Skuša na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Skuse Vinsent

Dva velikana slikarstva, Anrija Tuluza Lotreka i Vinsenta van Goga, vezivalo je iskreno, veoma snazno prijateljstvo. Obojica su znali sta je patnja i umeli su da cene svaku paznju, na iskazanu ljubav odgovarali su dubokom odanoscu. Nazalost, njihovo druzenje nije dugo potrajalo, obojica su umrla rano. Lotrek u 36. a Van Gog u 37. godini. Ipak, godine prijateljstva ostavile su traga u slikarstvu i u - kulinarstvu.
Anri Mari Rajmon de Tuluz Lotrek-Monfa, sto je puno ime i prezime slavnog slikara iz bogate, aristrokratske porodice, kao dete je polomio obe noge i onda se njegov rast zaustavio na samo 150cm. U stvari. posle preloma i nekoliko neuspesnih operacija, noge mu vise nisu rasle, dok su gornji deo tela i glava dostigli normalnu velicinu. Tako je postao kepec groteskne figure. Ruzan i nesrecan, otisao je od kuce kada je shvatio da je otac ostavio majku zato sto se stideo sina kepeca. Svu svoju energiju
usredsredio je na tri najvece strasti: slikanje, zene koje su se mogle dobiti za novac (novca je uvek imao dovoljno) i probrana jela uz mnogo pica. Savremenici su tvrdili da je njegova umesnost u spravljanju razlicitih jela, najcesce od riba i morskih plodova koje je obozavao, bila ravna njegovom slikarskom talentu. Ali, razuzdan zivot i mnogo alkohola tesko su mu narusili zdravlje, tako da je umro 1901. od ciroze jetre. Za sobom je ostavio trajan trag i u slikarstvu i u istoriji kulinarstva.
Ridjobradi, mrsavi, preosetljivi Vinsent van Gog upoznao je Lotreka kada je ovaj bio na poslednjoj godini studija slikarstva. Vinsent je tada imao vec 33 godine i nika nije ucio slikarstvo, a o svojim crtezima mislio da su losi, pocetnicki. Sa strahom ih je pokazao novostecenom lpoznaniku pitajuci ga sta misli o njima i moze li ikada postati slikar. Anri je crteze pregledao s paznjom i odusevljenjem i najzad uzviknuo: "Da postanete?
Pa vi ste, Vinsente, vec odlican slikar!"
Uskoro je poznanstvo preraslo u pravo prijateljstvo. Anri je Van Goga pustio da radi u njegovom ateljeu i pomogao mu da savlada osnove anatomije i jos neka zanatska znanja potrebna slikarima. Sa puno strpljenja slusao je Vinsentove beskrajne tirade samooptuzivanja, ili izlive besa raspaljenog misticizmom, alkoholom ili bolescu ovog genijalnog, ali umom poremecenog mladica. I kada bi Vinsent bio u losem psihickom stanju, Lotrek se trudio da mu nekom izuzetnom paznjom odvrati crne misli i priredi radost.
Jednom kada je Vinsent bio u teskoj depresiji, Anri je pozvao nekolicinu najblizih prijatelja na veceru i svecano objavio da ce u stast svog velikog prijatelja posluziti "racice Van Gog", svoju najnoviju kulinarsku kreaciju. Van Gog je bio ganut do suza i depresija i mracno raspolozenje su nestali. Posle pola godine, slucaj se ponovio: da bi pomogao Vinsentu da se izvuce iz psihicke krize, Anri je kreirao nov specijalitet "skuse Vinsent". Na veceru je pozvao prijatelje koje je i Vinsent voleo - Dimu, Verlena, Malarmea, Vinsentovog brata Tea i Suzan Valadom, majku slikara Utrila (za koga se veruje da je Lotrekov vanbracni sin). I ovoga puta "terapija" je uspela. Vinsent se zakratko oporavio, ali je njegova bolest sve vise uzimala maha. Otisao je iz Pariza, dane provodio besomucno slikajuci negde u prirodi, ili lececi se u azilu za umobolne u San Remiju. Nazalost, lecenje je donosilo samo kratkotrjno poboljsanje. U jednom nervnom napadu odsekao je sebi uvo i onda naslikao cuveni autoportret. Uskoro je stigala i poslednja vest: Vinsent se ubio. Ostale su njegove slike pune sunca i svetlosti kojom nije uspeo da osvetli svoj sumorni zivot.
I recepti za specijalitete njemu posvecene, kao zaloga velikog prijateljstva.

Recept

Ocistiti, oprati i papirnatim salvetama osusiti sest skusa, tezine po oko 300g. Na dno posude za pecenje sipati malo ulja, posuti sitno iseckanim svezim crvenim i zelenim paprikama i na kolutove isecenim crnim lukom U utrobu riba staviti po grancicu ruzmarina i malo persunovog lista, posoliti, pobiberiti i preliti limunovim sokom.
Skuse poredjati preko seckanog povrca, dodati sa strane dva-tri cena belog luka, preliti mesavinom cetrvrt litra suvog belog vina, 4 kasicice senfa i solje maslinovog ulja, pa staviti u pecnicu zagrejanu na 200 stepeni celz. i peci.
Pecene skuse ukrasiti kriskama limuna i listicima persuna i posluziti uz slani kuvani krompir i salatu. Posebno u cinijici posluziti majonez.

Izvor: Mycity.rs

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Skuše u foliji

Skuše u foliji

2 skuše po 600g - morska so - 4 veze mirođije - 300g maslaca - alufolije

Dobro operite i očistite skuše. Utrobu svake skuše napunite sa 3
veze zeleni prethodno očišćene i oprane. Svaku posebno upakujte u
alu-folije koje su namazane debelim slojem maslaca.
Pecite u pećnici 45 minuta na 220 oC.
Služite toplo uz mirođiju kao ukras.

Vojislav-Voki Kostić - "Gastronomski dnevnik"


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Skuša u vinskom sosu

10159_stock-photo-spicy-fish-stew-shutterstock_50322223_if.jpg


SKUŠA U VINSKOM SOSU

POTREBNO JE

1 kg skuše, 4 tanje šnite slanine, 4 kašike maslinovog ulja, 1 limun, 1 dl belog vina, 50 g maslaca, kašičica brašna, so

PRIPREMA

Skušu očistite, odstranite glavu i utrobu, operite i oljuštite kožu. Meso dobro osušite i isecite na komade. Slaninu rasporedite na dno posude za pečenje i preko nje poslažite komade blago posoljene ribe. Prelijte uljem i stavite na 15 minuta u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Kada se riba zapeče, prelijte je prvo sokom od limuna, pa vinom i vratite u rernu na još 20 minuta. Ribu izvadite, a sok od pečenja procedite i u njega umešajte maslac i brašno. Dobro promešajte, kratko prokuvajte i prelijte njime ribu.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Punjene skuše

Punjene skuše

PUNJENE-SKUSE.jpg

Za 4 osobe: 4 očišćene skuše od po 200 g, 300 g mlevene junetine, 3 kašike belog vina, 2 čena belog luka, 2 oljuštena paradajza iz konzerve, 40 g usoljenih kapara, 500 g mladih krompira, veza vlašca, 1 dl maslinovog ulja, kašika peršuna, začin C i crni mleveni biber.

Usitnjeni beli luk na brzinu propržite na 2 kašike vrelog ulja, dodajte seckani paradajz i promešajte. Dodajte peršun, malo začina C i bibera i kuvajte na umerenoj temperaturi 30 minuta, uz povremeno mešanje. Posebno zagrejte 2 kašike maslinovog ulja, dodajte meso i seckane kapare i dobro promešajte. U ovu masu dodajte pripremljeni sos od paradajza i kuvajte još pet minuta. Ovom smesom napunite skuše koje ste prethodno oprali i osušili. Punjene skuše poređajte na veći kolačarski papir, oko njih rasporedite mlade krompire, prelijte preostalim maslinovim uljem i belim vinom, dodajte malo začina C i mlevenog bibera, preklopite papir, čvrsto umotajte krajeve da paket hermetički zatvorite, ređajte u pleh i pecite 25 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kada je riba pečena, otvorite paket, jelo ukrasite seckanim vlašcem i odmah servirajte.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Skuša sa crvenom paprikom

SKUŠA SA CRVENOM PAPRIKOM

2.jpg

POTREBNO JE
fileti skuše ili neke druge ribe, crvena sveža paprika, kukuruz šećerac, suvi biljni začin, maslinovo ulje, limun, beli luk, biber, so

PRIPREMA
Filete ribe odmrznite, operite i ocedite, začinite po ukusu, prelijte maslinovim uljem i pržite ih na teflonskom tiganju nekoliko minuta s obe strane. Paprike operite, iseckajte ih i dinstajte na zagrejanom ulju zajedno sa kukuruzom, a kad povrće omekša, posolite ga i pobiberite, prelijte limunovim sokom i iseckanim belim lukom. Prženu ribu služite sa pripremljenim povrćem.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Punjene skuše

Punjene skuše

punjena-skusa.jpg


Potrebno je:
800 g skuše, 2 kašike limunovog soka, 3 kašike maslinovog ulja i so po ukusu. Za fil: 80 g pinjola, 2 kašike iseckanog peršuna, kašika prezli, 2 kašike limunovog soka, 1 dl maslinovog ulja i 2 čena belog luka.


Skuše očistite, operite, odstranite im glave i srednju kost. Dobro ih obrišite papirnim ubrusom iznutra, a spolja prelijte limunovim sokom. Pinjole sameljite i pomešajte ih sa maslinovim uljem, limunovim sokom, prezlama, mlevenim belim lukom i peršunom. Sve dobro promešajte i filujte time ribu. Pecite na grilu ili u gril tiganju oko 5 minuta sa obe strane.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Skuša sa jabukom

SKUŠA SA JABUKOM

22390_skuse-s-jabukom-stock-photo-prepared-and-delicious-grilled-saury-shutterstock_61581604_kul.jpg

POTREBNO JE
800 g skuše (4 ribe od po 200 g), sok od limuna
ZA FIL 2 veće kisele jabuke, 3–4 kašike prezli, kašika paradajz-pirea, kašičica senfa, 2 čena belog luka, peršun, so, ulje, susam

PRIPREMA
Očistite ribu, operite je i dobro ocedite. Premažite je potom limunovim sokom i blago posolite. Jabuku očistite i narendajte, dodajte prezle, propasiran beli luk, paradajz-pire i senf. Dobro sjedinite i napunite skuše. Ribe premažite uljem, pa svaku posebno uvijte u aluminijumsku foliju. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Skuše služite uz bareno povrće, posute prženim susamom.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Skuša s majonezom s mirođijom

Skuša s majonezom s mirođijom

13224279922101241439.jpg

Sastojci

  • mala veza mirođije
  • 700g mladog krompira
  • 1 kašičica mešanog bibera u zrnu
  • ulje
  • 4 fileta skuše 175 g svaki
  • 4 kašike majoneza
  • 25g kapara
  • 4 kašike kiselog mleka
  • 1 limun
Priprema

Očistite mladi krompir i stavite ga u veliku šerpu s malo soli i pola količine stabljika mirođije. Prelijte krompir ključalom vodom, sačekajte da voda ponovo proključa i kuvajte 15-20 minuta.
Zagrejte, u međuvremenu, gril-tiganj na visoku temperaturu. Istucite zrna bibera u avanu. Ovlaš premažite gril-tiganj uljem, stavite u njega filete kožom nadole i pospite izdrobljenim biberom. Pržite filete 5 minuta, pa ih okrenite, smanjite temperaturu i pržite ih još 5 minuta ili dok se na koži ne pojave mehurići.
Okrenite ponovo i pržite još 2 minuta.
Dok se riba prži, pomešajte majonez i kiselo mleko. Iseckajte preostalu mirođiju i kapare i umešajte ih u preliv. Isecite limun na kriške i ostavite sa strane. Kada je skuša gotova, pospite mesnate strane fileta s malo soli. Ocedite krompir i uklonite stabljike mirođije. Poslužite skušu s krompirom, prelivom od majoneza i mirođije i kriškama limuna.

Izvor: Hrana za dušu




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Skuša sa povrćem i pečurkama

Skuša sa povrćem i pečurkama

SKUSA-SA-POVRCEM1_620x0.jpg


Za 4 osobe:
4 skuše, 50 g sušenih vrganja, kašika mariniranih kapara, 30 g pinjola, koren celera, šargarepa, glavica luka, čen belog luka, veza peršuna, 1 dl belog vina, malo brašna, malo vinskog sirćeta, maslinovo ulje, so i biber.

Sušene vrganje potopite na 20 minuta u mlaku vodu, ocedite i iseckajte. Na dve, tri kašike vrelog ulja propržite ribu koju ste prethodno uvaljali u malo brašna. Dodajte 0,5 dl sirćeta, sačekajte da ispari i ribu pržite još dva, tri minuta. Prženu ribu ređajte na upijajući papir i kada se ohladi uklonite joj glavu i kosti da dobijete filete. U istom ulju u kojem se pržila riba kratko propržite seckani luk, celer, šargarepu i beli luk, dodajte vrganje, prelijte s 1 dl belog vina, poklopite, smanjite temperaturu i dinstajte još 10 minuta. Za to vreme propržite pinjole u vrelom tiganju, bez masnoće. Skinite poklopac sa posude u kojoj se dinsta povrće, dodajte riblje filete i oceđene kapare, posolite, pobiberite i dinstajte još tri, četiri minuta. Pospite seckanim pinjolima i peršunom i služite.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Skuša sa prelivom od celera

SKUŠA SA PRELIVOM OD CELERA

2.jpg

Za 6 osoba: 6 skuša, kesica zamrznutog kukuruza, veza mladog luka, manja glavica celera, 1,5 dl suvog belog vina, 1,5 dl ribljeg bujona iz kocke, 1 dl neutralne pavlake, limun, so i biber.

Kukuruz kuvajte dva, tri minuta u ključaloj slanoj vodi, pa ocedite i ostavite da se ohladi. U vodu u kojoj se kuvao kukuruz dodajte limunov sok i kada ponovo proključa kuvajte celer, isečen na kockice da omekša. Ocedite i ostavite sa strane. U drugoj posudi pomešajte ranije pripremljen riblji bujon i belo vino i kuvajte do vrenja, dodajte seckani luk i očišćenu ribu. Pobiberite, smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Skuvane skuše položite na tanjir, a tečnost u kojoj su se kuvale procedite, vratite na ringlu, pa kuvajte dok se količina ne prepolovi. Dodajte celer koji ste prethodno izmiksali i neutralnu pavlaku i energično mutite. Smanjite temperaturu, dodajte kuvanu ribu i bareni kukuruz i kuvajte još pet minuta. Rasporedite u tanjire i služite toplo.

(Novosti)
 
Natrag
Top