Šta vam se dopada u drugim vjerama?

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Nikako ja ne razumem šta je Laodikeja hteo da kaže sa onim slikama u svome postu #15, na ovoj temi. Šta ga to fascinira, hipnotizira i privlači kod grobnica? Prva slika su Bahai viseće bašte u Haifi na okupiranom delu Palestine, grobnica nekog Baba-e, a druga je Tadž Mahal kod Agre u Indiji, također grobnica voljene žene nekog vladara iz 17 veka.
Obadvoje su mauzoleji, pretvoreni u turističke atrakcije, nisu bogomolje ... Dopadaju mu se grobnice u drugim verama?
(možda je mislio da su to nekakve verske građevine ... kako lepi slike, tako, ofrlje i o bibliji piše)

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
ja mislimda je mislio da su to neke verske granjevine ali opet ima svakakvih ljudi

Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
Nikako ja ne razumem šta je Laodikeja hteo da kaže sa onim slikama u svome postu #15, na ovoj temi. Šta ga to fascinira, hipnotizira i privlači kod grobnica? Prva slika su Bahai viseće bašte u Haifi na okupiranom delu Palestine, grobnica nekog Baba-e, a druga je Tadž Mahal kod Agre u Indiji, također grobnica voljene žene nekog vladara iz 17 veka.
Obadvoje su mauzoleji, pretvoreni u turističke atrakcije, nisu bogomolje ... Dopadaju mu se grobnice u drugim verama?
(možda je mislio da su to nekakve verske građevine ... kako lepi slike, tako, ofrlje i o bibliji piše)

Ni ja takodje Brate,voli covek fotografije!!
pozdrav.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Naslov teme je "STA VAM SE DOPADA U DRUGIM VERAMA"
Ja nisam napisao da me fascinira, hipnotizira, i privlaci, vec jednostavno da mi se dopada umetnost koja se u ovom slucaju prikazuje u gradjenju velelepnih hramova.
Sta ta druga vera uci, koja je njena filozofija, to je sasvim drugo pitanje.
Videti zgradu sa neobicnom arhitekturom, neku lepu sliku i slicno, je druga stvar.
I Isus je bio stolar, i covek jednostavno moze reci "'O KAKO JE LEP OVAJ STO, ILI PLUG ZA ORANJE KOJI JE ISUS NAPRAVIO'' to ne znaci da taj objekat smatra idolom, vec darom da covek nesto lepo napravi.

U Beogradu i sire ima vrlo lepih zgrada razlicite arhitekture, i to coveka odvaja od zivotinja, osecaj za lepo, da stvara i gradi, i da poseduje dar umetnicke fascinacije.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Naslov teme je "STA VAM SE DOPADA U DRUGIM VERAMA"
Ja nisam napisao da me fascinira, hipnotizira, i privlaci, vec jednostavno da mi se dopada umetnost koja se u ovom slucaju prikazuje u gradjenju velelepnih hramova.
Sta ta druga vera uci, koja je njena filozofija, to je sasvim drugo pitanje.
Videti zgradu sa neobicnom arhitekturom, neku lepu sliku i slicno, je druga stvar.
I Isus je bio stolar, i covek jednostavno moze reci "'O KAKO JE LEP OVAJ STO, ILI PLUG ZA ORANJE KOJI JE ISUS NAPRAVIO'' to ne znaci da taj objekat smatra idolom, vec darom da covek nesto lepo napravi.

U Beogradu i sire ima vrlo lepih zgrada razlicite arhitekture, i to coveka odvaja od zivotinja, osecaj za lepo, da stvara i gradi, i da poseduje dar umetnicke fascinacije.
Jednostavno te fascinira "ti mozes ziveti u raju na zemli"ako se ne varam autor tog naslova je KS-re.

Pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
03.03.2013
Poruka
8
Zanimljiva tema jer svako je dozivljava na svoj nacin.Mene kao pravoslavnu hriscanku,kod drugih religija malo sta impresionira,mada postujem jer samo ona osoba koja zaista svim bicem svojim oseca ljubav Gospodnju moze da postuje druge.Naravno bila sam jednom prilikom na misi u katolickoj katedrali svidela mi se unutrasnja velicina,mada nazalst nisam dozivela neko versko smirenje,,sto se tice islama dopada mi se ta mistika jedino

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Vaznije je ljubiti Boga, tek onda mozes osjecati istinsku Ljubav Bozju, jer ljubavi ima svakojakih.

Isus je rekao: Ljubi Gospoda Boga svom svojom snagom....., ne obrnuto.

Ko tako cini meni se svidja bez opbzira kojoj religiji pripada, jer to su pravi vjernici.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Nurr75: Naravno bila sam jednom prilikom na misi u katolickoj katedrali svidela mi se unutrasnja velicina, mada nazalost nisam dozivela neko versko smirenje...

Bogoslužje u Katoličkoj crkvi, za razliku od Pravoslavne stavlja akcent na žrtve i gozbu. Dakle, Misa je spomen-čin Isusove žrtve na križu, ali i slavlje Posljednje večere. U pravoslavnoj liturgiji sve je usmjereno na žrtvu.
Osim toga, Mise u katoličkoj crkvi se odvijaju uz aktivno sudjelovanje vjernika, kod pravoslavnih su vjernici pasivni, slušaju liturgiju na staroslavenskom jeziku, a to je upravo ono što se meni nije dopalo u pravoslavnoj liturgiji.
Ipak moramo znati da smirenje (sabranost, pravi duh pobožnosti ili osjećaj Božje prisutnosti) nije vezan uz formu, već ovisi o otvorenosti i raspoloženju srca, dakle prethodnoj pripravi za Bogoslužje.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Isabeleta!

Rece li bogosluzje? Rece.

I sta jos rece: akcenat na zrtvu i gozbu? - Je li to bogolsuzje?

I jos rece nesto: spomen kriza i posljednje vecere? To li je bogosluzje?

Ne kaze dzaba Isus: odgovaraces za svoje rijeci.

Meni se ne svidja ni jedna religija ni jedna vjera koja ne velica svemoguceg Boga, Svestvoritelja, Gospodara Koji je sve stvorio, ukljucujuci i Isusa, Budu, Konfucijusa, Muhameda a.s., ptice, biljke, vodu, sve nas - sve.

Drugim rijecima: samo Je Jedan Stvoritelj - sve ostalo su stvorenja! Od andjela do virusa i atoma, fotona i jos manjih cestica za koje samo On zna, Bog Koji ih je stvorio.

Samo kada se Bog Svemoguci slavi, bar priblizno kako Njemu dolikuje (namjera je takodje bitna), samo mi se to svidja u svim religijama ako to imaju.

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Haribonot!

Reče li da ti se ne sviđa ni jedna religija? Reče.

I šta još reče: ni jedna vjera? Jel tebi to bogoslužje?

I još nešto reče: Anđela do virusa? To je tebi bogoslužje?

Ovako to izgleda kada izvlačiš nešto iz nečijeg konteksta i slažeš bez veze i ikakvog smisla.

Meni se u tvojoj veri dopada sve sem tebe.

Natrag