Šta znači... biti normalan

Član
Učlanjen(a)
04.12.2009
Poruka
11
BITI NORMALAN!!!!

Pa sta vi mislite da je biti normalan i opstati u danasnjem drustvu takav kao pojedinka NORMALNO! Da bi bili normalni i pri zdradvoj pameti, da bi radili drustveno korisne i pametne stvari prvo treba da imamo primer od starijih. U danasnje vreme je to jako retko sresti a kamoli nauciti da zivimo po pesu budi normalan i radi normalne stvari.;)

TEMA KAO TEMA JE JAK0 ZANIMLJIVA I DISKUTABILNA PA STOGA CE BITI JAKO DOBRO AKO SE STO VISE LJUDI JAVI DA DAJE SVOJE KOMENTARE NA ISTU:) POZZ

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Biti danas normalan, znači voljeti Ameriku, voljeti globalizaciju (materijalnu i duhovnu), zboravljati duhovne vrijednosti svojih predaka, a prihvaćati tuđe, smatrati lijepim i vrijednim ono što dolaza za Zapada i što ti drugi kaže, a ne ono što ti misliš da je vrijedno i lijepo, uzimati pomalo kokaina ili heroina, - tek radi trenda, obavezno znati šta američki predsjednik doručkuje i kolioko kilometara dnevno šeta, (a po mogućnosti i kada ide u WC), odobravati svaku amerčku agresiju na zemaljskoj kugli..., jesti piletinu i hamburgere, te zapadnu demokratiju smatrati Bogom dano društveno uređenje...

Ti si znači pravi antiglobalista
o5xc2a.gif

A zbog čega je globalizacija toliko štetna za "normalan" svet? Za mene su uticaji drugih kultura odlična prilika da obogatim svoj svet i svoja razmišljanja. U čemu se krije tolika opasnost da izgubimo svoj identitet i svoju unutrašnju lepotu, "duhovne vrednosti svojih predaka"? I posebno šta je to loše, u hamburgeru i piletini, šta treba ako mi se jede pečeno meso to mora da bude samo praseće ili jagnjeće pečenje da bih ispoštovao tradiciju :???: Ne znam da li svesno ili nesvesno propustio ali tu je i Koka Kola (sad sam se setio ono iz Digitalnog anđela kad se naopako okrene piše džihad ili tako nešto):confused2:
Nemoj pogrešno da me shvatiš, nisam ironičan, samo mislim da si otišao pre daleko. Ne mora da znači da svi prihvataju ono što Amerika radi, ali Amerika je na čelu najvećih finansijskih fondova i najvećeg vojnog saveza na svetu :dntknw:

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ti si znači pravi antiglobalista
o5xc2a.gif

A zbog čega je globalizacija toliko štetna za "normalan" svet? Za mene su uticaji drugih kultura odlična prilika da obogatim svoj svet i svoja razmišljanja. U čemu se krije tolika opasnost da izgubimo svoj identitet i svoju unutrašnju lepotu, "duhovne vrednosti svojih predaka"? I posebno šta je to loše, u hamburgeru i piletini, šta treba ako mi se jede pečeno meso to mora da bude samo praseće ili jagnjeće pečenje da bih ispoštovao tradiciju :???: Ne znam da li svesno ili nesvesno propustio ali tu je i Koka Kola (sad sam se setio ono iz Digitalnog anđela kad se naopako okrene piše džihad ili tako nešto):confused2:
Nemoj pogrešno da me shvatiš, nisam ironičan, samo mislim da si otišao pre daleko. Ne mora da znači da svi prihvataju ono što Amerika radi, ali Amerika je na čelu najvećih finansijskih fondova i najvećeg vojnog saveza na svetu :dntknw:

Da, jesam antiglobalista.
Globalizacija nije saradnja. Globalizacija je nametanje svojih vrijednosti, kako materijalnih tako i duhovnih. Naročito je opasna duhovna globalizacija, jer ona utire put svakoj drugoj. Imaš još u svijetu dosta entiteta koji imaju svoje vrlo jake duhovne vertikale, koje su opet, kao takve, velika prepreka materijalnoj globalizaciji. Potrebno je te duhovne vertikale što više otupiti, marginalizovati i svesti na neki egzotični folklor, potreban i upotrbljiv samo prilikom nacionalnih proslava. Uporedo s tim, nameću se druge duhovne vrijednosti, a sve pod lakrdijaškom krinkom tkz. ljudskih prava i sloboda. Ljudska prava i ljusdke slobode, da, ali takva prava i slobode koje će biti limitirane pravima i slobodama drugih. Najbolji primjer promovisanja tih nakaradnih prava i sloboda kod nas, je nedavni pokušaj održavanja tkz. parade ponosa u Beogradu.
Kažeš, Amerika je na čelu najvećih finansijskih fondova i najvećeg vojnog saveza na svijetu. OK. Mora li radi toga da teroriše cijeli svijet? Mora li radi toga da silom nameće svoje vrijednosti i onima koji ih dobrovoljno ne prihvataju. To nije politika: prihvati moje vrijednosti zato što su bolje, nego prihvati moje vrijedniosti zato što su moje! A to je beskrupulozna politika. Uostalom, Noam Čomski, (nadam se da znaš o kome je riječ) kaže u jednoj svojoj studiji da bi se svakom američkom predsjedniku, počev od Ruzvelta pa do Buša mlađeg, trebalo i moglo suditi za ratne zločine počinjene širom svijeta!
I na kraju, nema ništa loše u piletini ako je prirodna, ni u hmburgeru ako nije napravljen od iznutrica, ali, čak i takvi, kada potpuno zamijene naša tradicionalna jela, nisu dobri. Nisu dobri radi našeg biološkog sata, ali to je druga tema o kojoj bi se dalo dugo pričati.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Da, jesam antiglobalista.
Globalizacija nije saradnja. Globalizacija je nametanje svojih vrijednosti, kako materijalnih tako i duhovnih. Naročito je opasna duhovna globalizacija, jer ona utire put svakoj drugoj. Imaš još u svijetu dosta entiteta koji imaju svoje vrlo jake duhovne vertikale, koje su opet, kao takve, velika prepreka materijalnoj globalizaciji. Potrebno je te duhovne vertikale što više otupiti, marginalizovati i svesti na neki egzotični folklor, potreban i upotrbljiv samo prilikom nacionalnih proslava. Uporedo s tim, nameću se druge duhovne vrijednosti, a sve pod lakrdijaškom krinkom tkz. ljudskih prava i sloboda. Ljudska prava i ljusdke slobode, da, ali takva prava i slobode koje će biti limitirane pravima i slobodama drugih. Najbolji primjer promovisanja tih nakaradnih prava i sloboda kod nas, je nedavni pokušaj održavanja tkz. parade ponosa u Beogradu.
Kažeš, Amerika je na čelu najvećih finansijskih fondova i najvećeg vojnog saveza na svijetu. OK. Mora li radi toga da teroriše cijeli svijet? Mora li radi toga da silom nameće svoje vrijednosti i onima koji ih dobrovoljno ne prihvataju. To nije politika: prihvati moje vrijednosti zato što su bolje, nego prihvati moje vrijedniosti zato što su moje! A to je beskrupulozna politika. Uostalom, Noam Čomski, (nadam se da znaš o kome je riječ) kaže u jednoj svojoj studiji da bi se svakom američkom predsjedniku, počev od Ruzvelta pa do Buša mlađeg, trebalo i moglo suditi za ratne zločine počinjene širom svijeta!
I na kraju, nema ništa loše u piletini ako je prirodna, ni u hmburgeru ako nije napravljen od iznutrica, ali, čak i takvi, kada potpuno zamijene naša tradicionalna jela, nisu dobri. Nisu dobri radi našeg biološkog sata, ali to je druga tema o kojoj bi se dalo dugo pričati.

Ne kažem da globalizacija ima loše strane, ima ih itekako, ali ne bi bilo loše videti šta od toga može da se iskoristi. Pokušaću da skratim, mislim da je u suštini tvoje priče glavni problem da je nama kapitalizam nametnut ne samo ekonomski već i sa drugim pratećim pojavama i da nikako nije u skladu sa duhom i prirodom ovog naroda. Onda kako se protiv toga boriti? Kao i u mnogim drugim stvarima polazi se od škole i porodice. Ali na koji način dete vaspitati, koliko je važno i uopšte potrebno isticati žrtve predaka i nesalomiv duh naroda kroz istoriju, šta sada, koliko smo ranije bili ispravni a da danas to možemo da iskoristimo. Kriterijuma je mnogo, priča često ide u krug a u današnjem materijalnom svetu mora da se živi. Koliko odricanja mora da bude da bih ostao svoj a da ne ispadnem naivan i nedokazan :vorred:

A to za Ameriku kao "svetskog žandarma" je za mene nepotrebna priča. Istoriju pišu pobednici a njihova opravdanja takođe mogu biti uverljiva u aktuelnom trenutku. Jednom se priča možda i okrene istorija redefiniše ali koliko ćemo mi zaista biti zadovoljeni. Da li je moguće da se u nekom momentu sve odjednom promeni i da naši potomci prihvate da smo zaista imali ispravan put, da smo samo želeli da živimo "normalnim životom" a da to drugi nisu mogli a shvate. Ne verujem :dntknw:

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne kažem da globalizacija ima loše strane, ima ih itekako, ali ne bi bilo loše videti šta od toga može da se iskoristi. Pokušaću da skratim, mislim da je u suštini tvoje priče glavni problem da je nama kapitalizam nametnut ne samo ekonomski već i sa drugim pratećim pojavama i da nikako nije u skladu sa duhom i prirodom ovog naroda. Onda kako se protiv toga boriti? Kao i u mnogim drugim stvarima polazi se od škole i porodice. Ali na koji način dete vaspitati, koliko je važno i uopšte potrebno isticati žrtve predaka i nesalomiv duh naroda kroz istoriju, šta sada, koliko smo ranije bili ispravni a da danas to možemo da iskoristimo. Kriterijuma je mnogo, priča često ide u krug a u današnjem materijalnom svetu mora da se živi. Koliko odricanja mora da bude da bih ostao svoj a da ne ispadnem naivan i nedokazan :vorred:

A to za Ameriku kao "svetskog žandarma" je za mene nepotrebna priča. Istoriju pišu pobednici a njihova opravdanja takođe mogu biti uverljiva u aktuelnom trenutku. Jednom se priča možda i okrene istorija redefiniše ali koliko ćemo mi zaista biti zadovoljeni. Da li je moguće da se u nekom momentu sve odjednom promeni i da naši potomci prihvate da smo zaista imali ispravan put, da smo samo želeli da živimo "normalnim životom" a da to drugi nisu mogli a shvate. Ne verujem :dntknw:

Ne, ne mislim da je nama kapitalizam nametnut i da kapitalizam nije u skladu sa duhom i prirodom ovog naroda, kako kažeš. Znaš, i kapitalizama ima raznih vrsta, od onog prvog koji se zove prvobitna akomulacija kapitala, do ovog današnjeg, neoliberalnog. Nije problem u kapitalizmu kao takvom, nego o njegovoj globalnoj zloupotrebi od strane velikih korporacija i najrazvijenijih zemalja. Velike multinacionalne korporacije, koje raspolažu ogromnim kapitalom, koriste taj kapital da unište ili onemoguće konkurenciju, sa kojom bi trebali dijeliti svjetsko tržište. To je svrha i cilj ekonomske globalizacije. Uporedo sa njom idu i politička i duhovna, ili kulturna globalizacija, ustvari, možda koji korak ispred ekonmoske, da bi ovoj utrle put i pripremile teren. Šta je cilj političke globalizacije? Da se glavni državnii centri odlučivanja premjeste u međunarodne institucije, i tako onemogući donošenja zakona i propisa koji daju prednost vlasitoj privredi i vlastitom razvoju sopstvene države. Ako se malo pažljivije pogleda, to je i kod nas na djelu. Pogledaj šta rade međunarodne finansijeske institucije. Daju nerazvijenima kredite za razvoj, ali samo za mala i srednja preduzeća, da bi ova sa svojom jevtinom radnom snagom radila za svetske multi kompanije i omogućavala im ogroman profit. Nema primjera da je negdje u nerazvijenim ili polurazvijenim zemljama, finansirana izgradnja privrednih giganata koji bi bili zamajac razvoja zemlje.
A, to, da možeš birati, da uzmeš od glpobalizacije ono što ti se sviđa, a odbaciš ono što ti ne odgovara, .... malo sutra! Kad se nađeš u njenim raljama, igraš po njenim pravilima, od početka do kraja!
I na kraju, odavno se zna da istoriju pišu pobjednici i uvijek su to radili. Ali nikada do sada nisu pisali budućnost i određivali pravila življenja i onim koje su pobijedili i onim koje nisu.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Previše se raširila priča, dovoljno smo rekli, ne bih da smorimo ljude (ako već nismo) neka se još izrazi svoj stav :)

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Normalnost nije pojam koji ima isto značenje u svim društvima i kulturama, on se menjao vremenom i menjaće se.
Uglavnom se vrti oko reči:
1.U odnosu na pojedinca: "harmonija", "blagostanje", "razvoj svojih potencijala",
2.U odnosu na društvo:"prihvatanje usvojenih normi"
3. i u odnosu na okolinu:"sposobnost prilagodjavanja"

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
možeš biti horizontalan a ipak normalan...
mala igra reči a moguća je jer je stanje duha individue opisano geometrijskom terminologijom...
bar u našem jeziku...
ugao gledanja mnogo može da zbuni...to je problem...
i divljenje je problem jer je vid APATIJE i to najvišeg ranga, jer možeš da se diviš nekom/nečemu večno ali slaba vajda po tebe od toga...
Normalan je svako ko vrednuje sebe,svoje postupke i svoja razmišljanja, a onda malo zviri i u tudji tanjir....

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Ja cu citirati (zaboravila sam iz koje knjige je citat):

"Kod svih nas ima nekih odstupanja,dolaze nam u razlicitim pakovanjima,a eksperti odlucuju o tome gde prestaju odstupanja i pocinje ludost."

Natrag