je kontrast starog i novog. Kao kada pri oblačenju uklapate starinske ili očuvane second-hand komade odeće sa modernim. Jer, teško da ste se odlučili da svoj dom uredite u boemskom stilu, a da vam i stil oblačenja nije sličan. Takva odeća ima istoriju i dušu, kao i takvi predmeti.

Zato se starinski predmeti kombinuju sa novim, jer se svaki od njih u vašem životu pojavljuje na zanimljiv način. Poenta je u tome da treba imati nonšalantan pristup uređenju i pustiti intuiciju da vas vodi. Jer ionako, boemski enterijer se stalno menja, tako da se trenutna postavka neće zadržati predugo.

I na kraju…

kad-stan-postane-dom.png


Kao što vidite, ako izuzmemo one minimalističke stilove, boemskih elemenata ima u skoro svakom domu u koji uđete. U nekom više, u nekom manje, ali se razni detalji mogu naći svuda, a oni i jesu ono što svaki stan ili kuću pretvara u dom.

One koji vole minimalizam, boho stil pomalo i zastrašuje, dok drugi uživaju baš u tome, što svaki njegov element priča neku priču. A kako se vama dopada boemski stil? Podelite to sa nama, u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: Enterijer po mojoj meri
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
182

Šta je eklektika i da li je to pravi stil za vaš dom?

sta-je-eklektika.png


Ako volite bogat i slojevit dizajn enterijera, koji povezuje niz epoha i pokreta, eklektika je pravi stil za vaš dom. Ali šta je eklektika i zašto baš ona? Zato što ona predstavlja harmoniju spajanja različitih stilova, međusobno suprotstavljenih tekstura i kontrastnih boja, u cilju stvaranja nečeg novog, skladnog, svežeg i prijatnog za oko.

Šta ćete saznati u ovom tekstu?


Neko osnovno pravilo je da ne treba mešati više od tri stila u jednoj prostoriji, da ne biste stvorili haotičan enterijer koji nije prijatan za oko. Jer, ne možete ubaciti u jednu prostoriju sve što imate i nazvati to “eklektikom”.

ne-ovako.png


Ovaj stil se svodi na eksperimentisanje i igru, i daje vam prostora da se zabavljate uređujući enterijer svoga doma. Ali, ako ova pomisao na vas deluje pomalo zastrašujuće, jer nemate iskustva pa niste sigurni u ishod, nastavite da čitate, a mi ćemo se potruditi da vam damo osnovne smernice, uz koje ća vam uređenje delovati jednostavnije. Pa hajde onda da krenemo...


#1. Odaberite osnovnu paletu boja

kontrasti.png


Odabir osnovnih boja koje će upotpuniti vaš eklektični dizajn odlično je polazište, i poslužiće vam kao vodič koji će vam pomoći da uredite svoj dom, tako da deluje privlačno. Takođe, pomoći će vam i da spojene elemente dovedete u ravnotežu. Zato vam predlažemo da za početak odaberete jednu neutralnu nijansu i jednu akcentnu boju. Jer, korišćenje smirujuće neutralne boje kao osnove u celom prostoru, sprečiće da enterijer deluje „preterano“.

Upravo ta, neutralna boja, učiniće čuda u kombinaciji sa bojom akcenta, jer kad se rasporedi po čitavom prostoru, donosi sklad. Dok polako napredujete ka kraju uređenja, dodavaćete i širićete svoju osnovnu paletu, polazeći od ova dva početna tona, da bi rezultat bio lepo nijansiran eklektično uređen dom.


#2. Jednostavno obojeni zidovi

jednostavni-zidovi.png


Kada utirete svoj put do usavršavanja dekora vašeg eklektičnog doma, najbolje je da njegovi zidovi budu jednostavni. Složene pozadine u vidu velikih šara ili tapeta mogu otežati unošenje drugih elemenata, jer bi preveliko šarenilo dovelo do toga da ambijent deluje pretrpano i teskobno. Dok će vam jednostavno obojeni zidovi dati čvrste temelje za unošenje eklektičnog dekora i dodavanje akcenata na drugim mestima. Vrlo logično, ako je osnova jednostavna, imaćete daleko više alternativa.

Osim toga, jednostavno obojeni zidovi zahtevaju mnogo manje truda, od nanošenja nekih kompleksnijih zidnih obloga. Ali, to ne znači da je bela jedina boja koju možete koristiti. I tamnije boje rade jednako dobro, jer dodaju toplinu i dubinu, dok će svetle učiniti da svaki prostor deluje veće i svetlije, što ipak najbolje isriče eklektičan, boemski dekor.


#3. Uživajte u igri dezenima

dezeni.png


E, ovo je deo kada do izražaja počinje da dolazi vaša ličnost, i kada postajete odvažniji u stvaranju eklektične atmosfere u svom domu. Možete se igrati dezenima, mešati i usklađivati stilove, da vidite šta se uklapa a šta ne.

Naravno, nastavite da koristite slične tonove u celom enterijeru, ne zaboravljajući na dva osnovna koje ste odabrali. Ali, nemojte opteretiti prostor neočekivanim kombinacijama koje se međusobno ne slažu.

Uparite predmete koji se suprotstavljaju i budite hrabri u tome, i nemojte se ustručavati što se tiče dezena i boja, jer će vam upravo oni pomoći da stvorite jedinstven osećaj i unikatan prostor.

#4. Igrajte se teksturama

teksture.png


Ono što je važilo za dezene, važi i za teksture. Zabavljajte se unoseći različite teksture, kako bi vaš eklektični enterijer “pevao svoju pesmu”. Kontrastne teksture jedna protiv druge, daće upravo taj, eklektičan osećaj vašem domu. Kao kada birate odeću za sebe, neće sve biti one najfinije, glatke teksture.

Razmišljajte kao da, u stvari, oblačite prostor. Želite da se u enterijeru vaše kuće ili stana dešava dovoljno toga da pogled ima na čemu da se zadrži. Pametan način da to ostvarite je uvođenje različitih tekstura u svakoj prostoriji, ali u malim dozama. Glatke pored grubih (kao mermer pored drveta), mekane pored tvrdih (recimo sofa sa jastucima pored industrijskog stočića).

#5. Zidna galerija

galerija.png


Ne postoji bolje mesto za zidnu galeriju od dnevne sobe u eklektičnom stilu.
Kombinacija ramova istih ili različitih dimenzija, savršeno pristaje duhu eklektike. Verujemo da ćete se odlično zabaviti kreirajući zidnu galeriju i igrajući se bojama, dimenzijama i stilom, kako biste stvorili savršenu, personalizovanu, eklektičnu dnevnu sobu.

Galerija izgleda posebno zanimljivo na jednostavnim, svetlim zidovima i omogućava vam da kreirate prepoznatljive fokusne tačke. Daje vam mogućnost da se usredsredite i koncentrišete na jedan detalj, u prostoriji koja se može pohvaliti razuzdanom mešavinom. Ovo je odlično, jer ponekad, eklektični stil kod nekih može izazvati teskobni osećaj.

A ako se brinete zbog cena umetničkih dela, prošetajte malo po prodavnicama polovnih stvari ili buvljim pijacama, galerijama i antikvarnicama, i sigurno ćete naći nešto za sebe. Grafike i akvareli se mogu pronaći po pristupačnim cenama, a u ove svrhe možete koristiti i velike postere uramljene u staklo, kao i dobre, crno-bele fotografije.

I ne morate odmah da imate veliki broj slika. Krenite od jedne, pa će se vremenom same dodavati. Jer, eklektični stil je takav, da se nešto stalno menja. Neke elemente ćete dodavati, neke izbacivati, neke ramove ćete prefarbati da bi se uklopili, neke iskoristiti kao poseban akcenat, a sve to može da se izvede u okvirima nekog normalnog budžeta, koji vas neće previše opteretiti.

#6. Kombinovanje različitih stilova nameštaja

razliciti-stilovi.png


Mešanje i usklađivanje različitih stilova nameštaja
je još jedan zabavan i pametan način da savladate eklektično dekorisanje svake prostorije posebno. Jer, nema prostorije koju ovaj stil neće razveseliti. U stvari, to i jeste suština onoga o čemu se radi u eklektičnom stilu, to mešanje starog, novog, modernog i klasičnog.

Zamislite recimo klasičnu sofu, pored ultramodernog koktel stola i veliki uramljeni poster iznad starinskog kamina, ispred koga stoje stolice od različitih materijala i moderna podna lampa. Trudite se da upotrebite komade nameštaja koje već imate u svom domu, a onda ih dopunite novim, kako biste ih istakli i najbolje iskoristili.

#7. Predmeti sa “stavom”

hipici.png


Šta god da želite da kažete, mora biti naglašeno i, poželjno je, šaljivo.
S obzirom na to, takvih predmeta ne treba da bude previše u jednoj prostoriji. U zavisnosti od veličine same sobe, jedan ili dva takva predmeta (ili natpisa) biće više nego dovoljna da se pokrene diskusija među vašim gostima, mahom šaljiva ili nostalgična. Jer, ako imate previše takvih predmeta, izgubićete tu poželjnu eklektičnu oštrinu, na koju ste ciljali.

#8. Ne dozvolite da prostor izgleda neuredno

urednost.png


Budite oprezni jer se lako može desiti da se eklektičan enterijer pretvori u neuredan i pretrpan prostor.
Sve mora imati svoje mesto u prostoriji i svaki komad treba da ima funkciju. Dozvolite predmetima da govore sami za sebe bez opterećenja samog prostora, i pazite da se važni predmeti ne izgube u prevelikoj gužvi.

#9. I ono poslednje i najvažnije - ne postoje stroga pravila, ZABAVLJAJTE SE!

sve-u-jednom-prostoru.png


Eklektičan dizajn enterijera treba da bude predstavljanje vaše ličnosti u prostoriji. Ne postavljajte sebi previše granica, oslobodite se teških i zamornih pravila povezanih sa tradicionalnim stilovima i pustite mašti na volju. Zabavljajte se i eksperimentišite jer kako smo već rekli, eklektični stil se stalno menja. Jedna postavka ne mora da stoji dugo, ako vam uređenje pričinjava radost, a tako bi i trebalo da bude.

Za kraj…


kraj.png


Eklektični stil se danas verovatno najčešće sreće i najviše traži od dizajnera enterijera, jer se u njemu svako oseća prijatno. Najveći broj nas ima nešto od toga u svom domu. A vremenom, i oni enterijeri koji su u startu bili u jednom posebnom stilu, počinju da liče na eklektične iz prostog razloga što se u njima živi.

Vremena se menjaju, sve ide unapred, pa tako i dizajn vašeg doma. Ne mora da znači da će vam se zauvek dopadati samo jedan stil. Možda ćete poželeti da unesete novine i hop, eto vas u eklektici koja i dalje radi, i veoma lepo funkcioniše. Sve je to normalno i sve se to dešava.

I šta sada mislite, da li je eklektika pravi stil za vaš dom? Podelite to sa nama u komentarima.


Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: SrbijaSpace.rs
 
Top