Šta je novo?

Solarno grejanje vode uradi sam

  • Začetnik teme Predrag68
  • Datum pokretanja
D

Dejanm030201

Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
2
Sve pohvale na detaljno opisanom sistemu solarnog grijanja bojlera, mene interesuje sistem nadogradjeni, koji bi u slucaju pregrijavanja i prejakog vjetra okretao antenu u horizontalni ili sigurni polozaj, takodje mogao bi se dodati solarni panel koji bi sve ovo pokretao zajedno sa B.U. li-ion ili li-po. batt. sistemom, tj da sistem bude nezavistasn. Takodje sistem treba puniti antifrizom jer zimi moze doci do temperatura ispod -5 pa bi doslo do ostecena sistema cirkulacije, a i antifriz kljuca na 120 stepeni...
 
P

Predrag68

Učlanjen(a)
18.01.2010
Poruka
8
Slucaj pregrevanja opisan u prvom postu, kada temperatura prijemnika predje 90 antena se zakrece i izbacuje prijemnik iz zize i to radi dobro. Slazem se da bi trebalo uvesti i pracenje vetra i postavljanje antene u horizontalni polozaj kada je jak vetar. Slazem se za antifriz, tu ide neki glikol i to sam planirao da uradim sledeceg proleca. Solarni panel treba postaviti da se krece sa antenom i da puni akumulator ili samo akumulator pa kada nema struje da akumulator pokrece sistem ( retko kad nema struje ali desilo se i doslo je do kljucanja vode u sistemu).
Pohvale za razmisljanje.
Brzinu vetra bi trebalo meriti tako da se napravi neki mali vetrogenerator pa se napon iz njega vodi na ad ulaz. Na primer vetar pokrece neka klilca koja su na osovini malog dc motora sa magnetima koji bi imao ulogu generatora. Ovo moze da bude pored antene.
 
Top