Sredstvo i cilj....

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Da bih dosla do nekog cilja uvek sam u se u zivotu sluzila onim tezim nacinom ili postenim nacinom..Zbog toga sve sto sam postigla, postigla sam cistog obraza i mojim trudom..Nikada ne bih sebi dozvolila da mi neko kaze da sam negde stigla na neposten nacin..Ima tu dosta kucnog vaspitanja jer su i moji bili takvi..Jeste tesko i krivo mi je kad vidim druge za koje znam da su kupovali status u drustvu i diplome, ali cistu savest i miran san niko ne moze da mi oduzme.....A to je najvaznije......
 
Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.778
Cilj ne opravdava sredstvo.
Treba imati cilj i treba težiti u životu ka tom cilju. Ovo vreme je vreme velikih ''prevara'', gde moral i etika skoro da nemaju nikakvu ulogu u društvu koje nas okružuje.
Ljudi su u stanju da realizuju svoje ciljeve po svaku cenu...Bezobzirnost nikada nije bila izraženija...Poštenjem doći do cilja je najlepši osećaj...
Ostvariti cilj po principu ''ući na mala vrata'', ali tamo i ostati je i nabolje mogući ostvaren cilj...
 
Član
Učlanjen(a)
14.04.2011
Poruka
128
Kada razmisljam o nekim moralnim i etickim dilemama, ne mogu da se ne setim svima poznate recenice "Cilj opravdava sredstvo"

Sta vi mislite o tome, opravdava li zaista cilj svako sredstvo, ili to nije vas nacin razmisljanja?

Ovo je pitanje za slomit se na njemu! yes3

Potrebna je definicija cilja, a prije svega je potrebna definicija cilja vlastitog života. Ako je biti čovjek cilj čovječjeg života, svi drugi ciljevi su mu podređeni.
Isto, značenje ostvarenog cilja ima u sebi i značenje sredstava kojima ga se postiglo i izgradilo.

Mislim da se ovo pitanje najviše veže za ideologije. I najviše se postavlja kao - Ako je izvjesno da će se ostvariti boljitak za sve, može li se žrtvovati ljude da se dođe do toga?
Znači, može li se jedno vrijeme bit nečovjek da bi kasnije drugi mogao bit bolji čovjek?

Je li štoviše humano žrtvovat vlastitu humanost za opću humanost?

To su paradoksi, i nema točnog odgovora. Mislim da se to odlučuje ako dođe do takve situacije.
 
Top