Stari zavet i Isus Hrist

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Pa ja bih voleo da otvoris temu pa da mi dokazes biblisjki da nisam u pravu.Ja tebi mogu uvek

Član
Učlanjen(a)
04.05.2010
Poruka
115
Pa ja bih voleo da otvoris temu pa da mi dokazes biblisjki da nisam u pravu.Ja tebi mogu uvek
И ја теби.У Светом Писму Новг Завета има безброј места која показују супротно+која показују да је Свето Предање основ и да је Свето Писмо само његов део.Чиме се сав протестантизам укључухући и адвентисте доводи до тога да оно само (мислим на Свето Писмо Новог Завета)оповргава њихова веровања.Само незнам да ли ти прухваташ Свето Писмо Новог Завета као једнако по важности са Светим Писмом Старог Завета.:roll:

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Ma samo ti otvori temu i udri sa stihovima pada vidimo dokle ces dogurati.Pismo je nastalo iz PREDANJA ali NIKAKO ne mogu biti u suprotnosti.Niti ti mozes navesti predanje koje je starije od svetoga pisma a odrzalo se usmeno.Drugo da je bilo dovoljno usmeno predanje zasto bi Bog rekao da se zapise,sta mislis?

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Stari i novi zavet bi morali i trebali da se prihvate kao celina :)
Pravoslavne sam veroispovesti i smatram da postoje glavna i marginalna teoloshka pitanja.
Sotona kog ne moze da odvoji od boga, gura u fanatizam :)
Znaci, koji je dan odmora mi je iskreno nije toliko bitno koliko je bitno raditi, imati zdravu porodicu,mudru zenu,pametnu decu, biti dobar unuk, sin, muz, otac, rodjak, prijatelj. Poshteno ziveti, biti skroman, posvetiti se prvenstveno resavanju svojih problema ( naravno pomoci i dati savet drugima ali samo ako to neko i zatrazi ) itd..

Marginalna su mi pitanja :
kog se dana covek treba odmarati (poenta je da se mora raditi :) ), da li se treba krstiti levo ili desno, klanjati se ili ne, koje je boje Isus ima oci i kosu, koji je "vazniji" zavet, kad treba postiti, kako je izgledalo originalno raspece, koje molitve moliti itd itd...
Eto otkuda te silne podele :roll:

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
[INFORMACIJA]Postovi koji su se odnosili na sotonu, prebačeni su na temu: Religija - rasprave o nedoumicama.[/INFORMACIJA]

Član
Učlanjen(a)
04.05.2010
Poruka
115
маргинала

stari i novi zavet bi morali i trebali da se prihvate kao celina :)
pravoslavne sam veroispovesti i smatram da postoje glavna i marginalna teoloshka pitanja.
sotona kog ne moze da odvoji od boga, gura u fanatizam :)
znaci, koji je dan odmora mi je iskreno nije toliko bitno koliko je bitno raditi, imati zdravu porodicu,mudru zenu,pametnu decu, biti dobar unuk, sin, muz, otac, rodjak, prijatelj. Poshteno ziveti, biti skroman, posvetiti se prvenstveno resavanju svojih problema ( naravno pomoci i dati savet drugima ali samo ako to neko i zatrazi ) itd..

Marginalna su mi pitanja :
Kog se dana covek treba odmarati (poenta je da se mora raditi :) ), da li se treba krstiti levo ili desno, klanjati se ili ne, koje je boje isus ima oci i kosu, koji je "vazniji" zavet, kad treba postiti, kako je izgledalo originalno raspece, koje molitve moliti itd itd...
Eto otkuda te silne podele :roll:
како у фанатизам не разумем?
па итекако је важно да се неради у недељу.чак се смата за грех.и по црквеном веровању,ако и баш мораш тада да радиш тај новац који си зарадио мораш да даш цркви.

Član
Učlanjen(a)
04.07.2010
Poruka
39
DVE NAJVECE ZAPOVESTI

1. Ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem svojim, i svom dusom svojom, i svom misli svojom i svom snagom svojom.

2. Ljubi bliznjega svojega kao samoga sebe.

DESET BOŽIJIH ZAPOVESTI

1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; Nemoj imati drugih bogova osim mene.

2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im sluziti.

3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega.

4. Secaj se dana odmora da ga svetkujes; sest dana radi i svrsi sve poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu.

5. Postuj oca svojega i mater svoju da ti dobro bude i da dugo pozivis na zemlji.

6. Ne ubij.

7. Ne cini preljube.

8. Ne kradi.

9. Ne svedoci lazno na bliznjega svojega.

10. Ne pozeli nista sto je tudje.

Ovo su glavne božije zapovesti i ako poštujemo ove prve dve od pomenutih deset prvo ne bi trebalo da slavimo svetce jer su nam oni braća, ljudi kao što smo i mi sami. Druga stvar je pitanje ko je Isus u odnosu na ljude, otac ili brat?
Neki ga shvataju kao Boga a on nije Bog jer je samo jedan Bog a ako nam je brat - stvoren od Boga kao što su i svi ljudi, onda ispada da ne treba da ga smatramo većim nego što smo mi sami?

To su stvari koje mi nisu skroz jasne.

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Druga stvar je pitanje ko je Isus u odnosu na ljude, otac ili brat?
Neki ga shvataju kao Boga a on nije Bog jer je samo jedan Bog a ako nam je brat - stvoren od Boga kao što su i svi ljudi, onda ispada da ne treba da ga smatramo većim nego što smo mi sami?

To su stvari koje mi nisu skroz jasne.
Kojom jednacinom ti dodje do ovoga prijatelju, voleo bi znati ? :)
Zbunili te smile3

Procitaj --> http://serbianforum.org/religija/32949-sveto-trojstvo-3.html#post389690

па итекако је важно да се неради у недељу.чак се смата за грех.и по црквеном веровању,ако и баш мораш тада да радиш тај новац који си зарадио мораш да даш цркви.

Fanatizam u delu koji se odnosi na "6 se dana radi a zadnji dan odmaraj"
Vi ste se uhvatili za pitanje "koji je dan za odmor?"a ne sporite se oko toga sto retko ko uopshte radi! hahahaha
Podrobnije sam objasnio ovde LINK ==>> http://serbianforum.org/religija/121633-religija-rasprave-o-nedoumicama-4.html#post390204

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Eto problema,nedelja dan boga sunca,paganski praznik.Eto kazes po crkvenom verovanju ali ne i po Bozjem zakonu.Ko je u pravu,crkva ili Bog?

Natrag