Stauros-Krst ili Stub???

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Neko se interesovao za temu o krstu kao simbolu vere,pa evo da je obnovimo.
5.Mojsijeva 4:15-19
[SUP]15[/SUP] Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne videste nikakav lik u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,[SUP]16[/SUP] Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene,[SUP]17[/SUP] Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba;[SUP]18[/SUP] Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kakve ribe koja je u vodi pod zemljom;
[SUP]19[/SUP] I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i mesec i zvezde, svu vojsku nebesku, prevario se i klanjao im se i služio im; jer ih Gospod Bog tvoj dade svim narodima pod celim nebom;

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Dobro, hrišćani, zašto ste toliko (neki) navalili na krst? Krst je samo simbol, a nije nikakav kumir, fetiš, ili takvo što. Ja ga tako shvatam, mada, istini za volju, moje mišljenje o tome nije kompetentno, nego samo rezonujem.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Nazalost za mnoge je krst predmet OBOZAVANJA.
Krst ljube ,celivaju ga,klanjaju mu se ,mole mu se,cim ga vide,prekrstavaju se mnogo puta.
Obozavanje krsta je u stvari IDOLOPOKLONSTVO.,koje Bog ne odobrava.
Takodje u ime krsta u ucinjeni i cine se mnogi zlocini.....,a i neko s kim sam vodio razgovor je trazio tu temu,pa je obnovismo....
Za veceras od mene dosta,laku noc svima.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Jedno pitanje za naše drage forumaše koji čitaju samo novi (grčki) zavet jer stari zavet za njih (sledbenike Gospoda) ne važi.
Kako se na grčkom piše "Krst" kako se piše i kako se izgovara?

Naravno poželjno da se navede (ako ima u novi zavet) bar jedan stih da proverim a onda ćemo dalje i da diskutujemo. Unapred hvala na vašem uljudnom i poučnom odgovoru.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Krst u bibliji u originalu se pise i izgovara Stauros, i znaci OGRADA OD KOCEVA SA PRECAGOM, odnosno KRST.

Ovo dole je aurtenticna slika staurosa, i odgovara nacinu Rimskg sistema Razapinjnja.

Ako je neko gledao filmove Isus iz Nazareta, i Spartak, mogao je u tim filmovima da vidi scene, gde duz Rimskog puta stoje redovi krstova, koji po formi izgledaju kao neka dugacka ograda od nekoliko kilometara, sto stauros i znaci.

STAUROS

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
da,pobodeni ,uspravan kolac je oduvek prdstavljao stauros.Ako bi kolac bio veci,na nasem se zove "STUB",a na grckom takodje ostaje ime stauros.
Ipak od IV veka nase ere,dobio je jos jedno znacenje,a to je KRST!!!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
da,pobodeni ,uspravan kolac je oduvek prdstavljao stauros.Ako bi kolac bio veci,na nasem se zove "STUB",a na grckom takodje ostaje ime stauros.
Ipak od IV veka nase ere,dobio je jos jedno znacenje,a to je KRST!!!

Da, pobodeni uspravni kolac, ali se na taj kolac postavljao drugi deo, koji je osudjenik nosio od mesta sudjenja do mesta raspeca, kao sto i pise u jevandjeljima, da je na Isusova pleca bio postavljen krst, odnosno jedan deo krsta, jedna greda nazvana PATIBULUM, koja je bila teska oko 50 kilograma.
Princip raspeca je bio taj, da su ruke osudjenika bile klinovima zakovane za ovaj deo krsta ili PATIBULUM, a onda je taj deo bio podignut, ili u lezecem polozaju bio zakovan za uspravni kolac koji je stalno bio na mestu raspeca, a koji se zvao stipos.

Takva formacija bi cinila pravi krst, mnogobozacki TAU, simbol Boga sunca, koji je bio jedno od glavnih Rimskih bozanstava, i Rimljani prinosili ljudske zrtve ovom Bogu razapinjanjem ljudi na ovaj mnogobozacki simbol, ili Krst.

Da je Isus bio razapet na obicnom stubu, simbolika nikako ne bi bila ispravna, jer upravo je krst bio mnogobozacki simbol, i sprava na kome su se razapinjanjem prinosile ljudske zrtve Bogu sunca.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Naravno,bas tako kao sto ti kazes ,ali tek od IV veka nase ere.
Do tada je stauros uvek znacio uspravno drvo ,bez ikakvoga dodatka,bez ikakve poprecne grede,daske ili sta bilo slicno.
Ako malo obratis paznju na istorijat ,videces da je takvima bilo malo dodavanje jedne precage,vec sy kasnije dodali drugu,pa cak i TRECU precagu,a kako ide vreme dodace i cetvrtu,pa ce biti kao u tablicima "tabla".

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Naravno,bas tako kao sto ti kazes ,ali tek od IV veka nase ere.
Do tada je stauros uvek znacio uspravno drvo ,bez ikakvoga dodatka,bez ikakve poprecne grede,daske ili sta bilo slicno.
Ako malo obratis paznju na istorijat ,videces da je takvima bilo malo dodavanje jedne precage,vec sy kasnije dodali drugu,pa cak i TRECU precagu,a kako ide vreme dodace i cetvrtu,pa ce biti kao u tablicima "tabla".

U cetvrtom veku je razapinjanje uveliko bilo ukinuto.

Zadrzavam svoju tvrdnju, jer za to postoje jasni istorijski, Arheoloski, i filozofski dokazi, koje sam vec pomenuo na ovom mestu.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
I ja sam to isto pomenuo i dao gomilu dokaza,ne bih da se ponavljam.
Sta reci samo za srpsku ikonu iz vremena cara Dusana,gde jedna zena nosi krst u obliku slova " T "(krst boga Tamuza),pa pravoslavni krst na egipatskom krstu besmrtnosti.....
Nego sto ne stavise krst na isusov grob?Sto je potpuno strano postavljanje krstova u Izraelu,narocito u Isusovo vreme?
zasto nisu imali krstove na lancicima?,na kucama,na grbovima.....?
Istorija i arheologija su neumoljivi povodom toga.,a tamo gde to kalkulisu....isto je kao i sa NATO kalkulacijama o nekom "kosovskom"narodu...

Natrag