Srbija - Status kandidata za EU

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Do EU - 231 zadatak






Oko 200 funkcionera radi na realizaciji akcionog plana za pridruživanje EU kako bi Srbija spremno dočekala mart i odluku Evropskog saveta.Državni vrh izdao je precizne instrukcije svima koji su uključeni u ovaj proces da maksimalno intenziviraju rad na ispunjavanju Akcionog plana koji je usvojila Vlada.


eu.jpg



Ovaj dokument sadrži 231 zadatak i precizne rokove u kojima se moraju ispuniti obaveze oko Kosova, u oblastima vladavine prava, reforme pravosuđa, jačanja nezavisnih institucija, usvajanja brojnih zakona...

Akcioni plan ide do najsitnijih detalja usaglašavanja sa evropskim standardima, pa osim krupnih reformskih zadataka, obavezuje nadležne institucije da donesu, na primer, pravilnike o ispravnosti dečjih igračaka, nivou dozvoljene buke koju proizvode razni uređaji na otvorenom, da završe registraciju ovaca i koza...

U oblasti rešavanja kosovskog pitanja, najvažnije je da se do marta uspostavi potpuna primena Sporazuma o integrisanom upravljanju granicama, a do aprila dogovora o katastru.

"Nema većeg izazova od napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali će Brisel posebno držati ”pod lupom” unutrašnje reforme, pogotovo one u oblasti pravosuđa i vladavine prava. Insistiraće se na strogom poštovanju rokova", kaže za ”Novosti” Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije zadužena za integracije.

Trenutno je čak sedam raznih državnih tela zaduženo za proces integracija. U kabinetu potpredsednice Grubješić na tim poslovima radi još troje savetnika, dok u Kancelariji za EU integracije ima 75 zaposlenih.

Tu su i Vladin Savet za EU u kojem su svi ministri i oko 30 predstavnika univerziteta, sindikata, crkve, NVO... Postoji još i Koordinaciono telo za pristupanje u kome sede premijer i 11 ministara, zatim Savet za SSP i Odbor za sprovođenje ovog sporazuma. U Skupštini o integracijama ”brinu” poslanici u Odboru za EU.

Laslo Varga, iz skupštinskog Odbora za EU integracije, misli da stvari neće ići tako glatko. "Problem može biti i obaveza da se konačno donese zakon o finansiranju Vojvodine, jer oko toga još ne postoji volja i saglasnost svih političkih aktera", kaže on.


Šta sve Srbija mora da uradi tokom 2013:

FEBRUAR

- Utvrditi nov iznos minimalne zarade

MART

- Potpuna primena sporazuma o IBM

- Osnivanje Saveta za reformu državne uprave

- Izmene zakona o VBA i VOA

- Zakon o sedištima sudova

- Akcioni plan za korupciju

- Zakon o programima za IPA fondove

APRIL

- Primena sporazuma o katastaru

- Zakon o štrajku

- Unapređenje socijalnog dijaloga

JUN

- Zakon o zaposlenima u lokalnoj samoupravi

- Jačanje institucije ombudsmana

- Zakon o zaštiti uzbunjivača

- Zakon o izvršenju krivičnih sankcija

- Zaposliti 141 u zatvorima

- Strategija borbe protiv diskriminacije

- Zakon o finansiranju Vojvodine

- Izmene Zakona o GMO

JUL

- Zakon o planiranju i izgradnji

- Akcioni plan za javne nabavke

SEPTEMBAR

- Izmene Poslovnika Vlade

- Zakon o otvaranju dosijea

- Zakon o radu

- Nacionalni plan regikonalnog razvoja

- Izmene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

DECEMBAR

- Osnivanje Saveta za saradnju sa civilnim društvom

- Otvaranje 7 kancelarija za alternativne sankcije

- Zakon o investicionim fondovima

- Povećati broj zaposlenih u RZS, ministarstvima privrede i kulture, DRI



Izvor:
B92.net
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Austrija podržava put Srbije ka EU[/h]




Beč -- Austrija podržava Srbiju na evropskom putu, istakao je državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Austrije Rajnhold Lopatka.


1114112379509e8f2a5f05a820649147_368x244.jpg



Lopatka je razgovorao sa predsednikom Austrijsko-srpskog društva (ASD) Markom Stijakovićem.
On je, kako prenosi Stijaković, ocenio da je Srbija izuzetno važna za Austriju, da više od 400 austrijskih preduzetnika, uprkos ekonomskoj krizi, i dalje radi u Srbiji. Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da se pridruži EU.
Lopatka je podsetio da je Austrija na nedavnom sastanku šefova diplomatija EU bila najvažniji zagovornik da Srbija treba što pre da dobije datum za otpočinjanje pregovora o pristupanju Uniji.

Austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger je uveren da će Srbija do juna 2013. uveriti sve članice EU da zaslužuje da dobije datum i da otpočne razgovore o pridruživanju, smatra Lopatka koji ističe da, iako rezultat nedavne dvodnevnog skupa u Briselu nije ono što je Austrija očekivala, ipak predstavlja korak napred, preneo je Stijaković.



izvor:
B92.net
 
Natrag
Top