S obzirom da sam dugo čitao skoro samo SF, ovo je meni svakako draga tema i veliko plus za nju.
O ukusima ne bih, pošto sam i sam započeo sa Siriusom, Klarkom i Asimovim (doduše totalni preokret je nastupio već sa "Dinom"-Frenka Herberta, Legvinovom, "Kapijom"-F.Pola i, naravno, Zelaznijem i Monolitima). Lično ipak dajem prednost edicijama "Znak Sagite" i "Zoroaster" u odnosu na "Kentaur" i "Polaris" (mada je potonji u nekoliko zadnjih serija ipak krenuo u pravcu kvaliteta / dela Simonsa, Karda, Benforda, Dika, Brina, npr./ i šteta je što se baš tada ugasio, kao i ostale edicije uostalom).
Ali da skratim. Konkretno, nakon 40-ak godina druženja sa SF-om neka moja TOP-10 lista bi bila sledeća:
PISCI (posmatrajući kompletan opus) :
Ursula Legvin, Džin Volf, Rodžer Zelazni, Jan Mekdonald, Den Simons, Lusius Šepard, Dejvid Brin, Frenk Herbert, K.Dž.Čeri, Robert Silverberg (mada ako me sutra budete ponovo pitali lista bi verovatno bar u par imena drugačije izgledala)
POJEDINAČNA DELA :
Frenk Herbert : Dina
Ursula Legvin : Čovek praznih šaka
Volter M. Miler jr. : Kantikulum za Lajbovica
Rodžer Zelazni : Gospodar svetlosti
Den Simons : Hiperion
Frederik Pol : Kapija
Jan Mekdonald : Bespuće
Robert Silverberg : Umiranje iznutra
Džin Volf : Peta glava Kerbera
K.Dž. Čeri : Ponos Čanura
SF - SERIJALI :
Frenk Herbert : Dina
Džin Volf : Knjiga novog sunca
Den Simons : Hiperion / Endimion
Brajan Oldis : Helikonija
Ursula Legvin : Zemljomorje
Džin Volf : Knjiga dugog sunca
Dejvid Brin : Ratovi uzdizanja
Orson Skot Kard : Ender
Artur Klark : Rama
Isak Asimov : Zadužbina
Naravno, podrazumeva se da je izbor baziran na delima koja su objavljena kod nas (na žalost, ne čitam ni na jednom stranom jeziku).
Pozdrav svima