Saveti koji ce Vam uvek koristiti...

Član
Učlanjen(a)
16.05.2009
Poruka
669
Ovu temu sam zamislila kao mesto gde cemo jedna drugoj ostavljati savete, razmenjivati misljenja i iskustva po pitanju svega sto nam se cini bitnoyes3... kosa, sminka, nega lica i tela, svakodnevnog zivota itd...
Dakle, slobodno pitajte, sigurna sam da ce neko znati odgovor :yea:
Evo da pocnem....


Nokti mogu da ukažu na bolest u organizmu

Promene na noktima često su bezopasne i posledica povrede, upale ili gljivičnog oboljenja. Međutim ponekad mogu da budu prvi znak ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja.

Problemi sa srcem, jetrom ili plućima odražavaju se na noktima. Požuteli, potamneli ili popucali nokti povezani su sa stanjem unutrašnjih organa. Evo šta vam vaši nokti u stvari poručuju:
- žuti nokti: bolest štitne žlezde ili psorijaza
- plavkasti nokti: nedostatak kiseonika, znak bolesti pluća
- valoviti nokti: upalni artritis ili psorijaza
- suvi, koji lako pucaju: bolest štitne žlezde
- tamne linije ispod nokta: melanom ili rak kože
- upaljena crvena zanoktica: poremećaj vezivnog tkiva poput lupusa
- beli nokti s tamnim ivicama: bolesti jetre npr. hepatitis.

Hladna voda prija venama

Potpuno zdrave vene na nogama imaju samo malobrojni. Plavičaste vene koje se vide, a često i bole, ili natekle noge, predstavljaju široko rasprostranjenu pojavu.
Od različitih tegoba ove vrste - od onih najlakših, kao što su popucali kapilari, pa do lakših i težih oblika proširenih vena - pati oko 90 odsto ljudi. Tegobe se posebno pojačavaju tokom toplog vremena.

Nasledni faktor
Kada je reč o nastanku, glavnu ulogu nesumnjivo igra genetska predispozicija. Zbog toga ponekad varikozne promene na nogama razvijaju čak i dobro utrenirani sportisti. Dodatnim faktorima rizika smatraju su prekomerna težina i nedovoljno kretanje.

Kako nastaju:
Uzrok oboljenja vena, između ostalog, često predstavlja i genetski uslovljena slabost vezivnog tkiva. Ona dovodi do toga da naročito vene u nogama slabije podnose pritisak krvi koja na njih deluje iznutra. Posledicu predstavljaju karakteristične proširene i izuvijane vene.

Šta doprinosi ovoj pojavi:
Formiranju proširenih vena idu na ruku određeni faktori, u koje spadaju nedovoljno kretanje i dugo sedenje za pisaćim stolom, jer se mišići nogu pri tom gotovo uopšte ne koriste. Za nastanak proširenih vena često su, međutim, krive i profesije u kojima mora relativno nepomično da se stoji - npr. frizeri, kelneri i prodavci.

0fed6bbe0d3004ff198148a5c6f76e32.jpg

Šta može da se dogodi
Ako venski zalisci ne funkcionišu kako treba, nastaje sve veći pritisak na odgovarajući deo obolele vene. Vene se zbog toga šire, a protok krvi se sve više usporava. U uznapredovalom stadijumu tečnost prodire u okolna tkiva, pa dolazi do upala, edema, nastanka otvorenih rana, a u najgorem slučaju i do tromboze.

Predupredite problem
1 Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom podstiče protok krvi kroz vene i jača ih. Ujutru treba noge naizmenično tuširati toplom i hladnom vodom, pri čemu se završava hladnim mlazom.
Uveče se preporučuje da se kada do kolena napuni hladnom vodom i da se pet-deset minuta po njoj energično gazi.
2 Crvena vinova loza ublažava otoke. Aktivna materija iz ove biljke može se naći u obliku tableta, npr. „Antistax extra“ ili kao gel za utrljavanje („Efasit vital-Pflegelotion“).
3 Divlji kesten jača zidove vena - ekstrakt ove biljke može se naći u kapsulama ili u sastavu gelova za utrljavanje.
4 Kretanje. Džoging, šetnja, klizanje na ledu ili hodanje na skijama predstavljaju dobru vežbu za funkciju venskih zalizaka. Jednostavna vežba u sedećem položaju sastoji se u tome da obe pete odižete od poda i ponovo spuštate.

Lečenje
Manje promene na venama mogu da se leče sklerozacijom. Ona se vrši ubrizgavanjem aktivne supstance koja iznutra zatvara ugroženu venu. Organizam zatim ovu neprokrvljenu venu u roku od nekoliko meseci naprosto sam razgrađuje. Najpoznatija metoda za uklanjanje većih proširenih vena naziva se striping. Vrši se tako što se uvodi sonda, za koju se obolela vena pričvršćuje i zatim njome vadi. Tu su i tzv. termičke tehnike (spaljivanje vena), koje uz pomoć laserskih zraka ili radio-talasa u oboleloj veni proizvode toplotu i na taj način je zatvaraju. Mada možda deluje bolno i opasno, ova intervencija je za pacijenta bezbolna jer se izvodi pod lokalnom anestezijom, pacijent odmah posle nje može da ustane, a već sutradan i da se vrati na posao. Prednost termičkih terapija je to da ih telo bolje podnosi, da rane brže zarastaju i da ima manje nuspojava kao što su fleke i podlivi na koži. Pored toga, nakon ove vrste tretmana ređe dolazi do pojave novih proširenih vena.

Posle operacije
Nakon obavljene operacije ne treba puno mirovati. Preporučuje se kretanje da bi mišići delovali kao pumpa i podstakli protok krvi kroz noge. Nakon operacije se, međutim, oko tri nedelje ne sme izlagati suncu ili veštačkom ultravioletnom zračenju, da bi se izbegle neželjene pigmentacione fleke. Pored toga, nakon intervencije mora jedan dan da se nosi kompresivni zavoj, a oko nedelju dana elastična čarapa.


Elastične čarape
Nošenje elastičnih čarapa se i inače preporučuje prilikom većih opterećenja za vene, kao što su dugo stajanje, sedenje ili putovanje, ukoliko osoba ima slabije vene. Kompresija, naime, mehanički podstiče povratak krvi u srce. Pritisak steže vene koje su izgubile elastičnost i na taj način sprečava zastoj i vraćanje krvi, nastanak edema, a naravno i najopasniju pojavu – trombozu. Elastične čarape mnogi izbegavaju iz estetskih razloga, ali u današnje vreme postoje veoma lepi modeli za žene i potpuno neupadljivi za muškarce.


Vežbe i masaža za čvrste grudi

Kako starimo, gravitacija sve jače deluje na naše telo, a posebno na deo koji želimo da što duže ostane uzdignut - grudi. Ako se tome doda i dojenje, danak se brzo primeti. Ipak, plastična operacija nije jedino rešenje, postoji još nekoliko stvari koje možete da uradite kako bi vam grudi ostale podignute i čvrste što duže.
Počnite na vreme
Kao i lice, i grudi treba da počnete da negujete na vreme, što znači još u mladosti. To je jedini način da se bez ozbiljnih posledica po njihovu lepotu prevladaju najosetljiviji periodi u životu žene - trudnoća i klimaks.

Udarni tretman
Posle 35. godine ili nakon trudnoće treba pojačati brigu o grudima. Zato svakih 15 dana na grudi, ali i područje iznad njih, uključujući i vrat, nanesite hranljivu masku na bazi kolagena i elastina. Prethodno kožu dobro očistite. Masku ostavite da deluje 20 minuta, a zatim je isperite sa mnogo mlake vode. Korisna je za dohranjivanje kože i održavanje tonusa grudi.

Gimnastika svaki dan
Svakoga dana, približno 10 minuta, preporučljivo je izvoditi gimnastičke vežbe namenjene jačanju mišića grudnoga koša jer se tako sprečava opuštanje grudi. Sedite prekrštenih nogu, ruke podignite u visini ramena. Šake isprepletite i položite na pleća, a zatim ruke pomerajte prema telu. Vežbu ponovite 30-40 puta, relativno brzo. Preporučljivo je i bavljenje sportom, posebno plivanjem, veslanjem i, ne zaboravite, leđa držite uspravno i dok sedite i dok stojite.

Masaža
Trudite se da svaki dan u kožu grudi umasirate posebnu kremu za negu tog dela tela, što je odlična prilika za laganu masažu. Ovo će omogućiti bolje upijanje kreme i poboljšati mikrocirkulaciju u potkožnom tkivu. Masirajte vrhovima prstiju, barem pet minuta. Kretnje moraju biti nežne i polagane, odozdo prema gore. Posebnu pažnju obratite na bradavice i areole.

Tuširanje
Jaki mlaz vode iz tuša osvežiće i učvrstiti grudi. Važno je da mlaz vode pomerate od sredine grudnoga koša prema pazusima, i da voda bude mlaka ili hladna ako to možete da podnesete.

Trikovi koji brišu godine

Podmladićete se ukoliko izaberete svetlije nijanse za kosu i ruža za usne, a mladalačkom izgledu doprineće negovani zubi i uredne obrve
Gotovo da nema žene koja ne bi volela da izgleda mlađe, a većina kozmetičkih preparata koja to bar donekle omogućava je preskupa. Ipak, uz nekoliko jednostavnih trikova bez napora i mnogo novca moći ćete da „skinete" nekoliko godina sa lica.
Bronzer
Kako biste oživeli lice i dali mu mladalačku svežinu i sjaj, upotrebite prozračni bronzer. Stavite ga na obraze, bradu i sa svake strane čela. Pazite samo da ne upotrebite pretamnu nijansu, jer bi u tom slučaju rezultat mogao da bude upravo suprotan od željenog.
Naglasite obrve
Uredite svoje obrve, ali pazite da ne budu ni preširoke ni pretanke. Nađite im savršenu meru i redovno ih održavajte. Upotrebite hajlajter i dodatno ih naglasite kako biste umesto na podočnjake i bore oko očiju pažnju usmerili na gornji deo očiju.
Ruž za usne
Što ste stariji, trebalo bi da izbegavate tamne nijanse ruževa za usne, jer će vam nepotrebno dodati godine. Tamne tonove zamenite življim nijansama crvene ili nežnim ružičastim nijansama. Svetlije nijanse učiniće da vaše lice izgleda svežije, a time i mlađe.
Šiške
Guste šiške sakriće bore na čelu i ukloniće umor s vašeg lica. Ipak, pre nego što odlučite da skratite šiške, posavetujte se sa svojim frizerom. On će lakše odrediti oblik šiški koji vam najbolje pristaje uz crte lica i postojeću frizuru.
a2ca1204fdd71048dbbba84864cc3128.jpg
slika
Pramenovi
Boja kose može da učini čuda. Prava nijansa može da sakrije nekoliko godina, a s druge strane, loše odabrana boja može da ih doda. Ako želite da izgledate mlađe, birajte što prirodnije boje za kosu, po mogućnosti svetlije nijanse. Dodatnu svežinu daće vam i diskretni pramenovi nekoliko nijansi svetliji od osnovne boje.
Zubi
Ništa toliko ne „ukida" godine kao zdravi beli zubi. Treba li uopšte naglasiti da je potrebno da održavate svakodnevnu dentalnu higijenu. Ukoliko su vaši zubi s godinama poprimili neugodnu žutu boju, razmislite o izbeljivanju zuba, bilo u kućnim uslovima ili kod stomatologa. Beli zdravi zubi u trenu skidaju barem deset godina.
Osmeh
Ne postoji ništa što bi ženu pomladilo više od njenog iskrenog osmeha. Zato, naoružajte se osmehom i tražite u svemu razlog za smeh i dobro raspoloženje.

Kako poboljšati ten i riješiti se akni

Poboljšanjem prehrane i rješavanjem loših životnih navika može se uvelike pomoći poboljšanju tena i time smanjiti nastanak akni.
Akne se najčešće javljaju kod ljudi koji ulaze u pubertet. Ovaj problem se javlja kod 80 posto ljudi u razdoblju od 12. do 14. godine života. Akne se javljaju najčešće na području lica, a rjeđe na području ramena, leđa i prsa. Dakle, svi se u tom periodu pitamo kako se riješiti tog problema.
Često se kao glavni uzrok nastajanja tog problema okrivljuje hrana poput čokolade ili majoneze. Osim hrane postoje i čimbenici kao što je genetsko nasljeđe, masna koža i muški spolni hormoni. Treba još istaknuti da alkohol, neredovita i nezdrava prehrana, kao i cigarete mogu dodatno pogoršati stanje.
Policistični jajnici mogu uzrokovati nastanak akni
Jedan od uzroka koji dovodi do nastanka akni kod djevojaka mogu biti i policistični jajnici. Takvi jajnici dovode do kronične hiperandrogene anovulacije, točnije, ciklusi su zbog viška testosterona bez ovulacije, tj. jajnici ne izbacuju jajašca. Ukoliko se jave simptomi poput poremećaja menstrualnog ciklusa - akne, pojačana dlakavost, ispadanje kose, prekomjerna tjelesna težina i još mnogi drugi, potrebno je otići liječniku.
- Prehranom se svakako na ten može utjecati, kao i na izgled cjelokupne kože. Kada je riječ o aknama, danas se zna da postoje dvije grupe ljudi - objašnjava doktorica Ivana Nola i nastavlja:
Jedna grupa ljudi je ona kod kojih suhomesnati proizvodi i čokolada dovode do jakog pogoršanja, a dok kod druge grupe ova vrsta hrane ne mijenja stanje na koži. Kada je riječ o kremama koje se koriste za tip kože sklon aknama, nema jedinstvene formule, već se lokalna terapija primjenjuje stupnju problema i često u kombinaciji s lijekovima na usta - rekla je za kraj.
Prvi korak pri poboljšanju tena je prestanak istiskivanja akni
Osim raznih medicinskih preparata može se i prirodnim putem poboljšati stanje. Tako je prvo bitno da se prestanu istiskivati akne jer se tako ošteti tkivo i ostanu ožiljci, a na zdravu kožu se mogu prenijeti gnojne klice. S obzirom da smo došli u doba godine gdje imamo sunca u izobilju, onda je najbolji način sunčanje. Najbolje je u kombinaciji s morem, jer more sadrži sol koja dodatno isušuje kožu. A preko zime se može ići u solariji, što naravno mora biti u određenim granicama. Ne treba pretjerivati ni s prirodnim suncem kao ni sa solarijem jer mogu dovesti i do oštećenja kože, o čemu smo pisali u jednom od prošlih članaka.
Osim same prehrane, nastanak akni može uzrokovati i odjeća. Tako treba izbjegavati sintetičku odjeću, pogotovo u ljetnom vremenu kada se ljudi više znoje. Takva odjeća ne dopušta koži da diše i time dovodi do začepljenja pora.
Šminka može uzrokovati pogoršanje tena, ali ga isto tako i poboljšati
Vjerujemo kako ljeti svi manje koriste šminku jer izbjegavaju takozvanu tešku šminku. Šminka na bazi ulja može začepiti pore i pogoršava stanje. Ali danas postoji šminka koja se ujedno koristi i za liječenje akni.
- Tijekom ljeta nema razloga da se teška šminka ne bi smjela nanositi, samo je za period koji je prepun svjetla takva šminka izrazito uočljiva i estetski neprihvatljiva na koži - govori nam doktorica Nola.
- Stoga nije bez razloga stvoren termin 'teške' i 'lagane' šminke. U ljetnom periodu savjetuje se primjena laganih pudera koji prekrivaju kožu lica dajući koži lijep ten, jedino valja odrediti adekvatnu nijansu. Često se koriste tekući puderi, za masniju kožu na T zoni lica puderi u kamenu, a kod suhe kože kremaste varijante - zaključila je doktorica Ivana.
Dakle, ukoliko imate problematičnu kožu, najbolje se obratiti liječniku koji će prepisati određenu terapiju. Postoje različiti tipovi kože, tako da ne postoji terapija koja je univerzalna. Ali s određenim promjenama loših životnih navika može se utjecati i na poboljšanje tena.

Dodatna nega za plavu kosu
Plava kosa opet je u modi, pokazalo se to i na nedavnim svjetskim celebrity događajima. No, plava kosa, a plavuše to najbolje znaju, zahtijeva i posebnu njegu, pogotovo ako nije prirodna pa je isušena bojama.
Za dnevnu njegu najbolje je odabrati proizvode sa zaštitnim filtrima koji vlasi štite od štetnog djelovanja UVA i UVB zraka te stvaraju na njima nevidljivi zaštitni film. Osim toga, takvi proizvodi obogaćeni su drugim sastojcima za njegu, poput biljnih ulja i vitamina, koji sprečavaju dehidraciju i hrane kosu ne čineći je teškom. Postoje u različitim formulacijama (gelovi, sprejevi, fluidi...) pa možete odabrati onu koja najviše odgovara vašoj kosi.
* Ulja: Nisu masna, imaju izrazito hranjivo djelovanje i stoga su idealna za suhu, dugu i oštećenu kosu (Tenin izbor: Čičkovo ulje Kozmetike Afrodita, s vitaminom E i esencijalnim uljima, koje sprečava prekomjerno ispadanje kose te njeguje i jača vlasište svih tipova kose).
* Fluidi i emulzije: Štite kosu i čine je mekšom zahvaljujući bogatstvu hranjivih i hidratantnih sastojaka. Prikladni su za sve tipove kose, a posebno za suhu i lomljivu.
* Gelovi: Odlični su za fiksiranje kratkih frizura i za neukrotivu kosu.

Na suncu
Nakon dana provedenog na suncu kosi je potrebna posebna njega proizvodima koji su obogaćeni hranjivim sastojcima hidratantnog i regenerativnog djelovanja. Navečer temeljito operite kosu kako biste iz nje uklonili znoj i tragove zaštitnih proizvoda koje ste koristili. U tu svrhu najbolje je upotrijebiti blage šampone koji nježno čiste kosu, hrane je, vlaže i čine mekom. Dovoljno je nanijeti malu količinu šampona, veličine oraha, nježno je utrljati u kosu, a zatim dobro isprati mlakom ili hladnom vodom. Vruću vodu izbjegavajte jer dodatno isušuje kosu.

Tri savjeta
* Kupite suho ulje koje će vašoj kosi dati novi sjaj. Odaberite ulje s visokim zaštitnim faktorom. Nedostatak sjaja može biti i posljedica tragova gela, laka ili šampona u kosi. Taj problem možete riješiti tako da u vodu (hladnu!) za posljednje ispiranje dodate dvije žlice octa. * Ne želite li izgubiti pigment vaše boje, ne izlažite se suncu mokre kose. * Da biste potaknuli cirkulaciju, svakodnevno malim kružnim pokretima masirajte vlasište.

Slavne plavuše
Da je plava boja kose opet u modi, potvrdilo se i na nedavnom filmskom festivalu u Veneciji te na ostalim zvjezdanim događajima. Od prirodnih plavuša zabljesnula je mlada glumica Scarlett Johansson, već dugo umjetna, ali vrlo uvjerljiva plavuša bila je Paris Hilton, baš kao i mlade zvijezde Jessica Simpson, Pink i Kate Bosworth, koja su jednostavno blistale. Nešto neuvjerljivija kao novopečena plavuša u Veneciji se pojavila Juliette Binoche, no zato su boje veteranki dobro obranile britanska glumica Helen Mirren i francuska diva Catherine Deneuve


IZVOR: Blic


 
Član
Učlanjen(a)
16.05.2009
Poruka
669
Sakrijte umor lica i ociju

Lice


Drugi mozda nece primetiti, ali vi dobro znate kad je vase lice umorno, a umor se na svakom licu pokazuje na osoben nacin. Medjutim, naglasene bore oko usana, sivkasta koza ili ispijen izgled, koji uvecava fine borice i licu daje otvrdlost i dodaje godine, svima su nam poznati prateci efekti umora, koji postaju sve izrazeniji kako starimo.

Tri stvari pomazu: vezbanje kozi vraca jedrost i tonus, jer podstice cirkulaciju, san vasoj kozi obezbedjuje punjenje baterija, a voda joj daje punocu i prociscava jetru (koja slabije radi kad ste umorni, sto se odrazava na vase lice i oci).

Pojedini proizvodi, kao sto su maske, pilinizi i kreme za zatezanje, koji svi imaju samo povrsinsko dejstvo, mogu pomoci, ali morate pazljivo birati.

U bolje opremljenim parfimerijama potrazite koncentrisane serume za "podmladjivanje" koze. Pre nego sto ga kupite, proverite da li u sebi sadrzi sastojke koji ozivljavaju kozu, kao sto su nana, ruzmarin, cvet pomorandze, esencijalna ulja ruze itd. Kao i druge "pomade", serum drzite u frizideru, a na lice ga poprskajte pre nego sto stavite tonik i kremu.

Umorno lice nista nece oziveti tako kao ruz, narocito prava nijansa roze ili crvene boje. Bez i braon ruzevi su skroz pogresni, a sjaj za usne cesto nema dovoljno jak pigment da bi se primetila razlika. Birajte ruzeve jakih i prirodnih boja, narocito sve nijanse crvene, roze i kajsija boje. Pri tom ne skrtarite, jeftini ruzevi se prebrzo "smaknu", pa na kraju bude kao da ih niste ni stavili.
Na dlanove nanesite kremu, serum ili neko esencijalno ulje, zagrejte ih tako sto cete protrljati dlan o dlan i umasirajte nezno u lice. Kaziprstom predjite, malo intenzivnije, iznad i ispod ociju, da biste istisli umor koji se tu nakupio.

Ako vam se lice "obesi" od umora, potrebna vam je krema za zatezanje. Kreme sa vitaminom Ce, koji je odlican antioksidant, stvarno vracaju svezinu vasem licu.

MAC Strobe Cream je nesto sto necete videti u nasim parfimerijama, a sto je originalno kreirano da ozivi kozu manekenki tokom revija. Ovo je jedna od najboljih podloga biserkastog sjaja koja se moze kupiti, a kozi daje rosni sjaj za koji se cini kao da dolazi iznutra. Stavite ga na strateske tacke (kosti obrva i obraza, slepoocnice, vrhove usana) ili pomesajte sa puderom.
Svakodnevni piling bio bi previse surov za kozu, ali povremeno skidanje odumrlog sloja pomocu neke fine kreme kozi vraca rumenilo i mekocu, i priprema je za masku.

Rumenilo daje instant fejslifting. Ono u kremi se lako nanosi i mesa sa podlogom, a najbolje boje su one najprirodnije, kako ne biste izgledali izvestaceno ili nafrakano. Nanesite ga na jagodice obraza u krug i razmazite ka gore i ka obodu lica.
Dobro sredstvo za samopotamnjivanje deluje kao protivotrov na umorno lice, ali moze da izgleda cudno u ovo doba godine. Mat puder vas moze jos vise postariti. Zato uzmite puder koji je mesavina raznobojnih kuglica, kako biste osvetlili lice na pravi nacin, u ovo godisnje doba koje lice prikazuje na surovom svetlu.

Oci

Naravno da je vazno da se dobro ispavate i to cete sigurno ispostovati kad ste na odmoru, ali svakodnevne aktivnosti namecu vam tako pun dnevni program da uvek pomalo otkidate od odmora da biste stigli sve da obavite. I iako sve lako mozete da prevarite kad je rec o umu ili telu, vase oci ne lazu. One se crvene, suze i oko njih se pojavljuju tamni podocnjaci, siguran znak za iscrpljenost sto srozava vas celokupan izgled. Ipak, ima samo nekoliko jednostavnih koraka uz pomoc kojih cete oziveti vase umorne oci.

Prvi korak: Nemojte stavljati kontakna sociva. Ako nosite sociva, znate da ona mogu da budu uzrok crvenilu ili suvim ocima. Efekat je jos gori ukoliko ste malo spavali. Tih dana zato izbegavajte sociva i crvenila i iritacija ce biti manja. I jos nesto - naocari ce vam pomoci da kamuflirate umorne oci.

Drugi korak: Navlazite oci. Nekoliko kapi za oci koje sluze za preciscavanje mogu da ovlaze umorne oci i da one uz pomoc sijaju vise. Neke kapi ce i smanjiti crvenilo.

Treci korak: Nanesite senku koja ce prikriti umor. Kad ste oci zastitili od iritacije, mozete da se pobrinete da izgledaju odmornije uz pomoc sminke. Koristite svtele senke koje se sijaju sa malo sajmera. Koristite boju slonovace ili banana od trepavica do obrva, a lagano obelezite ivice oko ociju sa srednje toniranom senkom.

cetvrti korak: Izvucite liniju. s minkeri obicno koriste dva-tri da bi oci bile sjajnije - tamnoplavi ajlajner na ivicu gornjih trepavica, a liniju uz donju liniju trepavica iscrtajte olovkom boje koze ili belom. Tamnoplava linija ce uciniti da vase beonjace izgledaju jos belje, a donja linija ce jos pojacati taj efekat.

Peti korak: Uvijte trepavice. Da bi vam oci i zaista izgledale krupnije, koristite masinicu za uvijanje trepavica i maskaru koja ih izvija. Ovakva kombinacija ce uciniti da vam trepavice idu nagore, sto ce automatski vizuelno "probuditi" vase oci.

s esti korak: Na kraju stavite beli krejon. Pogledajte dobro fotografije poznatih licnosti sa premijera ili nekih drugih vaznih dogadjaja. Oci im izgledaju krupno i sjajno, zar ne? Pogledajte jos bolje i videcete da u unutrasnjem uglu oka imaju svetlucavu senku. Postignite isti efekat tako sto cete ispod unutrasnjeg dela ociju staviti beli svetlucavi krejon, a onda prstom blago razmazite.
 
Član
Učlanjen(a)
16.05.2009
Poruka
669
OPADANJE KOSE

Gubitak kose:

- Kada govorimo o kosi, treba znati da svaka osoba ima oko 100.000 vlasi.

- Faze u uobičajenom ciklusu rasta kose su:

1. Anagena faza (faza rasta) koja traje od dve do pet godina, i tokom koje kosa prosečno raste jedan do 1,5 cm mesečno.

2. Katagena faza (faza mirovanja) traje samo dve sedmice. To je tzv. tranzitorna ili prelazna faza kada koren prestaje sa funkcijom i prestaje rast kose.

3. Telogena faza (faza ispadanja) traje do tri meseca. Mrtve vlasi obično ispadaju češljanjem.

- Kod pojave preteranog opadanja kose obično se skraćuje anagena faza, a telogena postaje duža.

Zašto opada kosa:

- Opadanje kose ponekad se dešava zbog upalnih žarišta u organizmu, kao što su, na primer, bolesni zubi, hronične upale sinusa, krajnika, jajnika... U tim slučajevima često je ograničeno kružno ispadanje kose, alopecija areata. Ako te promene zahvate celo vlasište, reč je o potpunoj alopeciji areati. Ti uzroci nisu još sasvim jasni i ispitani.

IMG_05359_big%5B3%5D.jpg
- Mnogi ljudi (i muškarci i žene) svakog jutra panično broje otpale vlasi na jastuku. Mnogo je razloga zbog kojih ispada kosa - od gena do bolesti i stresa. Ako na jastuku ili češlju opazite desetak ispalih vlasi ili ako kosa nešto jače opada u proleće i jesen, nema razloga za paniku jer je to sasvim normalna pojava. No, ako je broj ispalih vlasi veći od 100 i to traje mesecima, tada treba zatražiti pomoć dermatologa.


- Uzroci opadanja kose mogu da budu različiti spoljni ili unutrašnji faktori. Spoljni, koji najčešće oštećuju kosu, povrede su vlasišta, dugotrajni mehanički pritisak na vlasište zbog prečvrstog uvijanja kose ili stezanja pletenica ili nervoznog čupkanja kose (trihomanija). Osim toga, kosa može da bude oštećena i hemikalijama. Ravnomerno opadanje kose na celom vlasištu često prouzrokuju hormonski poremećaji. Kao što su pojačani ili smanjeni rad štitne žlezde. A pod uticajem hormona kosa može da opada jače posle porođaja, pobačaja i u klimaksu.

- Mušku ćelavost (visoko čelo) ili gubitak kose na vrhu temena, prouzrokuju nasledni faktori i muški polni hormon. Ćelavi muškarci imaju veći nivo tog hormona.

- Kosa opada i posle akutnih zaraznih bolesti propraćenih visokom temperaturom (šarlah, tifus, grip), kao i kod hroničnih bolesti (maligne bolesti, TBC), ali i zbog anemije prouzrokovane manjkom gvožđa ili posle naglih i strogih dijeta. Javlja se i prilikom uzimanja različitih lekova za lečenje malignih bolesti (citostatici) ili za sprečavanje zgrušavanja krvi (antikoagulansi). Ne treba zaboraviti ni stres, koji je čest uzrok opadanja kose.

- Dakle, uzroci opadanja kose mogu biti brojni i složeni, pa je zato neophodna pomoć dermatologa.

BOJA KOSE

Postoji bezbroj nijansi farbe za kosu, ali ipak ne možemo uvek da "pogodimo" pravu boju, jer ne može sve lepo da nam stoji. Evo nekih pravila pri izboru boje:



  • Ukoliko imate prirodno tamnu kosu, tamne oči i jako tamne obrve, plava kosa nije pravi izbor za vas iz više razloga. Vrlo je teško pogoditi plavu nijansu na tamnoj kosi, najčešće nastanu žućkasto narandžaste varijante koje su najgora kombinacja za vaš izgled. Posvetljivanje kose traži stalnu negu i farbanje izrastka i samo ćete postići jeftin izgled kose, nikako prirodan.
%5BUNSET%5D.jpg



  • Smeđa boja pristaje svima. Najlakše se održava i s njom se najlepeše postiže elegantan izgled. Ipak ako ste bledog tena, izbegavajte tamno smeđu boju, možete je osvežiti pramenovima, ali pripazite da se njihova boja upadljivo ne razlikuje od osnovne boje.

  • Crvena kosa nije za vas ukoliko imate problematičan ten i ako je vaša kosa suva i ispucala. Ona sama po sebi privlači poglede i zato je potrebno da bude zdrava. Takođe s crvenom kosom ne smete preterivati sa šminkom.

  • Crna kosa najbolje pristaje ženama maslinaste, tamne puti, bez izraženih podočnjaka. Inače, možda ni kompletan make-up neće biti dovoljan za svež i zdrav izgled celokupne frizure.

NEGA SVIH TIPOVA KOSE

Na svakoj osobi, osim lica, najupadljivija je kosa.
Žene znaju od najdavnijih vremena da negovana, sjajna, mirisna i meka kosa, posebno dobro napravljena i usklađena frizura, može i te kako poboljšati njen izgled. Zato nije neobično da joj posvećuju puno pažnje: neguju je od najranije mladosti, do duboko u starost.

Kako je kosa sastavni deo kože, njene su osobine iste kao i osobine vlasišta (kože glave). Uz svaku pojedinačnu dlaku u vlasištu dolazi lojna žlezda, čiji masni sekret održava kožu glave i kosu gipkom. Ako je lučenje lojnih žlezda prekomerno, vlasište i kosa su masni, ako je preslabo, onda su suvi.

Kao i kod kože lica, stanice vlasišta odbacuju se u obliku peruti. Lagano stvaranje peruti normalno je i pri svakom pranju kose automatski se uklanja. Ako se perut pojavljuje u većoj meri, radi se o oboljenju. Osim što deluje neestetski i neuredno, oštećuje vlasište i sprečava zdrav rast kose. Postoji suva i masna perut, zavisno od tipa kose.

Normalna kosa je sjajna, ali se ne masti brzo. Ona je zdrava, bez peruti i nije oštećena.

Suva kosa je uglavnom bez sjaja, krhka, često oštećena, polomljenih ili razdvojenih vrhova. Teško se oblikuje frizura. Treba je čuvati od suvišnog izlaganja suncu, čestih tapiranja, bojadisanja i izbeljivanja, te naglog i prevrućeg sušenja. Sklona je stvaranju suve peruti.

Normalnu suvu kosu treba četkati po mogućnosti svaki dan od zatiljka prema čelu 5 do 10 minuta, da glava pri tom bude sagnuta. Sredstva za pranje treba da su blaga. Preporučuje se masaža čičkovim, ricinusovim ili maslinovim uljem. Ulje se nakapa na kožu glave i blago masira jagodicama prstiju, kružnim pokretima. Nakon toga se kosa umota maramom, ostavi preko noći i ujutro opere.

Masna kosa vrlo se brzo masti nakon pranja, čvrsto se pripije uz glavu i vrlo je otežano održavanja frizure. Masnoća glave i vlasišta može biti različitog intenziteta, od umereno masne do gotovo nauljene kose, od sitno mekinjastog ljuštenja do velike peruti, crvenila kože, krasta i drugih pojava koje zahtevaju medicinsku intervenciju.

Kod umereno masne kose može se pravilnom negom popraviti stanje, ali treba paziti i na pravilnu ishranu. Kao i kod masne kože treba se kloniti suviše masnih i slatkih jela, a jesti što više voća, povrća i mlečnih proizvoda.

Masnu kosu ne treba četkati da se ne nadražuju lojne žlezde. Da pranje ne bude često, može se koristiti i tzv. "suvo pranje" kose puderom ili sprejpuderom. Ovi puderi, obično na bazi sumpora, upijaju suvišnu masnoću i time odgađaju pranje kose za 2-3 dana. Puder se jednostavno pospe ili rasprši po kosi, isfrotira i temeljno iščetka. Izlaganje suncu i vetru povoljno utiče na masnu kosu. Više saveta o rešavanju probelma masne kose pročitajte ovde.

Poseban problem je opadanje kose (alopecija). Normalno se na dan gubi 30-60 dlaka. U većoj meri kosa može opadati nakon teških infektivnih bolesti, kod hormonalnih poremećaja i nekih kožnih bolesti.

Ćelavost
je kod žena ređa pojava nego kod mušakaraca, i često je nasledno uslovljena. Ako se primeti naglo proređivanje kose, treba pripaziti na kozmetičku negu, izbegavati prevruće sušenje, alkaična sredstva, zatezanje kose, stavljanje šnala.


KOSA NA SUNCU

kosa_02%5B6%5D.jpg
Kao što već sigurno znate, zaštita od sunca nije neophodna samo vašoj koži već i vašoj kosi. Vrućina, štetno sunčevo zračenje, plivanje u moru ili bazenu - sve to može prilično da vam ošteti kosu. Zato su vam na godišnjem odmoru preko potrebni poseban UV sprej i blagi šampon za kosu, kao i još neke sitnice za negu kose.


Bilo da ste na plaži ili u šetnji, kad god ste na suncu, kosu obavezno zaštitite šeširom, naročito ukoliko se farbate. Ako vam je kosa duga, pa je na plaži vezujete u rep ili pravite pletenicu, krajeve zaštitite regeneratorom da se ne bi rascvetali. Mokru kosu, bez obzira na to da li ste izašle iz mora, bazena ili ispod tuša, nemojte trljati peškirom, već je samo blago tapkajte ili je pustite da se sama prosuši.

Nakon što ste provele ceo dan na plaži ili bazenu, kosu morate dobro isprati da bi se oporavila od sunca, peska i mora (ili hlora). Nakon pranja, nanesite i regenerator, kako biste svojoj kosi nadoknadili sve hranljive sastojke koje je sunce "pojelo".

0126007.17%5B4%5D.jpg
Bez obzira na to kakav šampon inače koristite, za leto je najpreporučljiviji blagi šampon, kao i pranje kose svake večeri. Takav šampon ujedno je praktičan, jer se lako ispira i ne nadražuje kožu glave. Neophodan vam je, takođe, i regenerator nakon pranja, i to svake večeri.


Zašto? Pa, keratin i melanin štite strukturu dlake od UV zračenja, ali, nakon dužeg boravka na suncu, melanin oksidira i kosa bledi, bez obzira na to da li je farbana ili ne. Od jakog sunca koža glave se isušuje, pa nestaje i ono malo vode koju kosa sadrži, a i lipidi koji kosi daju sjaj. Zbog svega toga, trebalo bi da koristite kvalitetan regenerator, koji sadrži hranljive i hidratantne sastojke za obnavljanje kose.

Svojoj kosi možete pružiti i dodatnu negu, u vidu hranljive maske. Maske neguju kosu i površinski i dubinski, a na letovanju je idealno da ih nanosite triput nedeljno. Maska se nanosi na kosu posle pranja, a drži se 10-30 minuta (na pakovanju piše koliko tačno koju masku treba da držite).

Mnoge žene vole da na plaži koriste ulja za kosu - smatraju da time štite kosu, a vole i zalizanu frizuru koja izgleda kao da je mokra. Obratite, ipak, pažnju: ne sadrži svako ulje zaštitne UV filtre, pa treba biti oprezan pri izboru. Ukoliko na plaži koristite ulje za kosu, uveče kosu dobro operite, isperite ulje iz nje i stavite regenerator. Imajte pri tom na umu da ulja kosi daju masnoće i hranljive sastojke, ali je ne vlaže. Zbog toga najviše odgovaraju suvoj i kovrdžavoj kosi.

Želele biste da vam na moru kosa uvek izgleda prirodno? Ništa lakše: na još vlažnu kosu stavite ukrasnu gumicu i pustite da vam se kosa tako osuši. Dobićete modernu, ležernu frizuru, bez imalo muke.
 
Član
Učlanjen(a)
16.05.2009
Poruka
669
Brijanje

%5BUNSET%5D.jpg
Mnogima se još uvek najviše sviđa tradicionalno brijanje. Jeftino je, lako i brzo izvodljivo. Iako brijačem možete postići jako dobar rezultat (mnogo bolji nego sa električnim brijačem) na žalost kratkotrajan je - već nakon 2 dana ponovo vam izrastu dlačice. Da bi se bolje obrijale, upotrebite nov brijač i lagano ga povlačite, nemojte jako pritiskati kožu. Dobro namažite gel ili penu za brijanje (izbegavajte sapun jer isušuje kožu) kako bi koža ostala meka i vlažna. Počnite od članaka, prema gore, suprotno od rasta dlačica. Nakon brijanja isperite kožu i obavezno nanesite
mleko za telo.

Savet :
%5BUNSET%5D.jpg


Nakon brijanja bikini područja često se pojave crvene bubuljice. Da bi ovo izbegli, rastopite dva aspirina i kap glicerina u 1/4 čaše destilovane vode. Ovu smesu nanesite nakon depilacije. Takođe vam može pomoći krema sa glicerinom.

Krema

Možete se odlučiti i za skidanje dlačica privremeno depilacijskom kremom. Kreme uklanjaju dlačice kod baze folikula. Idelane su za veća područja, poput nogu, ali nisu prikladna za upotrebu na licu, jer irititaju kožu lica, a neće vam ukloniti sve dlake.

Depilacija voskom
%5BUNSET%5D.jpg

Depilacija voskom je vrlo popularna metoda depilacije za trajne rezultate. Kad je vosak topao, ulazi u folikule i izvlači dlaku iz korena. Dlake će vam narasti za oko 3-6 nedelja. Loša strana ove depilacije je da može biti bolno za žene sa osetljivom kožom. Odmah nakon depilacije lagano pritisnite to područje, a još bolje bi bilo da pređete ledom preko kože da smanjite bol.

Izbeljivanje

Izbeljivanje je najpogodnija metoda za brkove i dlake na licu, jer dlačice postaju nevidljive, a lice je vrlo osetljivo na ostale metode brijanja. Nije prikladano za ostale delove tela jer ne uklanja dlake, a koža vam neće ostati glatka.

Lasersko uklanjanje dlaka

Lasersko uklanjanje dlaka je metoda koja postaje sve popularnija, zahvaljujući bezbolnosti i dugotrajnosti rezultata. Ipak ne postoji garancija da ćete trajno ukloniti dlake na ovaj način, a može biti poprilično skupo.



Izvor:Zenski kutak

 
Član
Učlanjen(a)
16.05.2009
Poruka
669
Ćiribu, ćiriba- nema više fleka!


stockxpertcom_id34090451_jpg_2f6b2265558625487ecd283cda8eb15f-300x300.jpg


Mrlje od kafe ćeš najbolje ukloniti dok su još sveže. Prelij ih s malo hladnog mleka i odmah isperi vodom u koju si stavila malo deterdženta
Kada sledeći put slučajno nešto prospeš na svoju odeću ili nameštaj, nemoj odmah da očajavaš i padaš u brigu- većinu fleka moguće je uz nekoliko jednostavnih trikova ukloniti. Pritom je za početak važno da znaš koja je vrsta podloge oštećena i da potom utvrdiš od čega je mrlja. Isto tako, ako treba da očistiš fleku s neke tkanine u boji ili s printom, nemoj zaboraviti da proveriš postojanost boja i tek onda, na osnovu svih navedenih faktora, izaberi najpogodnije sredstvo za čišćenje i uklanjanje mrlja.
Seti se samo- velika žurka, puno ljudi i još više raznih pića. A onda, kada ti je bilo najbolje, neko je potpuno slučajno prosuo čašu koktela. S drvenim nameštajem je lako- dovoljna ti je suva krpa ili papirni ubrus, dok ćeš fleku od alkohola s tapaciranog nameštaja najlakše uklonite ako je pospeš solju, koju ćeš potom iščetkati oštrom četkom. Mrlje od crnog vina prelij s malo rakije i ostavi da se osuše. Fleke od alkohola na garderobi trebalo bi odmah da pokriješ ubrusom, a zatim na mrlju pospeš malo soli. Ako je moguće, odeću odmah zatim i operi.
Fleke od kafe ćeš najbolje ukloniti dok su još sveže. Prelij ih s malo hladnog
mleka i odmah isperi vodom u

stockxpertcom_id17751801_jpg_152ff415dbf5007b1ce9ee0c054010c7-300x300.jpg


koju si stavila malo deterdženta. S druge strane, sigurno ti je već jako dobro poznato da čaj ostavlja tamne mrlje na porculanskim šoljicama Najlakše ćeš ih ukloniti pomoću malo limunovog soka. Mrlje od čaja na posteljini istrljaj hladnim mlekom još dok su sveže, a odmah potom isperi. Fleke od mleka uklanjaju se hladnom vodom i nekim jačim deterdžentom. Ukoliko su starijeg datuma, možeš ih ukloniti na nekoliko načina: deterdžentom, razređenim amonijakom ili mešavinom terpentina i limunovog soka u razmeri 1:2. Ako mleko prospeš na svilenu bluzu, fleku ćeš najlakše ukloniti tako što ćeš je premazati glicerinom, koji ćeš nešto kasnije isprati mlakom vodom.
Parfemi ostavljaju mrlje na odeći koje bi bilo najbolje odmah ukloniti, a u tu svrhu će ti najbolje poslužiti alkohol. Kod starih fleka od pomoći je naizmenično namakanje u rastvoru sirćetne kiseline i alkohol. Nakon toga bluzu ili neki drugi komad garderobe operi u toploj vodi. Kada je o skidanju fleka sa svilene odeće reč, čarobna formula se krije u glicerinu, kojim treba premazati “kontaminirano” mesto i potom ga prebrisati vlažnom krpom. Fleke od karmina najlakše ćeš ukloniti uz pomoć alkohola.
Sveže mrlje od krvi operi u hladnoj vodi ili mlakoj slanoj vodi. Tragove koji ostanu nakon toga možeš ukloniti gustim rastvorom deterdženta, razblaženim amonijakom ili soda- bikarbonom. Svilene predmete umrljane krvlju najbolje ćeš očistiti čistim špiritusom.
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
100 super trikova za lepotu … za kožu, kosu, šminku!

100 super trikova za lepotu … za kožu, kosu, šminku! I DEO

shutterstock_2384046-300x200.jpg

Jednostavna primena, a ogroman efekat: 100 trikova za lepotu, koje su nam odali profesionalci. Isprobaj odmah!

1. Lepe oči
Senka braon i crne boje svakome dobro pristaje! Potrebno je da senku prstima naneseš na kapke, a zatim je lagano razmažeš!

2. Pranje kose
Ako imaš masnu kosu, onda prilikom šamponiranja ne treba previše da je masiraš, niti da je ispiraš u jako vrućoj vodi. Na taj način, kosa će ti se manje mastiti.

3. Lepi nokti
Ako želiš da sačuvaš svoje negovane i dugačke nokte, onda je najbolje da ih sa unutrašnje strane premažeš bezbojnim lakom. Tako će oni biti čvršći i neće se lomiti.

4. Bebi roza
Senke u roza nijansama su veoma omiljene, pre svega zato što pristaju uz svako lice. Upotrebi neku od ovih nijansi i izgledaćeš mnogo romantičnije.

5. Seksi usne
Da bi imala zavodljive usne, primeni trik sa dve boje. Usne prvo uokviri crvenom olovkom, koju ćeš prstima razmazati po usnama, a onda na sredinu usana nanesi zlatni sjaj za usne ili ruž.

6. Podloga
Puder u prahu će učiniti da senka za oči ostane duže na tvojim kapcima. Zato, pre nego što naneseš senku, uz pomoć četkice nanesi malo pudera u prahu.

7. Bezbolno čupanje obrva
Pre nego što počneš sa čupanjem obrva, potrebno je da ih prethodno “očistiš” pomoću mleka za skidanje šminke. Nakon toga na njih stavi tople obloge, da bi se otvorile pore na licu i da bi lakše počupala obrve.

8. Nanošenje maskare
Da ne bi pogrešila prilikom nanošenja maskare, najbolje je da upotrebiš kozmetičku maramicu, koju ćeš staviti tik ispod trepavica.

9. Gel i vosak za kosu
Ako koristiš proizvode za učvršićavanje kose, kao što su gel ili vosak za kosu, onda pre pranja kosu ne bi trebalo da češljaš, jer ćeš tako samo iščupati više dlaka nego što je potrebno!

10. Rumeni obrazi
Tečno rumenilo se po licu najlakše razmazuje uz pomoć sunđerčića.

11. Tvojih ruku delo
Ako kod kuće imaš mnogo bočica laka za nokte, u kojima je preostalo još malo laka, onda uradi sledeće: sve lakove sipaj u jednu bočicu, dodaj malo acetona i imaćeš novu boju, koja je spremna za upotrebu!

12. Tanka linija
Devojke koje imaju okruglo lice ne bi trebalo da olovkom “docrtavaju” usne, kako bi izgledale punije. Bolje bi bilo da usne uokvire veoma tankom linijom jer će tako usne biti jače izražene.

13. Dobra kombinacija
Postoje pravila za kombinovanje rumenila i podloge. Ako na lice naneseš tečno rumenilo, onda upotrebi i tečnu podlogu. Ali ako upotrebiš puder u prahu, trebalo bi da naneseš mat podlogu.

14. Samo za “prave” plavuše
Devojke koje imaju plave trepavice moraju obratiti pažnju na sledeće: ne treba da nanose crnu maskaru samo na vrhove trepavica, jer će u tom slučaju izgledati jako smešno.

15. Maskara
Nanesi maskaru na trepavice tek kada si na kapke nanela senku. Inače ti se može desiti da se prah senke zadrži na trepavicama.

16. “Kroćenje” lokni
Ako imaš dugu kovrdžavu kosu, koju nikako ne možeš da “obuzdaš”, onda ti preporučujemo da mokru kosu skupiš u rep i da ga onda šnalicama podeliš i zakačiš za teme. Ne treba da je sušiš, već ostavi da se preko noći sama osuši. Ujutru, kada se probudiš, kosa će ti biti ravna.

17. Sjaj
Kada nanosiš sjaj za oči na kapke, moraš gledati prema dole, da se ne bi desilo da ti sjaj upadne u oči!

18. Četkica
Pomoću male i tanke četkice mnogo ćeš lakše naneti ruž na usne, tečni puder ili sjaj za usne.

19. Lepi nokti
Dosadilo ti je da lakiraš nokte? Zašto na njih ne bi nalepila kamenčiće od štrasa ili nalepnice (tetovaže) za nokte, a zatim ih prelakirala bezbojnim lakom?

20. Svež izgled
Da bi izgledala svežije i prirodnije, dovoljno je da ispod obrva naneseš malo roza rumenila.

21. Prikrivanje pora
Ako tvoja koža ima izražene pore, preporučujemo ti da podlogu nanosiš počevši od gornjeg dela lica (od čela) prema donjem delu (bradi). Pore više neće biti toliko uočljive!

22. Lepe usne
Ukoliko ti se ne sviđa oblik tvojih usana, znaj da i to možeš sama da popraviš. Na sredini usana olovkom nacrtaj krstić, a zatim usne uokviri. Pazi pritom da ne pređeš preko krstića. Na kraju na usne nanesi ruž ili sjaj za usne.

23. Blistava kosa
Kosu bi trebalo ispirati nešto hladnijom vodom, iako to nekad baš i nije najprijatnije. Hladna voda će doprineti da tvoja kosa izgleda sjajnija, a eliminisaće i problem peruti.

24. Mat sjaj
Ako si izašla u diskoteku i moraš da staviš još pudera na lice, onda bi pre nanošenja pudera trebalo da na lice prisloniš papirnu maramicu ili toalet papir, koji će upiti svu masnoću sa lica. Tek onda nanesi novi sloj pudera.

25. Nanošenje korektora
Pre nego što naneseš korektor na lice, najbolje je da lice namažeš običnom dnevnom kremom. Na taj način će koža bolje upiti korektor pa će i tvoj ten biti ujednačen.

26. Podloga
Nakon stavljanja dnevne kreme moraš sačekati da je koža potpuno upije pre nego što na lice naneseš puder. U suprotnom će tvoje lice delovati zamazano.

27. Šnalice
Kada kupuješ šnalice za kosu, treba da obratiš pažnju na šnalice koje imaju metalnu kopču. Ako je ova kopča pokvarena, vrlo lako se može desiti da se kosa zapetlja i pokida. Zato bi bilo bolje da upotrebljavaš meke gumice za kosu ili šnale-štipaljke.

28. Redovno održavanje
Male i velike četkice kao i sunđerčiće za šminkanje trebalo bi da redovno pereš šamponom, po mogućstvu nakon svake upotrebe, a zatim da ih ostaviš da se osuše na peškiru. Tako ćeš sprečiti zadržavanje bakterija, koje mogu da prouzrokuju stvaranje akni.

29. Za bujniju kosu
Imaš retku i slabu kosu? Nikakav problem! Na vrhove prstiju stavi malo laka za kosu, a zatim umasiraj u koren kose. Tako ćeš poboljšati njenu postojanost i volumen.

30. Sjajno rumenilo
Da bi imala lepe obraze, možeš upotrebiti i sjaj za usne! Prstima ga nanesi na lice i dobro ga razmaži.

31. Stari lakovi
U slučaju da ti se lak za nokte toliko stvrdnuo da ne možeš da otvoriš bočicu, stavi ga nekoliko minuta u posudu sa toplom vodom.

32. Idealna nijansa
Bezuspešno pokušavaš da pronađeš pravu boju ruža, koja ti najviše odgovara? Ugrizi se na tren za donju usnu i otkrićeš koja je idealna nijansa za tebe.

33. Tamna senka
Ukoliko si na kapke nanela nešto tamniju senku nego što si zapravo htela, možeš je posvetliti senkom krem boje.

34. Nega kose
Ako imaš retku i slabu kosu, trebalo bi redovno da je skraćuješ. Kosa će ti tako izgledati punija i blistavija.

35. Gušće trepavice
Ako pre nanošenja maskare na trepavice naneseš malo pudera u prahu, one će delovati gušće, a maskara će biti postojanija.

36. Praktični labelo
Osim za negu usana, labelo možeš koristiti i za negu noktiju. A ako ga na ruci pomešaš sa malo sjajnog pudera, dobićeš izvanrednu senku za oči!

37. Prekrivanje nečistoće
Nečistoća se najviše skuplja na licu u oblasti tzv. T- zone (čelo, nos, brada). Zato je najbolje da podlogu naneseš samo na ovaj deo lica, da ne bi izgledala kao da na licu imaš masku!

38. Tehnika nanošenja senke
Tamne senke “produbljuju”, svetli tonovi čine da osenčeni deo bude još izražajniji. Zato je potrebno da tamnu senku naneseš na sredinu kapka, a zatim svetle tonove u gornjem delu kapka ili ispod obrva.

39. Umetnost lakiranja
Prilikom lakiranja noktiju često se dešava da se na noktima pojave neravnine, posebno ako su u pitanju pastelni tonovi a površina noktiju nije potpuno glatka. Da bi ovo izbegla, potrebno je da na nokte najpre naneseš bezbojni lak, a onda preko njega namažeš lak u boji po tvom izboru.

40. Zabranjeno pušenje
Lice ti je bledo, imaš velike pore na licu, a kosa ti je bez sjaja. Da možda ne pušiš? Nikotin oduzima telu vitamine i negativno utiče na lepotu. Ako želiš da imaš lepu kožu i kosu, preporučujemo ti konzumiranje sledećih namirnica: piletine, ribe, salate, voća, soje i svih mlečnih proizvoda.

41. Rumenilo
Rumenilo treba da naneseš na lice tek kada završiš sa šminkanjem očiju i usana. U protivnom se može desiti da preteraš i naneseš više rumenila nego što je potrebno.

42. “Kul” olovke
Ako želiš da zarežeš krejon, olovku za usne ili olovku za oči, trebalo bi pre toga da je staviš u frižider jer ćeš tako sprečiti njeno lomljenje.

43. Super puder
Bezbojni puder odgovara svakom licu, a puder u boji trebalo bi da bude za nijansu svetliji od tvog tena.

44. Sjajne oči
Bezbojni svetlucavi sjaj za usne možeš naneti i na kapke ispod samih obrva. Tako će tvoje oči izgledati sjajnije.

45. Francuski manikir
Ako si u žurbi i nemaš mnogo vremena za klasičan manikir, onda uradi sledeće: belom olovkom oboji deo ispod vrhova noktiju, a onda nokte premaži bezbojnim lakom. Gotovo!

46. Šminka za izlaske
Za večernje izlaske možeš da se i malo “napadnije” našminkaš. Nanesi deblji sloj šminke, kako na očima, tako i na obrazima i usnama.

47. Pranje kose
Ako imaš masnu kosu, onda balzam nanesi samo na krajeve kose. Na taj način ćeš izbeći da balzam dospe na teme glave, gde se koža najviše masti. Možemo te utešiti činjenicom da je masnija kosa zdravija od suve kose, jer masnoća služi kao zaštitni sloj.

48. Postojana senka
Da bi senka na očima bila postojanija, potrebno je da pre šminkanja naneseš malo pudera u prahu.

49. Preplanuli ten
Bronzani puder će se pobrinuti da tvoj ten dobije idealnu preplanulu boju. Ako ovaj puder naneseš na masnu kožu, koja ionako sija, imaćeš savršen ten.

50. Maskare
U slučaju da se tvoja vodootporna maskara zgusnula, dodaj joj malo kapi za oči, koje će je razrediti. Običnu maskaru ćeš razrediti ako u nju dodaš nekoliko kapi obične vode.

NASTAVAK SLEDI….



Izvor:bravo.rs
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
100 super trikova za lepotu … za kožu, kosu, šminku! II DEO

100 super trikova za lepotu … za kožu, kosu, šminku! II DEO

shutterstock_2425115-300x200.jpg

Jednostavna primena, a ogroman efekat: 100 trikova za lepotu, koje su nam odali profesionalci. Isprobaj odmah!

51. Ujednačen ten
Tečni puder ćeš najlakše naneti ako upotrebiš vlažni sunđerčić. Njime ćeš ravnomerno naneti puder po celom licu.

52. Moć mleka
Da bi tvoja kosa bila još lepša, umesto balzama upotrebi mleko. Ostavi 15 minuta da odstoji na kosi, a onda je isperi.

53. Oči kao bademi
Oči možeš jako lepo da istakneš ako upotrebiš crni krejon. Njime iscrtaj liniju po ivici donjeg kapka i tik uz trepavice gornjeg kapka.

54. Nanošenje ajlajnera
Da bi na kapcima ajlajnerom izvukla liniju, trebalo bi da imaš mirnu ruku. Ako ti to ipak ne polazi za rukom, onda jednostavno iscrtaj tačkice ili kratke linijice po kapku, a zatim ih spoji.

55. Punije usne
Da bi optički povećala usne, belom olovkom za usne iscrtaj gornju usnu, tako da bude ista kao donja. Zatim usne uokviri olovkom u boji ruža i na kraju nanesi ruž za usne.

56. Divna mešavina
Ako ti je tečni puder nešto tamniji nego što želiš, pomešaj ga sa nekoliko kapi tonika za lice. Puder će biti vodnjikav, ali će ga zato koža izvrsno upiti.

57. Dugotrajni lak
Lak za nokte će ti trajati mnogo duže ako nokte pre lakiranja očistiš acetonom ili ih nekoliko minuta držiš u sirćetu. Na osušene nokte zatim nanesi lak u boji, koji ćeš potom premazati bezbojnim lakom.

58. Pakovanje za kosu
Da bi osvežila oštećene krajeve, stavi pakovanje na kosu. Ono može stajati na tvojoj kosi i preko noći. Jedino što treba da uradiš jeste da jastuk zaštitiš peškirom!

59. Uže lice
Kako da ti lice izgleda uže: stani ispred ogledala, napući usne a onda nanesi braon rumenilo od mesta gde su obrazi upali pa do slepoočnica.

60. Nova boja kose
Želiš da budeš drugačija i da promeniš boju kose? Plava boja i bakarne nijanse su idealne za osobe sa nešto svetlijim tenom, dok braon i crna boja odgovaraju osobama sa tamnijim tenom.

61. Nega i pranje osetljive kose
Pranje osetljive i slabe kose može lako dovesti do njenog oštećenja. Pre pranja u kosu umasiraj pola kašičice pakovanja za kosu.

62. Olovke za oči
Ako pre upotrebe olovke za oči na kapke naneseš malo pudera u prahu, njena boja će biti postojanija.

63. Praktično
Postoje tzv. kozmetički listići, koji su obloženi puderom. Oni upijaju prekomernu količinu masnoće, tako da lice za tren oka izgleda čistije.

64. Mat senka
Mat senke za oči su u nekim slučajevima pogodnije od sjajnih senki. Ove senke imaju u sebi manje masnoće, pa se duže zadržavaju na kapku.

65. Na brzinu
Da bi osvežila izgled svoje kose, poprskaj je pumpicom za vodu, a zatim na nju nanesi penu za kosu. Posle toga kosa će izgledati kao da je sveže oprana.

66. Rešenje za slepljene trepavice
U slučaju da ti se trepavice nakon nanošenja maskare lepe jedna za drugu, uz pomoć stare četkice za maskaru iščešljaj ih pre nego što se osuše.

67. 2-u-1 šampon
Šampon i balzam u jednom je veoma praktična stvar na putovanjima. Ipak, ako ga svakodnevno koristiš, tvoja kosa će postati mekša i biće bez volumena.

68. Prikrivanje
Ekstremno crvenilo na licu ćeš najlakše prekriti zelenim korektorom, jer zelena boja potpuno neutrališe crvenu.

69. Oči bez podočnjaka
Bezalkoholni tonik za lice je idealan i kao oblog za predeo oko očiju. Dva komadića vate natopi tonikom, ostavi 15 minuta da stoje u frižideru, a zatim ih 5 minuta drži na očima. Ovo će te neverovatno osvežiti!

70. Čista stvar
Ako tečni puder nanosiš prstima na lice, onda bi trebalo da pre toga dobro opereš ruke. Inače ćeš na lice naneti mnogo bakterija i prljavštine.

71. Lepo i bezbolno
Natapirana kosa je u trendu. Ipak, na taj način se kosa najviše oštećuje. Zbog toga nije preporučljivo svakodnevno tapiranje kose. A ako je tapiraš, onda bi trebalo da upotrebiš češalj sa “tupim” krajevima.

72. Isticanje očiju
Krejon svetloplave i roza boje na ivici kapaka učiniće da sitne oči izgledaju krupnije i da budu izraženije.

73. Kosa puna sjaja
Tvoja kosa će potpuno zablistati ako je očešljaš četkom koju si prethodno “našpricala” sjajnim sprejom.

74. Savršen okvir
Da sjaj za usne ne bi prešao preko usana, potrebno je da uz pomoć štapića za uši na ivice usana naneseš malo tečnog pudera.

75. Zanimljiv izgled
Ukoliko želiš da imaš neobičan mejkap, uradi sledeće: vlažnu četkicu umoči u senku za oči, a onda njome izvuci liniju po kapku.

76. Suva koža
Devojke sa suvom kožom trebalo bi kao podlogu za šminku da upotrebljavaju toniranu kremu ili tečni puder. Ovi kozmetički proizvodi se lako razmazuju, tako da ten izgleda ujednačeno.

77. Treptaj!
Ukoliko je razmak između tvojih očiju mali, onda bi trebalo da počupaš sve dlačice obrva iznad korena nosa (tj. između očiju). Na taj način će tvoje oči optički izgledati razmaknutije.

78. Zbogom bubuljice
Kako da nestanu bubuljice sa lica: na lice najpre nanesi korektor, zatim podlogu i na kraju sve prekrij puderom u prahu.

79. Korekcija obrva
Počupala si više obrva nego što je trebalo? Ništa ne brini. Uz pomoć krejona možeš ispraviti grešku tako što ćeš iscrtati deo koji nedostaje. Na kraju obrve uobliči četkicom za obrve.

80. Previše rumenila
Nanela si previše rumenila na lice? Ne moraš da ga skidaš uz pomoć kozmetičke maramice, umesto toga na lice nanesi puder dok ne postigneš idealnu nijansu.

81. Dugi nokti
Svetli lak za nokte utiče da nokti izgledaju mnogo duži. Oni će izgledati duži i ako prilikom lakiranja izostaviš spoljni deo nokta.

82. Čarobna frizura
Pri određivanju odgovarajuće frizure, posebno se mora obratiti pažnja na oblik lica. Ukoliko imaš okruglo lice, odgovara ti duga stepenasta kosa, koja će tvoje lice učiniti užim. Ako imaš ovalni oblik lica, blago talasasta frizura, šiške i bočni razdeljak optički će suziti tvoje lice. Ako imaš uglasto lice, onda su za tebe lepršave frizure, kad kosa pada na lice. Ukoliko imaš trouglasto lice, onda će šiške i frizure koje uvećavaju volumen kose biti savršene.

83. Bojenje obrva
Bojenje svetlih obrva u tamniju nijansu nije baš preporučljivo, pogotovo ne devojkama sa svetlom kosom i svetlim tenom. Na taj način lice može dobiti sasvim drugačiji izgled. Bolje bi bilo da upotrebiš olovku za oči braon boje.

84. Što manje, to bolje
Našminkane usne mogu da izgledaju prilično seksi. Ali u kombinaciji sa jarko našminkanim očima postići ćeš potpuno suprotni efekat. Zato budi umerena!

85. Nežne boje
Devojke sa veoma svetlim tipom kože bi umesto crne trebalo da upotrebljavaju braon maskaru. Onda neće delovati tako ozbiljno!

86. Disko lokne
Neobuzdana kosa je trenutno in. Vlažnu kosu podeli na mnogobrojne tanke pramenove, a onda svaki pojedinačno uvij na papilotne. Na glavu stavi maramu ili kapu, a kada se kosa osuši, možeš da ih skineš.

87. XXL trepavice
Tamni krejon ili olovku za oči nanesi tik uz trepavice i one će izgledati duže i gušće.

88. Crveni obrazi
Ako imaš okruglo lice, onda rumenilo ne treba da nanosiš kružnim pokretima. Bilo bi bolje da ga naneseš ukoso prema slepoočnicama.

89. Podočnjaci
Želiš da se oslobodiš podočnjaka? U tom slučaju ti je potreban narandžasti korektor. Ova je boja komplementarna plavoj boji pa će neutralisati plave podočnjake.

90. Dobra osnova
Masnu senku za oči ćeš ravnomernije naneti ako prethodno na kapke staviš malo pudera.

91. Gel i vosak
Oni utiču na strukturu i postojanost kose. Ipak, ni sa njima ne treba da preteruješ. U suprotnom će ti kosa izgledati prilično masna.

92. Uobličene obrve
Obrve uobliči četkicom za obrve, a zatim nanesi malo gela za kosu. Tako će obrve dobiti željeni oblik, a oči će ti biti izraženije.

93. Nestašna kosa
Lepršavu kosu ćeš “ukrotiti” ukoliko na češalj naneseš malo laka za kosu, a zatim njime prođeš kroz kosu.

94. Korekcije
Stavila si suviše ruža na usne? Između usana stavi papirnu maramicu, a zatim uz pomoć štapića za uši obriši “višak” oko usana.

95. Više volumena
Manekenke iz reklamnih spotova toliko hvale šampon protiv peruti i kažu da je on idealan za postizanje većeg volumena. I da znaš, ovaj šampon je stvarno i najefikasniji.

96. Lepe lokne
“Opuštene” lokne će ponovo biti lepe ako svaku loknu poprskaš lakom za kosu a potom uviješ oko prsta. Kosu posle toga ne bi trebalo da češljaš.

97. Ravne šiške
Previše si odsekla šiške? Onda ćeš morati da promeniš stajling dok one ne porastu! Na kosu nanesi malo gela ili laka za kosu, a potom šiške povuci u stranu i pričvrsti ih šnalicama.

98. Istakni oči
Kada na kapcima izvlačiš liniju crnim krejonom, onda ona u spoljnjem uglu oka treba da bude blago izvijena nagore.

99. Pravilno pranje
Kosu ni u kom slučaju ne treba prati sapunom ili gelom za tuširanje. Takođe je ne treba ispirati već upotrebljavanom vodom. Kosa će izgubiti sjaj, a oštetiće se i osetljiva koža glave.

100. Dve boje
Olovku za usne možeš upotrebiti i da bi uokvirila oči. Šminka na očima i šminka na usnama će tako biti ujednačene!



Izvor:bravo.rs
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Sedam iznenađujućih rešenja za lice bez greške





Med protiv opekotine, jastučnicom protiv bubuljica i ružičastom bojom protiv sivila samo su neki od trikova za lepotu koji će vam uštedeti vreme i novac, ali i olakšati dnevne "beauty" rutine.

news_10416.jpg


Opekotine

Opekotine na uvu ili licu od prese za kosu ili figara će umiriti med. Na opekotinu pritisnite hladnu oblogu i nakon toga nanesite malo meda i na kraju namažite maslinovim uljem. Med deluje protuv upale, a maslinovo ulje vraća koži vlagu.


Ostatak ruža

Ne bacajte ostatak potrošenog ruža za usne. S drškom kašičice "iskopajte" ostatke i stavite ih u praznu kutijicu od kreme ili balzama za usne, pomešajte sa manjom količinom shea maslaca. U trenu ste dobili nijansirani balzam za usne.

SOS maskara


Ako ste u žurbi i nemate vremena da čekate da se maskara osuši, običnu maskaru zamenite vodootpornom koja se dvostruko brže suši pa se neće preslikati na kapak ili područje ispod oka.

Nosite ružičasto

Ova topla boja može osvežiti
svaki ten. Rumenilo, sjaj ili senke ružičaste boje u malim količinama nanesite na lice i osvežite svoje lice kao i celokupni dnevni izgled.

Besprekorne obrve


Četkicu stare maskare
dobro operite sapunom i vodom. Nakon nanošenja šminke četkicu poprskajte lakom za kosu ili na njega nanesite malo gela i u nekoliko poteza počešljajte obrve koje će ostati postojane.

Postojane veštačke trepavice

Ako niste vešti u stavljanju veštačkih trepavica i već vam se događalo da vam trepavice otpadnu,
isprobajte ovaj trik. Nanesite lepak na trepavice i pričekajte 30 sekundi. Lepak će se stegnuti što će vam olakšati nanošenje.

Čista jastučnica
Higijena lica vrlo je važna za besprekoran ten. Jastučnicu menjajte jednom nedeljno jer masnoća sa kose može da uzrokuje bubuljice i akne, piše Zadovoljna.







Izvor: S media
 
Natrag
Top