Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Синтесајзер

Juno5.jpg

Синтесајзер (или синтисајзер енгл. synthesiser или synthesizer) је електронски музички инструмент који производи електронски генерисан звук. Синтесајзери производе звук директном манипулацијом електричног напона, математичком манипулацијом одвојених вредности помоћу рачунара (код синтесајзера са софтвером), или комбинацијом обе методе. У коначном стадијуму синтесајзера, електрична волтажа генерисана синтесајзером производи вибрације у мембранама звучника слушалица. Овај синтетизован звук је у контрасту са снимком природног звука где је механичка енергија звучног таласа трансформисана у сигнал који ће поново бити конвертован у механичку енергију приликом репродукције звука (мада семпловање значајно замућује ову разлику). Постоје и синтесајзери који се свирају помоћу трака и дирки које не спадају у клавијатауре.

Синтесајзери обично имају клавијатуре које омогућавају свирање рукама, због чега се често називају клавијатурама. Међутим, интерфејс за ручно свирање не мора да буде клавијатура, нити је стриктно да синтесајзер мора да свира човек.

Извор: Википедија






 
Član
Učlanjen(a)
11.07.2012
Poruka
74
Sintisajzer nema velike razlike od klavira, samo ima mnogo manje oktava. Opet, ne mora da znači, postoje neki od čak pet oktava(ja mislim). Ali električni klavir je zakon, ja mislim da je čak nadmašio obični klavir! :this:
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako za koga. A razlika je u tome što proizvodi mnogo više različitih zvukova, ne samo u broju oktava.
 
Natrag
Top