kod nas ce to doci, ono juce
kad je socijalizacija u pitanju, veliki faktor naravno ima sam vlasnik psa.
ali isto tako, postoje slucajevi da i pored svih napora vlasnika pas bude sklon agresiji/dominaciji
temperament psa, rodna linija i sl imaju veliki uticaj.
ja sam svog psa dobila na poklon, naravno tada vec bez papira, samim tim nisam ni mogla znati od kakvih pasa potice , da li su medjusobno ukrstani i da li su njegovi roditelji pravi prestavnici rase.
i bio je poslusan, socijalizovan najdivniji pas, dok nije usao u pubertet. tu je njegova dominantna strana preplavila(naravno moje neznanje u tom periodu nije ni malo pomoglo), i od tada moj pas se retko sa kojim drugim psom moze naci u drustvu. na svu srecu nije sklon agresiji, nikad nije napao drugog psa, ali jednostavno ima taj buran prilaz, gde nikome ne bude sve jedno
jeste mi to u mnogo otezalo sve, jer zivim u delu grada gde samo u mojoj zgradi ima 10ak pasa. ali drzimo se nekako.
mi nemamo veliki izbor dresera koji zele da rade sa odraslim psima. i ti koji bi radili, rade jedino na svom terenu, a to je poljana na periferiji grada. a to nije isto okruzenje u kom moj pas zivi, tako da komplikacijama nikada kraja
ako neko ima slicnog iskustva, a uspeli su da se vrate na pravi put nek mi se javi
))