Stauros-Krst ili Stub???

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne, nego doslovna taraba. Tri uspravna stuba povezana sa poprečnim prečagama. To je samo pretpostavka a da je bio jedan deo stuba iznad Hristove glave govori izveštaj da je iznad Hrista bila postavljena i jedna tabla. E sad nebih se toliko bavio kako i na koji način nego onim što se taj čin predstavlja maltene kao trijumf nad Hristom od strane onih koji prave ikonice i kipčiće sa raspećem Hrista a neretko i u prirodnoj veličini koji predstavljaju Hrista u jadnom stanju. Najodvratnije mi je kada vidim Papu sa onim njegovim štapom na kom je prikazan razapet Hrist i kako maše masi ljudi sa nekog balkona u raskošnim odorama a masa ga pozdravlja ..a jatu poruku vidim ovako. Pogledajte kakav ulov !

Nerijetki su ovakvi prigovori od mnogih. Krist je uskrsnuo i nije više na križu, a oni ga još uvijek prikucavaju na križ, ponavljaju oni koji „sve znaju“. Točno je da je Krist uskrsnuo, točno je da nije više na križu, ali je i točno da je Krist žrtvu, kojom nas je izbavio iz ropstva grijeha i smrti, najviše podnio upravo na križu. Sličnih se primjedbi i sveti Pavao naslušao, pa odgovara pišući:

1 Kor 1,22-24: Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak - i Židovima i Grcima - Krista, Božju snagu i Božju mudrost.

Zna sveti Pavao dok ovo govori i da je Isus uskrsnuo i da nije više na križu, i opet naglašava: "Mi propovijedamo Krista raspetoga". Ako to čini Pavao, kršćanima predočuje raspetog Krista, čiji su onda oni kod kojih predočenje raspetog Krista i danas izaziva bijes i revolt? Ponekad se i sami legitimiraju kao i ti ovdje – "Najodvratnije mi je kada vidim Papu..."

Kažeš kako ti se Krist na križu čini jadnim!? A ja mislim da Bog nikada nije toliko bio Bog koliko je bio Bog kad je bio na križu - Iv 15,13: Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Bog je Ljubav i to je čovjeku najviše očitovao baš na križu, a ti kažeš kako ti se baš na križu čini jadnim. Nevjerojatno.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Razilazimo se u mišljenjima. Nismo na istoj frekvenciji. Možda sam malo preterao kada sam upotrebio reč " odvratno " jer ne osećam tu odvratnost ali osećam zloćudnost ovakvog predstavljanja Hrista. Pogledajmo samo ove slike bez nekog pozadinskog uticaja dakle samo slike sad i sada. Zar ovaj prikaz Hrista ne deluje jadno u odnosu na Papu ? Pogledajmo samo koliko Papa deluje moćno u odnosu na iznemoglog Hrista. Pogledajmo ovu sliku i zapazimo superiornost Pape u odnosu na malog i jadnog Hristića.
.
0180.jpg

Papa-Jovan-Pavle-Drugi.jpg

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Razilazimo se u mišljenjima. Nismo na istoj frekvenciji. Možda sam malo preterao kada sam upotrebio reč " odvratno " jer ne osećam tu odvratnost ali osećam zloćudnost ovakvog predstavljanja Hrista. Pogledajmo samo ove slike bez nekog pozadinskog uticaja dakle samo slike sad i sada. Zar ovaj prikaz Hrista ne deluje jadno u odnosu na Papu ? Pogledajmo samo koliko Papa deluje moćno u odnosu na iznemoglog Hrista. Pogledajmo ovu sliku i zapazimo superiornost Pape u odnosu na malog i jadnog Hristića.

Misliš da bi papa trebao nositi štap na čijem vrhu je Isus u prirodnoj veličini, ili još bolje, dvostruko prirodnoj veličini pa da papa pokaže poniznost pred Isusom? Bi li, po tebi, oni koji nose križ na lancu oko vrata trebali nositi lanac privjesak križa koji se vuče po zemlji. Zaista svašta. A u prethodnom postu si rekao kako ti Isus na križu u prirodnoj veličini predstavlja "Krista u jadnom stanju". Znam ja točno što tebi smeta, ne moraš to više ilustrirati sličnim slikama.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Ove krstiće amajlije i ostale gluposti treba izbrisati iz upotrebe. To je nadahnuto demonskim delovanjem a da toga nije svestan ni Papa niti oni koji to nose.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Primarno je JAGNJE dakle Hrist kao raspet, nije Pavle propovedao napravu za ubijanje već onog na napravi koji je svojom smrću i VASKRSENJEM otkupio narod. Kad kaže da propoveda Isus raspetog to govori o kakvoj smrti je reč a ne upućuje nikog na krst već na Hrista.
Bog je vodio svoje izabrane i nigde im nije dao takav predmet niti u hramu niti u domovima da drže ili da ga imaju i onda se odjednom pojavljuje među Jevrejima ta naprva otkud ona tamo?
Doneli je Rimljani koji su osvajali mnoge zemlje tako od Iraka preko Irana skupljali običaje i preuzeli su i taj običaj da prestupnika kazne na takav način i to nagog.

Piše načiniše od mene stvar za gledanje što znači osramotiše ga na toj napravi skinuviš odeću sa Njega.
A Iran u nasleđu od Vavilonske kule vuče tu napravu i u klinastom pismu 22 veka p.n.e. stoji kako jedan vojskovođa drugog pobeđanog kažnjava raspećem.
Ni jedan Jevrejin nikad nije imao krst u svom domu niti je neko od Jevreja smatrao krst za nešto sveto već Jagnje kao Mesiju. Hvaliti se krstom Hristovim znači pokazivati kako je na toj napravi Isus izvojevao pobedu i platio cenu potom. Niko od apostola nije nosio krst niti ga u sinagogi ima niti će ga biti kad Isus dođe.

Ono što ja paganima sveto pred Bogom je ništavno a onaj što je pred Bogom svet i mnogocen za pagane je samo zakucani smrtnik.Ko ima Hrista<kao žrtvu taj ne prinosi svaki dan iznova prinos po Kainovoj meri od zemaljskog ploda jer Bog gleda na žrtvu od krvi a ona već postoji i vernima ne treba iznova lomiti Hrista već se samo sećati tog čina koje je davno OBAVLJEN.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Krst je samo simbol Hriscanstva i tako ga treba i posmatrati, on nas podseca na Hristovu otkupnu zrtvu, a ljubljenje ili klanjanje je samo znak postovanja i priznanja te zrtve. Da nije bilo te zrtve niko od nas ne bi mogao biti spasen.

Jeste tacno da rani Hriscani nisu imali krst, niti su ga nosili kao ukras.
Ali to nikako ne znaci da ako neko ima krst danas, da to predstavlja bogohuljenje...

Rani Hriscani su kao simbol imali ''ribu''. I znak ribe je bio za prepoznavanje kao lozinka.
Kad bi se sreli jedan ucenik bi nacrtao jedan kraj a drugi bi nadovezao na drugi sto bi oslikalo ribu.

Taj simbol je oznacavao Hrista, jer -''kao sto je Jona bio u trbuhu ribe tri dana i tri noci, tako ce biti i Sin Covecij u srcu zemlje''.
Ovo je simbolicno ukazivalo na ''Hristovo stradanje'' i ''Hristovu zrtvu'' , zato ne treba da nas cudi, da je to kasnije zamenjeno ''krstom'' koji ima istu simboliku i znacenje...

Natrag