Ovako nešto sam želeo da čujem (pročitam ), znači naučna metoda je ta koja odvaja Junga iz sveta nauke, on je nešto kao Jovan I. Deretić u psihologiji , dobro malo sam preterao ali njegova mašta (ili ludilo) koja nije imala uporište u empiriji dovela ga je na rub šarlatanstva (ili je već duboko zagazio).Što se tiče Jungovih arhetipova, stvar je u tome da ni jedan empirijski eksperiment nije uspeo da dokaže tu teoriju. Jung je dobrim delom i sam kriv što je sa vremenom gotovo iščezao sa naučne scene jer je on sam vremenom sve manje brinuo o naučnoj egzaktnosti u metrijskom smislu, te se koristio dokazima u vidu simbola i rituala primitivnih plemena. Na kraju se usmerio na proučavanje srednjovekovne alhemije i spiritualnih fenomena te je zbog toga odbačen od naučne javnosti. Ne kažem da Jung to što je radio nikako nije bilo dobro, ali jedna stvar se mora znati - nauka uvek mora biti zasnovana na principa naučnog metoda, u protivnom nije nauka. Jungove ideje možda lepo zvuče, ali dokaza za većinu njih nema.
I zaista čitajući ga (ili čitajući druge o njemu), u pojedinim momentima pomislim " da li je ovaj čovek normalan", paranormalne pojave koje je navodno doživljavao zabrinjavajuće su - javljali su mu se glasovi iza polica sa knjigama, ili neko mu zvoni na vrata u istom momentu se čuje glas (koji citira deo iz gnosološkog spisa) a kad otvori vrata nema nikoga , pa razna priviđanja anđela, ima još primera. S drugde strane njegove tvrdnje jesu privlačne , imaju snagu i jako su nam bliske .
Sve u svemu nauka je tu neprikosnovena, ništa ne može ući u njen hram (hram nauke - da opet citiram Frojda ) što ne zadovoljava kriterije naučne metodologije.No tema nije Jung već snovi pa prekidam.
Poslednja izmena: