Реновирање старе викендице
Помаже Бог радни народе!
Покушао сам јуче да поставим ову тему, али ми није успело, нигде не могу да је пронађем на форуму, па ако сам ипак дуплирао тему, молим модераторе да ми опросте.
О чему се ради!
После жестоког разочарења у домаће "мајсторе" које сам чак и по препоруци налазио (част поштеним, стручним и вредним људима!) одлучио сам да сам уз помоћ најближих одрадим обнову мање викендице старе 40-ак година коју сам прошле године прилично јефтино купио.
Нисам из грађевинске струке, тако да ми је неопходна помоћ око избора начина решавања проблема у којима се кућа налази и одговарајућих техника и материјала. Елем да не дужим...
Кућа је у релативно лошем стању, али верујем да може лепо да се среди. Има само темељ који се добрим делом услед деловања влаге расуо, нема бетонских стубова нити греда. Грађена је од фасадне цигле. Њен најлепши део је кров и опшивка од пластичне ламперије, тако да то ако је икако могуће то не бих дирао, јер се бојим да због стрости то више не би могло да се врати у претходно стање. Испред улаза у кућу, тј. испред терасе на улазу, је до прошле године растао велики храст, који је почео да је подиже, тако да су оба дужа наспрамна зида напукла (тренутно су пукотине попуњене пур пеном) и терасица на улазује такође пукла. Влага се увукла у зидове и под, тако да сам ископао каналић око куће и скинуо малтер споља и изнутра у деловима где се појавила влага, да би се током лета добро исушила, што се до овог тренутка и остварило. Главна дилема ми је како да урадим темељ и да њиме трајно учврстим кућу и да спречим улазак влаге у кућу и да средим терасу и степениште на улазу. У оваквом стању је прошле године преживела краљевачки земљотрес (викендица је 20-ак км од Краљева) без видљивих додатних оштећења, тако да ми се чини да за сада прилично добро стоји. Саграђена је већим њеним делом на стени.
Када будем радио темељ морам убацити цев за воду и одвод за канализацију јер у једној од две просториоје планирам да одвојим део за мање купатило.
Може ли ми неко саветовати како да урадим (обновим) темељ, да њиме трајно учврстим кућу, да спречим улазак влаге, да средим степниште и терасу на улазу и којим материјалима то да учиним?
у следећим корацима бих да урадим изолацију, фасаду и унутрашње реновирање, али о том по том!
Прилажем и фотографије куће споља и изнутра.
Ако је потребно пружићу додатне информације.
Хвала унапред за сваки савет и показану добру вољу!