- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Ne, nego doslovna taraba. Tri uspravna stuba povezana sa poprečnim prečagama. To je samo pretpostavka a da je bio jedan deo stuba iznad Hristove glave govori izveštaj da je iznad Hrista bila postavljena i jedna tabla. E sad nebih se toliko bavio kako i na koji način nego onim što se taj čin predstavlja maltene kao trijumf nad Hristom od strane onih koji prave ikonice i kipčiće sa raspećem Hrista a neretko i u prirodnoj veličini koji predstavljaju Hrista u jadnom stanju. Najodvratnije mi je kada vidim Papu sa onim njegovim štapom na kom je prikazan razapet Hrist i kako maše masi ljudi sa nekog balkona u raskošnim odorama a masa ga pozdravlja ..a jatu poruku vidim ovako. Pogledajte kakav ulov !
Nerijetki su ovakvi prigovori od mnogih. Krist je uskrsnuo i nije više na križu, a oni ga još uvijek prikucavaju na križ, ponavljaju oni koji „sve znaju“. Točno je da je Krist uskrsnuo, točno je da nije više na križu, ali je i točno da je Krist žrtvu, kojom nas je izbavio iz ropstva grijeha i smrti, najviše podnio upravo na križu. Sličnih se primjedbi i sveti Pavao naslušao, pa odgovara pišući:
1 Kor 1,22-24: Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak - i Židovima i Grcima - Krista, Božju snagu i Božju mudrost.
Zna sveti Pavao dok ovo govori i da je Isus uskrsnuo i da nije više na križu, i opet naglašava: "Mi propovijedamo Krista raspetoga". Ako to čini Pavao, kršćanima predočuje raspetog Krista, čiji su onda oni kod kojih predočenje raspetog Krista i danas izaziva bijes i revolt? Ponekad se i sami legitimiraju kao i ti ovdje – "Najodvratnije mi je kada vidim Papu..."
Kažeš kako ti se Krist na križu čini jadnim!? A ja mislim da Bog nikada nije toliko bio Bog koliko je bio Bog kad je bio na križu - Iv 15,13: Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Bog je Ljubav i to je čovjeku najviše očitovao baš na križu, a ti kažeš kako ti se baš na križu čini jadnim. Nevjerojatno.