Šta je novo?

Solarno grejanje vode uradi sam

  • Začetnik teme Predrag68
  • Datum pokretanja
P

Predrag68

Učlanjen(a)
18.01.2010
Poruka
8
Solarno grejanje vode da ili ne? Tema o kojoj se puno priča, uglavnom se iznose mišljenja i pretpostavke.. Da ne bude i ovde tako iznosim moja iskustva. Sistem radi na principu paraboličnog koncetratora, u tu svrhu se koristi stara satelitska antena prečnika 1,4m oblepljena reflektujućom folijom, u čijoj žiži se nalazi prijemnik prečnika 20cm. Pumpa od parnog grejanja gura vodu kroz prijemnik i izmenjivač koji je u bojleru od 80l. Antena prati polozaj sunca tokom dana tako da je prijemnik u žiži. Dva motora od satelitske pokreću sistem. Elektronika prati kretanja i temperature.
Merim temperaturu u bojleru i temperaturu u prijemniku, kada je temperatura prijemnika veća za 12 stepeni od temperature bojlera uključuje se pumpa a kada je veća za 3 isključuje.Polozaj sunca se prati pomoću 4 ldr-a i zaslona koji bacaju senku na ldr.Kada temperatura bojlera pređe 70 ili temperatura prijemnika pređe 90 antena se pomera i izbacuje prijemnik iz žiže.
Merenja:
U 6h temperatura bojlera 26
U 10h temperatura bojlera 44
U 15h temperatura bojlera 70
Ne prodajem, ne pravim mogu da pomognem ako neko želi da pravi
 

Prilozi

pera.simic

pera.simic

Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.004
A integralno kolo je pretpostavljam neki pic posto elektronika i nema nesto mnogo komponenata, imas li ti *.hex toga?
 
P

Predrag68

Učlanjen(a)
18.01.2010
Poruka
8
Da u pitanju je pic 16f88, ja pisao program. Može i neki drugi sa više I/O pa da se prati brzina vetra ili da se prebaci na alternativno napajanje ako nestane struje.Ako je jak vetar da se antena postavi u horizontalan polozaj a ako nestane struje a prijemnik je u žiži moze da prokuva ( znam iz iskustva) kako je otvoren sistem dolazi do izbacivanja fluida. Ove dve stvari plniram da odradim u sledećoj verziji.
 
pera.simic

pera.simic

Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.004
Nema interesovanja?
Pa mozda bi i bilo kada bi tema bila prava tema...

Ne bi da zvucim kao hejter ali mislim da si pogresno razumeo svrhu i nacin funkcionisanja foruma.
Ako nesto ne zelim da podelim sa ostalima ja to cuvam kod sebe kuci i to je to.
A ako zelim da podelim onda otvorim temu u OP teme se stave sve potrebne informacije, onda se javljaju oni kojima nesto nije jasno ili imaju neki problem i onda se kroz diskusiju razmenjuju misljenja stavovi i tako dolazi do resenja problema itd.

Stvarno ne razumem kako je ovo zamsljeno, bez elektricne seme i ostalih bitnoh informacija ova tema je informativnog karaktera i nama kaze kako ti znas to da napravis i nista vise od toga, ili ocekujes da te sada clanovi foruma mole za ostale informacije.

Iskreno mislim da je tema interesantna, ja sam kod prijatelja video nesto slicno, klasican solarni panel 2mx1,5m (rucni rad) za zagrevanje vode u bazenu povezan preko pumpe za ciscenje bazen, u panelu je ugradjen klasican termostat bojlera koji uklucuje pumpu na odredjenoj temperatuti i to je to, bez komplikovane elktronike a fino zavrsava posao, sad da ne ulazimo u efikasnost ali neko je nekada rekao da je genijalnost u prostoti...
 
P

Predrag68

Učlanjen(a)
18.01.2010
Poruka
8
U prvom postu sam lepo napisao: Ne prodajem, ne pravim mogu da pomognem ako neko želi da pravi. Ovo sam stavio na forum zato sto je sistem puno efikasniji od plocastih panela. Moj prijatelj ima plocasti panel kome smo napravili da prati sunce i danas je imao temperaturu u bojleru 34 stepena a ja sam imao 63. Da sam hteo da cuvam ovo za sebe ne bih ni bio ovde.
U prilogu je sema. Ako ima nejasnoca pitajte, a ako je sve jasno moze kljuc.sema.jpg
 
P

Predrag68

Učlanjen(a)
18.01.2010
Poruka
8
Na kraju da napišem koliko me koštao ovaj sistem:
Antena, postolje i jedan motor 0 din. Hteo čovek da izbaci.
Jedan motor kupljen nov oko 3000din
Pumpu sam imao od grejanja 0 din.
Napajenje od strog kompa 0 din.
Plastične cevi i izolacija 5000 din
Izmenjivač za bojler 3500 din
Elektroniku ne računam imao sam skoro sve delove
Pivo za drugare, bilo je prepravki postolja.
Danas sam imao 57 stepeni u bojleru u 16h a krenuo je od 20.
 
F

Fanuc

Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
231
Moglo je da te košta i nula dinara ako si imao baš sve, ili je sve što nisi imao neko hteo da baci.
 
Top