Stilovi u enterijeru

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Retro stil

Povratak u prošlost Odlučili ste se za promjenu? Neka bude retro

0691007.42.jpg



  • thinkstock
Veselo, geometrijski raznoliko, šareno s naglaskom na estetiku, zaboravljajući na kvalitetu. Retro stil uređenja interijera nekad je bio jeftini i otkačeni put prema modernom, a iako ga je minimalizam izgurao s vodeće pozicije, uvijek je prisutan i poželjan.


Retro stil
nastao je pedesetih godina i samouvjereno vladao do sedamdesetih, a izrastao je iz Art Deco pokreta dvadesetih i tridesetih godina.

0692007.42.jpg

  • thinkstock
U doba nastanka bio je oličenje modernog, a tako je ostalo i do današnjih dana jer i u modernom interijeru, retro izgleda savršeno.

0198007.42.jpg

  • wecovet

0731007.42.jpg

  • thinkstock

0204007.42.jpg

  • livingetc
S nekoliko komada retro namještaja možete dobiti zanimljiv, nesvakidašnji pa i luksuzno uređen prostor.

0695007.42.jpg

  • Laura Terp Hansen
0694007.42.jpg

  • thinkstock
0696007.42.jpg

  • Topazio by Stemik Living
0697007.42.jpg

  • tapeto.com
Uz retro se vežu vesele i jarke boje, geometrijski oblici i motivi, a iako u originalnom stanju prevladavaju sintetički materijali, danas se koristi mješavina materijala. Upravo zbog sintetike, retro namještaj je bio jeftin, dok danas, zbog dizajna i prirodnijih materijala može dostići i vrtoglave cijene.

0732007.42.jpg

  • thinkstock
0693007.42.jpg

  • freshmodernhouse
Prisutan je kao inspiracija brojnih dizajnera, a uklapa se u sve prostorije - sobe, kuhinje, kupaonice i hodnike.

Izvor: Net.hr



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Različiti stilovi za savremeni enterijer

Različiti stilovi za savremeni enterijer

Ako niste sigurni kako ćete srediti stan, znate dobro šta želite, a zbunjuje vas gomila saveta u časopisima ili na internetu, onda će vam verovatno ovi predlozi biti od koristi. Moći ćete da upoznate različite savremene stilove i njihove komponente.



Različite prostorije u jednom domu mogu biti opremljene različitim stilovima. Vrlo je verovatno da ugođaj koji želite da postignete u kuhinji nije ono što biste hteli u dnevnoj sobi. Dakle, ne bojite se raznolikosti.



Vaš lični ukus odrediće opšti stil i ustanovićete da stil ne stvaraju određeni komadi nameštaja, nego način na koji se predmeti uklapaju u celinu.
Savremeno uređenje enterijera možemo podeliti na mnogo stilova, a u ovom slučaju vam predstavljamo pet odabranih seoski, gradski, mediteranski, internacionalni i eklektički.
Različiti stilovi iz različitih vremenskih razdoblja takođe se mogu skladno nadopunjavati. Moguće ih je uklopiti u nešto što će odražavati vašu ličnost.

Seoski stil
- Ovakvo unutrasnje uređenje, rezultat je nostalgičnog talasa što zapljuskuje svako razvijeno područje. Drvo, cigla, crep, upotrebljavaju se u kombinaciji sa novim materijalima. Grube tkanine i trska su deo seoskog stila. Tu pripada i neobrađeno drvo, ali nikako imitacija drveta, npr. ultraplast, univer… To je stil koji stvara spontanost, udobnost, sigurnost i čvrstoću.



Gradski stil
- Ovaj stil oslanja se na umirujuću mešavinu napadnog i udobnog, savremenog nameštaja i antikviteta. Osnovna karakteristika ovog stila je raskoš. Prostor je vrlo pažljivo osvetljen, pun je
slika i umetničkih predmeta.



Mediteranski stil
je odraz opuštenog, pomalo spartanskog načina života na obalama sredozemlja. Osnovi su jednostavnost i smirenost, odnosno nenatrpanost predmetima i nameštajem. Preovladava
bela, a zastupljene su još i plava i zelena. Opeka, crep, keramičke pločice, zaobljeni svodovi i stubovi takođe su prisutni u ovom stilu. Tkanine su lake, obično pamučne sa jednostavnim prugama ili sitnim provansalskim uzorkom.



Internacionalni stil
- Za ovaj stil potrebno je mnogo veštine i dosta sredstava. Najbolji nameštaj svetski poznatih dizajnera, sto na žalost, znači i najskuplji, zauzima po pravilu centralno mesto u prostoriji. Boje su nenaglašene, može se reći da se i ne primećuju. Obliku svetlosnih izvora, često se pridaje više pažnje, nego kvalitetu rasvete. Cveća nema mnogo, ali su velike biljke preporučljive, jer njihova svrha nije da unesu delić vrtnog ugođaja u zatvoreni prostor, koliko da svojim oblikom upotpune savremeni enterijer.



Eklektički Stil
- svojstven ljudima koji su sigurni u svoj ukus. Najčešće su ti ljudi povezani sa umetnošću i sami stvaraju i otkrivaju savremene načine stambenog uređenja. Najčešće se takve ideje imitiraju, pojednostavljuju i uprošćavaju. Tko i nastaje ono što se zove stil. Ali to ne znači da je svaka novost uvek uspešna i da biva prihvaćena. Ali činjenica je sve što je neuobičajeno, bilo u umetnosti ili oblikovanju, bilo istinski novo ili samo obnovljeno, u početku izgleda ekscentrično.



Literatura: Terence Conran

Izvor: Enterijer.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
" Shabby chic " stil u enterijeru

" Shabby chic " stil u enterijeru

Ovaj stil se u enterijeru pojavlju još u '80.-im godinama. Bukvalni prevod je trošan i ofucan izgled, ali on je upravo moderan i šik i neizostavan u dizajniranju enterijera.

"Shabby" u bukvalno prevodu znači otrcan i trošan, pa se samim tim i ovaj dizajn može tako prevesti. Ali ova neverovatna ideja o dizajniranju enterijera je postala neophodni element i pravi trend. Šta više ovaj stil je veoma šik i moderan, iako sama reč to ne govori.
Buvljaci su postali prava riznica ovakvih stvari i dizajnera koji traže nešto staro, ali lepo. " Shabby chic " je upravo ovo: udoban, intiman, star, svetao, mek, pastelan, ružičast, čipkast... Možda jednom rečju romantičan.



Poreklo trošnog šika može se pronaći u starim britanskim kućama na selu. Stare kuće sa velikim posedima, ali bez obzira na starost još uvek dobro održane kako spolja tako i unutra.
Možda bi mogli da ga definišemo kao francusku preciznost i britansku eleganciju sa dodacimu udobnosti i topline.





Idealna stvar koju treba da uradite jeste da izaberte stare komade nameštaja sa zakrivljenim linijama ili onaj nameštaj odrađen u "vintage" stilu obogaćen izrezbarenim detaljima. Ako vam je teško da to pronađete, možete i da improvizujete, ali da znate da "shabby chic" nikad ne podrazumeva nov i sjajan nameštaj.





Obično ovakakv enterijer sadrži nameštaj koji se reciklira ili restaurira. Postoji nameštaj koji je već ovako izrađen i prodaje se u salonima nameštaja. Prakrično, svaki komad može biti obojen kako bi izgledao "shabby chic".
Dobro je da se koriste ručno rađene stolice, razni stari sanduci, taburei, veliki prostrani stolovi.



Što se tiče boja, preovljađuje bela, a dozvoljene su varijante blagih i romantičnih boja kao što su ružičasta, svetlo bež i nebesko plava. Poželjno je da se dodaju neki cvetni detalji na zidovima u vidu nekih tapeta ili mebl štof sa floralnim detaljima.



Što se tiče dekorisanja sve je dozvoljeno, od velikih jastuka sa tačkicama, prugicama ili cvetnim detaljima, masivni prekrivači preko stolica i kreveta. Podovi uglavnom moraju da budu obojenu u belo ili svetlije tonove kako bi se dobio ovakav trošan izgled. Važno je obratiti pažnju u kombinovanju starog i novog.



Mogućnosti su velike, potrebno je samo da se postigne pravi izgled "shabby chic" stil u enterijeru.

Izvor: Enterijer.rs





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Klasična elegancija u savremenom domu

Klasična elegancija u savremenom domu

Moderan barok je veoma popularan pravac u poslednjoj deceniji, koji, pre svega, dominira u luksuznim hotelima i vilama

1.jpg
Barokni stil deluje raskošno i elegantno

Barokni stil deluje raskošno i elegantno, ali u dekoru je predstavnik klasičnog načina uređenja.
U modernim stanovima često nema mesta za stilove koji asociraju na dvorce iz bajke, iako su njihova lepota i vrednost neprolazni.

Gotovo je nezamislivo da se salon ne uredi u raskošnom, klasičnom stilu, pa su se dekorateri dosetili kako da modernizuju komade koji "večno traju".


Moderan barok je veoma popularan pravac u poslednjoj deceniji, koji, pre svega, dominira u luksuznim hotelima i vilama, a može da se primeni i u savremenim stanovima manje kvadrature. Akcenat je na nameštaju rustičnih linija koji je moderno dizajniran ili oplemenjen neobičnim, inovativnim bojama i materijalima.


Na primer, fotelja u stilu baroka odlično se uklapa u svaki moderan prostor, stambeni ili poslovni, ukoliko je ofarbana u pink, srebrnu ili neku drugu atraktivnu nijansu i tapacirana pačvork dezenom.

2.jpg

Takav komad nameštaja privlači poglede i oplemenjuje dekor više nego mnogo skupoceniji elementi, a vizuelno ne deluje nametljivo i nefunkcionalno, poput klasične fotelje u barok stilu. Osim fotelja, popularne su i komode koje oblikom asociraju na romantične istorijske epohe, ali su, takođe, usklađene sa zahtevima modernog doma.

Ukoliko volite ovaj način uređenja, a nemate mesta za neki upečatljiv element, dobro rešenje su i barokni moderni lusteri.

U hodniku deluju sofisticirano, u dnevnom boravku raskošno, a u kuhinji ili kupatilu šik.

Izvor: Večernje novosti




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Boemski šik u kući - udobnost i šarenilo boja

Boemski šik u kući - udobnost i šarenilo boja

Suština boho stila je da se od različitih dezena, materijala i mnoštva boja postigne harmonična i topla atmosfera. Najčešće se kombinuje stari i novi nameštaj, istočnjačko egzotični sa svedeno modernim

1.jpg

TERMIN "boho šik" ili boemski šik je sinonim za udobnost, hedonizam, nesputanost, kreativnost. Pre nekoliko decenija bio je popularan kao način života, a sada se najčešće svodi na dekor ili modu. Ove godine pojavio se tiho, ali dekorateri najavljuju da će naredne 2014. godine doživeti ekspanziju.

Suština boho stila je da se od različitih dezena, materijala i mnoštva boja postigne harmonična i topla atmosfera. Mešavina stilova iz raznih epoha i detalja koji deluju kao da su skupljeni sa svih strana sveta, mogu da čine i skladnu celinu. Najčešće se kombinuje stari i novi nameštaj, istočnjačko egzotični sa svedeno modernim, a različite nijanse uz adekvatno osvetljenje doprinose da ambijent bude kreativan i zaista originalan.

2.jpg

U boemskom stilu je sve dozvoljeno, nema ograničenja i apsolutno je po meri vlasnika, a jarke boje su ono što svemu daje šik. Romantični svećnjaci, slike sa raskošnim ramom, posteri, drečave zavese, kristalni luster, sportski rekviziti, orijentalni ćupovi, moderni stočići, starinski pisaći sto..., sve to i još mnogo više može da se nađe u jednom prostoru, a da nimalo ne liči na skladište odbačenih stvari.
U svakoj prostoriji gde dominira boho stil je baš sve podređeno "ličnom pečatu" vlasnika, tako da je ambijent aspolutno poseban i nimalo ne nalikuje nekom drugom. Ukoliko se ne usuđujete da tako opremite dnevni boravak, poigrajte se dekorom u kuhinji, kupatilu ili spavaćoj sobi jer i tamo boemski šik može da dođe do punog izražaja.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dom u "Šanel" stilu

Dom u "Šanel" stilu

Francuski dekorateri promovisali "Šanel" dekorativni stil, koji nosi snažan pečat Karla Lagerfelda, a sigurno će se svideti svima koji cene minimalizam, otmenost i urbani ambijent

1.jpg

Modni mag Karl Lagerfeld prepoznatljiv je po istančanom ukusu i besprekornoj eleganciji, kojom pleni svaka njegova kreacija.

2.jpg

Omiljena kombinacija boja mu je crno-bela, a od naizgled jednolične varijante, ovaj iskusni dizajner je u stanju da stvori savršeno prefinjen proizvod koji će svako poželeti da ima.

Francuski dekorateri promovisali su "Šanel" dekorativni stil, koji nosi snažan pečat Karla Lagerfelda, a sigurno će se svideti svima koji cene minimalizam, otmenost i urbani ambijent.

Neobičan stil, iako ima usku paletu boja, pogodan je za sve odaje u domu, čak i za poslovni prostor.

Pažljivo odabrani komadi nameštaja deluju nenametljivo u ambijentu, a uprkos tome privlače pažnju i vrlo su dekorativni.

Šarm crno-bele kombinacije zastupljen je i na zidovima, podovima, lampama i ukrasnim predmetima.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Soba u stilu "hiljadu i jedne noći"

Ako želite da uživate u lepotama orijentalnog dizajna, da se osetite kao princeza Jasmin ili Šeherezada, unesite malo istočnjačkog duha i u svoj dom. Neka spavaća soba bude vaše posebno mesto

1_zps25c31b12.jpg


Bogatstvo boja, dezena i arabeske, prva su asocijacija na arapski svet. Ti daleki, nepoznati i mistični predeli, ljudi i njihova kultura, hrana i muzika, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Ako želite da uživate u lepotama orijentalnog dizajna, da se osetite kao princeza Jasmin ili Šeherezada, unesite malo istočnjačkog duha i u svoj dom. Neka spavaća soba bude vaše posebno mesto.

Izaberite jake tonove ljubičaste, crvene ili narandžaste za zidove. Odlučite se za pink, zelene i plave tkanine, kojima ćete napraviti baldahin iznad kreveta i koji će vam tokom letnjih meseci biti dodatna zaštita od komaraca.

Odaberite posteljine sa bogatim dezenima u sličnim bojama i nabavite nekoliko raznobojnih jastučića.

Neka podove krase staze i tepisi sa orijentalnim šarama, a obavezno stavite i mirišljave sveće, koje će uneti u sobu miris začina sa tih prostora.

Zidove ukrasite visećim lampama, tapiserijama, arabeskama ili ispišite arapska slova na zidu. Ovo je vaš prostor i imate svako pravo da od njega pretvorite istočnjački kutak.

2_zps04c33ce9.jpg


Ovaj stil je idealan za uređenje potkrovlja. Dovoljno je da okrečite zidove u jarku boju ili jednostavno okačite raznobojne tkanine po gredama. Jastuke za sedenje možete lako da sašijete, razbacajte ih svuda unaokolo po stanu.

Na sredinu stavite mali niski stočić za kafu. Visoke stone lampe će upotpuniti atmosferu, nargila u uglu je vrlo upečatljiv detalj, a sveće i mirisi koji budi čula asociraće vas na bogate marokanske tržnice.

3_zpsb5ddde99.jpg


(Večernje novosti)
 
Natrag
Top