Ja ću pokušati iznijeti neke svoje dojmove o onome što sam vidjela, čula, čitala...najprije o pravoslavlju.
Bila sam impresionirana kad sam prvi put prisutvovala liturgiji u pravoslavnoj crkvi. Prethodno sam provela sat vremena sama, stojeći u polumraku pred ikonom Bogorodice s djetetom (i nekih drugih svetaca koje nisam prepoznala.)
Volim ikone i prisjetila sam se riječi nekog ruskog teologa: kad stojiš pred ikonom, znaj da nisi ti koji gledaš ikonu, nego ONA gleda tebe. Kad je liturgija trebala početi, jedan čovjek mi je rekao neka idem na drugu stranu, za žene. To mi je bilo malo neobično, ali sam prešla na lijevu stranu. Pjevanje je me doista oduševilo makar je bio samo jedan pjevač. Taj staroslavenski jezik, kojeg nisam raumjela, naravno ima melodičnost koja stvara posebno raspoloženje duše ili bolje rečeno sabire dušu. Razumjela sam jedino " Gospode pomiluj" i baš to jednolično ponavljanje me nije ostavilo pasivnim... nego oraspoložilo za nutarnju molitvu. Na trenutke mi se svećenikovo pjevanje činilo kao plač, jecaj i opčenito njegovo držanje, naklone koje je pravio, križao se...sve te geste koje tada nisam razumjela ostavile su mi na mene dojam i smatram da je pravoslavna liturgija jedan vrlo svečani i dostojanstveni čin slavljenja Boga koji je zadržao te stare oblike
koji smiruju. Vjernik ostaje pasivan, sluša, to je različito nego kod katolika, recimo da mi se to ne dopada previše, ali čini se da je dobro ponekad prisutvovati baš takvoj liturgiji da bi se produbile istine koje se slave.
Nije mi se svidjelo što nije bilo Pričesti i što nisam znala kad je bila Pretvorba. Kasnije sam čitala o tome o pravoslavnoj liturgiji. Uglavnom, sve važni dijelovi su isti kod pravoslavaca i katolika, ali nam je obred drugačiji.
Jednom rječju, treba se malo upoznati sa značenjima pojedinih čina i tada je sudjelovanje na liturgiji vrlo lijepo.
Nastavit ću...o duhovosti, mislim da se Pravoslavna crkva odlikuje po svojoj duhovnosti.