Само се девојчице понашају, облаче и говоре као та Ријана и остале блуднице. Ако је све наивно како неки говоре, шта ће јој ђаволски рогови, зашто се увија и кревељи као опседнута? И не само она. Али тешко је исправити све само речима појединаца који покушавају да наведу човека да бар застане, одслуша и погледа детаље и поруке. Биће довољно. Овако се праг толеранције толико срозавао постепено, да човек и не види колико је све изопачено. Мисли да је тако нормално, као што су они у Содоми и Гомори мислили. И њима је било нормално.
Нека умукне свако сведочанство људско, и нека се замрзне реч на уснама мојим, Теодуле. Чуј Његово сведочанство, Његову реч:
Ја сиђох с неба.
Ја дођох у име Оца својега.
Да сви поштују Сина као што поштују Оца.
Нијесам сам, него ја и отац који ме посла.
За мене свједочи Отац који ме посла.
Ја не примам свједочанства од човјека.
Отац који ме посла свједочи за мене.
Сам од себе не дођох него има Истинити који ме посла, којега ви не знате; ја га знам, јер сам од
ега и Он ме посла.
Ја не тражим воље своје него вољу Оца који ме посла.
Прегледајте Писма, и она свједоче за мене.
Син не може чинити ништа сам од себе него што види да отац чини; јер што отац чини оно и син
ини онако.
Ја од себе не говорим.
Као што мене зна Отац, и ја знам Оца.
Онај који ме посла са мном је.
Ја свагда чиним што је Њему угодно.
Ви сте од нижијех, ја сам од вишијех; ви сте од овога свијета, ја нијесам од овога свијета.
Који мрзи на мене, мрзи на Оца мојега.
Отац који стоји у мени, Он твори дјела.
Нико не ће доћи Оцу до кроза ме.
Ти си Оче у мени и ја у теби.
Који вјерује мени, видје Оца.
Ја сам у Оцу и Отац у мени.
Ја сам врата.
Ја сам пастир добри.
Ја сам свјетлост свијета.
Ја сам пут, истина и живот.
Ко види мене, види Онога који ме је послао.
Још је рекао, да је он
пут. А људи су се ломили по беспућима и раскршћима из поколења у поколење.
Још је рекао, да је Он истина. А род људски је сав затрован био пилулама лажи од онога који је назват "отац сваке лажи“.
Још је рекао, да је он живот, не несвесан и ништаван живот у индијској Нирвани, нити језиво неумирање у грчком Хадесу, нити утопљење личног живота у етарни живот неког свеопштег етарног стојичког божанства, него баш прави живот, какав жели свако срце људско, у крилу Оца свог небесног, у Рају слаткоме, где се праведници сијају као сунца.
Још је рекао, да је Он пастир. Вукови са демонским духом а у човечјем облику наметали су се за пастире народима земаљским, не да би их сачували него да би их застрашили, збунили и растргнули. А Он, као пастир добри, дошао је да ни стотој овци не да да се изгуби, него је тражи и спасава.
Још је рекао, да је Он
лекар, и да је дошао болесним а не здравим. У самој ствари здравих није ни било у свету, али је било многих који су као тешки болесници у врућици уображења мислили да су здрави.
Још је рекао, да је Он
Син Божји, да је старији од праоца Аврама, и да му је име
Почетак. Дошао је к људима као посланик Оца свог небесног, јединог живог Бога, који има очинску љубав према људима и жели кроз Њега, свог превечног и јединородног Сина, да усини све људе по њиховој вери и слободној вољи и да их уведе у Своје бесмртно царство небесно.
Још је рекао, да ко Њега
верује, има живот вечни; ко Њега прима, прима и Оца који га је послао, и
ко за Њим иде тај спасава душу своју.
А ко Њега не поштује, не поштује ни Оца Његовог, јер вели: Ја и Отац једно смо.
Сабрана дела Светог Владике
Николаја Велимировића
Теодул