Sajam knjiga 2012.

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sajam knjiga od 21. do 28. oktobra

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, 57. po redu, održaće se od 21. do 28. oktobra a otvoriće ga mlada mađarska književnica Noemi Seči, čija je zemlja gost ovogodišnjeg sajma, saopšteno je danas na konferenciji za novinare

1.jpg

Kako je novinarima u Skupštini grada rekao Željko Ožegović predsednik odbora Sajma knjiga, ovogodišnji slogan sajma je "Od A do Š", što je prikladan moto budući da će posetioci moći na jednom
mestu da vice kompletnu izdavačku produkciju između dva sajma.
Ožegović je kazao da je svecano otvaranje planirano za 18 sati.
Na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstaviće se ukupno 478 izlagača, od toga 60 iz inostranstva, a prvi put u organizaciji vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju nastupa i više od 30 izdavača i institucija kulture sa Kosova.
Ožegović je rekao da je Mađarska počasni gost Sajma knjiga što je kako u političkom tako i u kulturnom interesu dve zemlje i gostovanje Mađarske predstavlja priliku da se srpski čitaoci upoznaju sa novijom književnošću te zemlje.
Kada je reč o EUNIK-u, mreži nacionalnih ustanova kulture država EU, ove godine tema njihovog zajedničkog nastupa su dečja književnost i bajke na jezicima zemalja koje ovi instituti predstavljaju.
U okviru Sajma knjiga biće organizovane i izložbe, kao i brojne diskusije.
Školski dan biće četvrtak, 25. oktobar, a za porodične su određeni ponedeljak i utorak, 22. i 23. oktobar.
U okviru Sajma knjiga biće dodeljeno više nagrada: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečja knjiga godine i novitet - Najlepša knjiga. Osim ovih, biće dodeljena i nagrada "Dositej Obradović" koja se dodeljuje stranom izdavačku za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske knjizevnosti.
Poslednjeg dana sajma, "otvorena knjiga" biće predata predstavniku Poljske koja će biti počasni gost 58. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2013. godine.
Sajam je će biti otvoren od 10 do 21 sat, cena ulaznice je 250 dinara, za grupne posete 150 a za porodične ulaznice 600 dinara.
Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic izjavio je da je velika čast biti gost jednog od najprestižnijih događaja u Beogradu, Srbiji a možda i Evropi.
On je dodao da će se njegova zemlja potruditi da odgovori na visoke zahteve beogradske publike i da će gostovanje Sečijeve biti
prilika
da se srpska publika upozna sa mladim naraštajem mađarskih pisaca, budući da su već dobro upoznati sa starijom i srednjom generacijom autora.
Osim najmlađe generacije pisaca, pesnika, prevodioca i njihovih izdavača i distributera, publika će imati prilike da vidi i čuje mađarski folklor, pogleda dugometražne i kratkometražne filmove iz mađarske produkcije a imaće prilike i da se sretne sa najvećom šahistkinjom sveta Juditom Polgar koja će predstaviti svoje knjige za decu koje je napisala sa sestrom Žofijom.
Novi umetnički direktor Sajma Olivera Stošić-Rakić rekla je danas okupljenima da će nastaviti sa radom svojih prethodnika koji je ocenila kao odličan i dodala da će se ovogodišnji program Sajma fokusirati na odnos dve zemlje, predstavljanje novih knjiga i autora a kao jednu novinu izdvojila je i uvođenje drugih formi stvaralaštva - performansa.

Izvor: Tanjug




 
Učlanjen(a)
18.02.2012
Poruka
1
Sajam je jedna od najlepših manifestacija u našoj državi. Treba obezbediti što većem broju učenika dolazak i posetu sajmu.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sajam knjiga: Od Ajnštajna do zombija

Sajam knjiga: Od Ajnštajna do zombija

Objavljena je studiju Svetozara Poštića "Bahtin i hrišćanstvo", o posebnom vidu dela jednog od najznačajnijih stvaralaca našeg vremena

knjige-gomila.jpg

IZDAVAČKA kuća "Akademska knjiga" objavila je studiju Svetozara Poštića "Bahtin i hrišćanstvo", o posebnom vidu dela jednog od najznačajnijih stvaralaca našeg vremena.
Autor je posvetio posebnu pažnju dijalogizmu ovog značajnog stvaraoca. On je pošao od Bahtinove misli da "samo religija određuje ničim neograničenu slobodu misli" u osvetljavanju pogleda na svet ovog naučnika. Iz toga je proistekla ideja da je "Bog autor" i da je "čovek junak" njegovog dela. Posebno je zanimljivo shvatanje o perihorezi, prožimanju, božanskog i čovekovog načela, iz čega je proistekla svetost ljudskog tela i materije uopšte.

Sa izdavačke trake kuće "Klio" pred čitaocima će biti delo Džozefa Tjuroa "Mediji danas 1". Ovo je svojevrstan medijski udžbenik koji otkriva koje su to snage koje upravljaju stvaranjem, distribucijom i izlaganjem medijskih sistema; postavlja internet i digitalne medije kao organske delove tih medijskih sistema. Autorova želja je da čitaoci ove knjige postanu kritični, medijski pismeni potrošači masovnih medija ili okretni i osetljivi poslenici ukoliko odluče da rade u medijskim industrijama.

Ovaj izdavač objavio je i knjigu Jelene Todorović "O ogledalima, ružama i ništavilu". Reč je o sveobuhvatnom razmatranju velike, a skoro zanemarene teme kulturne istorije, pitanja vremena i prolaznosti u baroku. Autorka jasno pokazuje da je barokni čovek egzistirao u razmeđi dvaju velikih vremenskih polariteta, između večnosti i prolaznosti.
U okviru edicije "Teorija", izdavač "Geopoetika" objavila je dve studije: "Filozofija zombija" Horhea Fernandesa Gonsala i „Filozofija rada" Laša Fr. H. Svensena.
U ovogodišnjoj produkciji "Prosvete", od naučnoteorijskih dela, izdvaja se knjiga Radmile Milentijević "Mileva Marić Ajnštajn - život sa Albertom Ajnštajnom", prva naučna studija o Milevi Marić Ajnštajn, o njenom složenom životnom odnosu sa slavnim naučnikom. Tu su zatim dve knjige Željka Simića na temu postmodernizma: "Manifest Žižek" i "Uliks i post-postmoderna", potom studije "Kultura pamćenja" Jana Asmana, "Teškoće u zasnivanju estetike" Mirka Zurovca, "Demokratija i bombardovanje" Zorana Avramovića, "Regionalistička dekonstrukcija Srbije" akademika Časlava Ocića. Ljubitelji argentinskog plesa, za ovogodišnji sajam, od ovog izdavača dobili su knjigu "Tango i njegov smisao" britanske autorke Kristin Deniston.
Knjigu istoriosofskih eseja Bogoljuba Šijakovića "Istorija: Nasilje: Teorija", kao i jednu od prvih srpskih studija o mobingu koju je napisala Jelena Todosijević, objavio je "Arhipelag".
Izdavač "Utopija" predstaviće knjigu Neta Hentofa "Džezerski život". Autor u prvom delu knjige istražuje razvojne, socijalne, ekonomske, rasne, kulturološke i psihološke aspekte koji čine kontekst džezerskog života i džez muzike. U drugom, razmatra životne borbe i delo takvih velikana džeza kao što su Kaunt Bejsi, Čarls Mingus, Džon Luis, Telonijus Monk, Majls Dejvis i Ornet Kolmen.
"Službeni glasnik" objavio je delo Saše Hadži Tančića "Fantastična zoologija u srpskoj pripovednoj prozi". Polazna zamisao ove knjige ogleda o izabranim srpskim pripovedačima jeste da se ljudi preobražavaju u životinje i da se životinje preobražavaju u ljude. Autentični književni svetovi dela o kojima je u knjizi reč poreklom su, ili se izvode, iz biblijskih vizija i spisa, nacionalnog nasleđa i savremenog urbaniteta, kao i iz dečjeg sveta i sveta odraslih, iz same književnosti.

ANALIZA PESNIKA

DELO akademika Mihaila Vojvodića "Stojan Novaković - U službi nacionalnih i državnih interesa", objavila je SKZ. Reč je o obimnom naučnom delu o nacionalnom, političkom i kulturnom delovanju renesansne ličnosti, osnivača i prvog predsednika Srpske književne zadruge. Ovoj monografiji pripao je jubilarni broj 700 u Plavom kolu, koje je Novaković osnovao pre 120 godina. Studija naučno i dokumentovano osvetljava rad državnika - predsednika, vlade i ministra, ali i naučnika i pisca, koji u burnim vremenima pred oslobođenje i u toku oslobođenja od Turaka - deluje diplomatijom, knjigom i kulturom. Zadruga će predstaviti i delo Miloša Kovačevića "Lingvostilistika književnog teksta". Izuzetnog lingvističkog i stilističkog obrazovanja i iskustva, autor na naučni način pristupa pesničkim tekstovima klasika srpske poezije Šantića i Laze Kostića, proze Meše Selimovića i Skendera Kulenovića, a većinom proznim i poetskim delima savremenih pisaca: Rakitić, Nogo, Krnjević, Vojvodić, Pajić, Stevanović, Rosić, Kecmanović...

Izvor: Večernje novosti




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Informativni centar EU prvi put na Sajmu knjiga

Informativni centar EU prvi put na Sajmu knjiga

Informacioni centar EU učestvovaće, po prvi put na beogradskom sajmu knjiga, pod sloganom “Evropa otvoreno”. Svaki dan sajma različite aktivnosti

01sajam-knjiga.jpg

Informacioni centar Evropske unije pod sloganom "Evropa otvoreno" učestvovaće prvi put na 57. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu koji se u nedelju otvara u 10 sati na Beogradskom sajmu.
Sat nakon otvaranja sajma knjiga na štandu Informativnog centra EU održaće se takmičenje u crtanju i prezentacija nagrađivanog projekta "Sanšajn bukmark", crtanje obeleživača za knjige na temu "Moja omiljena knjiga", koji je dobio podršku EU. Za uveče je predviđen nastup teatra Mimart.

Informacioni centar EU na Sajmu knjiga predstaviće publikacije o EU, uspešne izdavačke i umetničke projekte sprovedene uz finansijsku podršku Unije kao i poseban projekat "EU Biblioteka" putem koga se mogu besplatno naručiti knjige i publikacije o EU.
Na štandu u Hali 2A za svaki sajamski dan predviđene su aktivnosti za posetioce Sajma, decu predškolskog izrasta i učenike osnovnih i srednjih škola.
U organizaciji Delegacije EU u Srbiji, Sajam će posetiti đaci srednjih škola iz Čačka, Novog Pazara, Leskovca, Niša i Kragujevca koji će zajedno sa vršnjacima iz Beograda učestvovati u kvizu "Zdravo Evropo" i takmičiti se za brojne nagrade.

Specijalni gost na ovom štandu u ponedeljak, 22. oktobra biće književnica Jelena Lengold, dobitnica Evropske nagrade za književnost 2011.godine.

Izvor: Večernje novosti




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Počeo sajam knjiga

Počeo sajam knjiga

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu počeo je danas, a svečano Će ga otvoriti u 18 sati dve dame literature - srpska i madjarska književnica Radmila Lazić i Noemi Seči. Posetioci će NA 57. sajmu moći do 28. oktobra, da razgledaju štandove oko 800 učesnika, među kojima 489 direktnih izlagača, od toga 60 iz inostranstva.

217524_sajam-foto--beta-emil-vas_f.jpg

U odnosu na prošlu godinu, novost je što će ovoga puta vrata sajma za posetioce biti otvorena večeras do 21 sat.Pojedinačne ulaznice i dalje koštaju 250, a za grupne posete 150 dinara.

Ove godine će biti obeleženi jubileji Borilsava Pekića, Stevana Raičkovića i Radomira Konstantinovića, a pripemljeno je i nekoliko zanimljiivih izložbi "Regonalna književna periodika", "Kultura ćirilice i kaligrafije","Bibiana" o najlepšim knjigama za decu iz Slovačke... Pored toga ovogodišnji nastup Republike Srpske na 57. Međunarodnom sajmu knjiga u biće u znaku 120 godina od rođenja dobitnika Nobelove nagarde za književnost Ive Andrića.

Svi izlagači su se pripremili da u četvrtak (26. oktobar) prirede posebne programe za školarce na "njihov dan", koji će otvoriti ministar nauke i prosvete Željko Obradović.


Uručenje nagrada Sajma je u četvrtak, (25. okrobra) za izdavača godine, izdavački poduhvat godine i dečiju knjigu. Takođe, biće uručena nagrada "Dositej Obradović" stranom izdavaču s kontinuiranim doprinosom u objavljivanju i promociji srpske književnosti. Ove godine, ta nagrada dodeljuje se slovačkoj kući "Kalligram".

Poslednjeg dana sajma, "Otvorena knjiga" biće predata predstavniku Poljske, koja će biti počasni gost 58. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2013. godine.

Izvor: Blic Online




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sajam knjiga: Ime i popust glavni mamci

Sajam knjiga: Ime i popust glavni mamci

Prva dva sajamska dana obeležile gužve na štandovima sa najnovijim bestselerima. Uz najtraženije svetske hitove i luksuzno izdanje "Srpskih narodnih bajki za decu 21. veka"

2.jpg
Štand "Novosti" na Sajmu knjiga

NAJVEĆE gužve u minula dva dana zapažene su na štandovima izdavača koji su nudili najnovije hitove bestseler autora i velike popuste na naslove iz prethodnih godina.
Tako su odmah po otvaranju Sajma knjiga posetioci strpljivo stajali u redu kod "Evro-Đuntija" čekajući prve primerke prvog romana za odrasle Džoane Rouling "Upražnjeno mesto" (960 din), koji su stizali pravo iz štamparije. U izdanju ove kuće izuzetno je bila tražena i biografija "Jerusalim" Sajmona Sibaga Montefjorea (1.130), koja je takođe stigla na sajam, kao i nove knjige autora koji su odavno stekli naklonost naše publike, kao što su Danijela Stil ("Zaveštanje" - 370 din), Džon le Kare ("Krpar, krojač, soldat, špijun" - 430), Džon Grišam ("Teodor Bun" - 330), Izabela Aljende ("O ljubavi i senci" - 430) i Marčelo Simoni ("Trgovac ukletim knjigama" - 430).

Na štandu "Lagune" najveću pažnju privukao je novi roman Tonija Parsonsa "Potraga za suncem" (670), zatim delo Žozea Saramaga "Putovanje jednog slona" (590), kao i svetska premijera nove knjige Vilijema Pola Janga "Raskršća"(730). I naravno, već nedeljama najveći svetski bestseler trilogija "50 nijansi" E. L. Džejms (po 940 din). Ovaj izdavač mami čitaoce i još jednim popustom - od deset odsto na tri kupljene knjige.

Po rečima Bore Pantića, direktora "Čarobne knjige", najveću pažnju privuklo je izuzetno luksuzno izdanje "Srpskih narodnih bajki za decu 21. veka" (2.524), koje su novim generacijama čitalaca približili poznati srpski pisci. Idući u susret premijeri filmskog spektakla, ovaj izdavač je objavio Tolkinovog "Hobita" (753).
I sedmi roman francuskog pisca Gijoma Musoa, "Sedam godina kasnije" (590), kao i prethodni, izazvao je veliku radoznalost poklonika ljubavno-avanturističkih priča. Među "Alnarijevim" hitovima su i novi naslov Aleksandre Poter "Luda ljubav" (590), roman Salmana Ruždija "Klovn Šalimar" (680) i "Anastazija" Kolina Falkonera (590).

Posle prošlogodišnje pauze, na Sajmu knjiga ponovo je "Samizdat B 92", čiji je apsolutni hit drugi deo autobiografije glumca Bekima Fehmiua "Blistavo i strašno" (600). Veoma su tražena i nova dva naslova Aleksandra Mekol Smita, "Luksuzni safari klub" (650) i "Subotnja svadba" (650).

Posetioci "Geopoetike" u prva dva sajamska dana tražili su Bergmanov roman "Fani i Aleksander" (691), Raja Kudera "Priče iz Los Anđelesa" (691), Pola Ostera "Zimski dnevnik" (622), Keneta Vajta "Gvidova mapa" (553), Petera Zilahija "Tri plus 1" (596)...

Izdavač "Klio" čitaoce je najviše zainteresovao knjigama Ijana Makdonalda "Revolucija u glavi - pesme Bitlsa i šezdesete" (1.285), Stevana K. Pavlovića "Božid'art" (910), kao i knjiga Vesne Milek "Kavaca" (910).

Glavni aduti "Agore" su dela Džona Barta "Svaka treća misao" (600), Edne O Brajen "Sveci i grešnici" (600), Džojs Kerol Outs "Daj mi svoje srce" (800), Vladimira Pištala "Venecija" (800)...

"DRUGA STRANA"

GLUMAC Dragan Vujić Vujke objavio je prvu zbirku ljubavne poezije pod nazivom "Druga strana mene": promocija je u utorak u 17 časova na štandu izdavača "Nova poetika", Hala 4.
Popularni Vujke piše već trideset godina stihove, ali su se među koricama knjige našle tek dvadeset tri odabrane pesme, koje su propraćene fotografijama iz karijere i anegdote. Tako se posle Pavla Vuisića, Zorana Radmilovića i Baje Bačića još jedan glumac odvažio da ponudi čitaocima svoju intimnu poeziju. (V. V. S.)

JOVICA AĆIN: I ZA PRAŠUMU

PROŠLE godine nisam bio na Sajmu jer sam bio u Amazoniji. Sada mi ovo što vidim na Sajmu izgleda bledo prema prošlogodišnjem amazonskom doživljaju. Ali ima knjiga koje bih kad bih ponovo otišao u prašumu svakako poneo da ih pročitam.

MILAN ORLIĆ: BOLJI I USPEŠNIJI

TREND društvenog i kulturnog osiromašenja a posebno izdavaštva očekivao sam da će se nastaviti i ove godine i pokazati na Sajmu knjiga. Ali na moje iznenađenje, imam utisak da je Sajam bolji i uspešniji nego nekoliko godina ranije, a naročito u odnosu na prošlu godinu.

*****

3.jpg

VUK DRAŠKOVIĆ NA ŠTANDU "NOVOSTI" POTPISIVAO ROMAN

NAJVIŠE mi je stalo do čitalaca, i sva priznanja dobijam uglavnom od njih. Radije sa čitaocima pričam o svojim knjigama, nego sa onima koji govore da su kritičari. Moja literatura trpi zbog moje politike. Mnogo je onih koji ne kriju mržnju prema onome što pišem, upravo zbog toga. Istovremeno i moja politika trpela je zbog moje literature - rekao je u ponedeljak Vuk Drašković, tokom potpisivanja svog novog romana "Via Romana", na štandu "Novosti".

Da je nova Draškovićeva knjiga, u izdanju naše kompanije, jedan od glavnih kandidata za najtraženiju knjigu ovogodišnjeg sajma, videlo se već u ponedeljak. Mnogobrojni posetioci zaustavljali su se ispred stola za kojim je Drašković satima strpljivo potpisivao svoj roman. Svako je želeo da sa autorom prozbori koju reč o novom romanu, ranijim knjigama, i uputi mu iskrene čestitke.

- Nisam čuo nijedan drugi komentar o "Via Romani", osim najboljih. Najviše je čitalaca koji se bune zbog ubistva Maksima. Ne mogu da ih umirim ni objašnjenjem da su ubijeni svi oni divni i ostvarljivi snovi stotina i stotina hiljada ljudi koji su davali sve od sebe od devedesete do dvehiljadite godine za jednu novu Srbiju koje nema, i da je ubijanje tih snova počelo 5. oktobra 2000. godine. Teško mi je, ali učinio sam više nego što je bilo realno moguće, i to je koštalo moju porodicu, stranku i mene skuplje nego bilo koju drugu u Srbiji. Sa mnogo čega treba skinuti prašinu slepog obožavanja, nekakvog totemskog prilaženja ličnostima, događajima. U dve-tri rečenice, "Via Romana" udara i u taj tabu - rekao nam je Vuk.
Utisak izdavača da je posetilaca na Sajmu manje nego prošle godine, deli i Drašković. Sajam knjiga je, po njegovim rečima, prilika za desetine hiljada ljudi da pobegnu od jednog neduhovnog sveta i da pobegnu od stvarnosti koja je više nego žalosna i da među koricama knjiga i sa ljudima koji dolaze na sajam, upoznaju drugu stvarnost u kojoj još ima nade.

- Želim da napišem još knjiga ako bude godina preda mnom i ako bude snage u meni - poručio je čitaocima Drašković.

Drašković će svoju knjigu na štandu „Novosti“ potpisivati svakog dana od 16 do 19 časova.

DŽEPNI KALENDAR

PRAVO iz štamparije na Sajam je došla i knjiga "Džepni kalendar" Ranka Guzine (250), u izdanju Kompanije "Novosti". To je izbor iz istoimenog aforističkog dnevnika koji desetak godina piše u "Večernjim novostima".
Prema rečima recenzenta Vitomira Teofilovića ovo je knjiga izvanredne satire, reskih značenja i poruka, bodrog i raskošnog humora, knjiga koja nas umnim opaskama suočava sa krupnim pitanjima naše današnjice.
- Za pedeset godina, koliko sam u "Novostima", objavio sam pet knjiga, po jednu za svaku deceniju - kaže Guzina. - Nikada ništa što sam napisao i nacrtao nije rađeno za knjigu, već isključivo za novine - za "Novosti". Samo ono što je preživelo vreme ušlo je u knjigu - jedna od sto karikatura. Isto je i sa aforizmima.

MATIJA VEĆ HIT
NA štandu Srpske književne zadruge posetioci prvo pitaju za novu knjigu Matije Bećkovića "Kad budem još mlađi". Njegove nove pesme i poeme, po ceni od 700 dinara, već od prvog sajamskog dana ušle su u red najprodavanijih. Od Zadruginih izdanja, među traženije spadaju i knjige Mila Lompara: "Njegoševo pesništvo" (560) i "Knjiga o Crnjanskom" (300), zatim delo Vojislava Đurića Antologija srpske narodne junačke poezije (900), novu knjigu Petera Handkea "Moravska noć" (500), kao i roman Leposave Isaković Milanin "Život i ono drugo" (800).

MALO SMEHA ZA DECU
RODITELJI i deca na štandu Kreativnog centra najviše su tražili knjige Jasminke Petrović i Boba Živkovića "Porodica" (680), Vida Stambolića i Vere Smiljanić "Da pukneš od smeha 8" (430), Pamele Espeland i Elizabet Verdik "Od sutra ne odugovlačim, ali stvarno" (460), Karlosa Gonsalesa "Ljubi me mnogo" (670)...

NAJBOLJE SA "NOVOSTIMA"
NOVO provokativno delo Vuka Draškovića "Via Romana", objavljeno je u početnom tiražu od 30.000 primeraka, a zbog velikog interesovanja u štampu je ušlo još 17.000.
- Imam najbolje iskustvo sa "Novostima". Ovaj izdavač ima najveće tiraže, što je svakom piscu valjda cilj - rekao je Vuk.

(Novosti)




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sajam knjiga: Tradicija iz novog ugla

Sajam knjiga: Tradicija iz novog ugla

Treći dan 57. međunarodnog beogradskog Sajma knjiga obeležilo nekoliko promocija. Predstavljena Sabrana dela Stanislava Vinavera i zbornik radova o Svetlani Velmar Janković

1.jpg
Štand Kompanije "Novosti"

KAKO Sajam knjiga odmiče, tako su promocije i programi sve zanimljiviji, a i sve brojniji posetioci doprinose stvaranju prave atmosfere praznika pisane reči.
U sali "Borislav Pekić" predstavljena su Sabrana dela Stanislava Vinavera (devet tomova od predviđenih šesnaest), koje je priredio istoričar književnosti dr Gojko Tešić, a objavio "Službeni glasnik". U prvom kolu objavljeni su "Rani radovi", "Pantologije - Alajbegova slama", "Čardak ni na nebu ni na zemlji", "Odbrana pesništva", "Zanosi i prkosi Laze Kostića", "Videlo sveta", "Duša, zver, svest", "Jezik naš nasušni - Gramatika i nadgramatika" i "Beogradsko ogledalo". Govoreći o razlozima zašto je četiri decenije utrošio u možda najveću životnu priču koja se zove Stanislav Vinaver, Tešić je kazao da je reč o čudotvorcu srpskog jezika, najvećem srpskom evropejcu i najvećem evropejskom Srbinu.

Urednice ovog izdanja su Milka Zjačić Avramović i Nadežda Vinaver, supruga Vinaverovog sina Konstantina. Ona je za naš list rekla da joj je žao što Vinaverovi sinovi nisu dočekali ovaj događaj, jer se na njega čekalo 62 godine...

- Za čitaoce će biti iznenađenje, ukoliko se budu udubili u čitanje, kad vide koliki je neverovatni raspon Vinaverovih interesovanja i njegovih znanja - rekla je Nadežda Vinaver. - Potpuna novina su Vinaverovi putopisi od 1919. do 1924, za koje niko nije znao da postoje, a žalosno je što do sada nije poznat kao veliki pesnik.
Zbornik radova o književnom delu Svetlane Velmar Janković "Bezdane svetlosti" predstavljen je na štandu Biblioteke grada Beograda, ali u odsustvu naše ugledne književnice koja je u poslednji čas bila sprečena da dođe. Knjiga je sačinjena od radova deset kritičarki mlade generacije koje je odabrao njihov profesor dr Mihajlo Pantić.
- Autorke su uspele da otvore neke nove poglede u tumačenjima dela Svetlane Velmar Janković - rekao je Pantić.
O proznom opusu Svetlane Velmar Janković pisala je, između ostalih, i Aleksandra Ugrenović, koja se bavila temom "Istorijski narativ u romanu Vostanije", o Prvom srpskom ustanku i Karađorđu kao glavnom junaku.
- "Vostanije" je dobar primer kako autor iz istorije bira ličnosti u kojima se prepliću prošlost i sadašnjost, tako se naše doba može iščitavati iz minulih vremena - kaže Ugrenović.
Zanimljiv je i tekst Stanislave Barać o majci Svetlane Velmar Janković, Mimi M. Vulićević koja je bila francuski đak, beogradska lepotica i autor četiri pesme i jedne pripovetke, što je malo poznato.
Izuzetno živo bilo je i na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gde se po prvi put predstavljaju izdavači i umetnici sa KiM.
Najpre je predstavljena knjiga "Kosovo i Metohija u civilizacijskim tokovima", a na tribini "Poverenici kosovske misli" razgovaralo se u kojoj meri savremeni srpski umetnici baštine kosovsku tradiciju i na koji ih način inspirišu. Narodno pozorište u Prištini izvelo je, zatim, predstavu "Žica" Milene Marković, u režiji Gorana Šušljika.

IZABRANI SAVIĆ

NA štandu "Agore" u utorak je predstavljena nova knjiga pripovedne proze Milisava Savića, "Ljubavna pisma i druge lekcije". Istovremeno sa ovom knjigom, ovaj izdavač je počeo da objavljuje Savićeva Odabrana dela, te su izašle i knjige "Fusnota", kao i roman "Hleb i strah".

ZORAN BOGNAR: DOSTOJANSTVO

RANO je dati pravu ocenu o ovogodišnjem Sajmu, ali ono što je jako bitno za pisce i izdavače je da Sajam u ovim vremenima uopšte postoji. Ovo je poslednja stanica gde se brani dostojanstvo Gutembergove galaksije i gde se slavi knjiga.

DOBRICA ERIĆ: MISAO

KNJIGA je malo, a naroda mnogo manje nego ranije. Nekada sam svakog dana potpisivao pedesetak knjiga, u sredu - pet. Narod je zbunjen, siromašan i nezainteresovan. Kompjuteri nam polako sužavaju misao. Oni koji ostanu privrženi knjizi biće spaseni od virusa tehnike.

VLADAN MATIJEVIĆ: INSTITUCIJA

ČITAOCI su obično slabije platežne moći i moguće je da su ulaznica i put do Beograda postali veliki izdaci. Često čujemo da se zatvaraju izdavačke kuće i knjižare širom Srbije, tako da je Sajam i te kako potreban, to je važna institucija za knjigu i kulturu.

* * * * * * * *
NA ŠTANDU „NOVOSTI“ KNJIGE POTPISIVALI ŠLJIVANČANIN I DRAŠKOVIĆ


2.jpg

MADA su prva tri sajamska dana kod većine izdavača ostavila utisak slabije posete u odnosu na ranije godine, ispred štanda Kompanije "Novosti" ni u utorak nije bilo dosadno. Svoju knjigu "Branio sam istinu" čitaocima je potpisivao Veselin Šljivančanin. Mnogi posetioci su sa velikim poštovanjem prilazili bivšem oficiru JNA, koji je u dnevniku opisao svojih 2.450 dana provedenih u haškoj ćeliji, i poželeli da mu stisnu ruku.
- Drago mi je da je narod prihvatio moju knjigu. Do sada mi niko nije rekao ružnu reč o njoj. Samo dok sam prilazio štandu "Novosti" zaustavilo me je desetak ljudi i svi su imali izrazito lepo mišljenje o knjizi - rekao nam je Šljivančanin.
Prisetio se da na Beogradskom sajmu knjiga nije bio petnaest godina, i oduševio se što vidi toliko sveta.
- Milina je videti da ljudi vole da čitaju knjige, naročito oni mlađi - rekao je pisac knjige "Branio sam istinu".
Šljivančanin je posebno istakao da mu je drago što je uspeo ljudima da dočara kakav mu je bio život u tom čuvenom zatvoru u koji je nepravedno otišao i svašta doživeo.
- Ali šta ćeš, to je sudbina ljudska. Bar sam pokazao ono što jesam i šta je bila naša vojska i naša Srbija i naš narod. Mislim da sam realno i pravilno preneo život u zatvoru i da nikoga nisam uvredio niti uzdigao - rekao nam je Šljivančanin.
Svoju šetnju kroz sajamske ulice, probijanje između štandova, posetioci su najčešće prekidali ispred štanda "Novosti", zastajali i u ruke uzimali nova i stara izdanja naše kuće. Za prva tri dana čitaoci su ukupno kupili nekoliko hiljada svih izdanja naših knjiga.
Veliko interesovanje i u utorak je izazvala najnovija knjiga u izdanju "Novosti - novi roman Vuka Draškovića "Via Romana", čije je prvo izdanje štampano u 30.000 primeraka. Autor je nekoliko sati potpisivao knjige i razgovarao sa svojim vernim čitaocima.
Na štandu "Novosti" ne jenjava interesovanje ni za ispovednu knjigu glumca Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad", koja je premašila čudesni tiraž od 300.000 primeraka. Među najtraženijima je i Bajagina knjiga stihova "Vodič kroz snove", uz koju se na poklon dobija njegov novi CD "Daljina, dim i prašina".
Čitaoci i dalje traže knjigu Emira Kusturice "Smrt je neprovjerena glasina", koja se za Sajam pojavila u novom petom izdanju i dodatnom tiražu od 10.000 primeraka. Veliko interesovanje vlada i za čuveni roman Aleksandra Dime "Grof Monte Kristo", koji je objavljen u kompletu od tri knjige.

BEZ "STUBOVA"
NA ovogodišnjem sajmu nema "Stubova kulture", jednog od naših najuglednijih izdavača koji je godinama izlagao svoje naslove u centralnom delu Hale 1. Njihov štand bio je veoma uočljiv po knjigama koje su visile sa improvizovanog plafona. Bila su to dela Svetlane Velmar Janković, Davida Albaharija, Dušana Kovačevića, Gorana Milašinovića, Radoslava Petkovića, Dragana Velikića, Vide Ognjenović... Ta tradicija je, nažalost, prekinuta, a razlog za odsustva je, kako smo saznali, izuzetno teška finansijska situacija u ovoj kući i mali broj naslova objavljenih u ovoj godini. Poznato je da je direktor Predrag Marković obnarodovao da su "Stubovi" na prodaju, uz početnu cenu - jedan dinar. U međuvremenu je bilo zainteresovanih, posebno "Stilos", ali su razgovori ostali bez rezultata. Kakva će dalja biti sudbina "Stubova" ostaje da se vidi.

I MATIJA NA
ŠTANDU "NOVOSTI"

3.jpg

"SVE mlađi" pesnik Matija Bećković neumorno je i u utorak špartao sajamskim ulicama. Svratio je i do štanda "Novosti", razgledao mnogobrojna izdanja, rekavši da većinu ima. Izabrao je monografiju o Svetom Vasiliju Ostroškom, čudotvorcu i iscelitelju, koju su zajedno izdali Kompanija "Novosti" i "Svetigora".

Izvor: Večernje novosti




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Šta čitaju mladi u Srbiji - od "Sumrak sage" do biografije Kurta Ko

Šta čitaju mladi u Srbiji - od "Sumrak sage" do biografije Kurta Kobejna

Knjige za tinejdžere kao i dečje knjige najpopularnije su među đacima koji su sa svojim profesorima i nastavnicima danas posetili Školski dan na međunarodnom Sajmu knjiga.

1.jpg
Danas je bio školski dan na Sajmu

Grupe dece, više devojčica nego dečaka, tiskale su se među posetiocima Sajma ne bi li kupile ono što ih zanima ili ono što su im roditelji poručili da im kupe.

Drugarice Tijana i Dorotea koje su sedmi razred i došle su iz Obrenovca, kupile su nekoliko knjiga na štandu "Mono i manjane" i "Lagune", za koje, kako su rekle, nisu do sada čule, ali su im se učinile zanimljivim.


Kupila sam knjige Luiza Renisona "Najlonski visovi" i Svetlane Makarovič "Raspust kod tetka Magde", ispričala je Tanjugu Dorotea, dodajući da veoma često kupuje knjige i da voli da čita.

Učenice Aleksandra i Katarina, takođe iz Obrenovca koje su šesti razred, kupile su "Praskozorje" iz "Sumrak sage" Stefani Majer, u izdanju "Evro đuntija" i tinejdžerske knjige iz edicije "So little time" Žaklin Kerol o sestrama bliznakinjama i njihovim avanturama na štandu "Čigoja štampe", po ceni od 150 dinara.


2.jpg

Gimnazijalke iz Jagodine Bojana i Sofija (16) kupile su biografiju preminulog frontmena grupe "Nirvana" Kurta Kobejna, "Teže od neba" koju je napisao Čarls R. Kros i "Vreme užasa" Nensi Holder.

- Kupila sam za sebe i za mamu knjigu Karlosa Luisa Safona "Zatočenik nebesa" i jedva čekam da je pročitam - rekla je Sofija koja je sa ponosom dodala da je drugi put na Samu knjiga na koji voli da dolazi.

Teodora i Milica (15) iz srednje škole u Pančevu kupile su nekoliko istih knjiga Amande Kvik.


3.jpg

- Jao, što je volim, kao i Saru Šepard, tako da sam kupila više njihovih knjiga i jedva čekam da ih pročitam - rekla je Teodora i dodala da će se, kada je kupila knjige koje je zanimaju van škole, dati u potragu za lektirom.

Devojčice iz Osnovne škole "Miroslav Antić" iz Beograda, koje su šesti razred, govoreći u glas su rekle da su tek počele da traže knjige, jer vole da čitaju tinejdžerske i ljubavne knjige, a da im se čini da su cene knjiga pristupačne, jer su već na nekoliko štandova videle knjige po ceni od 100 dinara.

Reka dece je ulazila na štandove "Lagune" gde su tinejdžerke tražile "ljubiće", na štandu "JRJ" su osnovci i srednjoškolci gledali rečnike.

Gužva je bila i na štandovima gde se prodaju lektira, vežbanke za maturu i dodatni udžbenici.

Mnogi, malo stariji tinejdžeri, međutim, ipak nisu kupovali knjige, već su sedili ispred hale 1, razgovarali su sa prijateljima i čekali vreme da krenu kući.

Izvor: Tanjug




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Proglašeni najbolji na Sajmu knjiga

Proglašeni najbolji na Sajmu knjiga

Izdavačka kuća “Fedon” iz Beograda proglašena je danas za izdavača godine Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, a knjiga “Dela Stanislava Vinavera” u izdanju Službenog glasnika i Zavoda za udžbenike iz Beograda za izdavački poduhvat.

1.jpg

Na svečanoj dodeli nagrada, za dečiju knjigu godine proglašena je zbirka “Srpske narodne bajke za decu 21. veka” u izdanju Čarobne knjige iz Beograda.

Za najlepšu knjigu 57. Međunarodnog sajma knjiga proglašen je “Leksikon arhitekture i umetničkog zanatstva”, autora Slobodana Maldinija, u izdanju Službenog glasnika.

Specijalno priznanje Sajma, odlukom žirija dodeljeno je Umetničkom društvu Gradac iz Čačka, za knjige objavljene između dve sajamske priredbe i za ukupan doprinos tog izdavača kulturi i umetnosti.

Dizajnerki Tijani Rančić dodeljeno je specijalno priznanje za mladog dizajnera, za likovno-grafičku opremu knjige “Nemački ratni plakat u Srbiji 1941-1944” autora Koste Nikolića, u izdanju Zavoda za udžbenike.

Prema oceni žirija, izdavačka kuća Fedon ima stalnu promišljenju uređivačku koncepciju i poštuje najviše standarde u prevođenju i priređivanju knjiga.
Ta kuća opredelila se za kontinuirano objavljivanje kapitalnih izdanja svetske naučne i istraživačke literature iz oblasti filozofije, psihologije, mitologije, antropologije i umetnosti, a neke od njih prvi put prevedene su na srpski jezik, naveo je žiri.

Kako je u obrazloženju navedeno, “Srpske narodne bajke za decu 21. veka”, proglašene su za dečiju knjigu godine, jer je to izdanje bogato opremljeno i ilustrovano i sadrži 19 bajki koje su savremenim jezikom ispričali pisci David Albahari, Dragan Velikić, Oto Oltvanji i drugi.

Po oceni žirija, prvo kolo “Dela Stanislava Vinavera” u devet tomova, na više od 5.000 stranica, predstavio je tekstove, pesme, priče, eseje i zapise jednog od najvećih srpskih književnika 20. veka, zahvaljujući trudu poznavaoca Vinaverove literature Gojka Tešića.

Dečiju knjigu, izdavača i izdavački poduhvat godine izabrao je žiri u kome su bili Novica Milić, Nevena Milić, Irena Javorski, Dejan Ilić i Zlatko Paković, dok su najlepšu knjgu proglasili Jugoslav Vlahović, Rastko Ćirić i Mile Grozdanić.

Izvor: Beta




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pisci na sajmu: Knjige za svačiji ukus i džep

Pisci na sajmu: Knjige za svačiji ukus i džep

Poznati srpski pisci, za „Novosti“, izneli utiske o našoj najvećoj fešti pisane reči. Nikolić: Vraćena prisnost između pisaca i izdavača. Pajić: Uspešne tribine na kosovskom štandu

1.jpg

POSETILACA je u prvih nekoliko dana manje nego prošle godine, manji je i broj ponuđenih naslova, ali to nikako ne daje osnovnu boju 57. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. Naprotiv, i ovoga puta se pokazalo da je knjiga voćka čudnovata, koja uprkos krizi uspeva da opstane.
Izdavači su se još jednom pokazali kao vitalan deo srpske kulture i potrudili se da ponude široku lepezu naslova za sve ukuse i džepove - utisak je pisaca koji su u sredu posetili sajam.

- Ove godine atmosfera mi je drugačija, ugodnija, sa više vazduha i svetlosti - kaže nam Danilo Nikolić, doajen naše proze. - Čini mi se da je vraćena ona prisnost između pisaca i izdavača koja je nekada postojala. Od knjiga na prvo mesto stavljam „Duh samoosporavanja“ Mila Lompara, o kojoj se ne zna i ne govori mnogo.

I za Dragana Velikića sajam je vizuelno lepši i, kako kaže, deluje svetski:
- Na mapi svetskih sajmova naš je sigurno u gornjem delu tabele. Primetio sam da se na štandovima malih izdavača mogu pronaći izuzetno vredna i zanimljiva dela. Kući nosim džepno izdanje Njegoševog „Gorskog vijenca“ sa komentarima u izdanju SKZ, a sa velikim zadovoljstvom sam razgledao Sabrana dela Borislava Pekića, kod „Lagune“.
Psiholog Žarko Trebješanin na sajam je „doneo“ dve nove knjige. Na štandu Zavoda za udžbenike pojavilo se dopunjeno izdanje „Leksikona psihoanalize“, sa 250 novih odrednica i udžbenik psihologije za srednju školu, koji je dobio nagradu „Stojan Novaković“.
- Vidim da ima mnogo mladog sveta, što je fascinantno. Obično ih je moguće okupiti samo u diskoteci, na utakmici, na internetu...
Trebješanin kaže da ima dosta zanimljivih knjiga, ali da mnoge od njih može samo da gleda, ne i da kupi.
- Voleo bih da prelistam knjigu srpskih narodnih bajki, u izdanju „Čarobne knjige“, da vidim na koji način su to ispričali Dragan Velikić, David Albahari i ostali pisci.
Jedna od traženijih knjiga na ovom sajmu je i nastavak „Kandži“ Marka Vidojkovića. Autor „žestoke“ proze nam kaže da je promenio izdavača i da je njegova knjiga na štandu kuće „Rende“.
- Osećam se kao da stojim pored modne piste, gde ponekad neko od manekena kupi moju knjigu. Mislim da je bio jači naboj kada je sajam trajao pet dana, a ne osam, kao sada.
Pesnik Nikola Vujčić smatra da je sajam malo lošiji nego prošle godine, jer nekih izdavača nema. Čak je i gornji prsten razočaravajući.
- To govori da je velika kriza i da ljudi nemaju novca. Najznačajniji događaj je objavljivanje Sabranih dela Stanislava Vinavera, ali kao pesnik preporučio bih antologije ruske i francuske poezije. Moram da kažem da su i „Novosti“ postale ozbiljan izdavač, naročito me iz te produkcije zanimaju dela iz klasične književnosti.

Pisac Živojin Ivković, čiji je prvenac „Pustinja“ jedan od hitova „Čarobne knjige“, otkriva da je njegov favorit Emir Kusturica i knjiga „Smrt je neprovjerena glasina“, u izdanju „Novosti“.
Pisac Vule Žurić se boji da će se sajam pretvoriti u veliku prodavnicu knjiga.
- Za mene je sajam mesto na kome treba da se vide knjige koje tokom godine mogu da se pozajme iz biblioteke ili kupe u knjižari, ali izgleda da se sve više uključuje u tržišnu utakmicu. Posebno me je pogodilo to što nema „Stubova kulture“, pitam se gde ću sada naći knjigu Davida Albaharija.
Novi atraktivni dizajn štandova, odsustvo nekada uglednih izdavačkih kuća, ali i pojava novih, utisci su Petra Pajića koji iznosi i ozbiljnu primedbu:
- Potpuno nezasluženo na ulasku u sajam postavljeni su bilbordi sa knjigama tzv. ženskog pisma. Reč je o voditeljkama i ličnostima sa estrade, što može da sugeriše da je važno pre svega objaviti ono što sigurno donosi pare. Ove godine ton sajmu daju izuzetno uspešne tribine na kosovskom štandu, čiji su učesnici izuzetno kompetentni.

* * * * * * *

ŠTAND ”NOVOSTI” OBIŠAO PATRIJARH SRPSKI IRINEJ I RAZGOVARAO SA TIRAŽNIM AUTOROM

DELA ZAUVEK OSTAJU


PATRIJARH srpski Irinej u sredu je posetio štand “Novosti”. U pratnji visokih predstavnika Srpske pravoslavne crkve razgledao je izdanja naše kompanije i susreo se sa piscem nedavno objavljene hit knjige “Via Romana”, Vukom Draškovićem.

Vuk mu je potpisao svoj roman, a on je uzevši ga upitao:
- Da li si, Vuče, ikad pomislio da su ove godine koje si potrošio u politiku izgubljene?
Vuk mu je odgovorio:
- Svojom politikom i literaturom okrenuo sam mnoge protiv sebe.
- Sve će proći ali knjige ostaju, to je neprolazna vrednost - rekao je patrijarh i zatim dodao:
- Molim vas da iz misli ne ispuštate Kosovo.
Drašković je zastao, a onda rekao:
- Vaša svetosti i u mislima i u duši i u srcu mi je Kosovo, ali mi razum nalaže da treba da se gradi snažna Srbija, zemlja srećnih ljudi koji će moći da ostvare svoje želje. Divan je “Hazarski rečnik”, ali mi ne smemo da doživimo sudbinu Hazara.

2.jpg

Kao i prethodnih dana gužva je bila na štandu “Novosti”. “Smrt je neprovjerena glasina” Emira Kusturice je na drugom mestu top liste naših izdanja, dok je na trećem autobiografija “Godina prođe, dan nikad” Žarka Lauševića.
Iz izuzetno čitanih edicija “Zlatni Francuzi”, “Zlatni Rusi” i “Zlatni Evropljani” do sada su najviše prodavani Dimin “Grof Monte Kristo”, Kafkin “Zamak”, Vajldov roman “Slika Dorijana Greja”...
U četvrtak će na našem štandu knjige potpisivati Drašković i Šljivančanin, a u petak od 16 do 19 Momčilo Bajagić Bajaga svoj “Vodič kroz snove”, uz koji se na poklon dobija CD “Daljina, dim i prašina”.

RUSKO-SRPSKA SARADNJA
NA sajmu je u sredu održan razgovor na temu „Perspektive rusko-srpske saradnje u oblasti izdavaštva“. U ime Udruženja izdavača Rusije gost je bio dr Oleg Zimarin, direktor izdavačke kuće „Celi svet“, najvećeg izdavača humanističkih i društvenih nauka u Rusiji. - Moramo da učinimo sve da srpske knjige i autori budu prisutni u Rusiji i obratno. Već smo se dogovorili da organizujemo specijalnu izložbu knjiga u obe naše zemlje što će najverovatnije biti u februaru sledeće godine. Napravićemo biltene koji će redovno informisati o najnovijim ruskim i srpskim knjigama, koje su najzanimljivije za čitaoce u našim zemljama. Istovremeno, rešili smo da udružimo napore kako bismo obezbedili sredstva iz fondova za finansiranje prevođenja. Omogućićemo i lakši uvoz ruskih knjiga u Srbiju i srpskih u Rusiju, kao i nabavku literature za naše biblioteke - rekao je Zimarin za „Novosti“.

MAMAC ZA TINEJDŽERE
IZDAVAČ „Kreativni centar“ doveo je svog autora Alfonsa Kruza, kome je objavio roman „Knjige koje su progutale mog oca“. Ako je suditi po redovima tinejdžera koji su strpljivo čekali da im autor potpiše roman, najnoviji dobitnik Evropske nagrade za književnost, kod nas je veoma popularan. - Volim Milorada Pavića, Ivu Andrića i Danila Kiša, a za mene su neizbežni i Dostojevski, Tomas Man, Borhes i Nikos Kazancakis. Mnoga njihova dela su pod ovom kupolom, naprosto fascinira me razmera svega na ovom sajmu.

Izvor: Večernje novosti




 
Natrag
Top