SSD-ваши тестови, искуства, оцене и препоруке

UPLOADER
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.523
Пошто немам на лагеру Samsung 980, пренећу тест на основу неколико прочитаних тестова на иностраним форумима. Из сваког ћу издвојити оно, што је суштински важно за тест диска.
Пошто сам у претходним постовима колико толико објаснио оно што је важно за разумевање рада SSD-а, сада мала информација о томе, како је нови SSD Samsung 980 јефтинији од старог SSD-а из серије 970 EVO Plus?
Да би се постигла добра брзина писања потребна је DRAM меморија. То значи, на плочу се поставља чип задужен за то. Проблем је у томе што он физички заузима простор а повећава и цену. Kако је то решено, објаснио сам у посту о SLC кеш меморији.
И сада долазимо до решења на серији Samsung 980 и 980Pro.
Kако се диск који нема сопствени DRAM бафер може тако успешно надметати са моделима претходних генерација који су имали такав бафер? А одговор је на три слова: HMB.Ово је скраћено име технологије Host Memory Buffer - једна од важних карактеристика коју је NVМе 1.2 спецификација са собом донела. Њагова суштина лежи у чињеници да захваљујући DMA (direct memory access, DMA) функционалности PCIе магистрале, управљачки склоп погона има могућност да сам организује директан приступ RAM-у рачунара, који користи уместо приступа локалном DRAM баферу. Другим речима, предмеморија табеле за превођење адреса за дискове са подршком за HMB (а Samsung 980 је један од њих) и даље постоји, али се налази не локално, већ у RAM-у рачунара.
Простим речником речено, серија 980 је паразит али добар паразит.
То му омогућава да буде јефтинији од 970EVO Plus али не и бољи. Опет, те разлике види синтетика а просечан корисник тешко или никако!

sm.hmb.800.png

То је и објашњење његове ниже цене у односу на претходну генерацију из горњег поста. Једноставно, мање хардвера, мање пара.
Диск долази у стандардном паковању за Samsung:

ru-980-nvme-m2-ssd-mz-v8v250bw-399624586.jpgru-980-nvme-m2-ssd-mz-v8v250bw-399624587.jpg
sm._DSF9844.800.jpg
sm._DSF9845.800.jpg
sm._DSF9850.800.jpg
Сви смо одавно научили номенклатуру SSD уређаја које Samsung користи за потрошачке SSD дискове. Завршница PRO у имену диска јасно говори да је ово водећи производ, EVO је масовно решење, а QVO је SSD уређај почетног нивоа. Али почетком ове године компанија је прекршила уобичајену хијерархију - представила је Samsung 980, који у свом имену нема "реп" од три слова. Врло је вероватно да се то догодило јер одељење за маркетинг јужнокорејског произвођача једноставно није могло да одлучи у коју ће класу класификовати нови производ пошто компанија до сада није објавила ништа слично.
Појавом Samsung-а 980 је и крај QVO серије, јер је то био базични NVMе диск чија је главна содлика његова ниска цена с обзиром да је користио четворобитни QLC 3D V-NAND, а Samsung 980 користи ТLC 3D V-NAND-у. У исто време, он не може да оконча серију ЕВО, пошто назив 980 ЕВО још увек није представљен.

Прво, Samsung 980 подржава само интерфејс PCIе 3.0, а не и напреднији PCIе 4.0, a друго, према карактеристикама не можете га ни третирати као буџетски диск. Он би био, речено телефонским речником EVO Light. Чињеница је да је Samsung 980 диск без бафера, односно први NVMе SSD јужнокорејског произвођача, из чијег је интерфејса уклоњена RAM меморија типа DRAM.

Овај диск нам је, по свему судећи, најава нове пословне концепције на тржишту дискова? Није реч само о најповољнијем NVMе SSD диску компаније него и одличној конкуренцији јефтиним PCIе дисковима попут WD Blue SN550 или Intel SSD 660p/665p/670p. Његов главни циљ је да преусмери пажњу купаца који и даље више воле SATA дискове ка решењима са NVMе интерфејсом. Напокон, Samsung 980 брише јаз у цени између решења са различитим интерфејсима, истовремено нудећи знатно веће перформансе.
hmb-read.png
slc-write.png
chart_1.png
chart_3.png
 
UPLOADER
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.523
chart_2.png
chart_4.png
chart_7.png
chart_8.png
chart_10.png
chart_11.png
Перформансе малог блока

У лежерном читању, несавршеност диска Samsung 980 да се видети. Операције читања су управо она врста радног оптерећења под којим се DRAM бафер најактивније користи. Будући да овај модел нема свој бафер, он je нешто слабији од претходника, Samsung 970 ЕVО. Али релативне перформансе Samsung 980 и даље изгледају добро у односу на решења других компанија. Новина успева да заобиђе не само буџетске дискове Intela и WD-а, већ чак и PCIе 4.0 дискове са контролером Phision Е16.

Штавише, мешовитим операцијама малих блокова, Самсунг 980 се пење на врх графикона. У овом случају се испоставило да је упоредив у перформансама са Самсунгом 970 ЕVО и заобилази не само Corsair Force MP600 са контролером Phision, већ чак и ADATA XPG Gammix S11 са контролером SM2262ЕN.

Генерално, синтетички тестови који користе типична оптерећења рачунара омогућавају нам да кажемо да Samsung980 уопште не личи на компромисно решење. Технологија HMB добро надокнађује недостатак бафера и у неким ситуацијама и заиста омогућава да се Samsung 980 доживљава као модернији аналог Samsung970 ЕVО, који је био популаран у прошлости (али не и Samsung 970 ЕVО Plus).

Режим температуре

Логично је очекивати ниске радне температуре од диска нивоа Samsung 980. Није тако брз као његови рођаци високих перформанси, а његов Pablo контролер није нимало једноставнији од Phoenix-a или Elpis-a.

На први поглед, пракса није у супротности са овом претпоставком. Температура на којој Самсунг 980 укључује заштиту је 82 степена, а петоминутно непрекидно оптерећење мешовитих линеарних операција, које се састоје од 70% очитавања, не загрева овај SSD ни до блиских вредности, судећи према очитавањима његовог сопственoг сензора. Максимално загревање које смо успели да забележимо на тесту било је 74 степена. То значи да овом SSD-у не прети пад перформанси због прегревања.

20210322_015521_A.jpg

Закључак:

Самсунг сасвим с правом није назвао свој NVMе диск без бафера 980 EVO него просто 980. Тест показује да је ово решење, без бафера, слабије од готово било ког NVMе SSD-а са DRAM бафером. Она се манифестује одмах, чим постоји потреба за читањем значајне количине података са Samsung 980 у једном цугу. У овом случају, HMB технологија не успева, а диск је преоптерећен. Из тог разлога очигледно није добра идеја употреба овог дискаа као складишта на диску са брзим приступом. Друго је питање колико корисника има потребе за таквим режимом?

Међутим, описани случај је можда једини случај у којем Samsung 980 изгледа слабије у односу на друге дискове. Ако од диска не тражимо да истовремено даје податке у великим деловима (десетине гигабајта), тада његове перформансе изгледају сасвим прихватљиво. У многим случајевима се испоставља чак и брже од одлазећег Samsung 970 ЕVО, па је стога прихватљиво сматрати га модернијом заменом за овај популарни модел. Нема сумње да је Samsung бар успео да направи најбољи SSD без бафера до сада. Штавише, наслов најбољег буџетског NVMе диска применљив је и на Samsung 980, јер је формула „ТLC минус DRАМ“ коју нуди јужнокорејска компанија очигледно је боља од формуле „QLC плус DRAM“ коју користе многи други произвођачи.
У сваком случају, за просечног корисника, ово решење ценом и квалитетом и перфомансама за сада нема достојног конкурента!
 
UPLOADER
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.523
Компанија TrendForce је објавила однос снага на глобалном тржишту НАНД флеш меморија за први квартал ове године. Индустрија је показала раст, упркос потешкоћама у производњи и снабдевању полупроводничких компоненти.

nand1.jpg


Обим тржишта, у новчаном износу, износио је 14,82 милијарде $, што је за 5,1% више у односу на последњи квартал прошле године.

Аналитичари процењују да се укупан капацитет испоручених NAND флеш чипова повећао за 11% у кварталном периоду. Истовремено, просечни трошак овог производа смањио се за 5%.

nand2.jpg


Највећи играч на тржишту је Samsung са уделом од око 33,5%. У последњем кварталу 2020. јужнокорејски гигант је контролисао 32,9% индустрије.
Кioxia је на другом месту са 18,7%, док је WD освојио бронзу са 14,7%. На листи водећих добављача такође су SK Hynix, Micron и Intel,, који су показали резултате у првом кварталу 2021. године са 12,3%, 11,1% и 7,5%, респективно.

Занимљиво је да сви остали добављачи NAND чипова колективно контролишу само 2,1% светске индустрије.

Напомиње се да тржиште расте пре свега због добре потражње за флеш меморијом у сегментима лаптопа и паметних телефона. Истовремено, у сектору дата центара испоруке нису превише високе због превелике понуде у прошлости.
 
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
36
Kako mi se čini, uglavnom se priča o ssd za laptopove? Da li ima razlike izmedju 2.5 i 3.5 veličine, ako to postoji? Nekako se interesujem za osvježavanje pc konfiguracije, pa me zanima da li u stvari postoje 3.5 ssd ovi. Hvala na odgovoru!
 
UPLOADER
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.523
Kako mi se čini, uglavnom se priča o ssd za laptopove? Da li ima razlike izmedju 2.5 i 3.5 veličine, ako to postoji? Nekako se interesujem za osvježavanje pc konfiguracije, pa me zanima da li u stvari postoje 3.5 ssd ovi. Hvala na odgovoru!
Једина разлика је у физичкој величини док је конектор за повезивање исти код SATA модела и SSD не праве у кућишту 3,5". Бесмислено је правити велико кућиште а унутар њега мала SSD плоча.
Значи, нема потребе да се оптерећујеш, у рачунар слободно смести SSD 2,5".
Иначе, тренд је смањивање формата па се нови рачунари праве са слотом за дискове М.2
а они се праве у формату почев од 22х30 до 22х110mm.
 
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.318
Imam kuciste novijeg datuma i na zadnjoj stranici kucista ima mesta da se direktno na stranicu zasrafe 2 SSD-a,a za kuciste gde ide HDD imaju adapteri za SSD i metalni i plastcni.
 
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
36
Једина разлика је у физичкој величини док је конектор за повезивање исти код SATA модела и SSD не праве у кућишту 3,5". Бесмислено је правити велико кућиште а унутар њега мала SSD плоча.
Значи, нема потребе да се оптерећујеш, у рачунар слободно смести SSD 2,5".
Иначе, тренд је смањивање формата па се нови рачунари праве са слотом за дискове М.2
а они се праве у формату почев од 22х30 до 22х110mm.
Kratko, jasno, sadržajno, i sve rečeno! Hvala!!
 
UPLOADER
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.523
Одавно нисам качио ни један тест јер већина дискова које сам тестирао није у понуди у Србији а куповина са Алиекспреса у Србији неисплатива је.
Качим чисто ради информације три чистокрвна кинеза и један брендиран диск, тест записа (кеп меморија):

AMD R5M (MFR GALT):
амд.png

DIGMA RUN S9:
дигма.png

WEIJINTO:
веи.png

Kingston:
кинг.jpg

Док кинези имају око 30% SLC кеш меморије, брендирани диск је нема?
Остао сам без текста?!
 
Natrag
Top