Šta je novo?

Stilovi u enterijeru

  • Začetnik teme boki71
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.253
Šarm planinskog stila u enterijeru

Dnevni boravak, spavaću sobu ili čitav stan možete da pretvorite u udobnu "kolibu" i uživate u toploj ušuškanoj atmosferi i prirodnim, umirujućim nijansamaPoslednjih sezona svetski trend u dekoru je etno-planinski stil. Ako volite svež vazduh, prirodu i planinski dekor koji odiše mirom i pozitivnim vibracijama, dizajneri savetuju kako da oplemenite urbani prostor komadima nameštaja i detaljima.

Dnevni boravak, spavaću sobu ili čitav stan možete da pretvorite u udobnu "kolibu" i uživate u toploj ušuškanoj atmosferi i prirodnim, umirujućim nijansama.

Na zidove zalepite tapet sa motivima kamena ili drveta, akcenat stavite na belu i bež nijansu sa primesama bordo ili braon.

Naslagane cepanice u pletenoj korpi su vrlo efektan detalj u dnevnoj sobi ili trpezariji, bez obzira na to što se možda ne grejete na drva i nemate kamin. Udobne fotelje i dvosed u sivoj ili krem nijansi sa mnoštvom ukrasnih jastučića, naročito presvučenih krznom, su pun pogodak.

Možete da dodate i stolicu za ljuljanje, zidni časovnik sa etno motivima, visoke stone lampe u uglovima sobe ili luster od drveta. Ukrasne sveće sa mirisom bora upotpuniće uživanje i podići raspoloženje.(Večernje novosti)
 
K

kolekodi82

Učlanjen(a)
13.11.2015
Poruka
73
Vau, idealno za vikendicu na planini... :)
 
S

savanko

Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
210
Open space koncept - prednosti i mane

Koncept open space ili otvoreni prostor je uređenje i organizacija unutrašnjeg prostora u stanovima i kućama koje najkraće može da se opiše kao “prostorije bez unutrašnjih zidova”.

Prvi put se pojavio 1950 godine, a naglu popularnost doživljava od devedestih godina prošlog veka pa do danas.


Može da se primeni na ceo stan, na delove stana – kuhinju i trpezariju, kuhinju i dnevnu sobu, moguće su sve kombinacije.

Cilj ovog koncepta je da se maksimizira prostor sa kojim se raspolaže i da se od više manjih soba dobila jedna ili više većih višenamenskih prostorija.

A kako se savremene zgrade projektuju tako da imaju sve manje i manje stanove, open space je odličan način za borbu protiv malih kutijastih soba.Ali pre nego što kupite takav stan ili krenete u renoviranje sa namerom da otvorite unutrašnji prostorije, pročitajte ovaj tekst koji analizira prednosti i mane koncepta otvorenog prostora.Prednostikoncept otvorenog prostora


Povezivanje članova porodice

Stanovi koji su otvorenog tipa, predstavljaju multifunkcionalni prostori u kojima je zajednički život daleko jednostavniji i lakši. Možete istovremeno da se igrate sa decom, pomagati im dok rade domaće zadatke, kontrolisati šporet, praviti koktele, gledate televiziju, čitate knjigu ili časopis, itd.

Članovi familije su uvek na okupu, gledaju i učestvuju u tome šta drugi rade, komunikacija se ne prekida, što utiče na jačanje veza između njih.


Lakše čuvanje dece


Ko ima decu razumeće i visoko će vrednovati prednosti otvorenog prostora. Kada su mala, deca su sklona da urade stvari koje ne bi trebalo da rade. - da progutaju malu kuglicu, da ofarbaju zidove flomasterom, da nešto slome, da se povrede.


Ukoliko imate stan bez zidova, možete da pazite na svoje dete a istovremeno da kuvate, čitate, čistite ili gledate televiziju.

Neprocenljivo, zar ne?Bolja organizacija zabava i velikih okupljanja

U većoj sobi mogu da stanu više ljudi. To olakšava organizovanje slava, dečjih rođendana, zajedničkih ručkova i zabava.

Gosti mogu udobno da se smeste, da jedu i časkaju, da gledaju televiziju ili kućni bioskop, a ukoliko se skloni nameštaj dobija se veliki podijum za igranje.Bolja osvetljenost

Logika je jednostavna, što manje zidova to više prirodne svetlosti. Ukoliko se ugrade veliki prozori, krovni prozori ili stakleni zidovi dobiće se još svetliji, prijatniji i prozračniji prostor.

Za ove stanove potrebno je uraditi posebne projekte za raspored rasvetnih tela za koje treba angažovati stručnjake. Najbolji rezultati se postižu sa više tačkastim LED osvetljenjem a ne jednim centralnim lusterom.


Nekretnine dobijaju na ceni

Ukoliko se raspitate kod agencija za nekretnine, reći će vam da su ovakvi stanovi skuplji od stanova sa više manjih soba. Ukoliko nameravate da prodate ili izdate svoj stan, renovirajte ga u skladu sa konceptom otvorenog prostora i zaradićete pri prodaji.

Jeste da je potrebna malo veća finansijska investicija ali na ovaj način učinićete vaš prostor vizuelno privlačnijim i skupljim.Mane

koncept otvorenog prostoraSkuplja gradnja

Open space stanovi
nemaju unutrašnje noseće zidove, tako da celo opterećenje pada na spoljašne zidove koji trebaju da budu jači i deblji. Isto tako i noseće grede treba da budu dimenzionisani tako da mogu da podnesu veći teret. To povećava troškove gradnje zato što treba da se ugradi više čelika i armature.Veći računi za grejanje

U manjim stanovima možete da grejete samo prostorije gde provodite najviše vremena. Manje prostorije je lakše zagrejati.

Kod otvorenih stanova morate da zagrevato čitav prostor, zagrevanje je duže, zahteva više grejnih tela i često je potrebno dogrevanje. Ukoliko grejete na struju to može značajno da poveća vaše račune.


Nesređena kuhinja = nesređena kuća

Ukoliko vam iznenada dođu gosti više ne možete samo da zatvorite vrata i sakrijete nered u kuhinji, dnvnoj ili dečjoj sobi. Morate konstantno da mislite na čistoću i sređenost stana. To ponekad može da bude naporno.


Mirisi, prljavština i nered

Od mirisa ne možete da pobegnete. I najači aspirator ne može u potpunosti da usisa sve mirise iz kuhinje.

Ove stanove je teško očistiti, zato što se prašina i nered lakše prebacuje iz jednog u drugi deo stana.


Budite spremni na dečje igračke u svim delovima stana.Više buke

Više nemate zidove kao zaštita od buke. Ako u jednoj sobi glasno radi radio, radi mikser ili usisivač, tandrče mašina za sudove ili se deca svadjaju i glasno igraju, ne možete jednostavno da pobegnete od galame u drugoj sobi.Manja privatnost

Sada se sve odvija u jednoj sobi i svi znaju šta drugi rade. Ne možete se odvojiti od drugih, raskomotiti se i dignuti noge. Nekome ovo ne smeta, ali neko je naviknut da se ponekad osami (posebno je problem izražen kod tinejdžera). To u open space stanovima je skoro neizvodljivo.Završna reč

Imajući u vidu sve prednosti i mane, možda je najbolje neko komporomisno rešenje gde ćete imati jednu veliku sobu i jednu ili više manjihh soba. Tako ćete moći da uživate u prednostima oba koncepta.
tekst je preuzet sa pvcstolarija.blogspot.com
 
I

invazijaleptira

Učlanjen(a)
19.01.2020
Poruka
55
Izgleda lepo, ali nije mi prakticno nekako...nema privatnosti. Vise volim da su prostorije odvojene.
 
Top