Šta je novo?

Stilovi u enterijeru

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.477
Šarm planinskog stila u enterijeru

Dnevni boravak, spavaću sobu ili čitav stan možete da pretvorite u udobnu "kolibu" i uživate u toploj ušuškanoj atmosferi i prirodnim, umirujućim nijansama

MolEUDg.jpg


Poslednjih sezona svetski trend u dekoru je etno-planinski stil. Ako volite svež vazduh, prirodu i planinski dekor koji odiše mirom i pozitivnim vibracijama, dizajneri savetuju kako da oplemenite urbani prostor komadima nameštaja i detaljima.

Dnevni boravak, spavaću sobu ili čitav stan možete da pretvorite u udobnu "kolibu" i uživate u toploj ušuškanoj atmosferi i prirodnim, umirujućim nijansama.

Na zidove zalepite tapet sa motivima kamena ili drveta, akcenat stavite na belu i bež nijansu sa primesama bordo ili braon.

Naslagane cepanice u pletenoj korpi su vrlo efektan detalj u dnevnoj sobi ili trpezariji, bez obzira na to što se možda ne grejete na drva i nemate kamin. Udobne fotelje i dvosed u sivoj ili krem nijansi sa mnoštvom ukrasnih jastučića, naročito presvučenih krznom, su pun pogodak.

Možete da dodate i stolicu za ljuljanje, zidni časovnik sa etno motivima, visoke stone lampe u uglovima sobe ili luster od drveta. Ukrasne sveće sa mirisom bora upotpuniće uživanje i podići raspoloženje.

QQ17GlF.jpg


(Večernje novosti)
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
214
Open space koncept - prednosti i mane

Koncept open space ili otvoreni prostor je uređenje i organizacija unutrašnjeg prostora u stanovima i kućama koje najkraće može da se opiše kao “prostorije bez unutrašnjih zidova”.

Prvi put se pojavio 1950 godine, a naglu popularnost doživljava od devedestih godina prošlog veka pa do danas.


Može da se primeni na ceo stan, na delove stana – kuhinju i trpezariju, kuhinju i dnevnu sobu, moguće su sve kombinacije.

Cilj ovog koncepta je da se maksimizira prostor sa kojim se raspolaže i da se od više manjih soba dobila jedna ili više većih višenamenskih prostorija.

A kako se savremene zgrade projektuju tako da imaju sve manje i manje stanove, open space je odličan način za borbu protiv malih kutijastih soba.Ali pre nego što kupite takav stan ili krenete u renoviranje sa namerom da otvorite unutrašnji prostorije, pročitajte ovaj tekst koji analizira prednosti i mane koncepta otvorenog prostora.Prednostikoncept otvorenog prostora


Povezivanje članova porodice

Stanovi koji su otvorenog tipa, predstavljaju multifunkcionalni prostori u kojima je zajednički život daleko jednostavniji i lakši. Možete istovremeno da se igrate sa decom, pomagati im dok rade domaće zadatke, kontrolisati šporet, praviti koktele, gledate televiziju, čitate knjigu ili časopis, itd.

Članovi familije su uvek na okupu, gledaju i učestvuju u tome šta drugi rade, komunikacija se ne prekida, što utiče na jačanje veza između njih.


Lakše čuvanje dece


Ko ima decu razumeće i visoko će vrednovati prednosti otvorenog prostora. Kada su mala, deca su sklona da urade stvari koje ne bi trebalo da rade. - da progutaju malu kuglicu, da ofarbaju zidove flomasterom, da nešto slome, da se povrede.


Ukoliko imate stan bez zidova, možete da pazite na svoje dete a istovremeno da kuvate, čitate, čistite ili gledate televiziju.

Neprocenljivo, zar ne?Bolja organizacija zabava i velikih okupljanja

U većoj sobi mogu da stanu više ljudi. To olakšava organizovanje slava, dečjih rođendana, zajedničkih ručkova i zabava.

Gosti mogu udobno da se smeste, da jedu i časkaju, da gledaju televiziju ili kućni bioskop, a ukoliko se skloni nameštaj dobija se veliki podijum za igranje.Bolja osvetljenost

Logika je jednostavna, što manje zidova to više prirodne svetlosti. Ukoliko se ugrade veliki prozori, krovni prozori ili stakleni zidovi dobiće se još svetliji, prijatniji i prozračniji prostor.

Za ove stanove potrebno je uraditi posebne projekte za raspored rasvetnih tela za koje treba angažovati stručnjake. Najbolji rezultati se postižu sa više tačkastim LED osvetljenjem a ne jednim centralnim lusterom.


Nekretnine dobijaju na ceni

Ukoliko se raspitate kod agencija za nekretnine, reći će vam da su ovakvi stanovi skuplji od stanova sa više manjih soba. Ukoliko nameravate da prodate ili izdate svoj stan, renovirajte ga u skladu sa konceptom otvorenog prostora i zaradićete pri prodaji.

Jeste da je potrebna malo veća finansijska investicija ali na ovaj način učinićete vaš prostor vizuelno privlačnijim i skupljim.Mane

koncept otvorenog prostoraSkuplja gradnja

Open space stanovi
nemaju unutrašnje noseće zidove, tako da celo opterećenje pada na spoljašne zidove koji trebaju da budu jači i deblji. Isto tako i noseće grede treba da budu dimenzionisani tako da mogu da podnesu veći teret. To povećava troškove gradnje zato što treba da se ugradi više čelika i armature.Veći računi za grejanje

U manjim stanovima možete da grejete samo prostorije gde provodite najviše vremena. Manje prostorije je lakše zagrejati.

Kod otvorenih stanova morate da zagrevato čitav prostor, zagrevanje je duže, zahteva više grejnih tela i često je potrebno dogrevanje. Ukoliko grejete na struju to može značajno da poveća vaše račune.


Nesređena kuhinja = nesređena kuća

Ukoliko vam iznenada dođu gosti više ne možete samo da zatvorite vrata i sakrijete nered u kuhinji, dnvnoj ili dečjoj sobi. Morate konstantno da mislite na čistoću i sređenost stana. To ponekad može da bude naporno.


Mirisi, prljavština i nered

Od mirisa ne možete da pobegnete. I najači aspirator ne može u potpunosti da usisa sve mirise iz kuhinje.

Ove stanove je teško očistiti, zato što se prašina i nered lakše prebacuje iz jednog u drugi deo stana.


Budite spremni na dečje igračke u svim delovima stana.Više buke

Više nemate zidove kao zaštita od buke. Ako u jednoj sobi glasno radi radio, radi mikser ili usisivač, tandrče mašina za sudove ili se deca svadjaju i glasno igraju, ne možete jednostavno da pobegnete od galame u drugoj sobi.Manja privatnost

Sada se sve odvija u jednoj sobi i svi znaju šta drugi rade. Ne možete se odvojiti od drugih, raskomotiti se i dignuti noge. Nekome ovo ne smeta, ali neko je naviknut da se ponekad osami (posebno je problem izražen kod tinejdžera). To u open space stanovima je skoro neizvodljivo.Završna reč

Imajući u vidu sve prednosti i mane, možda je najbolje neko komporomisno rešenje gde ćete imati jednu veliku sobu i jednu ili više manjihh soba. Tako ćete moći da uživate u prednostima oba koncepta.

tekst je preuzet sa pvcstolarija.blogspot.com
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
49
Kako da uredite svoj dom u Japandi stilu

japandi-stil-uredjenje-doma.jpg


Japandi je jedan od modernih stilova u enterijeru koji je prvi put predstavljen javnosti pre dve godine, i od tada mu popularnost ne opada. Smatra se da je pandemija koronavirusa u tome pomogla jer otkad je počela, provodimo mnogo više vremena kod kuće. Samim tim, više se trudimo i oko uređenja, jer želimo da nam boravak kod kuće bude što prijatniji. Zato, hajde da probamo da malo razjasnimo kako da uredite svoj dom u Japandi stilu.

Inače, Japandi je spoj istočnog i zapadnog stila, jer sadrži skandinavski dizajn udružen sa japanskim minimalizmom. Za one koji vole red, jednostavne linije, umirujuće boje i kvalitetne prirodne materijale, ovaj stil je odličan izbor.

Možda ćete se zapitati kakvih sličnosti može biti između stilova (i naroda) dva toliko udaljena predela. Ali, iako su između Skandinavije i Japana hiljade kilometara (preko 8.000!), u pogledu dizajna enterijera, oba ova stila poštuju slične principe.

A koji su osnovni principi Japandi stila?

Kao prvo, ovaj stil je minimalistički, ali ne onako strogo kako se to može videti po japanskim kućama. Skandinavski stil to ublažava tako da u Japandiju prostor neće biti sasvim prazan, a nećete morati ni da spavate na podu, osim ako to sami želite. U principu, to je prostor oslobođen suvišnih stvari, tako da onaj osnovni nameštaj, koji je vrhunskog kvaliteta, dolazi do izražaja.

Jer, Japandi veliča zanatsku umetnost, tako da su komadi nameštaja i dekora izrađeni od prirodnih materijala, veštom rukom majstora. Ovo je stil koji se s poštovanjem odnosi prema prirodi i koji za cilj ima ekološku osvešćenost i održivost.

Ono što najveći deo poštovalaca privlači ovom stilu u enterijeru je fuzija između dva stila. Nordijskog Hygge stila koji označava nešto kao ušuškanost, prijatnost i osećaj sreće u sopstvenom domu, i Wabi-sabi, koji je budistički koncept, a označava prihvatanje nesavršenosti. Ali, da pogledamo malo šta je ko od njih podario ovom stilu.

Japanski uticaj ogleda se u detaljima kao što su:

 • nizak nameštaj, što omogućava udobnije korišćenje
 • protok između otvorenog i zatvorenog prostora, recimo u vidu kliznih balkonskih vrata koja se u potpunosti mogu otvoriti tako da imate utisak da granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora i nema
 • prihvatanje nesavršenosti, štaviše i njeno veličanje
 • organski materijali kao što su drvo, bambus i grubi tekstilni materijali
 • prirodne i tople boje.
1539231ba.jpg


A da vidimo u čemu se ogleda uticaj Skandinavaca:

 • nameštaj je jednostavnih oblika i ravnih linija
 • dekor je minimalistički, prostori su čisti, sa detaljima koji upotpunjuju osećaj ušukanosti i lakšeg protoka svetlosti
 • dominira prijatna atmosfera, sa detaljima u vidu kamina, svetlosti sveća, itd.
 • boje su svetle i pastelne, što je sasvim prirodno zbog manjka dnevne svetlosti, zbog čega su i rasvetna tela veoma bitan deo skandinavskog stila.
Boje Japandi stila

Da malo razjasnimo to oko boja jer ipak, skandinavske su nežne i pastelne, dok su japanske tamnije, jače i nekako više podsećaju na prirodne i zemljane boje. Japandi sadrži kombinaciju ovih boja, s tim što se drži principa neutralnog minimalizma, tako što koristi svega 3-4 boje u jednom prostoru, a crnu svodi na najmanju meru.

Recimo, kao boju rama za slike ili japanske crno bele crteže rađene tušem i slično. Sa crnom, zaista treba pažljivo, jer daje odlične akcente ako se pravilno koristi. Ako se pretera, to već neće biti “to”. Zato, kada razmišljate o bojama u jednoj prostoriji, razmišljajte kao o crtežu te iste sobe. Ono što biste poželeli da istaknete debljom linijom, otprilike je ono što bi moglo da bude crno.

15405f157.jpg


E sad, ako želite više skandinavskog uticaja u svom enterijeru, koristićete više bele i svetlih, pastelnih tonova. A ako želite više japanskog uticaja, koristićete više jačih, zemljanih boja.

To i jeste ono što je posebno lepo kod Japandi stila, možete da kombinujete ova dva uticaja u razmeri koja se vama dopada. Ali, ono na šta treba obratiti posebnu pažnju u ovakvom prostoru je “deo prirode”. Poput, recimo, saksija sa biljkama jake zelene boje.

A kakvi su zidovi u Japandi stilu?

Što se tiče boja zidova, i japanski i skandinavski enterijeri uglavnom koriste belu boju. Možda će vam to delovati pomalo dosadno ali, setimo se, oba stila su minimalistička, boje su svedene na 3-4 u jednom prostoru, tako da nam bela boja zidova daje neutralnu osnovu za nameštaj koji će dati kontrast. A između ostalog, bela boja daje najviše svetlosti, kako prirodne, tako i veštačke, koja dolazi od rasvetnih tela.

I naravno, ni ovo nije strogo. Bela može imati neki topliji ton, a možete ukombinovati i poneki zid potpuno tamne boje, ali ćete onda ispred njega staviti nešto od svetlog nameštaja, što će ceo prostor dovesti u ravnotežu. Kao što vidite, Japandi daje mogućnost za izražavanje individualnosti.

Osim boje zidova, jedna od odlika ovog stila su i teksture koje često liče na robusni, industrijski dizajn. Pa tako zidovi mogu mestimično biti ogoljeni, negde i nisu bojeni već samo malterisani, a japanski uticaj se provlači kroz drvene, pokretne zidove sa uzdužnim prugama, u prirodnim bojama drveta.

155abbbce.jpg


A, za ovaj stil karakteristične su i vidljive drvene grede, onde gde je to moguće. U stanovima je to retko, ali se u kućama i vikendicama sreće češće. Isto tako, ako više naginjete japanskom stilu, možete koristiti i pregrade poput njihovih, koje imaju osnovu od drveta, na podlozi od papira.

Raščišćavanje prostora

Kao što smo rekli na početku, pandemija koronavirusa nas je zadržala u svojim domovima, pa smo u nekom momentu, iskoristili to vreme da malo raščistimo prostor. Da se rešimo svega što nam je bilo nepotrebno, bilo da smo to poklonili, donirali ili odbacili. A znate i sami, mnogo je onih koji skupljaju i potpuno nepotrebne stvari jer će im “možda nekad zatrebati”. Obično se desi upravo suprotno, da to “nekad” ne dođe nikad, a stvari se gomilaju jer, zauzeti obavezama, što privatnim što poslovnim, nemamo vremena da se bavimo njima.

U izolaciji smo se malo više bavili životnim prostorom, pa su mnogi od nas to vreme iskoristili da se reše nepotrebnog, i upravo tako, došli do ideje da svoj dom urede u Japandi stilu. Koji, kao što sada već znamo, kombinuje dva minimalistička stila, pa tako za suvišno više apsolutno nema mesta.

To naravno ne znači da treba da živite u praznom prostoru, već da pažljivo birate šta ćete zadržati. Da ne dozvolite ponovno gomilanje nepotrebnog, koje će u vašem domu stvarati lošu ili atmosferu teskobe. Uvek dajte prednost kvalitetu, u odnosu na kvantitet. Manji broj kvalitetnih predmeta je daleko bolja opcija od gomile nepotrebnih, jeftinih i loših stvari.

Materijali koji se koriste u Japandi stilu

Osnovni materijali su prirodni ili organski, kao što je drvo, terakota, prirodni kamen, bambus, papir, ratan. A što se tekstilnog dela tiče, i on je od prirodnih materijala poput lana, pamuka, vune, konoplje, itd.

Naravno, osnovni materijal ovog stila je drvo. Kao što znamo, Japanci koriste tamnije, Skandinavci svetlije, što zajedno funkcioniše veoma lepo jer daju kontrast jedno drugom. Kao i kod boja uopšte, ni tu ne treba preterivati, već koristiti najviše tri različite nijanse po prostoriji. Da se podsetimo još jednom – minimalizam je osnova ovog stila.

Priroda, priroda, priroda

Oba ova stila ne samo enterijera, već i života, veoma su upućena na prirodu i direktnu vezu sa njom. Zbog toga su pregrade između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora veoma važne. Bez obzira da li je u pitanju terasa u stanu ili dvorište kuće, trebalo bi da postoji neka veza između ova dva prostora. Nešto, što će učiniti da se skladno prepliću, poput kliznih balkonskih vrata i biljaka koje čine element prirode u svakom domu.

156ddb067.jpg


Ukoliko imate kuću, razmislite o tome da umesto ograde od čvrstog materijala imate “zeleni zid” koji će stvoriti lepšu atmosferu, a ujedno vam dati i osećaj intime u sopstvenom dvorištu. A ako živite u stanu i uopšte nemate balkon, sobne biljke osvežiće prostor i dati taj akcenat karakterističan za Japandi. Ne mora da ih bude mnogo, dovoljna je i jedna ili dve saksije jer ipak, ovaj stil je minimalistički.

Tapete i štampani motivi

Tapete su u drugoj polovini prošlog veka bile veoma popularne, a onda skoro sasvim nestale. Poslednjih godina vraćaju se na velika vrata, ali se više ne koriste kao nekada, za potpuno oblaganje zidova. Biraju se umereniji i lepši motivi i stavljaju samo na jedan ili dva zida, što deluje kao zanimljiv detalj.

157db512a.jpg


Ako ih ne volite, štampane motive možete koristiti kao šablone pri bojenju nekog zida, tako što ćete kombinovati dve boje. Kao oni japanski crteži tušem, koje smo već pominjali. Ali naravno, pažljivo i bez preterivanja. I, ukoliko niste sigurni šta biste konkretno želeli da uradite, držite se bele boje i nećete pogrešiti.

Da rezimiramo…

Možda vam sve ovo sada deluje pomalo konfuzno ali to je zato što se prvi put srećete sa ovim stilom. Da se vratimo na osnove, koje će vam pomoći da shvatite šta je važno, ako rešite da svoj dom uredite u Japandi stilu.

 1. Držite se jednostavnosti, ne samo kada je u pitanju broj komada nameštaja u prostoru, nego i u smislu čistih i ravnih linija u dizajnu. Jer, kada je ovaj stil u pitanju, ako se pitate da li da nešto dodate ili oduzmete, uvek birajte ovo drugo.
 2. Kvalitet – da, kvantitet – nikako! Što ne znači da sve mora da bude savršeno jer, kao što smo rekli, ovaj stil voli nesavršenost, ali treba birati manji broj kvalitetnih stvari, umesto velikog broja nekvalitetnih.
 3. Tkanine u enterijeru treba da budu od prirodnih materijala, jednobojne ili sa diskretnim šarama koje neće smetati oku.
 4. I poslednje, ne preterujte sa količinom biljaka. Priroda jeste važan deo prostora, ali ne treba da u njemu dominira.

I to bi bilo to…

Dakle, Japandi je stil u kome dominira prirodno, kako u pogledu boja, tako i materijala. Minimalistički je, ali ne onako strogo, da vam prostor bude potpuno prazan. Cilj je udobnost, koja stvara osećaj spokoja i mira, a koja čini da vam se, pri pogledu na svoj životni prostor, usne same od sebe razvuku u osmeh.
Pa, kako vam se dopada Japandi? Da li biste voleli da živite u prostoru, uređenom na ovaj način? Podelite to sa nama u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: NekretnineBre
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
49

Šta je vabi-sabi?​

sta-je-vabi-sabi.png


Estetika je nauka o lepom, a šta je lepo, e to je već sasvim relativan pojam. Jer, dok zapadni svet teži perfekciji, simetriji i idealnim proporcijama, Japanci imaju svoje viđenje estetike koje je potpuno suprotno. A termin za koji mi sa zapada i nemamo odgovarajuće objašnjenje je vabi-sabi. Dakle, šta je vabi-sabi?

Koren vabi-sabi filozofije nalazimo u zen budizmu, kao filozofiju prihvatanja nesavršenog i privremenog. Vabi se može prevesti kao suptilna dubina, sloboda od vezanosti, stresa i anksioznosti, koja vodi ka nematerijalnom svetu. Dok je sabi prihvatanje nesavršenosti i razumevanje prirodnog procesa rađanja, starenja, bolesti i smrti.

7 principa vabi-sabi načina života​


#1 – Kanso - Jednostavnost – Oslobađanje svog života od nereda i usredsređenost na jasnoću. Slično filozofiji minimalizma i esencijalizma, Kanso poziva na život po principu “manje je više”. Zapravo, ovaj način života nam omogućava da budemo selektivniji prilikom trošenja, da kupujemo manje i vreme posvećujemo onome što je važnije.

#2 – Fukinsei - Asimetrija – Da li ste nekada bili opsednuti time da stvorite savršenu simetriju? Recimo, pri uređivanju spavaće sobe, gde se po pravilu sa obe strane kreveta postavlja po jedan noćni stočić i lampa. Ovo se najčešće dešava u umetnosti i dizajnu, i stvara stres umetnicima. Fukinsei osporava ideju o savršenoj ravnoteži i simetriji. Umesto toga, opisuje asimetriju kao prirodnu, lepu i kao glavni razlog zašto je svet tako neverovatan. Asimetrija sve dovodi na svoje mesto, iako je nesavršeno.

vabi-sabi-spavaca-soba.png


#3 – Shibumi – Lepota je potcenjena – Da li verujete u lepotu jednostavnosti? Princip Shibumi nas pozva da se usredsredimo na elegantnu jednostavnost, koja ističe prirodno, bez preteranog ulepšavanja, što pomaže očuvanju autentičnosti. Svi smo mi originali, u čemu i jeste lepota ovog sveta. Pa zašto onda mnogi, da bi dostigli ideal, pokušavaju da liče jedni na druge?

#4 – Shizen – Prirodnost – Japanska definicija prirodnosti razlikuje se od zapadne definicije jer uključuje ljudsku intervenciju. I dok mi prirodu najčešće doživljavamo kao nešto netaknuto i divlje, Japanci prirodu opisuju kao isprepletanu sa ljudima i neodvojivu od njih. Primer koji se najviše koristi da bi se objasnila ova povezanost je japanski vrt. On nije “sirova” priroda, već je stvoren u skladu sa njom, ali sa svrhom i namerom. Ovakav vrt, možemo posetiti u beogradskoj Botaničkoj bašti “Jevremovac”.

Botanicka-basta-japanski-vrt.png


#5 Yugen – Suptilna gracioznost – U ovom principu, lepotu pronalazimo u onom što je neotkriveno. Ovaj vid lepote je misteriozan i dozvoljava umu da zamišlja mogućnosti. Fotografi i umetnici rado koriste ovaj princip jer mogu vizuelno da impliciraju više, pokazujući manje.

#6 Datsuzoku – Oslobođenost od navika – Kada živimo po ovom principu, oslobađamo se svakodnevne rutine i navika. Umesto toga, prihvatamo nepoznato i istražujemo nekonvencionalno. Radeći neke stvari drugačije i razmišljajući izvan okvira, otvaramo se ka novim mogućnostima. Datsuzoku nam omogućava da se zabavljamo i budemo kreativniji u dizajnu, recimo enterijera svoje kuće, prenamenjujući predmete. Jer zašto bi sve moralo da se koristi onako kako je neko odredio? Na primer, umesto tepiha, možemo da koristimo razne prostirke veselih boja.

#7 Seijaku – Spokojstvo, tišina i samoća – Ovaj princip se odnosi na osećaj svesne pažnje i meditacije, koji možemo praktikovati da bismo se lakše izborili sa užurbanim načinom života. Dakle, sami možemo dizajnirati svoj život tako da usred buke pronađemo spokoj, a usred haosa - smirenost.

Kako je nastao vabi-sabi?​


ceremonija-caja.png


Prema japanskoj legendi, postojao je mladić po imenu Rikyu, koji je želeo da nauči ceremoniju čaja. Otišao je kod jednog od majstora ove ceremonije, koji mu je kao test dao da sredi njegovu baštu. Rikyu je to uradio savršeno ali je, neposredno pre nego što je svom učitelju pokazao besprekorno uređenu baštu, protresao drvo trešnje. Nekoliko listova i cvetova palo je na zemlju, ali ih Rikyu nije pokupio. Pokazao je svom učitelju njegov “savršeni vrt” i ostao upamćen kao prvi čovek koji je razumeo značenje termina vabi-sabi.

Znači, koncept vabi-sabi vuče svoje korene iz tradicionalne japanske ceremonije čaja. I da bi se objasnio, često se koristi upravo šolja za čaj koja se voli iako ima nepravilan oblik, pa čak i ako je iskrzana od godina korišćenja. Ova šolja za čaj, iako stara i nebrojeno puta korišćena, simbolizuje uživanje, ljubav i spokoj.

Kada se pojavio vabi-sabi?​


Vabi-sabi je nastao još u XV veku, kao reakcija na dominantnu raskoš, materijalno bogatstvo i ornamentiku. Pojavio se tiho, kao umetnost pronalaženja lepote u nesavršenosti i prihvatanja činjenice da ništa nije večno.


Primer za ovo je “kintsugi”, a to je način popravke keramičkih predmeta. Ispucala keramika se zalepi, a onda spojevi pospu zlatnim prahom i izlakiraju tako da se nesavršenosti istaknu, a ne sakriju. Ono što ovim žele da pokažu je da je ta keramika što je starija, sve lepša, i da je treba sačuvati.


Kintsugi.png


Ali naravno, treba naglasti da vabi-sabi nije opravdanje za loš način izrade, već samo usredsređenost, briga i pažnja za ono što je kvalitetno. Jer naravno, nećemo popravljati ono što je jeftino i lošeg kvaliteta. Tako nešto, nećemo ni kupovati, pa ni čuvati u svom domu. A popravićemo ono što vredi, da bismo mu produžili život.

Vabi-sabi u zapadnom svetu​


Kao što smo već rekli, zapadnjaci uglavnom više cene antičke ideale lepote i perfekcije, tako da se vabi-sabi na zapadu pojavljuje kao dašak svežeg vazduha. Neumorna potraga za savršenstvom dovodi do umora, stresa, anksioznosti i osuđivanja. Zato vabi-sabi deluje kao osveženje, jer nas tera da zastanemo, probudimo u sebi zahvalnost za ono što imamo i prihvatimo stanje da ništa ne traje večno.

Popularni pisac Lenard Koren u svojoj knjizi “Vabi-sabi: za umetnike, dizajnere, pesnike i filozofe” kaže: “Vabi-sabi je lepota stvari koje su nesavršene, nestalne i nepotpune, antiteza našem klasičnom zapadnjačkom poimanju lepote kao nečeg savršenog, postojanog i monumentalnog”.

Njegova knjiga objavljena je 1994. godine i istog momenta postala je popularna među umetnicima i dizajnerima toga doba. Kasnije je objavljeno još mnogo knjiga na ovu temu, koje istražuju upotrebu vabi-sabi koncepta u savremenom životu, a posebno u dizajnu enterijera i arhitekturi vrtova, ali nijedna nije dostigla popularnost Korenove.

A kako je danas?​


Pa, danas se veruje da na zapadu ima više ljudi koji usvajaju vabi-sabi način života u svojim domovima, nego što ih ima u samom Japanu! Sve je više zapadnjaka koji se okreću ovom načinu kada dizajniraju svoje životne prostore, jer žele da stvore spokojno okruženje, koje će na njih delovati umirujuće.

Ko zna, ako čitate ove redove, možda se ste upravo shvatili da ste i sami već prihvatili vabi-sabi stil, a da to niste ni znali. Da li volite nešto starinsko, rustično i antikno? Pronalaženje lepote u onome što je istrošeno, okrnjeno i ogrebano je - vabi-sabi!

Da li nam je sve to potrebno?​


Ovaj koncept prosto tera kupoholičara u nama da se dobro zamisli nad svakim predmetom koji namerava da kupi. “Da li mi je to zaista potrebno?!” Samim tim, ređe nam se dešava da kupimo ono što nam ne treba samo zato što je jeftino. Tražimo nešto kvalitetnije, što ćemo stvarno koristiti, što će oplemeniti naš život i u čemu ćemo zaista uživati.

vabi-sabi-koncept.png


Proteklu godinu proveli smo manje-više u izolaciji. Šta smo kupovali? Pa, kupovali smo svašta, naročito preko interneta. Neko je kupovao preko svake mere, da bi se u izolaciji bar na trenutak osetio bolje, dok je neko drugi smanjio kupovinu na osnovno, jer je smatrao da mu, recimo, ne treba nova garderoba, pošto ionako ne izlazi, pa nema gde ni da je obuče. A neki su, kod kuće, vreme provodili u pidžami. To baš i nije preporučljivo, ali, ako im odgovara tako – to je njihov izbor. Ne sudimo, da nam ne bi sudili jer, i to je vabi-sabi.

Za razliku od njih, neki su rešili da konačno raščiste svoje prostore, uključujući i podrume, tavane, garaže, i posle toga osetili kao da su ponovo “prodisali”. Neki su zvali i agenciju za selidbe u pomoć, oslobodili prostore i napravili u njima nešto novo. Kućnu kancelariju ili umetnički atelje, na primer. Ali kad smo kod sređivanja, hajde da vidimo kako transformisati svoj dom, u prostor u vabi-sabi stilu.

Evo nekoliko jednostavnih saveta​


#1 Raščistite svoj prostor – Da podsetimo, “manje je više”, tj, sa manje stvari, postići ćete više efekta. Izgledaće lepše, a vi ćete se osećati spokojnije i rasterećenije.

#2 Koristite neutralne, zemljane tonove boja – Paleta boja u kućama sređenim po ovom principu je nežna, što donosi osećaj smirenosti. A ove boje možete koristiti kako na zidovima, tako i na tkaninama.

#3 Nameštaj potražite na buvljacima ili u antikvarnicama – Poneki ovakav, stari ali očuvan komad nameštaja osvežiće prostor, dati mu sasvim novi izgled, a pritom, može se desiti da vas sve to i košta mnogo manje jer, kao što rekosmo, “manje je više”, ne treba pretrpavati svoj životni prostor. Što se tiče dekoracije, birajte prirodne materijale, drvo, kamen, beton, staklo. Unesite delove prirode u svoj dom, tako što ćete uneti grančice i cveće, kako prirodno, tako i u vidu cvetnih motiva na tkaninama.

#4 Koristite neusklađeni dekor – Ne mora sve da bude povezano i usklađeno. Asimetrija je mnogo prirodnija i lepša. Što znači, nije neophodno da recimo sve stolice budu iste, ali je veoma važno da vam se sve dopadaju, i da se u takvom ambijentu osećate dobro i spokojno.

vabi-sabi-radna-soba.png


#5 Zadržite samo ono što volite – Tu se ponovo vraćamo na raščišćavanje i zadržavanje samo onih predmeta koji nam nešto znače. Vabi-sabi je jedan od minimalističkih pravaca, tako da ne treba pretrpavati prostor stvarima koje vam ništa ne znače. Sve to, pomoći će da izvučemo maksimum iz minimalnog.

I na kraju…​


Većina istočnih naroda, a naročito Japanci, podržavaju minimalizam i, kao da su mnogo više usmereni na ono što je “unutra”, nego na ono što je “spolja”. Trude se da žive u skladu sa prirodom, koja čini veliki deo njihovog života. Hrane se prirodnije, vežbanje je svakodnevna potreba koja se podrazumeva, a boravak na čistom vazduhu služi za ono što zovemo “punjenjem baterija”.

Ali, poslednjih godina, kao da konačno i zapadni svet počinje da razmišlja na taj način. Jer, “život na našoj planeti” se promenio, kako to lepo objašnjava ser Dejvid Atenboro u svojoj fenomenalnoj knjizi pod ovim nazivom. Ako uskoro ne shvatimo u kom pravcu idemo, i počnemo da poštujemo planetu na kojoj živimo, posledice mogu biti katastrofalne.

Vabi-sabi se uklapa u koncept očuvanja planete, prirode i njene prepletenosti sa životom čoveka. Zato treba misliti o tome na vreme.

Kako vam se dopada vabi-sabi? Da li biste mogli da prihvatite neke od principa ovog načina života? Podelite to sa nama, u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: SrbijaSpace.rs
 
Top