Sta vas to muci danas ?

Član
Učlanjen(a)
14.03.2011
Poruka
670
Ostala je jos jedna latica na tratincici:)
a nama nedostajes kad nisi na forumu......yes3

A mene muci nesto drugo;pad koncentracije u voznji,bila sam u poseti prijatelju u bolnici i tokom voznje misli su ostale tamo,da drugi vozaci nisu bili pazljiviji mozda nebi videla ovaj forum i druge stvari....wacko2

Znam kako ti je. Zato kada ides nekome u bolnicu u posetu, bolje je da te vozi neko kome ta osoba nije tako bliska.
Zeno cuvaj se.Zivot je jedan.

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
znas da ti zavidim,ali uzivaj,
a da podelis recept:D

Evo, uslikao sam. Nije ispalo briljantno ali za prvi put je zadovoljavajuće. Jutros sam nabavio mermernu ploču, oribao je i zagrijao u rerni pola sata na max. To je najvažnije. Inače svi na Bliskom, Srednjem istoku i Indiji te razne hljepčiće i leponje peku munjevito, na temperaturi od 350 C. Minut i gotovo. Najveća temperatura elek. šporeta je 260 C, mada kod mene piše i 275 C. Zato je važna kamenčina koja akumulira vrelinu tako da u kućnim uslovima sve bude gotovo za 2-3 minuta i dobije se približan rezultat. Ove sam poslije pečenja premazivao rastopljenim puterom, Indijci koriste najprećišćeniji bivolji maslac koji zovu "ghee", ali može i ovako, nije prevelika razlika, pošto nisam uspio da nađem bivola da ga pomuzem.:lol:

Dao sam i video klip na kojem žena lijepo pokazuje kako pravi te hljepčiće koji se zovu "naan".

3281.jpg

8522.jpg

7243.jpg

9195.jpg

4186.jpg

7097.jpg

Evo i recept:

Naan is traditionally cooked in a clay oven or “tandoor.” This recipe uses a regular home oven.

Makes 6 Naan.

Naan Bread

Ingredients:

* 2 cups of All Purpose flour (Plain flour or maida)
* 1 teaspoon active dry yeast
* 1 teaspoon salt
* 1 teaspoon sugar
* Pinch of baking soda
* 2 tablespoons of oil
* 2 1/2 tablespoons yogurt (curd or dahi)
* 3/4 cup lukewarm water

Also needed:

* 1 teaspoon of clear butter or ghee to butter the Naan
* 1/4 cup All Purpose flour for rolling

Method:

1. Dissolve active dry yeast in lukewarm water and let it sit for 10 minutes or until the mixture becomes frothy.
2. Add sugar, salt and baking soda to the flour and mix well.
3. Add the oil and yogurt mix, this will become crumbly dough.
4. Add the water/yeast mixture and make into soft dough.Note: after dough rise will become little softer.
5. Knead until the dough is smooth. Cover the dough and keep in a warm place for 3-4 hours. The dough should almost be double in volume.
6. Heat the oven to 500 degrees with pizza stone for at least thirty minutes so stone is hot. Using a pizza stone will help to give naan close to same kind of heat as clay tandoor.
7. Next turn the oven to high broil.
8. Knead the dough for about two to three minutes and divide the dough into six equal parts.
9. Take each piece of dough, one at a time, and roll into 8-inch oval shape. Dust lightly with dry flour to help with the rolling.
10. Before putting the Naan in oven, lightly wet your hands and take the rolled Naan, and flipp them between your palms and place onto your baking/pizza stone into the oven.
11. You can place about 2 Naan on the baking/pizza stone at a time. The Naan will take about 2 to 3 minutes to cook, depending upon your oven. After the Naan is baked(Naan should be golden brown color on top).
12. Take naan out of the oven and brush lightly with clear butter or ghee.
13. wait 2 to 3 minutes before baking the next batch of naan. It gives oven the chance to get heated again to max.
14.
Serve Naan with Daal, Chola, Palak Paneer or any vegetable. Enjoy!

15. Dodao PYC: and with kajmak and fat, red, roast meat in accordance with Irish stout beer, Guinness (mož i svijetli Jelen, teretni... od po litra)

Crvena je na forumu postavila recept za jednu drugu vrstu indijskih lepinjica koje se zovu "čapati", koga interesuje link je ovde:

http://serbianforum.org/pite-i-testa/24568-pogaca-razne-vrste-4.html#post764123

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.820
Majka dvoje dece, pregazila 40 a ponasa se kao siparica od 15 godina. Flertuje sa kim stigne, nikad nije kuci, non-stop ima neke "obaveze" vani i njemu sve to ne smeta, naprotiv uziva u tome sto mu je supruga "moderna zena" kako rece.

Pa se bas nesto pitam da li su sve zene danas "moderne" :dntknw:

Član
Učlanjen(a)
26.04.2011
Poruka
277
Majka dvoje dece, pregazila 40 a ponasa se kao siparica od 15 godina. Flertuje sa kim stigne, nikad nije kuci, non-stop ima neke "obaveze" vani i njemu sve to ne smeta, naprotiv uziva u tome sto mu je supruga "moderna zena" kako rece.

Pa se bas nesto pitam da li su sve zene danas "moderne" :dntknw:

Ne treba to da te brine,slicno kao i kod vas muskaraca i zena ima razlicitih,mozda te godine daju neko objasnjenje.Nekako u tim godinama se sumiraju rezultati,sta smo to u zivotu uspeli za cim zalimo,neostvareni ciljevi ,snovi isl.Covjek ili zena u ovom slucaju,postaje svestan prolaznosti zivota i svestan svega sto je htio a nije mogao iz obzira prema nekome,drustvenih ubedjenja i normi i sl.Desava se da tek u tim godinama imaju mogucnost da kupe nesto ,da izadju,da vide ukus tog neceg sto nisu imali priliku i mogucnost do tad,da li zbog obaveza prema porodici,deci jer ja bar stavljam decu i porodicu na prvo mjesto ispred svih mojih htenja i zelja, pa sad ste me stavili na muku morat cu se i ja preispitati kad budem u takvoj nekoj situaciji;samo mi pomozite cemu da dam prednost da li da probam nesto sto do sad nisam(ovo se odnosi na sve moralno i opste prihvatljivo,ne mislim sad ici iz ruke u ruku samo da bi saznala kako je to ili ici pljackati,drogirati se i sl) a mogu doci u situaciju da to neko shvati na pogresan nacin...mada gdje god se okrenes ljudi gledaju da sebi ugode i bas ih briga sta ja o tome mislim....
Nekad je podrska resenje u ovom slucaju mozda cak i forsiranje dovodi do otreznjenja...

Dodato posle 19 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

PYC da li moze samotna ploca imam onih30:30 posto mi je mermerna pukla od toplote valjda,ili debljina nije odgovarala 4cm ili kvalitet bas nije po iso standardu :)
Ali ipak su ukusne i sa nasim maslacem i jogurtom.Zanimljivo je dok iscekuju kakav je to novi recept i dok se miris siri dvoristem(pekla sam vani na dvorisnom rostilju pa on ima one samotne ploce,mozda malo da maknem zar u stranu i na to da stavljam?U stvari neznam da li je zdravo oko se stavlja direktno na samotne ploce-djeca ce jesti ?Uglavnom uz meso sa rostilja preporucujem ove PYC -ove pogacice necete pogresiti.

Poslednja izmena:

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
PYC da li moze samotna ploca imam onih30:30 posto mi je mermerna pukla od toplote valjda,ili debljina nije odgovarala 4cm ili kvalitet bas nije po iso standardu :)
Ali ipak su ukusne i sa nasim maslacem i jogurtom.Zanimljivo je dok iscekuju kakav je to novi recept i dok se miris siri dvoristem(pekla sam vani na dvorisnom rostilju pa on ima one samotne ploce,mozda malo da maknem zar u stranu i na to da stavljam?U stvari neznam da li je zdravo oko se stavlja direktno na samotne ploce-djeca ce jesti ?Uglavnom uz meso sa rostilja preporucujem ove PYC -ove pogacice necete pogresiti.

Ne mora biti mramor, može i granit ili šamotne ploče kao što veliš. Ništa to nije otrovno i ne ispušta nikakve materije prilikom zagrijavanja. Samo neka bude debela najmanje 15 mm da može da akumulira vrelinu u sebe, što više toplote. Bilo koji kaman koji stavljaš u rernu na metalnu žicu mora biti postepeno zagrijavan zajedno sa tom metalnom žicom. Prvo uguraš u rernu pa uključiš 10 min. na najniže...50 C jer su koeficijenti toplotne provodljivosti gvožđa i kamena ekstremno različite. Metal se brzo grije i brzo hladi a kamen i opeka se sporo zagrijava i sporo hladi. Nikada vatrostalnu posudu od stakla koja je bila u rerni ne stavljaj na hladan metal kada je izvadiš iz rerne, uvijek na drvo ili deblji sloj tkanine, upravo da ne dođe do pucanja. Metal se zagrijavanjem i više širi nego kamen, staklo i opeka. Tako ni vreo kamen kada sve završiš ne stavljaj na nešto metalno što ima sobnu temperaturu. Pusto ga da se polako ohladi u rerni kada sve završiš.

Sljedeći put ću pokušati da napravim lepinje, one što se čevapćići trpaju u njih. Moraju biti žilavije od hljeba kada se ispeku a kada ih rasječeš i nakvasiš u supu od goveđih i ovčijih šupljih kostiju ne smiju se nakvašene raspadati kao hljeb. Moraju zadržati oblik kada se takve gurnu na roštilj sa mesom.

Član
Učlanjen(a)
26.04.2011
Poruka
277
E super probat cemo i to ako podelis s nama.Sad sam se bas postidjela: kako da se ne setim da se mermer postepeno zagrejava?cccc...
Ovi vasi savjeti zlata vrijede,pogotovu nekom kao ja da ga podsete,na nesto sto je znao ali se zaturilo negde,Super sad cu moci malo i da improvizujem i da se preselim iz kuhinje vani na dvoriste sto ce spremanje hrane pretvoriti iz obaveze u uzitak.:)

Natrag