SERBIANFORUM WINDOWS 8 EXTREME PRO(x86) - 1,5 GB
U pitanju je Windows 8 Profesional x 86 (Desktop verzija) u SerbianForum stilu ISO formata velicine 1,5GB.Bootanje je naravno u SF stilu kao i desktop pozadina..Inace posle instalacije ovaj OS je vec aktiviran...i po mom misljenju sadrzi sve ono sto je potrebno da ima jedan kvalitetan operativni sistem...
Razlika u odnosu na klasicnu Windows 8 instalaciju je sledeca....
INTEGRISANO U INSTALACIJU
-Winrar
-Aktivacija
-Shell Folder Meni
- Start Dugme kao kod ranijih operativnih sistema (opcija po zelji)
-Power opcija u desnom kliku misa (Safe Mode,Hibernate,Restart,LogOut,Shut Down)
O cemu se zapravo radi...Posle instalacije operativni sistem je vec aktiviran,naravno sa instaliranim registrovanim programom Winrar koji je svakako neophodan kao arhiver u svakom operativnom sistemu.Novina u odnosu na predhodnu Extreme versiju je ta sto u desnom kliku misa su pridodate jos Safe Mode i Hibernate opcija uz vec postojece opcije za Rerstart,Gasenje i LogOut vaseg racunara.Instaliran je takodje Folder Shell meni koji ce vam omoguciti brzi i jednostavniji rad sa folderima i fajlovima.Ako zelite postaviti Start dugme kao u ranijim operativnim sistemoma mozete to uraditi duplim klikom misa (dupli klik na fajl ClassicStartMenu.exe koji se nalazi u Program Files/Classic Shell.U ovom izvanrednom alatu mozete birati izgled vaseg startnog menija (Windows Classic,Windows XP,Windows 7)....
Ako u ovom alatu cekirate opciju All Setings otvorice vam se sirok spektar podesavanja kako vaseg startnog menija tako i naravno Metro menija i svega sto ide u to....Naravno ako izaberete dugme Metro i Metro meni (kao na slici )onda zbog velicine dugmeta nije na odmet i da malo uvecate vas Taskbar (odcekirajte opciju Use Small Taskbar Button )...u Taskbar Properties..
UKLONJENO IZ INSTALACIJE
Accessories
-Metro Bing
-Metro Bing Finance
-Metro Bing Maps
-Metro Bing News
-Metro Bing Sports
-Metro Bing Travel
-Metro Bing Weather
-Metro Media Play Ready
-Metro Reader
-Metro SkyDrive
-Metro Windows Live
-Metro Windows Photos
-Metro Windows Store
-Metro XBox Live Games
-Metro Zune Music
-Metro Zune Video
-Metro Cameras
Posto su uklonjene gore navedene stavke iz instalacije imate gotovo slobodan Metro meni i mozete postaviti u njega zeljene aplikacije..
Naravno u Metro meniju ostavljen je web browser ....kome je integrisan
google.com kao startna stranica (umesto msn,ili bing)
U pitanju je naravno Internet Explorer verzija 10....
Zatim je uklonjeno....
-Autoplay
-Briefcase
-Character Map
-Cleartype Tuner
-Diagnostics Troubleshooting Wizard
-Disk Quota
-Display Switch
-Imapi
-Imput Metod Editor
-Natural Leanguage
-On-Screen Keyboard
-Private Character Editor
-Screen Magnifier
-Snipping Tool
-Sve Vezano za Tablet (Engine,Flick Learning Wizard,Journal,Keyboard Input Panel,Math Input Panel,Text Prediction)
-Windows Easy Transfer
-Write
-Zip Folder
I pored obrisanih ovih po meni ne toliko bitnih stvari ostao je jako mocan Program meni sa korisnim aplikacijama....
UKLONJENI DRIVERS
-Display (AGP,ATI Mobile,Intel HD,Intel HD GMA,Nvidia Mobile)
-Hyper V (Display,Keyboard,Network)
-ExFat
-Floppy Disk
-Game Gameport
-Game Xbox Controller
-ISA Support
-Network Externet (Atheros,Broadcom,Emulex,JMicron,Marwell Yucon,Sis,Via)
-Pcmcia Support
- Printer & Scenner (Brother,East Kodak,Fuji Xerox,Konica,Kyocera,Oki,Ricox,Xerox)
-Storage ICP Raid
-Storage Intel
Zatim je uklonjeno iz instalacije....
FONTS
-Uklonjeno je 90 fonta koji se manje koriste ili uopste ne koriste ...
JEZICI
-Uklonjeno je 46 jezika a ostavljeni su u instalaciji samo Srpski,Hrvatski,Engleski.
MULTIMEDIA
Uklonjeno je sledece....
-DVD,Media Video PlayBack
-Codec (MP3,MP4,MPEG2,MPEG4)
-Games Explorer
-Hyper V
-Mobile PC
-Spreech
-Tagged Image file format Ifilter
-Windows Media Player
-Windows Playto
-Windows PowerShell
-Winsat
U principu sve ovo se resava instaliranjem KLite kodek pakovanja i zato je i uklonjena ova multimedia...
NETWORK
-Simple TPC-IP
-Smart Screen
-Trivial File Transfer Protocol
-Remote Differential Commpresion API
SERVICES
-ActiveX
-Beep
-Biometric
-BranchChache
-Defender
-Fax
-File History
-HomeGroup (Listner and provaider)
-SNMP
-Superfetch
-Talnet
-XPS Viewer and printer
THEMES
Uklonjeno iz instalacije.....
-Nekoliko Tema za Misa velicine XXL (ostavljena je Aero i Black)
-Svi Screanseaveri,
-Sve Teme osim Earth
TWEAKS
-Uklonjeno par manje bitnih Desktop opcija
-Uklonjeno nekoliko Exolorer manje bitnih opcija
-Uklonjeno par taskbar komandi koje se slabo primenjuju
-Uklonjeno par System opcija manjebitnih naravno
I pored uklonjenih svih gore navedenih opcija operativni sistem je jako funkcionalan,izuzetno brz a mora se priznati da gore navedene opcije bar ja smatram da nemaju neku veliku ulogu i da se gotovo i ne koriste....
Jedna jako zanimljiva opcija je pridodata u desnom kliku misa....Opcija Power koja se sastoji iz Restarta racunara,Gasenje Racunara i Logout....a u ovoj Extreme Pro verziji je pored navedenih pridodato i Safe Mode i Hibernate...Tako da klikom misa aktivirate zeljenu opciju ,pa i gasite racunar....
Takodje je zadrzana i sva funkcionalnost menija koji se nalazi sa desne strane i koji se pojavljuje provlacenjem misa u gornji ili donji ugao desktopa....
Zadrzan je takodje i izvorni PC setting u kome mozete stelovati mnoge opcije koje su neophodne....
Takodje s obzirom da je operativni sistem aktiviran updejt i njegova instalacija normalno funkcionisu.....
INSTALACIJA
Instalacija protice normalno sa Serbianforum bootom...
Sami pocetal instalacije......
Instalira se operativni sistem ,updejti.......
Posle instalacije automatski se restartuje vas racunar....
Posto se ponovo podigne sistem ugledacete logo vaseg operativnog sistema windows 8.Sacekacete naravno ocitavanje do kraja....
Sledi Windows 8 Pozdrav...
Zatim i pripremu za startovanje....
Sacekajte takodje kratka objasnjenja o novim nacinima koriscenja Windows 8 operativnog sistema....
Savet za koriscenje misa je recimo i da ga prevucete u svakom uglu prozora da bi se pojavio meni sa novim opcijama....
Gde ce vam se pojaviti zatim Windows Glavni meni.....
Zatim sacekajte pripremu racunara za startovanje vaseg operativnog sistema Windows 8...
Takodje i instalaciju programa u vasem Windows 8 .....
Zatim dolazi do automatskog restarta i imate instaliran Windows 8 operativni sistem....
Sta reci......
Kod:
http://www.filefactory.com/file/qkhrqvs5ril/SFW8pEx.part1.rar
http://www.filefactory.com/file/3vq1gbtfp48h/SFW8pEx.part2.rar
http://www.filefactory.com/file/19y1afykmwkd/SFW8pEx.part3.rar
http://www.filefactory.com/file/3hetz15i6vgl/SFW8pEx.part4.rar