Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Solarno grejanje vode uradi sam

  • Začetnik teme Predrag68
  • Datum pokretanja
P

Predrag68

Solarno grejanje vode da ili ne? Tema o kojoj se puno priča, uglavnom se iznose mišljenja i pretpostavke.. Da ne bude i ovde tako iznosim moja iskustva. Sistem radi na principu paraboličnog koncetratora, u tu svrhu se koristi stara satelitska antena prečnika 1,4m oblepljena reflektujućom folijom, u čijoj žiži se nalazi prijemnik prečnika 20cm. Pumpa od parnog grejanja gura vodu kroz prijemnik i izmenjivač koji je u bojleru od 80l. Antena prati polozaj sunca tokom dana tako da je prijemnik u žiži. Dva motora od satelitske pokreću sistem. Elektronika prati kretanja i temperature.
Merim temperaturu u bojleru i temperaturu u prijemniku, kada je temperatura prijemnika veća za 12 stepeni od temperature bojlera uključuje se pumpa a kada je veća za 3 isključuje.Polozaj sunca se prati pomoću 4 ldr-a i zaslona koji bacaju senku na ldr.Kada temperatura bojlera pređe 70 ili temperatura prijemnika pređe 90 antena se pomera i izbacuje prijemnik iz žiže.
Merenja:
U 6h temperatura bojlera 26
U 10h temperatura bojlera 44
U 15h temperatura bojlera 70
Ne prodajem, ne pravim mogu da pomognem ako neko želi da pravi
 

Prilozi

pera.simic

pera.simic

A integralno kolo je pretpostavljam neki pic posto elektronika i nema nesto mnogo komponenata, imas li ti *.hex toga?
 
P

Predrag68

Da u pitanju je pic 16f88, ja pisao program. Može i neki drugi sa više I/O pa da se prati brzina vetra ili da se prebaci na alternativno napajanje ako nestane struje.Ako je jak vetar da se antena postavi u horizontalan polozaj a ako nestane struje a prijemnik je u žiži moze da prokuva ( znam iz iskustva) kako je otvoren sistem dolazi do izbacivanja fluida. Ove dve stvari plniram da odradim u sledećoj verziji.
 
Top