Samoubistvo i hrišćanstvo

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Samoubica u trenutku svog čina čini greh, i nema više vremena da ga okaje, a bez pokajanja nema spasenja. Izuzetak je samo kada to činiš da bi pomogao nekom drugom ( iako se ovo čini nelogičnim, mogući su primeri, a najčešće možete videti u filmovima da ne nabrajam ovde).
-Ko izgubi dušu svoju radi bližnjega svoga, sačuvaće je.
Drugi primer bi mogao da bude kada je čovek bolestan i ne vlada svojim postupcima kao što ste već napomenuli.

Član
Učlanjen(a)
20.12.2009
Poruka
59
Mislim da niste ozbiljni jer ono što ste izneli: "Naime, smatra se da samoubica u trenutku izvršenja samioubistva nije pri normalnoj pameti, i sigurno je da nije, jer pri normalnoj pameti niko takvo šro neće učiuniti. U takvom psihičkom stanju, čak se i zločini opraštaju, zbog neuračunljivosti." nije u skladu sa ugledom koji uživate na ovom forumu. Uveli ste jedan interesantan termin "normalna i ne normalna pamet". Po vama Brankov (Ćopićev) most je dobio ime po neuračunljivom čoveku.(Svake godine sa ovog mosta pokuša samoubistvo četrdesetak ljudi).
"Posigurno nema više nikakvoga razloga verovati u neki istinski svet... Ukratko rečeno: kategorije »cilja«, »jedinstva«, »bića« pomoću kojih smo pozajmili izvesnu vrednost životu, mi smo još jedanput odvojili od života — i svet nam se sada prikazuje bez vrednosti...
Uvek je preterana naivnost čovekova da sebe smatra smislom i merom svih stvari.
Mera je naše snage dokle mi smemo sebi priznati prividnost, nužnost laži, a da pritom ne odemo u propast."

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Mislim da niste ozbiljni jer ono što ste izneli: "Naime, smatra se da samoubica u trenutku izvršenja samioubistva nije pri normalnoj pameti, i sigurno je da nije, jer pri normalnoj pameti niko takvo šro neće učiuniti. U takvom psihičkom stanju, čak se i zločini opraštaju, zbog neuračunljivosti." nije u skladu sa ugledom koji uživate na ovom forumu. Uveli ste jedan interesantan termin "normalna i ne normalna pamet". Po vama Brankov (Ćopićev) most je dobio ime po neuračunljivom čoveku.(Svake godine sa ovog mosta pokuša samoubistvo četrdesetak ljudi).
"Posigurno nema više nikakvoga razloga verovati u neki istinski svet... Ukratko rečeno: kategorije »cilja«, »jedinstva«, »bića« pomoću kojih smo pozajmili izvesnu vrednost životu, mi smo još jedanput odvojili od života — i svet nam se sada prikazuje bez vrednosti...
Uvek je preterana naivnost čovekova da sebe smatra smislom i merom svih stvari.
Mera je naše snage dokle mi smemo sebi priznati prividnost, nužnost laži, a da pritom ne odemo u propast."
Žao mi je što si ti na pogrešan način shvatio/la ono što sam rekao. I nisi jedini/a. Kada kažem da samoubica u trenutku izvršenja čina samoubistva nije pri normalnoj pameti, ne mislim time da je lud. Normalna pamet je ona u kojoj dominira nagon za životom i to kao jedan od najačih nagona. Kada se taj nagon izgubi (da ne navodim sve razloge radi kojih se to može desiti), to može značiti samo jedno - da je došlo do neke devijacije u ljudskom umu i drugačijeg shvatanja života, od shvatanja koje važi za sve druge ljude.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Самоубиство је најгора могућа ствар коју човјек може себи да учини. Исто тако и псовање Бога, на то двоје нема опроста.

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Tačno je da se po kanonu nevrši opelo za samoubice,ali posle 7 dana od pogreba sveštenici mogu izaći na grob i izvršiti opelo.Samoubistvo je neoprostivi greh,nemaš pravo oduzeti sebi život jer ga sam sebi nisi ni dao.Duše samoubica osuđene su na večnu muku i uskraćeno im je pravo na reinkarnaciju.Mislim da je ovo fino opisno u knjigama:"Život posle života","Tibetanska knjiga mrtvih" i "Egipatska knjiga mrtvih"
Fino shtivo - nema shta ...

Самоубиство је најгора могућа ствар коју човјек може себи да учини. Исто тако и псовање Бога, на то двоје нема опроста.
Da li u Bibliji prijatelji moji stoji igde kategorizacija greha ? ja ne nadjoh a ako ste vi nashli, voleo bi da me usmerite i objasnite.
Svaki greh je smrtni, nema manji-veci. Mi od Tvorca nismo dobili : lagati ili krasti je "manji" greh od ubistva-samoubistva ili kurvanje je manji greh od nepostovanja roditelja.
Bog nam to nije dao upravo iz razloga da ne bi smo cinculirali oko toga.
Sto se tice prastanja ili neprastanja, na Njemu je. Naravno da zavisi i od nashe spoznaje i kajanja za sve sto smo ucinili, ali na kraju se ipak svede na Tvorca i njegovu odluku, odnosno njegovo poznavanje nas i nasih (ne)dela kao sto bi to znao svaki pravi otac za svoje dete.
Dakle, nema "bolonje" kod Tvorca, da mi sad sakupljamo bodove na ovaj ili onaj nachin. Smeshno je i neozbiljno tumaciti to pitanje rangiranjem.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Pa to logično, čovjek može ubiti, ukrasti itd. ako se iskreno i duboko pokaje i ne čini više to, naravno da će mu se oprostiti. Kako ćeš oprostiti čovjeku koji je izvršio samoubistvo? Ne može se on pokajati. Isto tako i vrijeđanje i psovanje Boga. Na to nema oprosta.

Natrag