Šta je novo?

Sajam knjiga 2012.

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.064
Novinari: Najbolji izdavač ''Službeni glasnik''

Novinari: Najbolji izdavač ''Službeni glasnik''

Tradicionalnu nagradu, 18. po redu, akreditovanih novinara na Sajmu knjiga u Beogradu za najboljeg izdavača dobio je ''Službeni glasnik''. Glasalo je 33 izveštača, a ''Glasnik'' je dobio 59 poena.

1.jpg

Na drugom mestu je ''Geopoetika'' sa 38, a na trećem ''Laguna'' sa 18 poena.
Za izdavača sa najprofesionalnijim odnosom prema medijima proglašena je ''Geopoetika'' koja je dobila 33 poena, na drugom mestu ''Službeni glasnik'' sa 30, a ''Laguna'' sa 21 glasom.

U komisiji za brojanje glasova bili su Tanja Nježić (Blic), Marija MIljević Rajšić (RTS) i Dragan Bogutović (Večernje novosti).

Prvi put dodeljena je specijalna povelja - NBS i Fondaciji dr Zoran Đinđić za objavljivanje izabranih dela Zorana Đinđića.

Laureatima novinarske nagrade koje se sastoje od povelje i umetnička dela slikara Momčila Antonovića i Damjana Petijevića biće uručene sutra na Sajmu knjiga.

Izvor: Tanjug
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.064
Sajam knjiga: Zadovoljni i čitaoci i izdavači

Sajam knjiga: Zadovoljni i čitaoci i izdavači

Na 57. Sajmu knjiga najtraženiji roman Džoane Rouling, a za njim "Via Romana" Vuka Draškovića u izdanju "Novosti"

kul--SAJAM-vel_620x0.jpg

SA ovogodišnjeg sajma knjiga, koji je u nedelju uveče završen, otišli su zadovoljni i čitaoci i izdavači. Prvi, jer im je ponuđen izuzetno širok spektar naslova od knjiga za bebe, preko svetskih hitova do novih dela domaćih pisaca i knjiga iz filozofije, psihologije, umetnosti i to uz veoma velike popuste. Drugi, jer su uspeli da pokriju troškove i ponešto zarade, što nisu očekivali, jer su mislili da će kriza desetkovati i ljubitelje pisane reči.

Apsolutni hit sajma je prva knjiga za odrasle Džoan Rouling, "Upražnjeno mesto" koju je "Evro Đunti" prodao u 12.000 primeraka. Kada smo neke od kupaca upitali u čemu je tajna, dobili smo logičan odgovor: Oni koji su kao mladi gutali Harija Potera sada su odrasli ljudi. Mada je knjiga "Via Romana" Vuka Draškovića doživela veliki tiražni uspeh i pre sajma, na štandu "Novosti" u kućne biblioteke otišlo je više od tri hiljade primeraka ovog romana i na taj način postala drugi sajamski hit.
Dolazak pisca Kolina Falkonera svakako je uticao da njegov roman "Anastazija" postane takođe sajamski bestseler. "Alnari" ga je prodao u gotovo 3.000 primeraka. Ovaj izdavač imao je pun pogodak i sa novom knjigom pripovedaka Gordane Kuić (2.500 prodatih primeraka) i "Sedam godina kasnije" Gijoma Musoa (2.500).

Kako nam je rekla Tanja Ljubisavljević iz "Lagune" najviše je tražena erotska trilogija "Pedeset nijansi" E. L. Džejms, kao i nova knjiga Pola Janga "Raskršća", čija je svetska premijera bila na sajmu. Veliko interesovanje posetilaca izazvao je roman Svetislava Basare "Dugovečnost", koji je za kratko vreme doživeo četiri izdanja i "Potraga za suncem" hit mejkera Tonija Parsonsa.
Knjiga "Živeti slobodno" Nika Vujičića, čoveka izuzetne volje i mentalnih sposobnosti, jako teško hendikepiranog (bez ruku i nogu) najviše se kupovala na štandu "Mono i Manjane". Ova kuća po tiražima izdvaja i knjigu "Govorna azbuka", kao i roman "Veliki rat" Aleksandra Gatalice.
Autor dvotomnog dela o Staljinu Sajmon Sibag Montefjore napisao je biografsku knjigu "Jerusalim", o tri hiljade godina dugoj istoriji drevnog grada triju religija, koja je kod "Evro Đuntija" prodata u dve hiljade primeraka.

Iz produkcije "Platoa" ubedljivo najtraženija je knjiga koja ne pripada beletristici, ali je veoma provokativna - "Ispovesti ubice ekonomija" Džona Parkinsa, u kojoj bivši službenik američke vlade otkriva korupciju. Na štandu "Službenog glasnika", kako nam je rekla Gordana Milosavljević, posetioci su se najviše interesovali za "Pisma bez adrese" Milovana Danojlića, knjigu intervjua "Razgovori sa Miloševićem" Ajvora Robertsa i "Rečnik zaljubljenika u Francusku".

Kao i prvi i drugi deo biografije Bekima Fehmijua "Blistavo i strašno" izazvao je veliku šažnju posetilaca. Na štandu izdavača "Samizdat B 92" prema rečima urednice Lidije Kusovac bio je veoma tražen i novo izdanje prvog romana Mirka Kovača "Gubilište" i sve knjige iz serijala izuzetno popularnog Aleksandra Mekol Smita, a posebno roman "Zaboravljena umetnost zahvalnosti".
Iako se pojavio tek poslednja dva dana sajma, novi roman Ijana Makjuana "Solar" u izdanju "Paideie" brzo je našao brojne kupce. Petar Živadinović, direktor ove kuće, rekao nam je da su se izuzetno prodavale i džepne knjige, od kojih posebno "Ostrvo na mesecu" Vilijama Blejka.
Roman "Doktor Rej i đavoli" Dinka Tucakovića i "Beograd za početnike" Bogdana Tirnanića bili su najveći hitovi na štandu "Derete", a kod "Rendea" to je bila nova knjiga Marka Vidojkovića, nastavak izuzetno popularnih "Kandži".

POZIV NA PUTOVANJE

ČLANOVI književne grupe "Proza na putu" uručili su u nedelju nagradu "Poziv na putovanje", koja se sastoji od prvog primerka odštampane knjige "Šum panonskog mora", autoru Radomiru Mitriću. Prema rečima urednika izdanja Aleksandra Jerkova, Radomir Mitrić "neobičan je i kontroverzan pesnik, koji je odmah pohodio različite nagrade, i koga su te nagrade prognale u poznatost, a za ovaj pokušaj da izađe na kraj sa sobom i svojim pamćenjem, dobio je, evo, još jednu".

PRIMEDBE


UDRUŽENJE izdavača i knjižara Srbije i ove godine je izrazilo nezadovoljstvo zbog propusta organizatora. Pre svega u saopštenju navode kako izdavaču ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade Mo Jana, "Portalibrisu" nije bilo da izlaže u parteru, dok su izdavači sa manje bitnim i manjim boljim naslovima dobijali reprezentativnija mesta.

Po njihovom mišljenju organizatori nastavljaju da visokom, komercijalnom cenom pojedinačnih ulaznica od 250 dinara i parkinga od 100 dinara za svaki započeti sat, čime odbijaju građane od dolaska na manifestaciju, pa je ona postala nedostupna velikom broju stanovnika naše zemlje koji žive izvan glavnog grada.

*****NA ŠTANDU NAŠE KOMPANIJE PRODATO OKO 20.000 KNJIGA HIT AUTORA


VERNI čitaoci izdanja Kompanije "Novosti" potvrdili su taj epitet i na ovogodišnjem Sajmu. Tokom osam sajamskih dana kupili su oko 20.000 svih izdanja naših knjiga.

Od prvog do poslednjeg dana, najveće gužve na Sajmu viđale su se oko štanda "Novosti". Posetioci su najviše tražili roman Vuka Draškovića "Via Romana", a prodato je 3.000 primeraka. Interesovanje nije jenjavalo ni za Kusturičinu knjigu "Smrt je neprovjerena glasina" (prodato je 1.500 primeraka), kao ni za Lauševićevo delo "Godina prođe, dan nikad" (više od 1.000 primeraka).
Uz bok ovim naslovima stoje i Bajagina knjiga pesama "Vodič kroz snove", haški dnevnik Veselina Šljivančanina "Branio sam istinu", autobiografije Bore Čorbe "Šta je pesnik hteo da kaže"...
Kao i na ranijim sajmovima knjiga, ogromno interesovanje vladalo je i za romane iz edicija "zlatnih" Rusa, Francuza i Evropljana. Spoj vrhunskih romana i cena prihvatljivih za svačiji džep, učinio je da su se ova remek-dela evropske književnosti izuzetno prodavala. Posetioce Sajma posebno je oduševilo i prisustvo autora na štandu "Novosti" - Draškovića, Kusturice, Bajage, Šljivančanina, Bore Čorbe, koji su im tokom svih dana neumorno potpisivali svoje knjige, slikali se i razgovarali sa njima.

*****

2.jpg

ZA NAJBOLJE I NAJLJUBAZNIJE

NOVINARSKE nagrade najboljem i najljubaznijem izdavaču između dva sajma knjiga uručene su u nedelju "Službenom glasniku", koji se u svojoj dvestotoj godini predstavio na Sajmu sa 375 novih naslova u devet tematskih biblioteka i "Geopoetici" za najprofesionalniji odnos prema medijima. Uz povelju, ovu tradicionalnu nagradu čine i umetničke slike Momčila Antonovića i Damjana Petijevića.

Predsednik komisije za dodelu nagrade i predsednik Foruma novinara kulturnih rubrika, novinar "Večernjih novosti" Dragan Bogutović uručio je priznanje direktoru "Službenog glasnika" Slobodanu Gavriloviću kao direktoru najuspešnije izdavačke kuće u 2012.
- Prvi put ove godine uveli smo i Specijalnu povelju koju su dobili Narodna biblioteka Srbije i Fondacija "dr Zoran Đinđić" za objavljivanje Izabranih dela Zorana Đinđića - rekao je Bogutović.
Član Upravnog odbora Fondacije "Zoran Đinđić" Gorica Mojović je izrazila nadu da će ova nagrada uticati da se sagleda ne samo Đinđić kao političar, već i izuzetno značajan filozof i mislilac.

*****

3.jpg

PREDATA OTVORENA KNJIGA

AMBASADOR Mađarske Oskar Nikovic predao je u nedelju Otvorenu knjigu ambasadoru Poljske Andžeju Jašonovskom, predstavniku zemlje koja će biti počasni gost sledećeg, 58. Međunarodnog beogradskog Sajma knjiga. Ovom tradicionalnom primopredajom, zvanično je zatvorena ovogodišnja smotra pisane reči.

- Bila je ovo prilika da predstavimo našu književnost blagonaklonoj i zahtevnoj srpskoj publici. Približavanje naših malih i ponosnih naroda počinje sa upoznavanjem naših kultura - rekao je ambasador Nikovic.
Ambasador Poljske rekao je da mu je baš Sajam knjiga bio i prvi utisak o Beogradu, u koji je službeno došao pre tačno tri godine.
- Kažu da će internet, DVD, televizija, izgurati knjigu, ali gledajući Beogradski sajam ubeđen sam da to nije istina. Knjiga se sasvim dobro snalazi - rekao je Jašonovski i dodao da će njegova zemlja zvanje počasnog gosta iskoristiti da predstavi poljsku kulturu i njenu noviju književnost.

TOLKIN

"ČAROBNA knjiga" je pažnju sajamskih posetilaca privukla ilustrovanom verzijom Tolkinovog "Hobita", novim romanom Ruisa Safona "Zatočenik nebesa" i "Srpskim narodnim bajkama za decu 21. veka". Tolkin je bio hit i kod "Albion buksa", koji je objavio njegovu biografiju. Ipak, hit ovog tek osnovanog izdavača je i "Neautorizovana biografija Džulijana Asanža".

NOBELOVAC

SERIJAL viceva "Da pukneš od smeha" i novi serijal "Bez dlake na jeziku" najviše su privlačili pažnju posetilaca na štandu "Kreativnog centra". Kod "Portalibrisa" ubedljivo najtraženiji bio je roman najnovijeg nobelovca Mo Jana, "Velika nedra i široka bedra", "Zmaj i ždral" Aleksandra Tešića.

MARKES I ANDRIĆ

TRI Markesova romana, "Pukovniku nema ko da piše", "O ljubavi i drugim demonima" i "Neverovatna i tužna priča o čednoj Erendiri i njenoj bezdušnoj babi" bili su glavni tiražni aduti "Sezam buka". Urednica Jasmina Bukvić ističe i dve knjige popularne Dače Maraji "Voz za Budimpeštu" i "Vojvotkinja iz Palerma", kao i Andrićeve romane "Travnička hronika" i "Na Drini ćuprija".

Izvor: Večernje novosti
 
Top