Salate sa testeninom

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kukuruz sa testeninom i pavlakom

Kukuruz sa testeninom i pavlakom




Sastojci:
500 g kukuruza šećerca
300 g šunke
250 g kiselih krastavčića
200 g testenine
1 pavlaka
majonez
so


Priprema:

Kukuruz šećerac skuvajte kratko u ključaloj vodi, 5-10 minuta. Procedite ga i ostavite da se prohladi. Testeninu skuvajte u posoljenoj vreloj vodi sa malo ulja, ocedite i ostavite da se ohladi. Šunku i krastavčiće iseckajte na kockice.
U posudu za salatu stavite testetinu, kukuruz, šunku i krastavčiće pa promešajte. Zatim dodajte pavlaku i majonez i ponovo promešajte. Količina majoneza zavisi od ukusa. Ostavite u frižideru da se ohladi pre služenja.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Salata od makarona




Potreban materijal:

250-300gr testenine po želji
2-3 jaja
50gr parizera ili praške šunke
50gr trapista ili sličnog sira
3 kisela krastavca
1-2 kisele paprike iz turšije
1 kašika svežeg peršunovog lišća
1 kašika svežeg celerovog lišća
1,5dcl majoneza
1dcl kisele pavlake ili jogurta
so, biber


Priprema:

Testeninu skuvati uobičajeno u posoljenoj vodi. Kada omekša procediti je i isprati hladnom vodom, pa ostavite da se ohladi. Tvrdo kuvana jaja oljuštiti i iseckati na kockice. Isto uraditi i sa parizerom, trapistom, kiselim krastavcima i kiselom paprikom. Peršunov i celerov list oprati i sitno iseckati. U dublju činiju staviti testeninu, pa dodati ostale sastojke. Dodati majonez i pavlaku, peršunov i celerov list. Po ukusu posoliti i pobiberiti. Salatu ukrasiti po želji i pre služenja ostaviti da malo odstoji u frižideru. Ovu salatu možete poslužiti i kao predjelo.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Salata sa makaronama i paprikom

Salata sa makaronama i paprikom

salata.jpg

Za 2 osobe potrebno je: 500 g makarona, jedna crvena babura, 2 žute babure, glavica crnog luka, 2 kašike svežeg iseckanog peršuna, so i biber po ukusu.
Za preliv: 3 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, 2 čena belog luka, kašika vinskog sirćeta i kašika senfa.

U slanoj vodi skuvajte makarone, izvadite ih i ocedite. Paprike operite, odstranite peteljke i semenke, iseckajte ih na manje komade i pomešajte sa makaronama, a zatim dodajte sitno iseckani crni luk i peršun, posolite i pobiberite po ukusu. U maloj posudi pomešajte maslinovo ulje, beli luk, sirće i senf, ispasirajte u blendeu i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Prelijte preko makarona, ohladite u frižideru i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Salata sa testeninom na grčki način

Salata sa testeninom na grčki način

Za 4 osobe: 300 g testenine po izboru, veći krastavac, 150 g fete, 2 sardine iz ulja, šaka crnih maslinki, pola glavice crvenog luka, 3 kašike maslinovog ulja, kašičica sušenog origana i so.

Testeninu skuvajte u ključaloj slanoj vodi, ocedite, isperite pod mlazom hladne vode i preručite u posudu za serviranje. Neoljušten krastavac prepolovite po dužini i tanko iseckajte. Dodajte luk isečen na kolutiće, kockice fete, komadiće oceđene sardine i očišćene maslinke. Posolite, sve prelijte uljem, pospite sušenim origanom i promešajte. Ovu mešavinu sipajte preko ohlađene testenine, snažno promešajte i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pikantna salata sa testeninom

Pikantna salata sa testeninom

18-PIKANTNA.jpg

Za 4 osobe: 400 g testenine u obliku mašnica, 150 g kulena, 3 paradajza, veća zelena babura, ljuta papričica, 50 g tvrdog ovčijeg sira, 4 kašike maslinovog ulja, grančica-dve bosiljka i so.

Paradajze operite, iseckajte na kockice, posolite i stavite u cediljku da se dobro ocede. Testeninu skuvajte u ključaloj slanoj vodi, ali pazite da se ne prekuva. Zatim je ocedite, isperite pod mlazom hladne vode, preručite u činiju za serviranje, prelijte s 3 kašike maslinovog ulja, promešajte i ostavite da se hladi. U drugoj posudi pomešajte oceđeni paradajz, očišćenu i na kockice isečenu papriku i usitnjenu ljutu papričicu. Dodajte oljušten i na kockice isečen kulen, pospite opranim i iscepkanim listićima bosiljka i krupno istruganim sirom, promešajte, sipajte preko testenine, prelijte preostalim maslinovim uljem, ponovo promešajte i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Salata od testenine sa prelivom od pistaća

Salata od testenine sa prelivom od pistaća

18-SA-PRELIVOM-OD-PISTACA.jpg

Za 4 osobe - za salatu: 320 g kratke testenine, 320 g mlade boranije, koren celera sa listovima, 200 g "čeri" paradajza, kašika usoljenih kapara, 250 g mocarele, maslinovo ulje i so.
Za preliv: 50 g pistaća, 2 kašike kisele pavlake, čen belog luka, 30 g parmezana u komadu, maslinovo ulje, so i biber.

Boraniju očistite i iseckajte na komadiće iste dužine. Paradajz isecite na kockice, koren celera izrendajte, a grančice sa listovima sačuvajte za kasnije. Zajedno izmiksajte pistaće, parmezan isečen na kockice, listove celera i 4 kašike ulja. Dobijenu smesu pomešajte sa kiselom pavlakom i ostavite sa strane. Testeninu kuvajte u ključaloj slanoj vodi, a na pola kuvanja dodajte mladu boraniju. Odvadite kutlaču vode u kojoj se kuvaju testenina i boranija i pomešajte je sa prelivom od pistaća. Zagrejte pet kašika ulja, dodajte ceo čen belog luka, sasvim kratko ga pržite i odmah izvadite, a ulje sa aromom belog luka sklonite s ringle, sačekajte da se ohladi i umešajte ga u pripremljen preliv, posolite, pobiberite i sve zajedno promešajte. Ocedite skuvanu testeninu i boraniju, ohladite pod mlazom hladne vode, preručite u posudu za serviranje, dodajte paradajz isečen na kockice i izrendan celer, odozgo sipajte ohlađen preliv od pistaća, rasporedite komadiće mocarele, promešajte i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pužići sa piletinom i tikvicama

Pužići sa piletinom i tikvicama

18-PUZICI-SA-PILETINOM.jpg


Za 4 osobe:
320 g testenine u obliku pužića, 200 g tikvica, 150 g pilećeg belog mesa, 4 jaja, 100 g dimljene šunke u komadu, čen belog luka, struk vlašca, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Jaja kuvajte 10 minuta u ključaloj vodi, ohladite pod mlazom hladne vode, oljuštite i isecite na tanke kriške. Tikvice i pileće meso isecite na tanke trake i zajedno izdinstajte na 2 kašike vrelog maslinovog ulja. Posolite, pobiberite, promešajte i ostavite da se hladi. Testeninu skuvajte u ključaloj slanoj vodi, ocedite, ohladite i sipajte preko ohlađene piletine sa tikvicama. Dodajte šunku isečenu na trake, iseckani vlašac i izgnječeni beli luk, prelijte s 2 kašike maslinovog ulja, promešajte, posolite, pobiberite po ukusu, odozgo rasporedite kuvana jaja i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mašnice sa tunjevinom

Mašnice sa tunjevinom

18-MASNICE--SA-TUNJEVINOM.jpg

Za 4 osobe: 200 g testenine u obliku mašnica, 160 g tunjevine iz konzerve, 2 sardine iz konzerve, 300 g šargarepe, tri-četiri grane celera sa listovima, pola limuna, 4 kašike maslinovog ulja i so.

Oprane listove celera pomešajte s limunovim sokom, kašikom-dve maslinovog ulja, malo soli i očišćenom sardinom iz konzerve i sve zajedno izmiksajte da dobijete tečan, homogen preliv. Testeninu skuvajte u ključaloj slanoj vodi, ocedite, ohladite pod mlazom hladne vode, preručite u činiju za serviranje i prelijte pripremljenim prelivom. Šargarepu oljuštite, iseckajte na tanke štapiće, dodajte iseckane grančice celera i pomešajte sa testeninom. Dodajte komadiće oceđene tunjevine iz konzerve, sve snažno promešajte i do serviranja čuvajte najmanje 30 minuta u frižideru.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Grčka pasta salata

Grčka pasta salata

1.JPG

Potrebni su vam:
300g fusili paste
225g spanaća
250g čeri paradajza, prepolovljenog
100g crnih maslina
200g feta sira, isečenog grubo na zalogaje
3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Skuvajte fusile po uputstvu sa pakovanja. Dodajte im spanać, pomešajte i kuvajte još 2 minuta. Ocedite i ostavite da se ohladi. Pomešajte paradajz, masline i fetu u velikoj posudi, dodajte crnog bibera po ukusu, kao i maslinovo ulje. Pomešajte sa pastom - jedite toplo, ili rashlađeno u frižideru.

Izvor: Zdrav život






 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Salata od testenine na meksički način

Salata od testenine na meksički način

1.jpg

Za 4 osobe: 400 g testenine, kesica "čili" majoneza, veća zelena babura, 200 g crvenog pasulja iz konzerve, 200 g smrznutog kukuruza šećerca, 2 struka mladog luka, 120 ml kisele pavlake, so, kari i čili paprika u prahu.

Testeninu skuvajte "al dente" u ključaloj slanoj vodi, ocedite i ostavite sa strane da se ohladi. Kukuruz blanširajte dva-tri minuta u ključaloj slanoj vodi, ocedite i ohladite. U većoj posudi za salatu pomešajte "čili majonez", kiselu pavlaku i iseckani mladi luk. Dodajte papriku isečenu na kockice, dobro oceđen pasulj i ohlađen kukuruz, a zatim sve promešajte. Na kraju stavite ohlađenu testeninu, posolite, pobiberite, dodajte kari i čili papriku u prahu. Ukrasite iseckanim celerom i do serviranja čuvajte minimum dva sata u frižideru.

(Novosti)




 
Natrag
Top