Slane torte i rolati

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Slana torta sa bosiljkom i kozjim sirom

Slana torta sa bosiljkom i kozjim sirom

Za 8 osoba – za testo: 250 g brašna, 60 g maslinovog ulja, 0,5 dl vode, jedno žumance, 2 veze svežeg bosiljka, so i biber. Za fil: 4 paradajza, žuta i zelena paprika, 200 g mekog kozjeg sira, veza bosiljka, maslinovo ulje, so i biber.

Bosiljak operite, sitno iseckajte, pomešajte sa brašnom, dodajte so, biber, jaje, maslinovo ulje i vodu i mesite. Formirajte jufku i ostavite 60 minuta da odstoji u frižideru. Ohlađeno testo tanko razvucite i njime obložite okrugli podmazan kalup, izbockajte viljuškom i vratite u frižider još 20 minuta. Žutu papriku isecite na kockice, zelenu na trake, prelijte uljem i ostavite sa strane. Paradajz isecite na tanke kriške. Kozji sir pomešajte sa sitno iseckanim bosiljkom, posolite i pobiberite. Testo premažite pripremljenim sirom, odozgo ređajte kolutove paradajza, a u sredini ostavite prostor u koji ćete staviti kockice žute paprike. Preko svega poređajte trake zelene paprike, formirajući sunčeve zrake. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Slana torta sa tikvicama i cvećem

Slana torta sa tikvicama i cvećem

Za 6 osoba - za testo: 5 jaja, 250 g brašna, 1,5 dl ulja, 1,5 dl mleka i kesica suvog kvasca. Za fil: 4 tikvice, 2 supene kašike sveže ubranih cvetova majčine dušice, šaka cvetova begonije, pola veze peršuna, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Sitno iseckajte oprane cvetove begonije, a tikvice isecite na kockice. U tiganju zagrejte ulje, smanjite temperaturu i 10 minuta dinstajte tikvice, posolite, pobiberite, dodajte oprane cvetove majčine dušice i dinstajte još pet minuta uz stalno mešanje. Sklonite sa ringle, dodajte cvetove begonije, pažljivo promešajte i ostavite sa strane. Jaja penasto umutite, dodajte brašno, kvasac, ulje, mleko i sitno iseckani peršun, promešajte i ovu masu dodajte mešavini dinstanih tikvica i cvetova. Kalup za kolače obložite kolačarskim papirom, podmažite, sipajte pripremljnjenu masu i pecite 45 minuta u zagrejanoj rerni.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Slana torta sa tunjevinom i paprikom

Slana torta sa tunjevinom i paprikom

Za 6 osoba - za testo: 4 jajeta, 200 g brašna, 1,5 dl ulja, 1,5 dl mleka i kesica suvog kvasca. Za fil: 200 g tunjevine u komadima iz konzerve, 2 tikvice, žuta paprika, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Tikvice operite i isecite na trake, a papriku na kockice i zajedno dinstajte 10 minuta na vrelom ulju. Posolite, pobiberite i ostavite sa strane. Penasto umutite jaja, dodajte brašno, kvasac, ulje i mleko i promešajte. U mešavinu tikvica i paprika dodajte isprane i oceđene komade tunjevine. Ovlaš pobiberite, promešajte i sipajte u podmazan kalup, obložen kolačarskim papirom. Pecite 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 
Član
Učlanjen(a)
02.09.2009
Poruka
42
mi se dopaga, izgleda ubavo a sigurno i vkusno

mislev na slana torta sa shampinjonima i slaninom
 
Učlanjen(a)
28.08.2009
Poruka
198
Slana tost torta

SLANA TOST TORTA


:info:




Potrebni sastojci:

200 gr ajvara
200 gr majoneza
3 pavlake
1 pakovanje tost hleb
200 gr sunke
200 gr kackavalja

Priprema jela:

Pavlaku i majonez sjediniti i podeliti na 3 dela.
U prvi deo dodati sitno seckanu sunku
U drugi deo dodati ajver
U treci deo dodati rendan kackavalj
Na tacnu redjati tost hleb,tri parceta horizontalno i dva vertikalno,premazati prvim filom
preko poredjati tost hleb pa premazati drugim filom ,staviti tost hleb i premazati trecim filom
Odozgo posuti susamom.
Prijatno
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Slana torta

Slana torta

Za 4 osobe: 12 kriški tost hleba, 2 kesice dijamantovog "lajt" majoneza od 300 g, 2 kisele pavlake, 4 kuvana jajeta, 7 kiselih krastavčića, 300 g praške šunke, 150 g feta sira, 200 g kačkavalja i kesica kečapa.

Prvi fil - pomešajte 200 gr "lajt" majoneza, jednu pavlaku, sitno seckana ili izrendana kuvana jaja i 2 kisela krastavčića. Snažno promešajte i ostavite sa strane.
Drugi fil -
pomešajte 200 gr "lajt" majoneza, pavlaku, izdrobljen feta sir i 5 sitno seckanih krastavčića, promešajte i ostavite sa strane.
Treći fil -
pomešajte preostali majonez i pavlaku, dodajte sitno seckanu prašku šunku i kesicu kečapa, snažno promešajte i ostavite sa strane. U četvrtast pleh obložen kolačarskim papirom poređajte sloj tost hleba, premažite prvim filom, odozgo poređajte novi sloj hleba, premažite ga drugim filom, ponovo poređajte kriške hleba i na kraju premažite trećim filom. Pospite sitno izrendanim kačkavaljem, ostavite da odstoji sat-dva u frižideru, isecite na kocke i servirajte.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Slana torta

Slana torta

POTREBNO JE
10 debljih palačinki, 400 g sremskog sira, 500 g šampinjona ili 150 g sušenih vrganja, 300 g šunke, 100 g kačkavalja, 200 ml kisele pavlake, ulje, so, biber, suvi biljni začini po želji

11878_stock-photo-liver-pie-with-mushrooms-and-vegetables-shutterstock_31315111_if.jpg


PRIPREMA
Ispecite palačinke, ali odvojte malo testa. Vrganje potopite u vodu da nabubre, a onda ih ocedite, sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Začinite biljnim začinom i biberom, pa pomešajte vrganje sa sirom i samlevenom šunkom. Pripremljenim pečurkama filujte palačinke i slažite ih u kalup za pečenje kao kore za tortu. Završite filom i prelijte testom za palačinke umućenim s kiselom pavlakom. Pospite narendanim kačkavaljem i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 15 minuta da se zapeče. Torta je ukusna i topla i hladna.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Slana torta s oblandama

Slana torta s oblandama

Potreban materijal:

1 pakovanje oblandi
400g mladog sira
6 kuvanih jaja
100g majoneza
Sitno seckana šunka ili kuvano belo meso
1 pakovanje milerama
malo susama


Priprema:

Izrendati barena jaja i sjediniti ih sa mladim sirom, majonezom, šunkom i mileramom. Od toga napraviti fil kojim ćemo premazati oblande. Postaviti prvu oblandu na tacnu za tortu, a zatim je premazati filom. Preko nje postaviti sledeću i ponavljati postupak sve do poslednje oblande. Poslednju oblandu ne mazati već je poklopiti sa nečim što će vršiti lagan pritisak na tortu, recimo tacnom. Poželjno je tortu odložiti u frižider preko noći kako bi kore omekšale. Ujutru i poslednju koru premazati sa malo milerama i posuti susamom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Slana torta

MALASLANA-TORTA-SA-RIBOM.jpg


Slana torta


Za 4 osobe: 2 paketa gotovog rastresitog testa, 50 g dimljenog lososa, 100 g očišćene bundeve, jaje, 2 mlada luka, 20 g struganog parmezana, 2-3 cvetića brokolija, 50 g očišćenih gambora, pola kašičice šafrana u prahu, 2-3 vrganja iz ulja, 2,5 dl bešamel sosa, maslinovo ulje, so i biber.
Testo položite jedno preko drugog i tako spojeno istanjite oklagijom. Istanjeno testo položite u plitak, četvrtast pleh koji ste prethodno obložili kolačarskim papirom. Odstranite višak testa koji prelazi preko ivica pleha i ponovo ga premesite i istanjite. Od tog testa isecite pet traka dugačkih koliko i uža stranica pleha i pet traka iste dužine kao i duža stranica pleha. Deo trake položite paralelno preko testa u plehu i prstima pritisnite da se dobro zalepe. Prostor između traka izbockajte viljuškom, prekrijte kolačarskim papirom, preko njega sipajte šaku pasulja i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Preostale trake od testa poređajte u drugi pleh i pecite 15 minuta. Mladi luk isecite na kolutove i kratko propržite na vrelom ulju. Posolite, pobiberite, dodajte kockice bundeve, sipajte 1 dl vode i dinstajte da omekšaju. Brokoli pet minuta kuvajte u ključaloj, slanoj vodi. Umutite žumance sa bešamel sosom i podelite na dva dela. U jedan umešajte strugani parmezan, a u drugi šafran u prahu.
Ova dva sosa naizmenično sipajte u kvadratiće na testu. Odozgo poređajte dobro oceđene i na kolutove isečene vrganje iz ulja, barene cvetiće brokolija, dinstani luk i bundevu, kockice dimljenog lososa i gambore. Ovako složenu slanu tortu vratite u rernu i pecite 10 minuta na 180 stepeni i odmah služite.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Torta od šunke

Torta od šunke

Potrebno je:
250 g šunke
150 g maslaca
500 g krompira
6 jaja
1 kašika mrvica
so


Priprema:

Umutiti maslac sa žumancima, dodati čvrsto ulupan sneg od belanaca, zatim samlevenu šunku, mrvice i oljušten, obaren i propasiran krompir. Sve dobro izmešati, posoliti i staviti u maslacem namazan kalup, a zatim peći i služiti kao hladno predjelo.



 
Natrag
Top